45l. diagnostyka co dalej robic?

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

45l. diagnostyka co dalej robic?

Nieprzeczytany postautor: xpef » 20 wrz 2019, 12:23

Witam Wszystkich!

Opiszę krótko moją historię diagnostyki i oczywiście proszę o odpowiedź Was drodzy koledzy/koleżanki.
Od jakiegoś czasu badam sobie regularnie PSA i co jakiś czas wizyta u urologa.
Moje PSA oscyluje w granicach 0,5 ng/ml.

W ostatnim czasie zaczęły się problemu urologiczne, częstomocz, bóle i pieczenie cewki moczowej oraz bóle kostne.
Byłem z tym u urologa, badanie DRE według lekarza w porządku, dostałem Augmentin na 14 dni, ale w sumie nie pomogło.
Miałem robione USG przez powłoki brzuszne i z własnej inicjatywy TRUS (mogę dołaczyć opis).

Moje pytanie brzmi, czy lekarstwa jakie biorę na stałe (Biosotal 40, Lorista i Polocard) mogą sztucznie zaniżyć marker PSA?

Powiem od razu, że tato chorował na raka prostaty.
xpef
 
Posty: 5
Rejestracja: 20 wrz 2019, 11:01
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 45l. diagnostyka co dalej robic?

Nieprzeczytany postautor: stanis » 20 wrz 2019, 12:44

xpef pisze:tato chorował na raka prostaty.

Witaj na forum,

Powyższy cytat już stanowi powód do regularnej corocznej kontroli u urologa, nawet bez objawów dolegliwości urologicznych.
Mój syn ponaglany przeze mnie i nieprzekonany do profilaktycznych badań jest obecnie chwalony przez urologa za świadomość zagrożenia z uwagi na uwarunkowania dziedziczne. Od tej pory 1 x w roku grzecznie wykonuje podstawowe badania zlecone przez urologa tj. PSA, badanie ogólne moczu, USG.

Wracając do twojego problemu.
Powodem opisywanych dolegliwości może być zakażenie układu moczowo-płciowego.
Czy robiłeś badanie ogólne moczu?
Oprocz ogolnego badania moczu wskazane byłoby wykonanie badanie na posiew, zarówno moczu jak i nasienia.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml; II.2019 PSA=0,012 ng/ml; VIII.2019 PSA=0,002 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2743
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: 45l. diagnostyka co dalej robic?

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 20 wrz 2019, 13:20

Posiew najlepiej od razu z antybiogramem, aby prawidłowo dobrać antybiotyk do bakterii.

Sprawdziłbym rownież temat chlamydii:
https://www.medme.pl/artykuly/objawy-ch ... 67090.html
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2, IX 2019 PSA 0,88, Bicalutamid, X 2019 PSA 0,26
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 3357
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 45l. diagnostyka co dalej robic?

Nieprzeczytany postautor: xpef » 20 wrz 2019, 13:27

Dzięki bardzo Stanis i Kemoturf!

A więc tak, badanie moczu robiłem po zakonczeniu kuracji antybiotykowej dwa razy (z tygodniową przerwą między jednym a drugim badaniem).
W pierwszym wyszły, m.in., erytrocty i leukocyty, w kolejnym badaniu już nie.
Następnie posiew mocz - bakteria Enterobacter cloacae. Pewnie będę musiał iść po kolejny antybiotyk.

Tylko bardzo mnie nurtowało to, że od pewnego czasu mam bóle kości, i to w dolnych partiach kręgosłupa, biodrach i w mostku.
Robiłem nawet fosfataze zasadową i wynik 57 U/l norma 40-150, PSA ok 0,5 ng/ml.
Dlatego cały drże czy to nie związane z rakiem. Co robić dalej?
xpef
 
Posty: 5
Rejestracja: 20 wrz 2019, 11:01
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 45l. diagnostyka co dalej robic?

Nieprzeczytany postautor: stanis » 20 wrz 2019, 14:01

xpef pisze:Następnie posiew mocz - bakteria Enterobacter cloacae. Pewnie będę musiał iść po kolejny antybiotyk.


Aby antybiotyk był skuteczny musi być dobrany do ww. bakterii stwierdzonej w badaniu moczu. Po kolejnej antybiotykoterapii zrób ponownie badanie moczu.

W twojej grupie wiekowej przeciętny poziom PSA = 0.65, górna granica normalnego poziomu PSA = 2.0ng/ml. Zatem jeśli urolog nie stwierdził w badaniu per rectum ani w USG nic niepokojącego nie powinieneś się zadręczać nowotworowymi obawami.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml; II.2019 PSA=0,012 ng/ml; VIII.2019 PSA=0,002 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2743
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: 45l. diagnostyka co dalej robic?

Nieprzeczytany postautor: xpef » 20 wrz 2019, 14:11

Ok. Czy na pewno lekarstwa jakie biorę na stałe (Biosotal 40, Lorista i Polocard/ kardiologiczne)nie mogą sztucznie zaniżyć marker PSA?
Nie, już pisał Stanis
xpef
 
Posty: 5
Rejestracja: 20 wrz 2019, 11:01
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 45l. diagnostyka co dalej robic?

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 20 wrz 2019, 14:14

xpef pisze:A więc tak, badanie moczu robiłem po zakonczeniu kuracji antybiotykowej dwa razy (z tygodniową przerwą między jednym a drugim badaniem).
W pierwszym wyszły, m.in., erytrocty i leukocyty, w kolejnym badaniu już nie.

Czyli było zakażenie, ale

xpef pisze:Następnie posiew mocz - bakteria Enterobacter cloacae. Pewnie będę musiał iść po kolejny antybiotyk.


jeszcze coś pozostało. Enterobacter cloacae jest trudne do leczenia i najlepiej zrobić antybiogram, aby "trafić" z antybiotykiem.
Ja bym na razie szedł tym tropem, aby doleczyć to co jest. Pieczenie, bóle i częste oddawanie moczu to objawy charakterystyczne dla stanów zapalnych i zakarzeń układu moczowego.

Pozostają bóle kości, zbadaj poziom witaminy D i wapnia we krwi. Może tu są jakieś poważnie niedobory.
Przyczyn może być wiele, może konsultacje u ortopedy traumatologa i jakieś dodatkowe badania w tym kierunku.

Co do raka, to na razie bym tematu nie drążył. PSA nie stwarza podstaw do podejrzeń..
Jednak ze względu na obciążenia rodzinne kontrolowałbym PSA przynajmniej raz na rok. Dla Twojego wieku norma to około 2.0 ng/ml, nie 4 ng/ml, tak jak to podają na wynikach.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2, IX 2019 PSA 0,88, Bicalutamid, X 2019 PSA 0,26
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 3357
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 45l. diagnostyka co dalej robic?

Nieprzeczytany postautor: stanis » 20 wrz 2019, 14:19

Wymienione leki kardiologiczne nie mają wpływu i nie zaniżają wyniku PSA.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml; II.2019 PSA=0,012 ng/ml; VIII.2019 PSA=0,002 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2743
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: 45l. diagnostyka co dalej robic?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 20 wrz 2019, 14:28

kemoturf pisze:Enterobacter cloacae jest trudne do leczenia i najlepiej zrobić antybiogram, aby "trafić" z antybiotykiem.


Multidrug-Resistant Enterobacter cloacae Complex Emerging as a Global, Diversifying ThreatMultidrug- and Carbapenem-Resistance in ECC
A variety of intrinsic and acquired antimicrobial resistance mechanisms have diminished the arsenal of effective therapeutics for treatment of ECC infections.
ECC is intrinsically resistant to penicillins and first- and second-generation cephalosporins due to low-level expression of chromosomal ampC genes encoding an inducible AmpC-type Bush group 1 (class C) cephalosporinase. Resistance to third-generation cephalosporins and aztreonam can result from mutations, usually in ampD, leading to constitutive hyperproduction (derepression) of AmpC


https://www.frontiersin.org/articles/10 ... 00044/full
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 8794
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 45l. diagnostyka co dalej robic?

Nieprzeczytany postautor: xpef » 20 wrz 2019, 14:31

Wrzucam jeszcze opis mojego TRUS:
GK o zachowanej budowie strefowej, z niepowiększoną strefą przejściową i widoczną torebką chirurgiczną
ewidentnych zmian ogniskowych w strefie obwodowej nie stwierdzono
Torebka anatomiczna cienka, gładka
okołocewkowo po stronie prawej drobne zwapnienie
pecherzyki nasienne symetryczne, jednorodne. Obustronna grubość ok. 6 mm
wymiary GK : 4,1x2,8x 3,2 obj ok 20 ml
xpef
 
Posty: 5
Rejestracja: 20 wrz 2019, 11:01
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 45l. diagnostyka co dalej robic?

Nieprzeczytany postautor: stanis » 20 wrz 2019, 17:46

xpef pisze:
pecherzyki nasienne symetryczne, jednorodne. Obustronna grubość ok. 6 mm
wymiary GK : 4,1x2,8x 3,2 obj ok 20 ml[/i]


Wynik badania jest dokładny i TRUS powinien rozwiać twoje obawy wobec poważnej choroby a nawet raka:
- nic niepokojącego nie pokazał TRUS
- nie cierpisz nawet na przerost prostaty ponieważ jej obj. = 20 ml. Uznaje się za stan chorobowy gdy jej objętość > 25 ml.

Reasumując ważne co napisano wcześniej musisz zwalczyć bakteryjną infekcję.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml; II.2019 PSA=0,012 ng/ml; VIII.2019 PSA=0,002 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2743
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: 45l. diagnostyka co dalej robic?

Nieprzeczytany postautor: xpef » 23 wrz 2019, 11:44

Dziękuje Panowie za odpowiedzi. Jeśli będę miał jeszcze jakieś pytania na pewno się odezwę. Pozdrawiam
xpef
 
Posty: 5
Rejestracja: 20 wrz 2019, 11:01
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: adam822, Google [Bot], Jester_ka78, szandor i 122 gości

logo zenbox