r.1957 PSA11.7ng/mlBxGl.3+4 LPRGl.3+4pT2N0L1V0R0 HT SePLND

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

r.1957 PSA11.7ng/mlBxGl.3+4 LPRGl.3+4pT2N0L1V0R0 HT SePLND

Nieprzeczytany postautor: Jerzywo » 13 lip 2019, 23:05

Dzień dobry wszystkim.

Chciałbym się podzielić z Wami moimi doświadczeniami z walki z rakiem prostaty.

Już przed ok. 20 lat, podczas badań USG jamy brzusznej, kilkukrotnie usłyszałem, że mam zwapnienia w prostacie, które mogą doprowadzić do nowotworu, ale nie bralem sobie tego do serca. Dopiero ostry stan zapalny w 2011 roku z PSA ok.10 ng/ml a po kuracji antybiotykiem spadek tylko do 3,76 ng/ml spowodowały, że zacząłem dopuszczać myśli o raku.

PSA rosło powoli i w marcu 2014 osiągnęło 6,03 ng/ml.


05.2014
Biopsja #1
- wynik negatywnym.


01.2016
PSA 7.08 ng/ml.


03.2016
badanie MRI
na aparacie 3 Teslowym.
Wynik badania:
zmiana ogniskowa po stronie lewej o wymiarach 14x7x5mm, PI-RADS 4, pozostałe parametry w normie.


04. 2016
PSA 7.99 ng/ml


05.2016
Biopsja #2

pobrano 11 wycinków
w 2 wycinkach ze szczytu prostaty, zlokalizowano rak gruczołowyego o GL 3+4.


03.2017
PSA 11,76 ng/ml

Laparoskopowa RP
Wynik histopatologii:
gruczoł krokowy o wymiarach 5,5x4x3,3 cm, rak prostaty, Gleason 7 (3+4) Grade 2, pT2 N0 R0 L1 V0.
Zajmuje oba płaty w obrębie szczytu, nacieka "torebkę" ale jej nie przekracza.
Pęcherzyki nasienne bez nacieku raka. Naciekanie gałązek nerwowych i cechy angioinwazji.



05.2017
pierwsze PSA pooperacyjne
- 0,03 ng/ml.


Badanie MRI
loża bez ewidentnych cech wznowy, pojedynczy prawy zewnętrzny węzeł chłonny ze śladami limfadenopatii, kilka węzłów do 4 mm pachwinowych prawych".


PSA
08.2017 - 0,10 ng/ml.
11.2017 - 0,16 ng/ml


Badanie TK
prawy węzeł pachwinowy 13x11mm, lewe węzłe pachwinowe do 17x10mm".


Jednocześnie pojawiły się nawracające zwężenia cewki moczowej.

11.2017
uretrotomia optyczna #1


PSA
02.2018 - 0,245 ng/ml
04.2018 - 0,702 ng/ml


PET PSMA
węzeł okołoaortalny prawy SUVmax 2,1 i średnicy 7 mm (prawdopodobnie odczynowy), węzeł biodrowy wspólny prawy SUVmax 1,5 i średnicy 8 mm (do dalszej obserwacji)".


04.2018
uretrotomia optyczna #2


06.2018
Początek HT
Binabic 50 mg


07.2018
uretrotomia optyczna #3


09.2018
PSA 0.094 ng/ml,

Radykalna RT węzła biodrowego wspólnego prawego

Binabic stop.


10.2018
założenie stentu cewki moczowej.


03. 2019
PSA 2,16 ng/ml (pomimo RT)
Binabic 150 mg start.


04.2019
PET PSMA
,
lewy węzeł chłonny 9mm SUVmax 8,3, przy lewych naczyniach biodrowych zewnętrznych węzeł 9x7mm SUVmax 3,2, przy naczyniach biodrowych zewnętrznych prawych węzeł 8mm SUVmax 2,5.
Układ kostny bez zmian o charakterze meta.



15.05.2019
Binabic stop.


W związku z tym wynikiem, i po konsultacji z dr. Salwą, zdecydowałem się na operację usunięcia zaraczonych węzłów.

18.05.2019
PSA 0.735 ng/ml
ratunkowa rozszerzona limfadenektomia robotem da Vinci, operator dr Paweł Salwa.

PSA
Dzień po operacji, fantastyczna wiadomość, PSA spadło do 0.406 ng/ml.
Na trzeci dzień spadło do 0.199 ng/ml.

Kolejne pomiary potwierdziły dalszy spadek PSA:
03.06 - 0.027 ng/ml
25.06 - poniżej 0.006 ng/ml (pomiar dwukrotny).

Mam nadzieję, że w końcu pozbyłem się raka.
Ogromne podziękowania dla Dr Pawła Salwy za przeprowadzoną operację oraz opiekę pooperacyjną.
Następne badanie PSA, po wakacjach.

Pozdrawiam wszystkich.
Jerzy
Ur. 1957; 03.2014 - PSA 6,03ng/ml; 05.2014 - biopsja negatywna; 03.2016 - MR zmiana ogniskowa po stronie lewej o wymiarach 14x7x5mm, PI-RADS 4; 05.2016 - PSA 7.84ng/ml, biopsja GL 3+4; 03.2017 - PSA 11,76ng/ml, LPR, Grade 2, pT 2, N0, R0, L1, V0; 05.2017 - PSA 0,030ng/ml, MR loża bez ewidentnych cech wznowy, pojedynczy prawy zewnętrzny węzeł chłonny ze śladami limfadenopatii, kilka węzłów do 4mm pachwinowych prawych; 08.2017 PSA - 0,10ng/ml; 11.2017 PSA 0,16ng/ml TK prawy węzeł pachwinowy 13x11mm, lewe węzłe pachwinowe do 17x10mm; 11.2017 - uretrotomia optyczna; 02.2018 - PSA 0,245ng/ml; 04.2018 PSA - 0,702ng/ml, PET węzeł okołoaortalny prawy SUVmax 2,1 (prawdopodobnie odczynowy), węzeł biodrowy wspólny prawy SUVmax 1,5 (do dalszej obserwacji), druga uretrotomia; 06.2018 Binabic 50mg; 07.2018 trzecia uretrotomia; 09.2018 - PSA 0.094, radykalna RT węzła biodrowego wspólnego prawego, Binabic stop; 10.2018 - założenie stentu cewki moczowej; 03.2019 - PSA 2,160ng/ml, Binabic 150 mg; 04.2019 - PET PSMA Lewy węzeł chłonny 9mm SUVmax 8,3, przy lewych naczyniach biodrowych zewnętrznych węzeł 9x7mm SUVmax 3,2, przy naczyniach biodrowych zewnętrznych prawych węzeł 8mm SUVmax 2,5, układ kostny bez zmian o charakterze meta; 05.2019 - ratunkowa rozszerzona lymfadenektomia robotem da Vinci, dr Salwa.
19.05 2019 PSA 0.406 ng/ml
21.05.2019 PSA 0.199 ng/ml
03.06.2019 PSA 0.027 ng/ml
25.06.2019 PSA <0.006 ng/ml
Jerzywo
 
Posty: 5
Rejestracja: 10 cze 2017, 05:52
Blog: Wyświetl blog (1)

Re: r.1957 PSA11.7ng/mlBxGl.3+4 LPRGl.3+4pT2N0L1V0R0 HT SePL

Nieprzeczytany postautor: kinaszle » 14 lip 2019, 11:12

Cieszymy się z Tobą =D .
Ale bądź czujny!

Ważne są własnie takie świadectwa dla innych , którzy dopiero rozpoczynają swoją walkę z CaP - !
Pzdr :)
ur.1961
04'2015 PSA 5,4 ng/ml 11'2015 6,6 ng/ml, 03'2016 5,0 ng/ml 08'2016 - 3,4 ng/ml
09'2016 wymiana zastawki aortalnej – dożywotnio Warfin VKA
12'2016 PSA 6,5 ng/ml, badanie urodynamiczne[b] - hipotonia wypieracza
02'2018 PSA 10,7 ng/ml 03'2018 TURP

Hist.pat. Rak acinarny Gl. 9/5+4/Grade group 5 Npl w 50% skrawków, nacieka osłonkę nerwową [/b]
03'2018 TK przy lewych naczyniach biodrowych węzeł chłonny szer. 20mm 03'2018 SPECT bez ognisk
03'2018 MRN
- prostata niepowiększona. Zatarcie budowy strefowej, niejednorodna intensywność sygnału w cz. przejściowej i obwodowej lewej. Naciekanie dolnej cz.pęcherzyków nasiennych obustronnie. Pęcherz bzm. Węzły uwidocznione bzm.
03'2018 TES 5,5ng/ml 03'2018 HT – Bicalutamid 50mg
04'2018 – biopsja węzła - przerzut raka gruczołowego stercza PSA (+) ERG (+) T3N1M0.
04'2018 – Eligard 22,5mg 05'2018 PSA 1,13 ng/ml 05'2018 TES 0,25 ng/ml
06'2018 - 07'2018 RT - IMRT-IGRT 38 sesji = 78Gy/g
w BCO,
Vit.C co 2-gi tydzień RT 6x15,0 iv, 6x30,0 iv, 3x25,0 2x25,0 iv
06'2018 – Eligard 22,5mg 08'2018 TEST 0,07 ng/ml PSA 0,101 ng/ml
08.2018
Metformina 2 x 500mg

09'2018 – Eligard 22,5mg 09'2018 PSA 0,06 ng/ml
08'2018 -02'2019 Docetaxel (1 - 8 ) 09'2018 Vit.C 3x 50,0 iv 10'2018 Metformina 850mg 2x1 10'2018 Vit.C 50,0 iv
11'2018 PSA 0,105 ng/ml TES < 0.05 ng/ml [size=50]11'2018 Vit.C 50,0 iv
12'2018 TES < 0.05 ng/ml Eligard 22,5mg 12'2018 Vit.C 25,0 iv,
03'2019 PSA 0,02 ng/ml TES < 0.05 ng/ml Eligard 22,5mg

21'03'19 RM Wnioski: Obraz węzłów chłonnych w okolicy naczyń biodrowych lewych z regresją wielkości, gruczoł krokowy w obecnym badaniu bez ewidentnych zmian podejrzanych. Obraz RM zmian kostnych może sugerować łagodną przebudowę, jednak z uwagi na wyjściowe zaawansowanie choroby do weryfikacji w badaniu scyntygraficznym / PET cholinowym.
13'06'19 TES < 0.05 ng/ml PSA 0,014 ng/ml / nadir ? / Eligard 22,5mg

Mój wątek
viewtopic.php?t=2933
kinaszle
Za aktywność
Za aktywność
 
Posty: 325
Rejestracja: 02 maja 2018, 10:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1957 PSA11.7ng/mlBxGl.3+4 LPRGl.3+4pT2N0L1V0R0 HT SePL

Nieprzeczytany postautor: stanis » 14 lip 2019, 13:39

Jerzy,

W twojej historii zastanowił mnie fakt, iż czekałeś aż 10 miesięcy od biopsji (maj 2016), która potwierdziła obecność raka, do operacji (marzec 2017).

No właśnie.
Jerzy, czy mógłbyś nas nieco oświecić w tej materii?
-zb
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml; II.2019 PSA=0,012 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2603
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: r.1957 PSA11.7ng/mlBxGl.3+4 LPRGl.3+4pT2N0L1V0R0 HT SePL

Nieprzeczytany postautor: Jerzywo » 14 lip 2019, 22:26

Staszku,

W całej mojej historii leczenia CaP, nie miałem tzw. lekarza prowadzącego i kolejne kroki wynikały z własnych decyzji oraz konsultacji z osobami bliskimi.
Wiele badań, np. pierwszy MRI, wykonałem odpłatnie i bez skierowania. Później załatwiłem biopsję u osoby mającej opinię doświadczonej w tej dziedzinie.
W końcu założyłem sobie, że operował się będę laparoskopowo, w znanym ośrodku w Krakowie, kierowanym przez Profesora znanego jako pioniera tej metody w Polsce. Pierwszy termin miałem wyznaczony na 15 stycznia 2017 lecz z izby przyjęć zostałem odesłany do domu. W ten sposób termin przesunął się na 2 marca 2017.
Pozdrawiam
Jerzy
Ur. 1957; 03.2014 - PSA 6,03ng/ml; 05.2014 - biopsja negatywna; 03.2016 - MR zmiana ogniskowa po stronie lewej o wymiarach 14x7x5mm, PI-RADS 4; 05.2016 - PSA 7.84ng/ml, biopsja GL 3+4; 03.2017 - PSA 11,76ng/ml, LPR, Grade 2, pT 2, N0, R0, L1, V0; 05.2017 - PSA 0,030ng/ml, MR loża bez ewidentnych cech wznowy, pojedynczy prawy zewnętrzny węzeł chłonny ze śladami limfadenopatii, kilka węzłów do 4mm pachwinowych prawych; 08.2017 PSA - 0,10ng/ml; 11.2017 PSA 0,16ng/ml TK prawy węzeł pachwinowy 13x11mm, lewe węzłe pachwinowe do 17x10mm; 11.2017 - uretrotomia optyczna; 02.2018 - PSA 0,245ng/ml; 04.2018 PSA - 0,702ng/ml, PET węzeł okołoaortalny prawy SUVmax 2,1 (prawdopodobnie odczynowy), węzeł biodrowy wspólny prawy SUVmax 1,5 (do dalszej obserwacji), druga uretrotomia; 06.2018 Binabic 50mg; 07.2018 trzecia uretrotomia; 09.2018 - PSA 0.094, radykalna RT węzła biodrowego wspólnego prawego, Binabic stop; 10.2018 - założenie stentu cewki moczowej; 03.2019 - PSA 2,160ng/ml, Binabic 150 mg; 04.2019 - PET PSMA Lewy węzeł chłonny 9mm SUVmax 8,3, przy lewych naczyniach biodrowych zewnętrznych węzeł 9x7mm SUVmax 3,2, przy naczyniach biodrowych zewnętrznych prawych węzeł 8mm SUVmax 2,5, układ kostny bez zmian o charakterze meta; 05.2019 - ratunkowa rozszerzona lymfadenektomia robotem da Vinci, dr Salwa.
19.05 2019 PSA 0.406 ng/ml
21.05.2019 PSA 0.199 ng/ml
03.06.2019 PSA 0.027 ng/ml
25.06.2019 PSA <0.006 ng/ml
Jerzywo
 
Posty: 5
Rejestracja: 10 cze 2017, 05:52
Blog: Wyświetl blog (1)

Re: r.1957 PSA11.7ng/mlBxGl.3+4 LPRGl.3+4pT2N0L1V0R0 HT SePL

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 15 lip 2019, 00:01

W końcu założyłem sobie, że operował się będę laparoskopowo, w znanym ośrodku w Krakowie, kierowanym przez Profesora znanego jako pioniera tej metody w Polsce.

Interesujące. Czy mamy rozumieć, ze ten dzielny pionier polskiej LPR wykonal operację u pacjenta ze zmianami w szczycie prostaty a do tego, mimo Gleasona 3+4, nie usunął podczas operacji ANI JEDNEGO węzła chlonnego? Jestes pewien, ze to on Cię operował?
Czy moglbys wkleic jako załącznik opisy konkluzywnej biopsji, wypis ze szpitala oraz opis histopatologii pooperacyjnej?
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 8605
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Ecik, kemoturf, Mac, stanis, zosia bluszcz i 78 gości

logo zenbox