Tata 62l.PSA8ng/mlBxGl.3+4cT3?

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tata 62l.PSA8ng/mlBxGl.3+4cT3?

Nieprzeczytany postautor: Kasienkaaa1991 » 22 mar 2020, 22:24

Proszę Was...

BIOPSJA - HISTOPATOLOGIA Wklej CALY dokument, pls..

IMG_20200322_212233.png



Dodam, że tata ma skierowanie na rezonans w celu wykluczenia przerzutów.

skierowanie na mpMRI.jpg





Proszę Was o radę i o pomoc.
Jestem tu nowa, nie znam się na tym temacie. Jak Wy forumowicze to odbieracie?



We wrześniu spłonąl nam dom i rodzice mieszkają kątem u rodziny i teraz jeszcze ta diagnoza :(
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kasienkaaa1991
 
Posty: 3
Rejestracja: 22 mar 2020, 22:07
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata lat 62. Co dalej?? POMOCY!

Nieprzeczytany postautor: Hubert76 » 23 mar 2020, 08:28

Nie jest złe, Tata miał szczęście w nieszczęściu, ze rak wykryty we wczesnym stadium.
Bardzo duże szanse, prawie pewność na całkowite wyleczenie. Nie napisałaś jakie było PSA.

Z badań mozna jeszcze zrobić scyntygrafie kosci, żeby wykluczyć przerzuty.
2017 PSA 3,4 ng/ml
05.06.19 PSA 25 ng/ml
06.06.19 PSA 35 ng/ml
10.07.19 PSA 138 ng/ml
23.07.19 biobjsa Gl 4+4
27.07.19 Apo-flutam Start
29.07.19 PSA 132 Testosteron 8,0 ng/ml
01.08.19 Diperheline
07.08.19 PSA 25.6 ng/ml
23.08.20 PSA 3.2 ng/ml 1 wlewDX + Zomikos
13.09.19 PSA 2.3 ng/ml DX 2wlew
25.09.19 PSA 2.6 ng/ml Testosteron 6.08 ng/ml DX3
25.10.19 PSA 0.8 DX4 FIRMAGON
15.11.19 DX5 Testosteron 0.02 ng/ml
27.11.19 FIRMAGON 2
06.12.19 PSA 0.07 DX6
11.12.19 PSA 0.063 Apoflutam STOP
07.01.20 PSA 0,043.
03.02.20 PSA 0.032.
28.02.20 PSA 0.039 FIRMAGON Stop, ELIGARD Start
06.04.20 PSA 0.035
10.05.20 PSA 0.027
Hubert76
 
Posty: 34
Rejestracja: 26 wrz 2019, 22:41
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata lat 62. Co dalej?? POMOCY!

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 23 mar 2020, 12:23

Hubert76 pisze:Nie jest złe, Tata miał szczęście w nieszczęściu, ze rak wykryty we wczesnym stadium.
Bardzo duże szanse, prawie pewność na całkowite wyleczenie.

Byłbym bardzo ostrożny z takimi twierdzeniami. Płat prawy wygląda, tak jak pisze Hubert76.
Natomiast w płacie lewym, 3 bioptaty zajęte w 100%, 90%, co prawdopodobnie świadczy o dojściu lub nacieku torebki gruczołu. Szkoda, że patolog nie wspomniał o tym fakcie. W płacie lewym, gdzie rak jest mocno zaawansowany występuje też składowa bardziej złośliwa z Gleasonem 4. Z płata lewego opisano tylko 4 bioptaty, co nie daje pełnego obrazu. Zalecanym standardem jest 6 próbek z każdego płata prostaty, 2 z podstawy, 2 części środkowej i 2 ze szczytu.
Biopsja jak to w Polsce bywa "odlokalizowana", co uniemożliwia określenie zaawansowania nowotworu w ramach płatów.


Hubert76 pisze:Nie napisałaś jakie było PSA.
Z badań mozna jeszcze zrobić scyntygrafie kosci, żeby wykluczyć przerzuty.

Przy PSA poniżej 10 ng/ml robienie scyntygrafii nie ma mocnego uzasadnienia.
Przychylam się do prośby o podanie wartości PSA, a jeśli było więcej, to wszystkich badań z datami wykonania.

Zlecone MRI jest konieczne dla ustalenia zaawansowania lokalnego nowotworu. Tak naprawdę należałoby odczekać 6 tygodni po biopsji, aby artefakty po wkłuciach się wygoiły.

Na przyszłość nie wklejaj skierowań, niewiele wnoszą, można napisać, że zlecono takie a takie badanie. Niezupelnie zgadzam się z tym stwierdzeniem, czasem wnoszą, patrz moj post niżej. -zb
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2, IX 2019 PSA 0,88, Binabic, X 2019 PSA 0,26, SBRT na zmianę z PET - 33,75Gy w 5 frakcjach, Binabic - stop, XII 2019 PSA 0,83, I 2020 PSA 1.38, II 2020 PSA 1.39, PET PSMA bez ognisk i przyczyn wzrostu PSA, III 2020 PSA 1.88, MRI bez ognisk nowotworowych, 1 IV 2020 Dipheriline
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 3971
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 62l.PSA? BxGl.3+4cT3?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 23 mar 2020, 12:39

Witaj na forum, Kasienkaaa1991.

1. Tak jak wyżej napisal Hubert, podaj poziom PSA sprzed biopsji (oraz ew. poprzednie wyniki).

2. Napisz czy Tata mial problemy z prostatą, czy bral jakies leki na ew. dolegliwosci zwiazane z ukladem moczowym, i czy byl pod opieką urologa.

3. Wklej caly opis histopatologii pobiopsyjnej oraz, jeśli dysponujesz dokumentem, rowniez kopię karty informacyjnej dot. wykonania biopsji, w ktora powinna zawierac rowniez opis TRUS (= USG transrektalne).

4. Lekarz napisal na skierowaniu, "multiparametryczne MRI prostaty". Czy skierowal Tatę do konkretnego osrodka AFFIDEA? Bo w Zielonej Gorze nie wykonują tego badania.
https://www.affidea.pl/diagnostyka/dla-pacjentów/rezonans-magnetyczny-prostaty/

Poza tym notatki kliniczne nabazgrolone na skierowaniu są niekompletne - brakuje PSA oraz, co bardzo istotne, daty wykonania biopsji (mp MRI ne powinno być wykonywane wcześniej niż 6 tyg. od Bx).

5. Jesli chodzi o histopatologię, ktorą zamieścilaś to, niestety, wygląda to nieco mniej optymistycznie niz napisal Hubert.

Hubert76 pisze:rak wykryty we wczesnym stadium.

Otoz rak nie zostal wykryty we wczesnym stadium - w płacie lewym mamy Gleasona 3+4, ktory zajmuje 100% dwoch bioptatow, co oznacza, że duzym prawdopodobienstwem komorki raka zaczęly juz migrowac poza prostatę. Pozostale 2 opisane bioptaty zajete sa w 80% i 90%. Wprawdzie polskim zwyczajem patolog nie napisal czy komorki raka znalazl od strony oznaczonego tuszem konca torebkowego prostaty, ale można zalozyć z dużą dozą prawdopodobienstwa, ze tak wlasnie bylo.

Czy Tata ma założoną kartę DiLO?
Co powiedzial Tacie urolog gdy omawiał wynik biopsji (jeśli w ogóle omawial)?

Trzymajcie się !
pzdr
zosia
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 9216
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 62l.PSA? BxGl.3+4cT3?

Nieprzeczytany postautor: Kasienkaaa1991 » 23 mar 2020, 16:19

Witam wszystkich.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Nie posiadam żadnych innych dokumentów przy sobie gdyż nie mieszkam z rodzicami.
Starsi ludzie nie umieją korzystać z internetu :(

Wiem tylko tyle, że biopsja była wykonana 24.02.2020.
PSA chwilę przed nią - 8 ng/ml.

Rodzice mówią, że USG było wykonywane, ale nie dostali dokumentacji gdyż wszystko jest w karcie pacjenta, dziwne...

hpkas.png


Na wynikach powinno być WYNIK MIKROSKOPOWY. A tu nie ma :/
Mikroskopowy jest. Brakuje oddzielnego makroskopowego, ale dlugosc bioptatow jest podana w opisie makro. -zb


Tata 5 lat temu przeszedł operacje przepukliny jąder. Po tym zabiegu nie brał żadnych leków. Wszystko było w porządku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kasienkaaa1991
 
Posty: 3
Rejestracja: 22 mar 2020, 22:07
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 62l.PSA8ng/mlBxGl.3+4cT3?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 24 mar 2020, 22:19

Kasienkaaa1991 pisze:Rodzice mówią, że USG było wykonywane, ale nie dostali dokumentacji gdyż wszystko jest w karcie pacjenta, dziwne...

Gdzie byla wykonana biopsja?
Pacjent przy wypisie powinien dostać dokument zatytulowany "karta informacyjna" z opisem TRUS, liczbą pobranych bioptatow i zaleceniami pobiopsyjnymi.

MRI za wcześnie o min. 2 tygodnie (24.02 -25.03 = 4 tyg.). Krwiaki pobiopsyjne mogą spowodować falszywą interpretację obrazu prostaty.

Ciągle nie odpowiedzialaś na pytania #2 i #4 ...
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 9216
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 62l.PSA8ng/mlBxGl.3+4cT3?

Nieprzeczytany postautor: Kasienkaaa1991 » 25 mar 2020, 22:03

Tata 5 lat temu przeszedł operacje przepukliny jąder. Po tym zabiegu nie brał żadnych leków. Wszystko było w porządku.


Biopsja była wykonywana w Zielonej Górze.

Lekarz prowadzący w Z.G. wydał skierowanie na multiparametryczne MRI. Z tego co wiem Tata ma mieć wykonane badanie w Z.G. 5.04.2020.
Kasienkaaa1991
 
Posty: 3
Rejestracja: 22 mar 2020, 22:07
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: 55 zbyszko, Google [Bot], stanis i 144 gości

logo zenbox