26l. problemy z prostatą

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

26l. problemy z prostatą

Nieprzeczytany postautor: Lucalibre » 19 maja 2020, 19:34

Dzień dobry wszystkim - na wstępie pragnę napisać, że jeśli temat założyłem w niewłaściwym miejscu, to przepraszam.

Forum przejrzałem, ale generalnie nie znalazłem podobnej historii, więc pragnę ją opisać i być może uzyskam od Was, drodzy forumowicze, cenne wskazówki bądź porady.



Mam 26 lat i do października 2019 cieszyłem się nienagannym zdrowiem - zero problemów, przeziębień, itp.
Jestem osobą aktywna - sporty siłowe uprawiam od ok. 10 lat bez przerw dłuższych niż 2 tygodnie.

Sytuacja miała miejsce pod koniec października 2019 - trening pleców, ciężkie siłowe ćwiczenie jakim jest martwy ciąg zostało przerwane bolącym kłującym bólem w lewym jądrze (bądź mosznie). Ból po paru minutach praktycznie wygasl jednak dyskomfort pozostał.

Na początku listopada 2019 postanowiłem wybrać się do urologa w celu wykonania USG jądra i wykluczeniu ewentualnych zmian nowotworowych.
Urolog po badaniu stwierdził lekko powiększone lewe najądrze i przepisał witaminy oraz lek Majamil (Diclofenac, lek przeciwzapalny)- do stosowania 2 tyg. po jednej tabletce rano.

Niestety cykliczny ból oraz dyskomfort dalej występował, więc udałem się do urologa jeszcze raz, być może mam żylaki jader?
Kolejne badanie i nadal nic. Kolejny raz Majamil.

Pod koniec roku dolegliwości się zmniejszyły, więc przestałem o tym myśleć i niby było ok, ale nie do końca, gdyż ból zaczął nawracać.

Kolejna wizyta u urologa i kolejne USG, tym razem wyszła mała torbiel, ale na drugim najądrzu.
Zalecenia? Majamil, więcej seksu, ćwiczenia wzmacniające brzuch i mięśnie głębokie.
Wizyta była u dość popularnego urologa w Poznaniu skąd pochodzę.

Minęły kolejne dwa miesiące i [ciągle] brak poprawy...
Powoli tracilem nerwy i chęci do życia, więc kolejna wizyta u urologa, tym razem ze stopniem chirurga.
Badania USG na leżąco, na stojąco, próba valsawy - nic. Kolejne 200zl które nic mi nie powiedziało aż do wczoraj tj 18.05. Wybrałem się do urologa w ramach ubezpieczenia w pracy. Pan raczej z tych "stanowczych". Badanie USG, próba valsawy Valsalvy (Rozumiem, że w Twoim przypadku chodzilo o powrózki nasienne? -zb) i, uwaga, USG nerek oraz prostaty.

I tu chyba zaczyna się właściwy temat zgodny z forum - urolog zapytał wprost czy miałem problemy z oddawaniem moczu, krwiomocz, parcie na pęcherz, itp., na co odpowiedziałem, ze nic z tych rzeczy a przynajmniej nie przypominam sobie niczego takiego. Jedyne dolegliwości, to kłucie po lewej stronie brzucha pod pepkiem oraz promieniowanie do lewej nogi.

USG prostaty wykazało, że jej rozmiar mieści się w normie, natomiast występują liczne zwapnienia [jako pozostałości] po stanie zapalnym. Badanie per rectum bezbolesne.
Lekarz zapisał czopki na dwa tygodnie twierdząc, że musiałem przejść stan zapalny i stąd mogą wstępować bóle moszny, itp.


Pytanie - czy te zwapnienia to coś groźnego?
Czy faktycznie od stanu zapalnego prostaty mogło mnie boleć w tym miejscu? Od kilku dni ból w zasadzie nie występuje.
Jestem ogólnie osobą, która bardzo się denerwuje na myśl o upadku swojego zdrowia i odchodzę od zmysłów, że to może być rak, bądź że będę bezpłodny.
Z góry dziękuję za wytrwanie oraz wszelkie wskazówki...
Lucalibre
 
Posty: 5
Rejestracja: 19 maja 2020, 19:11
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 26l problemy z prostatą

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 19 maja 2020, 22:32

A nikt nie zlecił badania PSA?
Przy stanie zapalnym powinno być podwyższone. Myślę że powinno być wykonane. PSA można zbadać bez skierowania.
Przez 24h przed powinno się unikać seksu, roweru i innych aktywności mogących drażnić prostatę. Intensywny wysiłek też może mieć znaczenie.

Ból krocza promieniujący do jądra przy stanie zapalnym jest możliwy. A zwapnienia to pozostałości po stanach zapalnych. Raczej niegroźne.

Jeśli bóle powrócą może warto byłoby zrobić MRI prostaty i jąder. MRI "widzi więcej" niż USG. Rozumiem, że USG prostaty miałeś przez odbyt (TRUS)?
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2, IX 2019 PSA 0,88, Binabic, X 2019 PSA 0,26, SBRT na zmianę z PET - 33,75Gy w 5 frakcjach, Binabic - stop, XII 2019 PSA 0,83, I 2020 PSA 1.38, II 2020 PSA 1.39, PET PSMA bez ognisk i przyczyn wzrostu PSA, III 2020 PSA 1.88, MRI bez ognisk nowotworowych, 1 IV 2020 Dipheriline
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 3971
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 26l problemy z prostatą

Nieprzeczytany postautor: Lucalibre » 19 maja 2020, 22:41

[Zbadania PSA] nikt nie zlecił...
Młody pan, itp. Jedynie ostatni urolog wziął pod uwagę badanie prostaty. Przez odbyt miałem badanie per rectum. Per rectumoznacza wlaśnie badanie przez odbyt, wiec napisałes dosłownie "przez odbyt miałem badanie przez odbyt" ;) -zb

Co do USG, to chyba nie - mam zdjęcia więc jakby coś, to mogę tu wrzucić. W takim razie wrzuć opis badania USG jako załącznik.

Mam wyniki USG nerek, jader oraz prostaty. Wrzuć wszystko.
Lekarz nie był zaniepokojony, stwierdził, że po stanach zapalnych i jeśli brak objawów, to jedynie czopki z dicoflenakiem Diklofenakiem przez 12 dni.

Czy warto [zrobić] coś jeszcze oprócz zbadania PSA oraz wykonania ewentualnie dodatkowego USG?


__________EDIT___________
Bólu krocza nigdy nie miałem. Nie widziałem korelacji między prostatą (jeszcze w tym wieku) a bólem jądra.
Lekarze trochę lekceważyli problem gdyż w USG i palpacyjnie wszystko było ok i słyszałem od nich, że za dużo o tym myślę i boli mnie właśnie wtedy :)

Jeszcze z takich dziwnych objawów - ból rano praktycznie nie występuje.
Mam pracę siedzącą - jestem informatykiem, więc tego naturalnego ruchu i chodu w ciągu dnia jest dość mało.
Bólu pleców w miejscach nerek nie odnotowałem, mocz oddaje w różnych porach dnia - staram się pić dużo wody, więc też jest on często barwy przezroczystej, brak śladów krwi w moczu czy bólu prącia, itp. Brak wydzieliny z cewki moczowej.
Sperma różnie - raz bardziej galaretowata (gdy nie uprawiam seksu 2-3 dni) innym razem bardziej płynna gdy tego seksu jest więcej, wzwód raczej ok, tj. jest pełny.

Jeśli ktoś z czytających zna prawdziwego fachowca z Poznania, to chętnie skorzystam :) dzięki
Lucalibre
 
Posty: 5
Rejestracja: 19 maja 2020, 19:11
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 26l problemy z prostatą

Nieprzeczytany postautor: stanis » 20 maja 2020, 09:11

Lucalibre pisze:Nikt nie zlecił... Młody pan itp :) jedynie ostatni urolog wziął pod uwagę badanie prostaty. Przez odbyt miałem badanie per rectum, co do USG to chyba nie - mam zdjęcia więc jakby coś to mogę tu wrzucić.

Wnioskuję, że jednak było USG, ale być może standardowe tj. przez powłoki brzuszne a nie z glowicą transrektalną (TRUS). Obecnie raczej każdy gabinet urologiczny musi/powinien być wyposażony w USG.

Jeśli byłeś badany przez urologa per rectum i było też USG mogę przypuszczać, że urolog nie stwierdził nic niepokojącego od strony Twojej prostaty. Może powinieneś jednak skonsultować u innego urologa, który by zlecił badania lab. w kierunku wykluczenia ewentualności raka jądra ?

Proponuję abys prywatnie zrobił jednak badanie PSA, kosztuje tylko ok.30 zł. Wynik skonsultuj z innym urologiem w kierunku, o którym napisałem wyżej, również USG jąder, etc.

Kemoturf jest z Poznania i z pewnością skontaktuje się z Tobą na PW i poradzi dobrego lokalnego urologa.

Pozdrawiam, pozostańmy w kontakcie.

Stanis
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml; II.2019 PSA=0,012 ng/ml; VIII.2019 PSA=0,002 ng/ml, XI.2019 - koagulacja krwawiących naczyń jako skutek TomoRT ; II.2020 PSA =0,004 ng/ml

________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 3011
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: 26l problemy z prostatą

Nieprzeczytany postautor: Lucalibre » 20 maja 2020, 09:53

Dziękuję za szybkie odpowiedzi. W sumie od was pewnie dowiedziałbym się więcej niż u wcześniejszych urologów :)
Najbardziej mnie martwiły te zwapnienia i stan zapalny, który w moim odczuciu nie był w tamtym miejscu odczuwalny oraz nie miałem wcześniej dolegliwości ze strony prostaty.
Badanie zrobię dla pewności :) dzięki wielkie!
Lucalibre
 
Posty: 5
Rejestracja: 19 maja 2020, 19:11
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 26l problemy z prostatą

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 20 maja 2020, 11:19

Stany zapalne prostaty przebiegają często bezobjawowo, czasami z incydentalnymi bólami krocza, a czasami dają poważniejsze dolegliwości i symptomy, jak krew w nasieniu, czy moczu, więc reguły nie ma.

Zwróć uwagę, na podawana na formularzu normę PSA 4 ng/ml, która nie jest z pewnością normą dla dla Twojego przedzialu wiekowego).
Trudno jednak jest znaleźć w literaturze normy PSA dla ludzi tak młodych jak ty.
Z badań wynika, że mediana PSA dla 30-34 latka to 0,6 ng/ml, średnio 1,2 ng/ml.
Myślę, że dobrym dla Ciebie wynikiem byłby poziom PSA <1 ng/ml, oczywiście im mniej tym lepiej.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2, IX 2019 PSA 0,88, Binabic, X 2019 PSA 0,26, SBRT na zmianę z PET - 33,75Gy w 5 frakcjach, Binabic - stop, XII 2019 PSA 0,83, I 2020 PSA 1.38, II 2020 PSA 1.39, PET PSMA bez ognisk i przyczyn wzrostu PSA, III 2020 PSA 1.88, MRI bez ognisk nowotworowych, 1 IV 2020 Dipheriline
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 3971
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 26l. problemy z prostatą

Nieprzeczytany postautor: Lucalibre » 20 maja 2020, 16:17

Ok zwrócę uwagę i zobaczymy :)
A co do tych zwapnien - czy ciało jakoś się regeneruje z nich i one "przechodzą"? Czy zostaną ze mną już na zawsze?
Tak sumując - robicie wiele dobrego na tym forum - czapki z głów :)!
Lucalibre
 
Posty: 5
Rejestracja: 19 maja 2020, 19:11
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 26l. problemy z prostatą

Nieprzeczytany postautor: Lucalibre » 25 maja 2020, 17:21

Zrobiłem zdj badań oraz opisu - skanera niestety nie posiadam więc ratuje się zdjęciami ;)

Dicoberl.jpg


https://imgur.com/gallery/CHprO8n
Pozdrawiam serdecznie


___________________
1. Wklejaj zdjęcia w taki sposób aby były widoczne bezpośrednio na ekranie (patrz dokument, który wkleiłam).
2. Nie wklejaj zdjęć z samych badań obrazowych - ich interpretacją zajmują się specjaliści a nie piszący na forum laicy.
-zb
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lucalibre
 
Posty: 5
Rejestracja: 19 maja 2020, 19:11
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], Paweł1968, walenty i 107 gości

logo zenbox