Tata 69l. PSA? BxGl.? RT+HT rak#2 sarcoma

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tata 69l. PSA? BxGl.? RT+HT rak#2 sarcoma

Nieprzeczytany postautor: pszczołamaja » 19 maja 2020, 19:21

Chciałabym wstawić wypis mojego taty ze szpitala, potrzebuję wiedzy oraz pomocy, nie wiem nawet jakie pytania mogłabym zadać jego lekarzowi.
Czy na tym forum można wpisać wyniki badań?
Dodam, że tato miał raka prostaty a teraz ma przerzuty na miednicę i tkanki łączne.


Niezróżnicowany nowotwór pleomorficzny pochodzenia mezenchymalnego o wysokiej złośliwości proliferacji Ki 67 80%
badania IHC wykluczyły raka
PSA CK 5/6 ujemne
CK 8/18 ujemne
CK 19 ujemne
sugerują pochodzenie mezenchymalne suma+ - desima-dodatnie w rozsianych ogniskach
Vim - dodatnie
S 100 - dodatnie w pojedynczych komórkach.



Czy ktoś mógłby mi pomóc to zinterpretować? Od czego zacząć?
pszczołamaja
 
Posty: 5
Rejestracja: 18 maja 2020, 22:10
Blog: Wyświetl blog (1)

Re: Choroba taty przeżuty

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 20 maja 2020, 10:59

pszczołamaja pisze:Czy ktoś mógłby mi pomóc to zinterpretować? Od czego zacząć?

Od przeczytania regulaminu forum.

Prosimy zawsze o dane ogólne, wyniki, najlepiej zdjęcia opisów badań.
Piszesz, że tato miał raka prostaty, ale nie piszesz kiedy? I czy został wyleczony?
Masz jakieś dane odnośnie tej choroby? Jakie leczenie zastosowano?
Prosimy o opisy badań, biopsji, progresją PSA z datami.

Zamieszczasz jakieś wybarwienia immunohistochemiczne, czego one dotyczą?
To raczej nie wygląda na przerzut raka prostaty. Była biopsja tych przerzutów?
Jakieś badania obrazowe?
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2, IX 2019 PSA 0,88, Binabic, X 2019 PSA 0,26, SBRT na zmianę z PET - 33,75Gy w 5 frakcjach, Binabic - stop, XII 2019 PSA 0,83, I 2020 PSA 1.38, II 2020 PSA 1.39, PET PSMA bez ognisk i przyczyn wzrostu PSA, III 2020 PSA 1.88, MRI bez ognisk nowotworowych, 1 IV 2020 Dipheriline
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 3971
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata wiek? PSA? BxGl.? Leczenie?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 20 maja 2020, 12:15

pszczołamaja pisze:Chciałabym wstawić wypis mojego taty ze szpitala (...)
Czy na tym forum można wpisać wyniki badań?

Nie tylko można, ale należy.


pszczołamaja pisze:tato miał raka prostaty a teraz ma przerzuty na miednicę i tkanki łączne.

W zacytowanym przez Ciebie fragmencie karty informacyjnej ze szpitala (?) jest napisane, że wyniki badan IHC wykluczyly przerzut raka prostaty - PSA (-), natomiast okreslają zmianę, z ktorej pobrano biopsję (?) jako:

Niezróżnicowany nowotwór pleomorficzny pochodzenia mezenchymalnego o wysokiej złośliwości proliferacji Ki 67 80%.


Nie jest wykluczone, że jest to:

Niezróżnicowany mięsak pleomorficzny
https://pl.wikipedia.org/wiki/Niezróżnicowany_mięsak_pleomorficzny



pszczołamaja pisze:Czy ktoś mógłby mi pomóc to zinterpretować? Od czego zacząć?

Zacznij od dostarczenia nam maksymalnej ilości informacji na temat choroby Taty (patrz post Kemoturfa).


Nie wiem gdzie Tata się leczy, ale przy podejrzeniu mięsaka (sarcoma) ośrodkiem, do ktorego Tata powinien zostać skierowany jest:

Klinika Nowotworów Tkanek Miękkich Kości i Czerniaków w COI Warszawa:
http://www.sarcoma.pl/coi-kntmkic/


Proponuję, abyście jak najszybciej skontaktowali sie z szefem kliniki, prof. Rutkowskim, przesylając mu elektronicznie dokumenty, ktorymi dysponujecie.
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 9216
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata 69l. PSA? BxGl.? RT+HT rak#2 sarcoma

Nieprzeczytany postautor: pszczołamaja » 20 maja 2020, 22:35

Bardzo was przepraszam, że tak bez składu wstawiłam ten post, jutro wkleję wypisy. Mam trochę utrudnione zadanie, bo bazuję na tym co mi tato prześle,
mieszkamy od siebie daleko.


Wiek 69 lat.

W 2013 roku zachorował na raka prostaty.
Miał naświetlania i radioterapię, potem brał długo zastrzyki hormonalne i wspomagająco komory hiperbaryczne.
Po pięciu latach uznano, że wszystko jest w porządku.

W 2019 roku zaczęła go boleć noga. Poszedł do lekarza, ale ten stwierdził, że to rwa kulszowa.
Była rehabilitacja, w tym masaże, ale noga puchła i bolała, wdała się zakrzepica i stan zapalny i wtedy już było szybko, skierowanie na onkologie, seria badań prześwietleń, TK, MR.

I tak, ma pani rację, na jednym z wyników jest zapis, że to mięsak 9,2 x 6,3.
pszczołamaja
 
Posty: 5
Rejestracja: 18 maja 2020, 22:10
Blog: Wyświetl blog (1)

Re: Tata 69l. PSA? BxGl.? RT+HT rak#2 sarcoma

Nieprzeczytany postautor: pszczołamaja » 21 maja 2020, 13:23

Witam, dołączam wszystkie załączniki dotyczące przebiegu choroby mojego ojca.


usg sar.jpg


tk konczyn19.2.20.jpg


guz miednicy hp.jpg


tk kp jb30.04.20.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pszczołamaja
 
Posty: 5
Rejestracja: 18 maja 2020, 22:10
Blog: Wyświetl blog (1)

Re: Tata 69l. PSA? BxGl.? RT+HT rak#2 sarcoma

Nieprzeczytany postautor: pszczołamaja » 23 maja 2020, 19:27

Przesyłam kolejny załącznik.


23.05.2020
KARTA INFORMACYJNA DCO - WYNIKI BADAN LAB.


karta inf dco 23.05.20.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pszczołamaja
 
Posty: 5
Rejestracja: 18 maja 2020, 22:10
Blog: Wyświetl blog (1)

Re: Tata 69l. PSA? BxGl.?RT+HT rak#2 sarcoma AI

Nieprzeczytany postautor: stanis » 23 maja 2020, 21:26

Z uwagi na fakt, iż nikt dotąd nie odpowiedział od 21 maja na Twoj post- obawiam się, że musisz szukać ew. porady na innym forum o szerszym spectrum dla specyficznego przypadku raka u Twojego Taty.

My tutaj na naszym forum wyspecjalizowaliśmy się w raku prostaty, nie znamy się raczej (z małymi wyjątkami) na innych rakach. Szukaj może pomocy tutaj: http://www.forum-onkologiczne.com.pl/forum/

Ponadto Zosia udzieliła już Tobie pewnych wskazówek, gdzie ew. udać się po profesjonalną pomoc medyczną.

Powtarzam - udzielimy Tobie wszelkich porad w przypadku raka prostaty.
Pozdrawiam serdecznie,
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml; II.2019 PSA=0,012 ng/ml; VIII.2019 PSA=0,002 ng/ml, XI.2019 - koagulacja krwawiących naczyń jako skutek TomoRT ; II.2020 PSA =0,004 ng/ml

________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 3011
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Tata 69l. PSA? BxGl.? RT+HT rak#2 sarcoma

Nieprzeczytany postautor: pszczołamaja » 23 maja 2020, 21:48

Bardzo dziękuję za wskazówki co do forum.
pszczołamaja
 
Posty: 5
Rejestracja: 18 maja 2020, 22:10
Blog: Wyświetl blog (1)

Re: Tata 69l. PSA? BxGl.? RT+HT rak#2 sarcoma

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 24 maja 2020, 15:37

Pszczołamaja,

Z ostatniego dokumentu wynika, że Tata jest obecnie poddawany chemioterapii AI czyli Doxorubicyna (antracyklina) + Ifosfamide (pierwszy wlew 20.05.2020).

Co dalej?


Soft Tissue Sarcoma Treatment Protocols: Treatment Protocols

Treatment recommendations for metastatic disease

Stage IV:
=> In metastatic disease, it is important to differentiate between limited and disseminated metastases
=> Limited metastasis involves only one organ and should be considered for resection for improved disease-free survival (DFS) and overall survival (OS)
=> Disseminated metastases can be managed with palliative therapy (radiation, chemotherapy, surgery, or supportive care alone)
=> Initiation of palliative chemotherapy should be based on histology, tumor growth rate, chemosensitivity, and associated symptoms
=> Adjuvant chemotherapy (in patients without metastasis and after surgical resection of a primary tumor) is not generally considered as first-line therapy [12, 13, 14]
=> Several single-agent and combination chemotherapies are used in metastatic disease; compared with single-agent chemotherapies, many combination therapies have higher response rates but greater toxicities and no survival advantage
=> The decision for combination therapies should be individualized and take age, performance status, and organ function into account
=> Combination therapies may require prophylactic growth factor support
=> Refer patients for clinical trials whenever possible
=> If the patient is asymptomatic and the tumor has a slow growth rate, then observation with close monitoring is a reasonable option
=> Patients with limited metastatic disease or recurrent disease after primary therapy should be considered for surgery, radiofrequency ablation (RFA), embolization, or radiation therapy with curative intent
=> There are no clear guidelines for metastatic and recurrent disease, as treatment depends on the disease-free interval, performance status, and histology
=> In stage IV sarcoma, patients with limited disease should also be considered for resection or other definitive intervention, as this is associated with improved disease-free survival
=> Consider re-resection for positive or close margins [15]
=> Prevention of local recurrence may require additional radiation and/or chemotherapy.


https://emedicine.medscape.com/article/2007168-overview



Skonsultujcie koniecznie przypadek Taty z prof. Rutkowskim.
Zapewne to samo napiszą Ci na Forum DSS, do ktorego link podal Stanis.

pzdr
Zosia
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 9216
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: 55 zbyszko, Google [Bot], Hubert76 i 105 gości

logo zenbox