Tata 58l. PSA 80,19ng/ml T4 Fin.HT BxGl.?

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tata 58l. PSA 80,19ng/ml T4 Fin.HT BxGl.?

Nieprzeczytany postautor: Al_ka » 06 paź 2019, 15:50

Witam.

O chorobie taty dowiedzieliśmy się 1,5 tygodnia temu. Czekamy na wyniki biopsji (za ok. miesiac).

Od 9 miesięcy bardzo bolał go kręgosłup. Przeszedł wiele zabiegów rehabilitacyjnych, brał różne zastrzyki, sterydy w kręgosłup.
Rezonans wykazał kilka zmian w odcinku lędzwiowym, ale neurochirurg nie chciał jeszcze tego operować. Ból okropny, problemy z oddawaniem moczu, i ból nerki (nerka często dawała o sobie znać po jedzeniu, przez wycięty woreczek żółciowy).

Problemy z pecherzem wszyscy łączyli z kręgosłupem i uciskiem na nerwy. Dwa tygodnie temu ból nerki i pleców był tak mocny, że tato wylądował w szpitalu. Badanie USG, a następnie tomografia wykazała guz prostaty 95/80/72mm, nacieki i przerzuty.
Nie bede wszystkiego wymieniać-wstawiam załącznik z opisem.

20191006_154656.jpg


20191006_145920.jpg



Tato jest teraz w domu, przez kilka dni miał cewnik, który został wyjety, dalej ma problemy z oddawaniem moczu, ale jakos daje radę.
Czekamy na wynik, tato bierze lek Adadut (finasteryd) i Apo-Flutam.

Tato wspominał, że przed nim kastracja chirugiczna, jak już lekarz otrzyma wyniki, Jesteś pewna, ze mowil o orchiektomii?
i prawdopodobnie chemioterapia, radioterapia, mówił również o jakimś zastrzyku, ale sam nie wie co to. Cd. hormonoterapii, prawdopodobnie Diphereline. -zb

Martwie się czy przez ten miesiąc rak nie będzie dalej naciekał. Czy te tabletki już mogą zacząć hamować rozwój choroby? TAK.

Tata ma również ostatnio problemy z jedzeniem. Większości posiłków wywoluje ból nerki i okolicy (a moze boli cos innego).
Trzy lata temu miał usuwany woreczek żolciowy. Odpadają nawet zdrowe, bogate w owoce i warzywa diety.
Nie wiem jak go wzmocnić, witaminy z apteki, napary do picia?

Tata jest również po zawale serca. Pięć lat temu miał robione 'bajpasy.
Od wielu lat leczyl się na różne schorzenia u wielu specjalistów, a guz sobie rósl i robił swoje...

Z opisu wynika, że na płucach jest jakaś zmiana, jednak od zawsze mu coś tam wychodziło i możliwe, że płuca są ok - tak mówi tata.

Czekamy i czekamy, ale co dalej?
Jak sie za to teraz zabrać, polecacie jakies leki?
Jak najskuteczniej powstrzymać chorobę?
Wiem, że z takimi zmianami nie jest możliwe wyleczenie, ale chcemy jak najdłużej walczyć o dobry stan taty.

Lekarz odradza usuwanie guza, tata się z nim zgadza.

Pozdrawiam i proszę o wskazówki, czy są dostępne jakieś dobre leki (w taty przypadku) na początku leczenia przed chemią? Zapewne zależy to od wyniku biopsji.
Al_ka
 
Posty: 4
Rejestracja: 06 paź 2019, 14:50
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 58l. PSA 80,19ng/ml T4 Fin.HT BxGl.?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 06 paź 2019, 17:59

Witaj na forum, Al_ka.

Nie wiem, gdzie Tata się leczy, ale musi to być jakiś postępowy szpital skoro hormonoterapię zaordynowali Tacie nie czekając na wynik biopsji

Al_ka pisze:Czekamy na wyniki biopsji (za ok. miesiac).

Wprawdzie w tym momencie wynik biopsji nie zmienilby leczenia - HT przy przerzutowym raku prostaty jest leczeniem z wyboru, ale dlaczego az miesiąc czekania na histopatologię?


Al_ka pisze:Od 9 miesięcy bardzo bolał go kręgosłup. Przeszedł wiele zabiegów rehabilitacyjnych, brał różne zastrzyki, sterydy w kręgosłup.
Rezonans wykazał kilka zmian w odcinku lędzwiowym, ale neurochirurg nie chciał jeszcze tego operować.

Czy moglabyś wkleic jako załącznik opis tego MRI?

W PL zdarza się nagminnie, ze pacjent poddawany jest zabiegom rehabilitacyjnym z powodu bolu kręgoslupa a potem okazuje się, że to przerzuty CaP
Al_ka pisze:Problemy z pecherzem wszyscy łączyli z kręgosłupem i uciskiem na nerwy
.
Ale nikt przez 9 miesięcy nie wpadl na pomysl, zeby zbadac PSA...
Czy Tata kiedykolwiek przed diagnozą raka prostaty mial badany poziom tego antygenu?


Al_ka pisze:Czekamy na wynik, tato bierze lek Adadut (finasteryd) i Apo-Flutam.
Tato wspominał, że przed nim kastracja chirugiczna, jak już lekarz otrzyma wyniki, Jesteś pewna, ze mowil o orchiektomii?
i prawdopodobnie chemioterapia, radioterapia, mówił również o jakimś zastrzyku, ale sam nie wie co to. Cd. hormonoterapii, prawdopodobnie Diphereline. -zb
(...)
Czy te tabletki już mogą zacząć hamować rozwój choroby? TAK.

Czy moglabyś wysondowac sprawe ewentualnej kastracji chirurgicznej? Czy rzeczywiscie byla o takim rozwiązaniu mowa, a jesli tak, to jakie bylo uzasadnienie lekarza? Czy chodzilo mu o niekompatybilnosc na linii HT - problemy kardiologiczne?

Lekarz proponuje Tacie tzw. wczesną chemioterapię z zastosowaniem Docetaxelu - standardowo podaje się 6 wlewow DX + sterydy.
Trudno powiedziec o jakiej RT mowil - paliatywne naswietlanie zmian w kręgoslupie?

Pzdr
zosia
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 8793
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 58l. PSA 80,19ng/ml T4 Fin.HT BxGl.?

Nieprzeczytany postautor: Al_ka » 06 paź 2019, 19:38

Z tego co tatę zrozumiałam to zabieg chirurgiczny i tata nie ma z tym problemu.

Co do rezonansu kręgosłupa, to nie mam zdjęcia. Robiony był w lipcu 2019, w opisie są uwypuklenia, zmiany zwyrodnieniowe, osteofity, zmiany regeneracyjne i dehydratacyjne, ucisk na lewy nerw rdzeniowy- tyle pamiętam. Rezonans widzial neurochirurg, ortopeda. Myślę, że zauważyliby zmiany rakowe (?).

PSA nikt nigdy nie zlecił, dopiero teraz dowiedzieliśmy się, że jest takie [wysokie? badanie?].
Przez problemy z sercem i kręgosłupem tata nawet nie pomyślał o innych możliwych problemach zdrowotnych, był skupiony głównie na tym.
Nikt nie zasugerowal badań w tym kierunku. Dopiero urolog w szpitalu.
Al_ka
 
Posty: 4
Rejestracja: 06 paź 2019, 14:50
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 58l. PSA 80,19ng/ml T4 Fin.HT BxGl.?

Nieprzeczytany postautor: stanis » 06 paź 2019, 21:06

Mój komentarz do powyższego wpisu Al-ka :

1. Zabieg chirurgiczny, o którym piszesz dot. całkowitej orchidektomii https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/ ... -o4ss.html
a nie prostatektomii (usunięcia zaraczonej prostaty), nieświadomi forumowicze mogliby być może opacznie zrozumieć.

2. Zosi chodziło o skan lub zdjęcie opisu MRI a nie o zdjęcia obrazów z MRI. Nie jesteśmy tutaj lekarzami a tym bardziej radiologami aby interpretować zdjęcia RTG, MRI, TK, PET.

3. Profilaktyczne badanie PSA winien zlecić lekarz ogólny pacjentowi > 50 lat. Aczkolwiek świadomy pacjent winien domagać się zlecenia od lekarza ogólnego albo też sam pójść do laboratorium i oddać krew do badania bez skierowania. Badanie PSA całkowitego kosztuje tylko 27 zł.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml; II.2019 PSA=0,012 ng/ml; VIII.2019 PSA=0,002 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2743
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Tata 58l. PSA 80,19ng/ml T4 Fin.HT BxGl.?

Nieprzeczytany postautor: Al_ka » 06 paź 2019, 21:25

Dziekuje za odpowiedź.

Stanis, mnie również chodziło o zdjecie opisu rezonansu. Nie mieszkam z rodzicami i nie mam teraz takiej możliwości.
Nie szukam diagnozy i interpretacji rezonansu, bo już ją otrzymaliśmy u neurochirurga.
Al_ka
 
Posty: 4
Rejestracja: 06 paź 2019, 14:50
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 58l. PSA 80,19ng/ml T4 Fin.HT BxGl.?

Nieprzeczytany postautor: stanis » 06 paź 2019, 21:55

Al_ka pisze:Dziekuje za odpowiedź. Stanis mi również chodziło o zdjecie opisu rezonansu.

Al_ka, sorry inaczej zrozumiałem.

Dalej nie rozumiem dlaczego tak długo musicie czekać na wynik biopsji? Opis histopatologii z biopsji tylko potwierdzi raka, ale ten wynik warunkuje rozpoczęcie szczegółowych badań obrazowych, takich jak TK, scyntygrafia, być może PET a także RTG klatki piersiowej - wspomniałaś o podejrzanych zmianach w płucach.
Scyntygrafia zaś wyjaśni rozległość przerzutów do całego układu kostnego a nie tylko do kręgosłupa, o czym już wiadomo.

Przykro mi, ale wygląda na stan raczej zaawansowanego raka.

Pozdrawiam,
Stanis
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml; II.2019 PSA=0,012 ng/ml; VIII.2019 PSA=0,002 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2743
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Tata 58l. PSA 80,19ng/ml T4 Fin.HT BxGl.?

Nieprzeczytany postautor: Al_ka » 06 paź 2019, 22:52

Próbki nie są badane na miejscu tylko wysyłane. Skąd dokąd?

Co do kręgosłupa, to rezonans był robiony kontrolnie na przepukline i rwe kulszową. Kilka lat temu juz wyszly zmiany w kręgoslupie, ale po kilku miesiącach, zabiegach rehabilitacyjnych i zastrzykach ból sie uspokoil. Nikt nie wspominał o przerzutach do kręgosłupa. Mam nadzieję, ze to oddzielne schorzenie.
Czy na prześwietleniu i tomografii widać przerzuty do kości, czy musi być scyntygrafia?

Na jakie leczenie powinniśmy się nastawić? Czy mimo zaawansowanej choroby, można jeszcze "uspic" raka na jakis czas?
Al_ka
 
Posty: 4
Rejestracja: 06 paź 2019, 14:50
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 58l. PSA 80,19ng/ml T4 Fin.HT BxGl.?

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 07 paź 2019, 12:06

Al_ka pisze:Czy na prześwietleniu i tomografii widać przerzuty do kości, czy musi być scyntygrafia?

Przerzuty do kości obrazuje scyntygrafia, jest to skan całego ciała. To czułe badanie, ale niespecyficzne, czyli może pokazać też miejsca po urazach, złamaniach, zwyrodnienia. Przy PSA >80ng/ml powinno być wykonane. Przerzuty do kości widać też w tomografii, ale to zawsze badanie określonego obszaru. Z reguły tomografii używa się do weryfikacji miejsc wątpliwych pokazanych przez scyntygrafię.
Ze względu na możliwe zaawansowanie lokalne i ewentualne przerzuty należałoby zrobić MRI miednicy i jamy brzusznej. MRI lepiej obrazuje tkanki miękkie.
Warto też zrobić RTG płuc.

Al_ka pisze:Na jakie leczenie powinniśmy się nastawić? Czy mimo zaawansowanej choroby, można jeszcze "uspic" raka na jakis czas?

Leczenie podstawowe to hormonoterapia. Najczęściej realizowana w formie zastrzyków, co 3 lub 6 miesięcy. Dodatkowo zaawansowanego raka przerzutowego leczy od samego początku się chemią, 6 wlewów Docetaxelu. Można też w kolejnym kroku włączyć radioterapię prostaty i innych newralgicznych zaatakowanych organów. Rak prostaty w wielu przypadkach daje się ładnie uśpić, ale wiele zależy od jego specyfiki, bo rak rakowi nierówny. Niektóre informacje mogą być zawarte w opisie biopsji. Źle, że tak długo trzeba czekać, bo to dopiero upoważnia lekarza do rozpoczęcia zdecydowanego leczenia, a to że rak jest zaawansowany to wiemy już na podstawie PSA.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2, IX 2019 PSA 0,88, Bicalutamid, X 2019 PSA 0,26
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 3356
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: 1justyna22, dowalki, mateusz1987, Piotres, stanis, Tom 53, walenty, wowa, zdenerwowana, zosia bluszcz i 106 gości

logo zenbox