EBRT w I Gliwice - przygotowanie do wszczepienia znacznika

EBRT w IO Gliwice - przygotowanie do wszczepienia znacznika

Nieprzeczytany postautor: zdzich » 14 lut 2020, 10:12

Zakląd Radioterapi IO Gliwice - Instrukcja dotyczące oczyszczenia jelita grubego przed zabiegiem wszczepienia złotego znacznika


Podczas wizyty u lekarza prowadzącego, poprzedzającej założenie znacznika, otrzymałem receptę na Sumamed i Fortrans oraz instrukcję o następującej treści:

Przygotowanie do założenia znacznika do prostaty
Wykupić w aptece leki przepisane na receptę: Sumamed + Fortrans.
Dzień przed badaniem zażyć jedną tabletkę Sumamedu, w dniu badnia jedną tabl. oraz jedną tabletkę dzień po badaniu.
W dniu poprzedzającym badnie: śniadanie, na obiad tylko zawiesista zupa.
Po południu od godziny 16 do wieczora wypić 3-4 litry preparatu Fortans.
Opakowanie Fortransu zawiera 4 saszetki, każdą rozpuścić w litrze wody - wypić podaną wyżej ilość lub do chwili wypływu zupełnie czystej treści.
W dniu badania: filiżanka herbaty bez cukru i mleka.
ur. 1952, PSA: 09`2000 - 4,8 ng/ml, 11`2006 - 5,35, 02`2007 - 8,26, 05`2007 - 5,00, 08`2007 - 5,03(% 9,54), 1. biopsja (B) 10`2007 - negatywna (ng), PSA 08`2008 - 5,03, 2. B 09`2008 - ng, 3. B 03`2009 - ng, PSA: 01`2010 - 5,75, 02`2011 -7,50, 4. B 03`2011 - ng, 5. B 05`2012 - ng, PSA 02`2013 - 12,06, Od 12 maja 2013 Penester (finasteryd) do 29 stycznia 2019, 6. B 12`2013 - ng, PSA: 10`2013 - 5,63, 10`2013 - 7,21, 03`2014 - 6,54, 7. B 05`2014 - ng, PSA 04`2015 - 9,39, 8. B 07`2015 - ng, PSA 02`2017 - 9,84, 9. B 03`2017 - ng, PSA 22 stycznia 2018 - 18,89(%4,00), 26 stycznia 2018 mpMR miednicy, 10. B 15 marca 2018: Gruczolakorak stercza (Gleason score 3+3=6). Zmiana zajmuje około 3 mm na 22 mm długości wycinków.
27 sierpnia 2018 MR gruczołu krokowego, Aktywna (baczna) obserwacja, PSA: 09`2018 - 16,56, 01`2019 - 24,36, 25 stycznia 2019 scyntygrafia kości, 13 lutego 2019 TK KLP + j. brzuszna + miednica z kontrastem (CO Gliwice), 29 stycznia 2019 Penester stop, 30.01 - 9.04.2019 Flutamid Egis 250 mg (3x1), 20.02. zastrzyk Diphereline SR 11,25 mg, PSA: 18.03 - 11,40, 27.03 - 9,55, Testosteron: 27.03 - 11,65 ng/ml, 01.04 - 1169 ng/dl, 10 kwietnia rozpoczęcie RT w CO w Gliwicach (39 cykli IMRT/VMAT), 6 czerwca zakończenie RT, PSA: 01.07 - 6,38, 30.07 - 3,66, 29.08 - 2,61, 04.10 - 2,09, 28.11 - 1,30, 7.01.2020 - 1,11, 5.02 - 0,868 Testosteron: 30.07 - 5,18 ng/ml
zdzich
 
Posty: 76
Rejestracja: 09 maja 2018, 07:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: EBRT w I Gliwice - przygotowanie do wszczepienia znaczni

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 17 lut 2020, 12:14

No i nagroda dla tego co wypije 4 litry tego świństwa :)
Ja po 2 l. mam już taki odruch wymiotny, że nawet łyżeczki więcej w siebie wlać nie mogę.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2, IX 2019 PSA 0,88, Binabic, X 2019 PSA 0,26, SBRT na zmianę z PET - 33,75Gy w 5 frakcjach, Binabic - stop, XII 2019 PSA 0,83, I 2020 PSA 1.38, II 2020 PSA 1.39
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 3766
Rejestracja: 12 wrz 2014, 15:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: EBRT w I Gliwice - przygotowanie do wszczepienia znaczni

Nieprzeczytany postautor: Wojtas » 17 lut 2020, 13:33

dodaj sok z cytryny dasz rade powodzenia.
urodzony 1949r bez objawów PSA 4,88 - biopsja stwierdzony ,adenocarcinoma , 08.2011 RP Gleson 3+4 -2cICD-0,pecherzyki i wezły bez nacieku raka, naciek dochodzi do granicy cięcia szczytu jeden margines dodatni w szczycie , granice cięcia płatów i pęcherzowa bez nacieku raka- PSA 3.11.11 0,01ng/m; PSA 6.03.12 0.064 ,decyzja CO Gliwice RT 35 frakcji -70G od 10.04.d0 31.05 PSA, 29.05.12 0.058 6.08.12PSA 0.011 PSA 6.11.12 0.003 RT jednak była potrzebna.Dnia 8.02.13 PSA 0.002 uf chyba w dobrym kierunku. 10.05.13 PSA ,0,002ng/ml, 12.08.13 PSA 0,002 ng/ml , 12.11.13 PSA 0.003 ng/ml,12.02.14 PSA 0,003 ng/ml, 12.05.14 PSA 0,003 ng/ml,PSA 12.08.14 0,006 ng/ml ,11.14 PSA 0,011 ng/ml PSA 10.02.15 0,008 ng/ml 8.06.15 PSA 0,007 USG, RTG ok .8.12.15 PSA 0,007ng/ml, PSA 0,01 30.05.16 inne laboratorium, wszystko ok.6.12.16 PSA 0,007 9.05.17 PSA 0,006ng/ml 14.02.18 PSA0,008 ng/ml,PSA 15.04.19 0,01
Wojtas
 
Posty: 537
Rejestracja: 06 lis 2011, 17:36
Lokalizacja: Małopolska
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: EBRT w I Gliwice - przygotowanie do wszczepienia znaczni

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 19 lut 2020, 22:56

Wojtas pisze:dodaj sok z cytryny dasz rade powodzenia.

Przerabiałem już to kilka razy, 3 biopsje, znaczniki i coś jeszcze, z cytryną, gejpfrutem i zawsze odpadałem po trochę więcej niż 2l, łącznie z oddaniem treści żołądka :) - cytując któregoś z samorządowców, po zarzyganiu pokoju na wyjeździe służbowym w Niemczech.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2, IX 2019 PSA 0,88, Binabic, X 2019 PSA 0,26, SBRT na zmianę z PET - 33,75Gy w 5 frakcjach, Binabic - stop, XII 2019 PSA 0,83, I 2020 PSA 1.38, II 2020 PSA 1.39
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 3766
Rejestracja: 12 wrz 2014, 15:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: EBRT w I Gliwice - przygotowanie do wszczepienia znaczni

Nieprzeczytany postautor: zdzich » 20 lut 2020, 07:37

Dla mnie też było to niezapomniane, wręcz traumatyczne przeżycie, chociaż "nie jestem obrzydliwy", jak mówiła Genowefa Pigwa. Ale na szczęście zjawiłem się w hoteliku przyszpitalnym w przeddzień zabiegu i w pokoju dwuosobowym nie miałem współlokatora. Od 16 do 23 popijałem ten medykament i co rusz siedziałem na muszli klozetowej i wymiotowałem na zmianę!
ur. 1952, PSA: 09`2000 - 4,8 ng/ml, 11`2006 - 5,35, 02`2007 - 8,26, 05`2007 - 5,00, 08`2007 - 5,03(% 9,54), 1. biopsja (B) 10`2007 - negatywna (ng), PSA 08`2008 - 5,03, 2. B 09`2008 - ng, 3. B 03`2009 - ng, PSA: 01`2010 - 5,75, 02`2011 -7,50, 4. B 03`2011 - ng, 5. B 05`2012 - ng, PSA 02`2013 - 12,06, Od 12 maja 2013 Penester (finasteryd) do 29 stycznia 2019, 6. B 12`2013 - ng, PSA: 10`2013 - 5,63, 10`2013 - 7,21, 03`2014 - 6,54, 7. B 05`2014 - ng, PSA 04`2015 - 9,39, 8. B 07`2015 - ng, PSA 02`2017 - 9,84, 9. B 03`2017 - ng, PSA 22 stycznia 2018 - 18,89(%4,00), 26 stycznia 2018 mpMR miednicy, 10. B 15 marca 2018: Gruczolakorak stercza (Gleason score 3+3=6). Zmiana zajmuje około 3 mm na 22 mm długości wycinków.
27 sierpnia 2018 MR gruczołu krokowego, Aktywna (baczna) obserwacja, PSA: 09`2018 - 16,56, 01`2019 - 24,36, 25 stycznia 2019 scyntygrafia kości, 13 lutego 2019 TK KLP + j. brzuszna + miednica z kontrastem (CO Gliwice), 29 stycznia 2019 Penester stop, 30.01 - 9.04.2019 Flutamid Egis 250 mg (3x1), 20.02. zastrzyk Diphereline SR 11,25 mg, PSA: 18.03 - 11,40, 27.03 - 9,55, Testosteron: 27.03 - 11,65 ng/ml, 01.04 - 1169 ng/dl, 10 kwietnia rozpoczęcie RT w CO w Gliwicach (39 cykli IMRT/VMAT), 6 czerwca zakończenie RT, PSA: 01.07 - 6,38, 30.07 - 3,66, 29.08 - 2,61, 04.10 - 2,09, 28.11 - 1,30, 7.01.2020 - 1,11, 5.02 - 0,868 Testosteron: 30.07 - 5,18 ng/ml
zdzich
 
Posty: 76
Rejestracja: 09 maja 2018, 07:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: EBRT w I Gliwice - przygotowanie do wszczepienia znaczni

Nieprzeczytany postautor: Wojtas » 20 lut 2020, 08:04

Czasem wystarczy dużo mniejsza ilość preparatu. Jeżeli stolec jest już bezbarwny, to stop picia.
Można podobno jeszcze bardziej zredukować ilość preparatu stosując wcześniej dietę. Ale że jest to świństwo to fakt.
urodzony 1949r bez objawów PSA 4,88 - biopsja stwierdzony ,adenocarcinoma , 08.2011 RP Gleson 3+4 -2cICD-0,pecherzyki i wezły bez nacieku raka, naciek dochodzi do granicy cięcia szczytu jeden margines dodatni w szczycie , granice cięcia płatów i pęcherzowa bez nacieku raka- PSA 3.11.11 0,01ng/m; PSA 6.03.12 0.064 ,decyzja CO Gliwice RT 35 frakcji -70G od 10.04.d0 31.05 PSA, 29.05.12 0.058 6.08.12PSA 0.011 PSA 6.11.12 0.003 RT jednak była potrzebna.Dnia 8.02.13 PSA 0.002 uf chyba w dobrym kierunku. 10.05.13 PSA ,0,002ng/ml, 12.08.13 PSA 0,002 ng/ml , 12.11.13 PSA 0.003 ng/ml,12.02.14 PSA 0,003 ng/ml, 12.05.14 PSA 0,003 ng/ml,PSA 12.08.14 0,006 ng/ml ,11.14 PSA 0,011 ng/ml PSA 10.02.15 0,008 ng/ml 8.06.15 PSA 0,007 USG, RTG ok .8.12.15 PSA 0,007ng/ml, PSA 0,01 30.05.16 inne laboratorium, wszystko ok.6.12.16 PSA 0,007 9.05.17 PSA 0,006ng/ml 14.02.18 PSA0,008 ng/ml,PSA 15.04.19 0,01
Wojtas
 
Posty: 537
Rejestracja: 06 lis 2011, 17:36
Lokalizacja: Małopolska
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: EBRT w I Gliwice - przygotowanie do wszczepienia znaczni

Nieprzeczytany postautor: dowalki » 21 lut 2020, 09:04

Przeszedłem kiedyś procedurę oczyszczania 4 l Fortransu i na stole kolonoskopisty niestety się okazało, że jelito nie do końca się opróżniło. Doktor powiedział, że nie wystarczy pić, trzeba jeszcze cały czas chodzić, aby grawitacja czyniła swoje. Trochę jest trudno pogodzić chodzenie z siedzeniem na stolcu :-) Ale prawdą jest, że sok z cytryny pozwala łatwiej wypić ten preparat.
dowalki ur. 1951 mój wątek

XII 2010 - PSA 0,44; I 2013 - PSA 1,34; XI 2013 - PSA 1,88; III 2014 - PSA 2,53; V 2014 - PSA 2,51; VII 2014 - PSA 3,05; X 2014 - PSA 3,37
XI 2014 - biopsja prostaty (ujemna, BPH)
II 2015 - PSA 5,03; VII 2015 - PCA3 193 (high); VIII 2015 - PSA 6,99; X 2015 - PSA 10,17
X 2015 - MR zmiany prawy płat - PIRADS 5; XI 2015 - biopsja prostaty (celowana) rak prawy płat Gleason 6 (3+3) 50%; RTG płuc OK, scyntygrafia OK, TK OK
XII 2015 - rozpoczęto przyjmowanie Bi.Bran 1000 i B17; PSA 9,27; I 2016 - PSA 9,07; III 2016 - PSA 8,66
I 2016 - karta DILO
31 III 2016 - RP w CO Bydgoszcz
Badanie histopatologiczne po RP: węzły chłonne (7 szt.) - czyste (pN0), gruczoł krokowy - Adenocarcinoma acinare prostatea, Gl 3+4=7 (pT2cN0) (Grade group 2; WHO 2016), pęcherzyki nasienne - czyste, marginesy (-).
V 2016 PSA < 0,003;
VI 2016; IX 2016; XII 2016; III 2017; IX 2017; III 2018, IX 2018 - PSA < 0,003, III 2019 - PSA = 0,000;
dowalki
Za aktywność
Za aktywność
 
Posty: 225
Rejestracja: 31 sty 2016, 23:12
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do O czym powinniśmy wiedzieć przed, w trakcie, po leczeniu

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości

logo zenbox