Tata r.1950 PSA12ng/ml BxGl.4+4cT2c

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tata r.1950 PSA12ng/ml BxGl.4+4cT2c

Nieprzeczytany postautor: Zaniepokojona » 07 lut 2020, 11:36

Witam Forumowiczów.

Wczoraj przyszły wyniki [biopsji]

Z obu płatów pobrano 5 wycinków:
Zarówno w prawym jak i w lewym płacie identyczna sytuacja:
Rak gruczołowy stercza. Rak zajmuje ok 60% powierzchni wycinków o długości 75mm.
Gleson 4+4=8 grupa 4
Obecne jest neuroinwazja.
PSA 12



Przepraszam jeśli pytania wydadzą się śmieszne, trywialne lub głupie dla użytkowników forum, ale jest to pierwszy kontakt naszej rodziny z tym rodzajem raka.
Neuroinwazja brzmi przerażająco. Dla Taty wiadomość jest jak grom z jasnego nieba.

Czy ktoś mógłby mi przetłumaczyć wynik, poradzić do jakiego specjalisty się udać? (Jesteśmy z Łodzi, doktora Pawła Salwę już wychwyciłam na forum).
Co robić dalej?
Jak się ustrzec zmarnowania czasu na niepotrzebne czynności a skupić się na jak najefektywniejszym działaniu by "tego czerwonego ze szczypcami” się pozbyć?

Z góry dziękuję za pomoc
Zaniepokojona
 
Posty: 2
Rejestracja: 07 lut 2020, 10:59
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata r.1950 PSA12ng/ml BxGl.4+4cT2c

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 07 lut 2020, 13:40

Gleason 4+4 to niestety dość mocno złośliwy rak.
PSA nie jest wysokie, ale trzeba ocenić zaawansowanie choroby, tzn. zrobić badania:
- MRI miednicy i raczej wskazane też jamy brzusznej,
- scyntygrafię całego kośćca.

Badania pokażą na ile rak jest zaawansowany lokalnie (i czy tylko lokalnie - scyntygrafia) i jakie leczenie dobrać.

Biopsja pokazuje ponad 50% zajęcia, ale pod uwagę są brane wszystkie wycinki razem. To całkowicie nieprzydatna informacja.
Czy to cały opis? Jeśli tak, to histopatolog po raz kolejny pokazał patologię polskiej histopatologii.
Neuroinwazja, tylko brzmi groźnie, ale są gorsze :), choć na pewno nie jest elementem pozytywnym opisu.

A specjalistą, do którego należałoby się udać na tym etapie może być urolog, który robił biopsję. Powinien wystawić kartę onkologiczną DILO, aby sprawnie i szybko pacjent mógł wykonać badania.

Dr Salawa przyjmuje i operuje z użyciem robota da Vinci tylko prywatnie. To specjalista wysokiej klasy, więc jeżeli finanse wam pozwalają warto się zwrócić do niego.

Jeśli możesz wklej zdjęcie opisu biopsji z zatartymi danymi osobowymi. Wtedy jest pewność, że ważne informacje nie umkną.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2, IX 2019 PSA 0,88, Binabic, X 2019 PSA 0,26, SBRT na zmianę z PET - 33,75Gy w 5 frakcjach, Binabic - stop, XII 2019 PSA 0,83, I 2020 PSA 1.38, II 2020 PSA 1.39, PET PSMA bez ognisk i przyczyn wzrostu PSA, III 2020 PSA 1.88, MRI bez ognisk nowotworowych, 1 IV 2020 Dipheriline, VI 2020, PSA <0,002, Testosteron 0,11 ng/ml.
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 4241
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata r.1950 PSA12ng/ml BxGl.4+4cT2c

Nieprzeczytany postautor: Zaniepokojona » 07 lut 2020, 14:34

Kemoturf dziękuję za odpowiedz. W załączniku wyniki biopsji.


zaniep..jpeg



Sledze z zapartym tchem Twoja historie, gratuluje optymizmu i samozaparcia w walce z chorobą.
Gratuluje wyniku, dziękuję za informacje o wlewach z witaminy C, z pewnością skorzystamy i poślemy Tatę na dietę alkalizującą.


Jak już wcześniej pisałam, staram się chłonąc ogrom wiedzy, którą Pan posiada dlatego zdecydowałam się pokusić o zapytanie.
Znalazlam publikacje dotycząca grzybków reishi i informacje, ze czerwone są najskuteczniejsze. Mam pytanie jaki rodzaj reishi Pan zazywa, ponieważ z Tata ruszamy na badania, po których będzie podjęta decyzja jakie czynności i leczenie zastosować.

[Czytałam, że] ze względu na właściwości obniżające krzepliwość krwi nie należy brać grzybów 2 tygodnie przed zabiegiem, czy uważa Pan, ze powinnismy wdrożyć grzyby już teraz, czy czekać do decyzji lekarza dotyczącej metod leczenia jakie zostaną podjęte?

Drugie pytanie, czy ma Pan jakieś własne doświadczenia dotyczące leku Arbirateron abirateron?

Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zaniepokojona
 
Posty: 2
Rejestracja: 07 lut 2020, 10:59
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata r.1950 PSA12ng/ml BxGl.4+4cT2c

Nieprzeczytany postautor: milla » 08 lut 2020, 00:18

Witam,
mąż 58l. (PSA 15 ng/ml Gl.3+4) jest trzy tygodnie po prostatektomii radykalnej wykonanej w asyście robota da Vinci przez dr Pawła Salwę. Mogę tylko potwierdzić, że to wysokiej klasy specjalista. Po rozmowach z innymi pacjentami widzieliśmy jak trudne przypadki operował. Mąż jak dotąd bez powikłań. Czuje się dobrze, po dwóch tygodniach wrócił do pracy, ale wczoraj trochę przesadził na działce :/
Wiem jak się martwicie, pozdrawiam serdecznie.
milla
 
Posty: 7
Rejestracja: 05 lut 2020, 23:05
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata r.1950 PSA12ng/ml BxGl.4+4cT2c

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 08 lut 2020, 01:15

Zaniepokojona,

Zamiast dywagacji na temat grzybków Reishi i diet "alkalizujących" proponowałabym skoncentrowanie się na diagnostyce, która pozwoli ustalić zaawansowanie choroby i a następnie podjęcie odpowiedniego leczenia, miejmy nadzieję, radykalnego.

Dziękujemy za wklejenie histopatologii pobiopsyjnej, ciekawa jestem gdzie była robiona, bo jest to mistrzostwo lenistwa, porównaj z opisem zamieszczonym w wątku Milla.
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 9378
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: anias_ns, zosia bluszcz i 100 gości

logo zenbox