53l. PSA 8.6ng/ml Bx neg.

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

53l. PSA 8.6ng/ml Bx neg.

Nieprzeczytany postautor: lat53 » 18 maja 2020, 13:12

Mam 53 lata, pisze z Anglii.

Chcialbym sie zapytac czy to jest mozliwe.

10 miesiecy temu zbadałem PSA, bo moja zona mnie namowila, bo skonczone 50 lat.
Wynik - 6,8 ng/ml, spotkanie z urologiem, nastepne skierowanie na PSA, wynik - 10,7 ng/ml.

Urolog i skierowanie na MRI, ktore nic nie wykrylo.

Nastepne PSA - 8,6 ng/ml.

Biopsja prostaty - wynik negatywny, nastepne MRI - nic.

Nastepne PSA - 6,9 ng/ml.

Urolog stwierdził ze wszystko jest w porzadku. Zapytalem go dlaczego taki wysoki wynik PSA. Odpowiedzial, ze nie wie, czesc mezczyzn tak ma.
Zalecenie - kontrola PSA co pol roku i konsultacje.

Czy to jest mozliwe, ze nie maja odpowiedzi co sie dzieje z moim PSA?

Dziekuje bardzo.
lat53
 
Posty: 2
Rejestracja: 18 maja 2020, 12:56
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 53l. PSA 8.6ng/ml Bx neg.

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 18 maja 2020, 13:50

Witaj na forum, lat 53.

Czy moglbyś podać daty wykonana kolejnych badan PSA, daty wykonania MRI (mpMRI?) oraz wkleić jako załączniki ich opisy (jeśli nimi dysponujesz).
Potrzebana nam bedzie również kopia opisu histopatologii. Jeśli nie dysponujesz ww. dokumentami poproś o nie swojego lekarza.

Napisz czy brałeś/bierzesz jakieś leki "na prostatę" oraz inne, np. antybiotyki.

PSA może być podwyższone z powodu stanu zapalnego (prostatis) i/lub rozrostu prostaty (BPH) i/lub z powodu raka. Możesz mieć w prostacie jeden z tych 3 elementów albo kombinacje 2 lub 3 z nich.
Niestety, negatywna biopsja nie wyklucza obecności raka.

pzdr
zosia
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 9216
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 53l. PSA 8.6ng/ml Bx neg.

Nieprzeczytany postautor: lat53 » 18 maja 2020, 14:30

Dzieki za odpowiedz.



Co do dokumentow, to nie dysponuję żadnym, bedę musial porozmawiac z lekarzem.

05.2019 - pierwsze PSA
07.2019 - drugie PSA i pierwsze MRI
08.2019 - biopsja
11.2019 - drugie MRI i trzecie PSA

W marcu 2020 mialem zbadać PSA, ale z powodu koronawirusa mialem tylko konsultacje telefoniczna i czekam na dalsze skierowanie.

Co do lekow, to wypisal mi tamsulosin 0.4 mg.


Dziekuje
lat53
 
Posty: 2
Rejestracja: 18 maja 2020, 12:56
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 53l. PSA 8.6ng/ml Bx neg.

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 18 maja 2020, 15:24

lat53 pisze:co do lekow, to wypisal mi tamsulosin 0.4 mg

Tamsulosin raczej nie zaniża sztucznie PSA, nie zawiera finasterydu.
Pamiętasz wymiary lub objętość twojej prostaty? Przerośnięta może dawać podwyższone PSA.
Antybiotyków na stan zapalny układu moczowego nie brałeś?
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2, IX 2019 PSA 0,88, Binabic, X 2019 PSA 0,26, SBRT na zmianę z PET - 33,75Gy w 5 frakcjach, Binabic - stop, XII 2019 PSA 0,83, I 2020 PSA 1.38, II 2020 PSA 1.39, PET PSMA bez ognisk i przyczyn wzrostu PSA, III 2020 PSA 1.88, MRI bez ognisk nowotworowych, 1 IV 2020 Dipheriline
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 3971
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 53l. PSA 8.6ng/ml Bx neg.

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 18 maja 2020, 23:17

lat53 pisze:05.2019 - pierwsze PSA
07.2019 - drugie PSA i pierwsze MRI
08.2019 - biopsja
11.2019 - drugie MRI i trzecie PSA

Sorry za moją upierdliwość, ale z pierwszego postu wynikałoby, że PSA badałeś, nie 3, ale 4 razy.

lat53 pisze:Wynik - 6,8 ng/ml, spotkanie z urologiem, nastepne skierowanie na PSA, wynik - 10,7 ng/ml.

Urolog i skierowanie na MRI, ktore nic nie wykrylo.

Nastepne PSA - 8,6 ng/ml.

Biopsja prostaty - wynik negatywny, nastepne MRI - nic.

Nastepne PSA - 6,9 ng/ml.


Poza tym dobrze byłoby wiedzieć od kiedy bierzesz tamsulosynę i czy ją w dalszym ciągu bierzesz.
Oraz dlaczego Ci ją przepisano - miałeś jakieś objawy ze strony ukladu moczowego?
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 9216
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], Hubert76, walenty i 107 gości

logo zenbox