Tata 48l. PSA? BxGl.3+3cT2a

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tata 48l. PSA? BxGl.3+3cT2a

Nieprzeczytany postautor: porzeczka20 » 25 sty 2020, 15:11

Witam serdecznie.

Bardzo proszę o opinie o wyniku biopsji, czy jest bardzo zle?
Czy operacja metoda da Vinci to dobry wybór?


Data wykonania biopsji?
PREZKROCZOWA BIOPSJA FUZYJNA - HISTOPATOLOGIA


bx dav.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
porzeczka20
 
Posty: 4
Rejestracja: 18 sty 2020, 23:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 48l. Wynik biopsji

Nieprzeczytany postautor: adarek » 25 sty 2020, 16:19

Witaj na forum.

Na początku kilka rzeczy wymaga wyjaśnienia :
Na jakiej podstawie była robiona biopsja - czy pacjent miał podwyższone PSA i jakie? Historia [PSA]?
Czy przy okazji innych badań wyszedł problem z prostatą, czy miał jakieś niepokojące objawy?
Skoro miał biopsję, to musiał mieć USG transrektalne a może i inne badania, takie jak tomografia, rezonans?
Załącz, proszę, w formie PDF JPEG te dokumenty (z ukrytymi danymi osobowymi).

Gleason 3+3 w jednym wycinku to prawie "nierak", są kraje, w których takie przypadki się obserwuje a nie operuje gdyż operacja wycięcia prostaty jest bardzo obciążająca organizm, generuje często komplikacje pooperacyjne, a do tego powoduje problemy z trzymaniem moczu i problemy z erekcja, które wcale nie muszą się z czasem naprawić. Stąd jest szkoła, która mówi by czekać i obserwować, dzięki czemu chory może pożyć kilka, może i kilkanaście lat, w komforcie. Rak prostaty, zwłaszcza z tak łagodnym stopniem złośliwości, rozwija się powoli, Ale też trzeba mieć nerwy by żyć latami z rosnącym w sobie rakiem. Bo nie na pewno zniknie.
A to co zrobi ojciec, to będzie jego i tylko jego decyzja.


porzeczka20 pisze:Czy operacja metoda da Vinci to dobry wybór ?

Najlepsza, ja gdybym miał tę wiedzę co teraz, to bym się jej poddał ale, [niestety}, wtedy tej wiedzy nie miałem.
Niestety nie jest to operacje refundowana przez NFZ - w Polsce robi to dr. Salwa w Medicover Warszawa. Koszt ok 50 tys. zł.
Darek
Darek ur. 1967r. Historia i dane PSA w "ng/ml" : 2007-09-04 PSA 2,51/ 2007-12-10 PSA 2,65/ 2009-09-08 PSA 4,44/ 2011-07-22 PSA 4,28/ 2011-11-19 PSA 3,79/ 2014-03-24 PSA 5,34/ 2016-07-22 PSA 6,86/ 2017-01-23 PSA 8,37/ 2017-02-22 PSA 8,82/ 2017-08-30 PSA 9,31/ 2018-01-03 PSA 6,16/ 2018-04-24 PSA 7,37/ 2018-08-22 PSA 7,08/ 2018-11-29 PSA10,18/ 2019-01-08 PSA 8,24/. Pod koniec 2018 w końcu wybrałem się do lekarza na onkologię do Gliwic.
Wynik PSA 8,883 ng/ml . Badanie, "per rectum" , skierowanie na USG, biopsje i scyntygrafię. Biopsja 13punktowa wykazała rak prostaty Gleason 3+3 Grupa prognostyczna 1. Badania tomografem i rezonansem magnetycznym wykazywały, że nie ma nacieków poza torebkę, wskazana prosektomia radykalna.
Operację przeprowadzono 14 maja 2019r w Szpitalu św. Barbary w Sosnowcu. W wyniku histopatologii wynik pT2c pN0 Mx(R1(LV(-ujemne) Prawy płat Gleason (3+3) lewy płat Gleason (3+4) Na marginesach cięć chirurgicznych znaleziono ogniska raka. Histopatologia z dwóch laboratoriów w załącznikach.
4 tygodnie po RP - PSA 1,12 (lab.prywatne)-6 tygodni po RP - PSA 1,01 (lab. prywatne),PSA 0,943 (lab. CO Gliwice) - 8,5 tygodnia po RP PSA 0,902/wolne PSA 0,02 (lab. prywatne) - 11 tygodni po RP PSA 0,809(lab CO Gliwice)- 14 tygodni po RP PSA 0,899 (lab. prywatne) -17 tygodni po RP (10/11-09-2019) PSA 0,954 (lab. prywatne) , PSA 0,981 ( lab.CO Gliwice)
21,5 tygodni po RP (11-10-2019) PSA 1,15 (lab. prywatne)- 22,5 tygodni po RP (17-10-2019) PSA 1,27 ( lab.CO Gliwice- miałem zlecone przy okazji badania krwi przed rozpoczęciem radioterapii)
Radioterapia rozpoczęcie 14-10-2019r. 39 frakcji/78Gy. Koniec radioterapii 11-12-2019
(07-01-2020) PSA 0,4 - ( 03-02 2020) PSA 0,3 - (27-02-2020) PSA 0,239 - wszystko laboratorium prywatne - (12-03-2020) PSA 0,154 lab. CO Gliwice. (13-05-2020) PSA 0,121 (lab. prywatne)..
(08-06-2020) PSA 0,104 ng/ml (lab. CO Gliwice). (23-07-2020) PSA 0,347ng/ml (lab. prywatne). (20-08-2020) PSA 0,213 ng/ml (lab.prywatne).
adarek
 
Posty: 131
Rejestracja: 09 cze 2019, 12:28
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 48l. Wynik biopsji

Nieprzeczytany postautor: stanis » 25 sty 2020, 16:30

Wynik biopsji może być mocno niedoszacowany bowiem ok. 9 bioptatów należy określić jako niediagnostyczne gdyż są zbyt krótkie < 1cm aby mogły być rozpatrywane.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml; II.2019 PSA=0,012 ng/ml; VIII.2019 PSA=0,002 ng/ml, XI.2019 - koagulacja krwawiących naczyń jako skutek TomoRT ; II.2020 PSA =0,004 ng/ml

________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 3137
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Tata 48l. PSA? BxGl.3+3cT2a

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 25 sty 2020, 22:55

Witaj na forum, Porzeczka.

Darek zadał juz kilka dodatkowych pytań, na które postaraj się odpowiedzieć.


adarek pisze:Skoro miał biopsję, to musiał mieć USG transrektalne a może i inne badania, takie jak tomografia, rezonans?

TRUS musiał być, tak czy siak, a biopsja wygląda wygląda na robioną na podstawie mpMRI z pobraniem standardowych 12 bioptatów plus ekstra wycinki ze zmiany wskazanej w mpMRI (w sumie 16 wycinków).


adarek pisze:Gleason 3+3 w jednym wycinku to prawie "nierak", są kraje, w których takie przypadki się obserwuje a nie operuje

stanis pisze:Wynik biopsji może być mocno niedoszacowany

Nie wiem czy mocno, ale przy biopsji jest zawsze ryzyko niedoszacowania Gleasona - "prawdziwy" Gleason może być określony wyłącznie jest w histopatologii pooperacyjnej.

Ale rzeczywiście, coraz częściej zdarza sie, głównie w USA, że pacjenci z Gleasonem 3+3 i z mocnymi nerwami decydują się na tzw. aktywną obserwacje, z regularną kontrolą PSA, cyklicznie wykonywanym DRE oraz mpMRI.


Operacja robotyczna jest dobrym pomysłem, pod warunkiem, ze nie rujnuje finansów rodzinnych.
Tu zacytuję samą sie siebie (post w wątku Szybenik(a)):

zosia bluszcz pisze:A jeśli chodzi o da Vinci - robot nie jest magicznym urządzeniem, ktore uzdrawia pacjenta, choć z pewnością powoduje drenaż jego kieszeni.
Na wynik operacji, czy to będzie prostatektomia otwarta, klasyczna laparoskopia, czy tez operacja robotyczna, mają wplyw: zaawansowanie choroby, umiejetności operatora oraz łut zwykłego szczęścia. Jeśli poczytasz historie pacjentów operowanych robotycznie - temat Leczenie przy pomocy instrumentu da Vinci viewforum.php?f=54 to zauważysz, że nie wszystkie zabiegi RARP były 100% sukcesem...



adarek pisze:nie jest to operacje refundowana przez NFZ - w Polsce robi to dr. Salwa w Medicover

Robią to także inni, ale o wiele krócej niż dr S. i forum nie ma żadnej wiedzy na temat wyników ich działąlności "operacyjnej".


Porzeczka, czekamy na dodatkowe informacje, w tym ewolucję PSA oraz opisy wykonanych badan obrazowych z datami.
Brakuje nam również daty wykonania biopsji.

pzdr
zosia
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 9378
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 48l. PSA? BxGl.3+3cT2a

Nieprzeczytany postautor: porzeczka20 » 26 sty 2020, 02:42

W październiku 2019 lekarz zlecił rezonans magnetyczny. Wynik odebraliśmy w listopadzie, do wglądu poniżej.

mpmri p.png



W połowie grudnia 2019 została wykonana przezkroczowa biopsja fuzyjna.

PSA przedstawiało się następująco:
01.10.2016 2.396ng/ml
03.11.2017 4.031ng/ml
07.02.2018 1.820ng/ml
08.05.2018 1.947ng/ml
05.02.2019 4.446ng/ml
17.10.2019 2.494ng/ml
25.11.2019 3.260ng/ml fPSA 22.8%
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
porzeczka20
 
Posty: 4
Rejestracja: 18 sty 2020, 23:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 48l. PSA? BxGl.3+3cT2a

Nieprzeczytany postautor: porzeczka20 » 23 mar 2020, 18:19

Witam! Tata jest już 7 tygodni po operacji i odebraliśmy wynik PSA który pokazał 0,05 ng/ml. Czy to dobry wynik czy może oznaczać, że coś zostało? Dodam że histopatologia pooperacyjna potwierdziła Gleasona 3+3 oraz to, że wycięto całe ognisko
porzeczka20
 
Posty: 4
Rejestracja: 18 sty 2020, 23:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 48l. PSA? BxGl.3+3cT2a

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 23 mar 2020, 20:32

PSA do super rewelacyjnych nie należy, ale też trudno powiedzieć, że jest jakieś bardzo zły.
Spotkałem się w literaturze z wartością 0.04 jako graniczną świadczącą o powodzeniu operacji.
Czy możesz się podzielić z nami histopatologią pooperacyjną? To jest kluczowe dla oceny sytuacji.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2, IX 2019 PSA 0,88, Binabic, X 2019 PSA 0,26, SBRT na zmianę z PET - 33,75Gy w 5 frakcjach, Binabic - stop, XII 2019 PSA 0,83, I 2020 PSA 1.38, II 2020 PSA 1.39, PET PSMA bez ognisk i przyczyn wzrostu PSA, III 2020 PSA 1.88, MRI bez ognisk nowotworowych, 1 IV 2020 Dipheriline, VI 2020, PSA <0,002, Testosteron 0,11 ng/ml.
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 4241
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 48l. PSA? BxGl.3+3cT2a

Nieprzeczytany postautor: porzeczka20 » 25 mar 2020, 00:51

Nie mam niestety możliwości żeby wstawić histopatologię pooperacyjną. Postaram się to zrobić gdy będę w domu rodzinnym. Lekarz operujący ocenił PSA jako bardzo dobre, czy ta wartość może być związana z tym, że operacja była oszczędzająca ograniczona tylko do prostaty? Czytałam, że niektóre tkanki produkują niewielkie ilości PSA.
porzeczka20
 
Posty: 4
Rejestracja: 18 sty 2020, 23:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 48l. PSA? BxGl.3+3cT2a

Nieprzeczytany postautor: irq » 25 mar 2020, 09:46

porzeczka20 pisze: Czytałam, że niektóre tkanki produkują niewielkie ilości PSA.

Ale prawdopodobnie nie aż tak wielkie, żeby były widoczne na drugim miejscu po przecinku =(.
A Wasz wynik w kolejnym zaokrągleniu daje 0,1 ng/ml.
Histopatologia pooperacyjna wiele wyjaśni. Postaraj się ją wydobyć zdalnie.
Ur. 1962. PSA przed: 2012: 1,795, 2013: 1,867, 2014: 2,504, 2015-03: 4,69 2015-04: 3,74, 2015-09: 4,32, 2015-10: 4,36, 2016-01: 6,15, 2016-02 MRI: niejednoznaczne, 2016-03 Biopsja: T1c, Gleason 7 - 8 (4+3) - (4+4), 2016-04 TK: czysto, 2016-05 LPR: pT2c N0, Gleason 3+4=7; węzły chłonne czyste, pęcherzyki nasienne czyste, linie cięcia czyste, trzymanie moczu: 100,00%, potencja: 0,00% PSA po: 2016-08 - 2017-08 : < 0,003; 2017-11: 0,007; 2017-12 < 0,003; 2018-02: 0,005; 2018-05: 0,006; 2018-08: 0,004; 2018-11: 0,006; 2019-02: 0,004; 2019-05: < 0,003; 2019-08: 0,004; 2019-12: 0,004; 2020-03: 0,005; 2020-09: 0,004 Geny: mutacja BRCA2
5km: 00:21:00; 10km: 00:43:16 !!!; 21,098km: 01:35:45 !!;
Mój wątek: viewtopic.php?f=2&t=2365
irq
 
Posty: 254
Rejestracja: 21 cze 2016, 13:27
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 48l. PSA? BxGl.3+3cT2a

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 25 mar 2020, 09:48

porzeczka20 pisze:Nie mam niestety możliwości, żeby wstawić histopatologię pooperacyjną. Postaram się to zrobić gdy będę w domu rodzinnym.

Niech Tata zrobi zdjęcie dokumentu telefonem i wyśle je na Twoj adres emailowy.
Następnie Ty mi prześlesz jpeg emailem na adres, ktory za chwilę dostaniesz via pw.
Ja otrzymane zdjęcie sformatuje usuwając ew. dane osobowe i wkleję dokument na forum.

W ostateczności przepisz wynik a fotę/skan załączysz później.

Aha, jaki jest próg wykrywalności PSA stosowany w laboratorium, w ktorym Tata robił badanie (nie sądzę aby bylo to 0.05 ng/ml)?
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 9378
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], zosia bluszcz i 71 gości

logo zenbox