36l. PSA 2,6 ng/ml Interpretacja TRUS?

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

36l. PSA 2,6 ng/ml Interpretacja TRUS?

Nieprzeczytany postautor: adam822 » 13 lip 2019, 13:16

Witam.

Poniżej historia:

14.05.2019
Badanie PSA 3,38 ng/ml, wykonane 3 godziny po seksie.

07.06.2019
Badanie PSA 2,5 ng/ml
Plus palpacyjne (DRE?) - ok, powiedział urolog.

W połowie czerwca 2019
Badanie przez powłoki brzuszne - wszystko wyszło prawidłowo. Jakie badanie? USG? Jesli tak, to wklej opis jako zalącznik. -zb

Urolog powiedział, że spadek PSA świadczy o likwidacji stanu zapalnego. Oby. Skąd wiadomo, ze miales prostatitis? Brales antybiotyki? Urolog wiedzial, ze pierwsze badanie PSA bylo zapewne zafalszowane przez seks?


Wynik TRUS z dziś (13.07.2019)
Stercz o wymiarach 47x29x34 mm V ok 23 ml, o zachowane torebce.
Strefa przejściowa: olekko obniżonej i niejednorodnej echogeniczności .
Strefa obwodowa o szerokości do 12 mm, po stronie lewej lity obszar hipoechogenny 17x10 mm/dotyka do torebki - nie wykazuje patologicznego unaczynienia.
Ale konieczna pilna weryfikacja w MRI i TRU-CUT.
Pęcherzyki nasienne o typowej wielkości i echogenniczności: symetryczne bez cech naciekania.


Uprzejma prośba o wasze opinie. Ta lekarka mnie dziś wystraszyła szczerze. Mówi, że nie jest dobrze i trzeba podjąć diagnostykę.

17 lipca mam wizytę u mojego urologa.
adam822
 
Posty: 10
Rejestracja: 13 lip 2019, 13:07
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 36l. PSA 2,6 ng/ml Interpretacja TRUS?

Nieprzeczytany postautor: kangur__2007 » 13 lip 2019, 14:03

Biopsja, subito.
KANGUR 2007 (Australia), ur.1954
zero objawów; VIII/2007 PSA 6,0; biopsja; diagnoza CaP cT2aNxMx, Gl.7 (3+4);
1/XI/2007 załonowa prostatektomia radykalna+PLND, wariant oszczędzający wiązki nerwowo-naczyniowe
Histopatologia pooperacyjna: pT2cN0Mx, Gl.7 (3+4);
PSA nieoznaczalne od 8 tyg. po operacji (wtedy – poniżej progu czułości analitycznej 0,04, teraz – poniżej progu czułości analitycznej 0,01)

25 IX 2018 - W PRAWIE JEDENAŚCIE LAT PO PROSTATEKTOMII, PSA NADAL NIEOZNACZALNE
(tzn.poniżej progu czułości analitycznej 0,01 - moje laboratorium kupiło sobie jakieś siedem lat temu czulszy analizator niż mieli przedtem,kiedy 'nieoznaczalne' znaczyło <0,04)
Cała historia opisana współcześnie pod: http://forum.gazeta.pl/forum/w,37372,72041707,,Prostata_australijska.html?v=2
Awatar użytkownika
kangur__2007
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2287
Rejestracja: 27 wrz 2008, 14:39
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 36l. PSA 2,6 ng/ml Interpretacja TRUS?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 13 lip 2019, 14:19

Witaj na forum.

Kilka pytan uscislających podane informacje zadalam juz w tekscie Twojego postu. Byłabym wdzięczna gdybys mógł na nie odpowiedzieć.

Ponadto, czy w jakikolwiek sposób mozesz byc obciązony genetycznie - rak prostaty u ojca/jego braci/dziadka/twoich braci, rak piersi/jajników u matki/jej sióstr/twoich sióstr/babki, szczegolnie z mutacją genetyczną BRCA?

MRI prostaty powinienes wykonac z pewnoscią, ale nie zwykle MRI, tylko tzw. mpMRI. I nie byle gdzie, tylko w dobrym osrodku, ktory badaniem prostaty zajmuje się na codzień. mpMRI, o ile wiem, nie jest badaniem oplacanym przez NFZ, więc będziesz musial wyasygnowac pewną kwotę z wlasnej kieszeni.
Jesli mpMRI wykaze zmiany opisane jako PIRADS 3, 4 lub 5 konieczne bedzie wykonanie biopsji.
Trzeba powiedziec, ze ta spora hipoechogeniczna zmiana wygląda niepokojąco - rak prostaty jest częsciej wykrywany u pacjentow ze zmianami hipoechogenicznymi i rowniez częsciej u tych pacjentow jest to tzw. high grade cancer (Gleason 4 lub 5).


Tutaj nieco lektury obowiązkowej w ramach dokształtu pacjenta :)

Jak poprawić wyniki biopsji stercza
Zastosowanie wieloparametrycznego rezonansu magnetycznego oraz fuzji obrazów MRI i TRUS

http://www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?3085




W jakim miescie mieszkasz?


pzdr
zosia
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 8826
Rejestracja: 13 cze 2009, 01:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 36l. PSA 2,6 ng/ml Interpretacja TRUS?

Nieprzeczytany postautor: adam822 » 13 lip 2019, 15:46

Mieszkam w Warszawie/Legionowie. Ale mam dobry pakiet w Luxmedzie i tam na razie chodzę. Jest też opcja rezonansu.


24.05.2019
USG prostaty przez powłoki brzuszne.

Gruczoł krokowy normochogeniczny, bez zmian ogniskowych, bez zwapnień.
Wymiary : 27 x 36 x 38 mm , vol 19,5 ml.
Po mikcji w pęcherzu mocz nie zalega.



Co do PSA z 14.05.2019, to było 3,3 ng/ml (tak, był seks 3 godziny przed), a potem 06. 07.2019, 2,6 ng/ml, bez seksu.
I tego dnia miałem badanie palpacyjne.
Po tym badaniu lekarz zapoznał się z wynikami i zlecił badanie TRUS (13.07.2019).

Dziadek od strony mamy miał coś z prostatą i mu to wycięli. I żyje do tej pory, ma 80 lat.
Tak więc jest to linia matki. O ojcu i dziadku nie wiem, ponieważ nie żyją. Zginęli tragicznie w wypadku.

Tyle. Proszę o porady.
adam822
 
Posty: 10
Rejestracja: 13 lip 2019, 13:07
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 36l. PSA 2,6 ng/ml Interpretacja TRUS?

Nieprzeczytany postautor: adam822 » 14 lip 2019, 08:12

Gdzie najsensowniej zrobić mpMRI ? Warszawa i okolice.
adam822
 
Posty: 10
Rejestracja: 13 lip 2019, 13:07
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 36l. PSA 2,6 ng/ml Interpretacja TRUS?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 14 lip 2019, 08:37

Zajrzyj na pw.
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 8826
Rejestracja: 13 cze 2009, 01:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 36l. PSA 2,6 ng/ml Interpretacja TRUS?

Nieprzeczytany postautor: adam822 » 14 lip 2019, 21:22

Dziadek z tego co mówiła mama nie miał w histopatologii nic z raka.
Miał guz, który naciskał na prostatę i wycięli mu w latach 90 tych prostatę i tego guza i węzły chłonne.
adam822
 
Posty: 10
Rejestracja: 13 lip 2019, 13:07
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 36l. PSA 2,6 ng/ml Interpretacja TRUS?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 14 lip 2019, 23:09

adam822 pisze: nie miał w histopatologii nic z raka.
Miał guz, który naciskał na prostatę i wycięli mu w latach 90 tych prostatę i tego guza i węzły chłonne.

Gdyby Dziadek mial tylko BPH (łagodny rozrost prostaty, to albo zrobiono by TURP (przezcewkową resekcję prostaty), albo wykonano by tzw. prostektomię prostą (wyluszczenie samej prostaty z torebki) ale wtedy NIE wycinano by węzłów chłonnych.
Jesli mial prostektomię polaczoną z PLND (resekcją węzłów chlonnych), to znaczyłoby, ze jednak mial raka prostaty.
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 8826
Rejestracja: 13 cze 2009, 01:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 36l. PSA 2,6 ng/ml Interpretacja TRUS?

Nieprzeczytany postautor: adam822 » 16 lip 2019, 09:30

Witajcie.

Byłem dziś u urologa (innego) z pakietu. Zrobił mi badanie per rectum, już po raz 2 je miałem. Uspokoił mnie trochę. Nie wykrył żadnych anomalii. Powiedział, że gruczoł jest mały, normalny. Nie ma żadnych twardych czy unaczynionych miejsc, nie ma stanu zapalnego. Obstawia stan pozapalny / złogi czy coś takiego, stąd spadek PSA z poziomu 3,3 ng/ml (14 maja) na 2,5 ng/ml. Zapoznał się z historią od 14 maja i potem powiedział, że nie ma tragedii.

W Warszawie miał tylko jeden taki przypadek, a zna środowisko dość dobrze.

Ale do rzeczy, strategia:
- fPSA/PSA zrobić,
- mpMRI dobrze opisany, pokierował gdzie,
- potem biopsja (lub nie).

Powiedział, że przemawia za mną młody wiek/niskie PSA. Ale zobaczymy. Oby było wszystko dobrze.
adam822
 
Posty: 10
Rejestracja: 13 lip 2019, 13:07
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 36l. PSA 2,6 ng/ml Interpretacja TRUS?

Nieprzeczytany postautor: adam822 » 17 lip 2019, 06:13

Witam. W ten wtorek miałem badanie przez urologa palcem. Kiedy najwcześniej mogę iść na fPSA ?
adam822
 
Posty: 10
Rejestracja: 13 lip 2019, 13:07
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 36l. PSA 2,6 ng/ml Interpretacja TRUS?

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 17 lip 2019, 08:23


Maximal increase was 70%. In most patients, peak levels were found between 30 and 60 min after DRE.
Based on the results, it is concluded that after DRE it is prudent to wait 3 days before PSA is determined.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7543764


Do tego przed badaniem powinieneś odpuścić seks i rower. PSA i fPSA robimy z jednej próbki krwi, najlepiej w labie który ma na miejscu analizator i nie wozi tych próbek po świecie. fPSA szybko się rozpada.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2, IX 2019 PSA 0,88, Bicalutamid, X 2019 PSA 0,26, X 2019 SBRT na zmianę z PET - 33,75Gy w 5 frakcjach
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 3468
Rejestracja: 12 wrz 2014, 15:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 36l. PSA 2,6 ng/ml Interpretacja TRUS?

Nieprzeczytany postautor: adam822 » 22 lip 2019, 15:36

PSA 1.89 ng/ml, fPSA 0.286 ng/ml, f/tPSA15.13 %

Jutro wizyta u urologa. Za kilka dni powtórzę badanie, ale w placówce gdzie tego nie wożą.
I tu pytanie, a w zasadzie prośba, czy możecie polecić jakiś jakieś laboratorium w Warszawie gdzie nie wożą próbek.
No bo dzisiaj na pewno miałem informacje, że o 12:00 te próbki gdzieś jadą do analizy. A mnie zależy na tym, żebym miał badanie oraz analizator w tym samym ośrodku. Tak więc prośba, jakieś polecenia?


Nadmienię tylko, że piję mieszankę ziołową wierzbownicy drobnokwiatowej, korzenia pokrzywy i czystka.
Jem również dwie łyżki parmezanu z rana oraz łykam tabletki palmy sabałowej razem z koenzymem Q10.
adam822
 
Posty: 10
Rejestracja: 13 lip 2019, 13:07
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 36l. PSA 2,6 ng/ml Interpretacja TRUS?

Nieprzeczytany postautor: adam822 » 23 lip 2019, 11:12

Wizyta bardzo miła.
Tak znaczny spadek PSA nie byl spowodowany ziołami. I tym co napisałem.
Spadek PSA powodują finasteryd i sterydy.
Niemniej jednak kontrolnie PSA będę badać i w ciągu miesiąca zrobię mpMRI.
Dalej idąc, będę prowadzić taki tryb życia jak teraz czyli ziółka i spadek wagi do 85 kg, to mój cel.

Przy tak niskim PSA nie ma co robić biopsji bez mpMRI.
adam822
 
Posty: 10
Rejestracja: 13 lip 2019, 13:07
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 36l. PSA 2,6 ng/ml Interpretacja TRUS?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 23 lip 2019, 11:49

Spadek PSA powodują finasteryd i sterydy.

Bierzesz finasteryd i jakies leki steroidowe?
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 8826
Rejestracja: 13 cze 2009, 01:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 36l. PSA 2,6 ng/ml Interpretacja TRUS?

Nieprzeczytany postautor: adam822 » 23 lip 2019, 12:15

Nie i nie brałem.


Mam zamiar jeszcze do diety wkomponować ostropest oraz ocet jabłkowy, 2 łyżeczki z wodą, i likopen na wątrobę ponieważ mam otluszczoną.
adam822
 
Posty: 10
Rejestracja: 13 lip 2019, 13:07
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 36l. PSA 2,6 ng/ml Interpretacja TRUS?

Nieprzeczytany postautor: stanis » 23 lip 2019, 13:24

Adam,

Skoro nie bierzesz finasterydu to dlaczego napisaleś we wcześniejszym poście jn:


adam822 pisze:Spadek PSA powodują finasteryd i sterydy.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml; II.2019 PSA=0,012 ng/ml; VIII.2019 PSA=0,002 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2822
Rejestracja: 10 sie 2014, 11:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: 36l. PSA 2,6 ng/ml Interpretacja TRUS?

Nieprzeczytany postautor: adam822 » 23 lip 2019, 14:29

Bo to była odpowiedź lekarza tylko na moje pytanie co powoduje spadek PSA.
adam822
 
Posty: 10
Rejestracja: 13 lip 2019, 13:07
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 36l. PSA 2,6 ng/ml Interpretacja TRUS?

Nieprzeczytany postautor: kangur__2007 » 30 lip 2019, 01:17

To co lekarz powiedział jest prawdą — ale należy mieć na uwadze, że sporo osób obecnych na tym forum boleśnie się przejechało na przyjmowaniu finasterydu, który zbija PSA i fałszywie uspokaja pacjenta. Finasteryd i podobne leki niczego nie leczą, działają czysto objawowo, zmniejszając PSA nawet o połowę. Dłuższe stosowanie finasterydu to jak zbijanie uporczywej gorączki Panadolem bez poszukiwania jej przyczyn. A potem, po odstawieniu finasterydu, okazuje się poniewczasie, że pacjent ma PSA grubo przekraczające poziom alarmowy i że dawno należało energicznie zabrać się za diagnostykę pod kątem raka prostaty.

Czujność, czujność i jeszcze raz czujność...
KANGUR 2007 (Australia), ur.1954
zero objawów; VIII/2007 PSA 6,0; biopsja; diagnoza CaP cT2aNxMx, Gl.7 (3+4);
1/XI/2007 załonowa prostatektomia radykalna+PLND, wariant oszczędzający wiązki nerwowo-naczyniowe
Histopatologia pooperacyjna: pT2cN0Mx, Gl.7 (3+4);
PSA nieoznaczalne od 8 tyg. po operacji (wtedy – poniżej progu czułości analitycznej 0,04, teraz – poniżej progu czułości analitycznej 0,01)

25 IX 2018 - W PRAWIE JEDENAŚCIE LAT PO PROSTATEKTOMII, PSA NADAL NIEOZNACZALNE
(tzn.poniżej progu czułości analitycznej 0,01 - moje laboratorium kupiło sobie jakieś siedem lat temu czulszy analizator niż mieli przedtem,kiedy 'nieoznaczalne' znaczyło <0,04)
Cała historia opisana współcześnie pod: http://forum.gazeta.pl/forum/w,37372,72041707,,Prostata_australijska.html?v=2
Awatar użytkownika
kangur__2007
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2287
Rejestracja: 27 wrz 2008, 14:39
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], Verto, wowa i 88 gości

logo zenbox