Tato - 62 lata PSA 5,95 ng/ml, PIRADS 3, DRE (+)

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tato - 62 lata PSA 5,95 ng/ml, PIRADS 3, DRE (+)

Nieprzeczytany postautor: Anka » 17 kwie 2020, 12:18

Witam wszystkich.
Jedna historia się kończy, a druga zaczyna.
Ledwie skończyła się historia leczenia mojego taty , a już zaczyna się nowa i czas walczyć o zdrowie innego człowieka. Póki co walczyć z nim samym, o jego odwagę , bo wzbrania się przed biopsją .

Tym razem chodzi o tatę narzeczonego mojej siostry, teść -elekt.

Wiemy tylko tyle, że jakiś czas temu miał biopsję , która nie wykazała obecności CaP.
Badanie PSA = 5,95 ng/ml wykonane było w lipcu 2019r., więc trzeba je powtórzyć.
Proszę Was o ocenę sytuacji.
Urolog chce widzieć pacjenta na badaniu we Wrocławiu , pacjent chce poczekać ,aż sytuacja z koronawirusem będzie bezpieczniejsza. Przed kolejną biopsją wzbrania się, bo pierwsza była bolesna.

Co robić w tej sytuacji ? Czy jest czas ? czy można czekać ?
Mam wrażenie, że ewentualne raczysko zostało złapane na wczesnym etapie i jest mega szansa na pozbycie się go, byłoby potworną stratą przegapić moment , w którym można go "wyrwać z korzeniami".



Pozdrawiam,
Ania
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tato 67 lat, POChP 4 stopnia, stan po resekcji żołądka, od listopada 2018r. bóle kostne /mięśniowe pierwotnie diagnozowane jako neuralgia międzyżebrowa

II.2019r.- PSA 42 ng/ml (lab. Diagnostyka)
III.2019r. - PSA 75 ng/ml (lab. Diagnostyka)

III.2019r. TK klatki piersiowej - kamica woreczka żółciowego, poza tym wszystko prawidłowe (opis pierwotny)
IV.2019 - PSA - 175 ng/ml (lab. Diagnostyka)

V.2019r. - TK miednicy: guz prostaty z naciekiem na pęcherzyki nasienne i węzły chłonne,
Od 14.V.2019r. - flutamid 3x dziennie
20.V.2019r. - BIOPSJA Gleason 7 (3+4)
24.V.2019r. scyntygrafia kości - super scan :(

03.VI.2019r. -Firmagon 240 mg
07.VI.2019r. TK kręgosłupa - odcinek szyjny - zm. wyłącznie osteolityczne
18.VI.2019r. KONSYLIUM: zalecenia: RT odcina szyjnego, bisfosfoniany, wczesna CHT DX , diagnostyka w kierunku szpiczaka plazmocytowego z uwagi na zmiany nietypowe dla meta z prostaty
14.VI.2019r.– 397 ng/ml (lab. Diagnostyka)
21.VI.2019r.– 359 ng/ml (lab. Diagnostyka)
24.VI.2019r.– 246,317ng /ml (lab. Szpital w Legnicy)

25. VI.2019r. -RT nie udało się - zabiegi odwołane z powodu POChP
30.VI.2019r. Powtórny opis zdjęć z TK klatki piersiowej: zmiany osteolityczne żeber (widoczne w zdjęciach z marca 2019! pierwotnie nie opisane !)

01.VII.2019r. 221,323 ng /ml (lab. Szpital w Legnicy)
01.VII.2019r. - Firmagon druga dawka 80 mg
01.VII.2019r. Testosteron 0,46 ng/dl
03.VII.2019r. wykluczenie szpiczaka plazmocytowego
05.VII.2019r. odstawienie flutamidu
VII.2019r. torbiel w żuchwie = NIE dla bisfosfonianów
11.VII.2019r. - PSA 423 ng/ml (lab. Miedziowego Centrum Zdrowia) - koniec hormonozależności po 2 tygodniach
zabieg usunięcia torbieli żuchwy odwołany do czasu ustalenia dalszego leczenia (CHT lub octan abirateronu)
12.VII.2019r. rozpoczęcie tlenoterapii w dawce 1,5 l O2/min
15.VII.2019r. -PSA 569,300 ng/ml , testosteron <0,03ng/ml (lab. Miedziowego Centrum Zdrowia)

25.VII.2019r. - PSA 678 ng/ml (lab. Miedziowego Centrum Zdrowia)
26.VII.2019r. - próba podania docetaxelu, przerwana z powodu dużej nadwrażliwości
29.VII.2019r. - Firmagon 3 dawka 80 mg + binabic 50 mg - 1 x dobę
29.VII.2019r. PSA 637,100 ng/ml (lab. Diagnostyka)
12.08.2019r. PSA 643,600 ng/ml
14.08.2019r. - pierwsza dawka ZYTIGI (1000 mg) i rozbudzone wielkie nadzieje...
19.08.2019r. PSA 713,400 ng/ml - po 5 dniach stosowania Zytigi
03.09.2019r. PSA 804 ng/ml - po 20 dniach stosowania Zytigi
Anka
 
Posty: 131
Rejestracja: 02 kwie 2019, 12:32
Lokalizacja: Legnica
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tato - 62 lata PSA 5,95 ng/ml, PIRADS 3, DRE (+)

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 17 kwie 2020, 13:42

Anka pisze:Ledwie skończyła się historia leczenia mojego taty , a już zaczyna się nowa i czas walczyć o zdrowie innego człowieka. Póki co walczyć z nim samym, o jego odwagę , bo wzbrania się przed biopsją.

Z pewnością biopsja może wyglądać różnie i różnie być odbierana przez zainteresowanego. Ja miałem 3 biopsje, każda w sedacji, bez stresu. Przychodziłem na godzinę do szpitala, zabieg, noc w szpitalu i wypad. Pełen komfort, zero powikłań. Było to w prywatnym szpitalu, ale refundowane przez NFZ, bo mieli limity.

Anka pisze:Badanie PSA = 5,95 ng/ml wykonane było w lipcu 2019r., więc trzeba je powtórzyć.

Tak.

Anka pisze:Urolog chce widzieć pacjenta na badaniu we Wrocławiu , pacjent chce poczekać ,aż sytuacja z koronawirusem będzie bezpieczniejsza. Przed kolejną biopsją wzbrania się, bo pierwsza była bolesna.

Badanie DRE było? Jak jest ocena, bo mamy pewną sprzeczność, w tytule DRE(+) w opisie MRI DRE (-).
To jeden z elementów oceny sytuacji, a o biopsji i jej możliwym przebiegu już pisałem.

Anka pisze:Co robić w tej sytuacji ? Czy jest czas ? czy można czekać ?
Mam wrażenie, że ewentualne raczysko zostało złapane na wczesnym etapie i jest mega szansa na pozbycie się go, byłoby potworną stratą przegapić moment , w którym można go "wyrwać z korzeniami".

Na pewno badać PSA, uważam, że co 6 mcy. Prostata przerośnięta. Wg obliczeń 64 cm3, czyli ponad 2 razy większa niż normalna, której rozmiar powinien być około 20-25cm3. To może być przyczyną podwyższonego PSA. Czy przyjmowane są jakieś leki na prostatę? Czy przerost i dość znaczne wciśnięcie się prostaty do pęcherza powoduje problemy z oddawaniem moczu?

MRI nie jest jednoznaczne, a raczej nie wskazuje na raka. Brak restrykcji dyfuzji i wczesnego wzmocnienia wskazują raczej na zmiany łagodne.

Z rzeczy, które zrobić trzeba to oznaczyć PSA.
W drugiej kolejności urolog i badanie DRE.
W trzeciej, w zależności od wyniku dwóch pierwszych należy rozważyć biopsję.
Można jeszcze decyzję o biopsji podbudować testem na raka prostaty PCA3 lub 4 K. Jeśli rak jest istotny klinicznie, to testy powinny dać wynik dodatni.
Na pewno nie można tematu zostawić .
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2, IX 2019 PSA 0,88, Binabic, X 2019 PSA 0,26, SBRT na zmianę z PET - 33,75Gy w 5 frakcjach, Binabic - stop, XII 2019 PSA 0,83, I 2020 PSA 1.38, II 2020 PSA 1.39, PET PSMA bez ognisk i przyczyn wzrostu PSA, III 2020 PSA 1.88, MRI bez ognisk nowotworowych, 1 IV 2020 Dipheriline
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 3971
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], Google [Bot], Paweł1968, walenty i 106 gości

logo zenbox