Mąż r.1967 inf. mpMRI

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Mąż r.1967 inf. mpMRI

Nieprzeczytany postautor: stokrotka13 » 06 lip 2019, 12:30

Dzien dobry!

Wszystko zaczęło się w czerwcu (2019) od gorączki, bez żadnych innych objawów.
Po zleconych, na wizycie u lekarza internisty, badaniach okazało się, że Mąż ma infekcję układu moczowego - było ponad 80 tysięcy bakterii i ponad 400 leukocytów w osadzie moczu. Dostał Zinnat na 10 dni i była poprawa. W szóstej dobie, po zakończeniu kuracji antybiotykiem, gorączka wróciła.
Poza badaniem ogólnym moczu na własną rękę zrobiliśmy posiew. Tym razem bakterii i leukocytów było mniej, ale wyhodowano bakterię E.coli.

Wysłałam też Męża do urologa.
Ten wybadał jakieś stwardnienie na prostacie, zapisał Cipronex na miesiąc, po skończonej kuracji zalecił odczekać miesiąc i zbadać PSA.

Namówiłam Męża na konsultację u innego urologa. Potwierdziło się badanie prostaty.
Drugi urolog zalecił TK brzucha (w USG wypatrzył jakis zastój w nerce - na wynik czekamy) oraz zalecił MRI prostaty.
Wynik załączam niżej:

mpMRIst.jpg


Czekamy jeszcze na wynik TK, wtedy Mąż pójdzie do urologa, który zlecił badania obrazowe.
Proszę, objaśnijcie, co oznacza wynik, poza tym, że jest wysokie ryzyko nowotworu... :(
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
stokrotka13
 
Posty: 2
Rejestracja: 06 lip 2019, 12:16
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż r.1967 inf. mpMRI

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 06 lip 2019, 13:47

With na forum, Stokrotko.

stokrotka13 pisze: Mąż ma infekcję układu moczowego - było ponad 80 tysięcy bakterii i ponad 400 leukocytów w osadzie moczu. Dostał Zinnat na 10 dni i była poprawa. W szóstej dobie, po zakończeniu kuracji antybiotykiem, gorączka wróciła.

Wysłałam też Męża do urologa.
Ten wybadał jakieś stwardnienie na prostacie, zapisał Cipronex na miesiąc, po skończonej kuracji zalecił odczekać miesiąc i zbadać PSA.

Prostatitis (stan zapalny prostaty) leczy sie anybiotykami przez 4 do 6 tygodni.


Drugi urolog zalecił TK brzucha (w USG wypatrzył jakis zastój w nerce - na wynik czekamy) oraz zalecił MRI prostaty.

Czy drugi urolog wiedzial, ze mąz bierze Cipronex i dlatego sam nie przepisał antybiotyku?
Skierowanie na TK - ok, natomiast skierowanie (bez zadnych notatek klinicznych) pacjenta z prostatitis na mpMRI bez uprzedniego przeleczenia antybiotykami i bez zbadania PSA - bez sensu.

co oznacza wynik, poza tym, że jest wysokie ryzyko nowotworu...

Na razie trudno powiedziec cokolwiek o zagrozeniu rakiem prostaty.
Gorączka > stan zapalny prostaty > ropień prostaty udający znaczącego klinicznie CaP opisywanego jako PIRADS 5. (patrz artykul niżej).
Tak jak powiedzial urolog #1 - najpierw dluższe leczenie antybiotykiem, potem PSA.



An update of pitfalls in prostate mpMRI: a practical approach through the lens of PI-RADS v. 2 guidelines


Abscess vs cancer
In this context, one might argue that PI-RADS v.2 is erroneously suggesting the presence of clinically significant PCa, but the specific ring enhancement together with the clinical history (e.g.. fever) can orient towards the correct diagnosis of abscess (Fig. 13).

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5825307/

Czy mąz kiedykolwiek badal poziom PSA?

pzdr
zosia
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 8586
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż r.1967 inf. mpMRI

Nieprzeczytany postautor: stokrotka13 » 06 lip 2019, 15:18

bardzo dziękuję za odpowiedź!

Tak, drugi urolog wiedział, że Mąż bierze antybiotyk, nawet potwierdził słuszność miesięcznej kuracji.

Czyli wygląda na to, że to zapalenie prostaty? i w mri daje obraz podobny do raka? dobrze zrozumiałam?
stokrotka13
 
Posty: 2
Rejestracja: 06 lip 2019, 12:16
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż r.1967 inf. mpMRI

Nieprzeczytany postautor: adarek » 08 lip 2019, 08:33

Cześć Stokrotko.

Nikt nie odpowie Ci czy to tylko zapalenie czy nowotwór. Trochę Cie rozumiem, że jesteś zagubiona. Opowiem na moim przykładzie jak to wygląda.
Przede wszystkim trzeba wyleczyć zapalenie prostaty.
Potem zrobić PSA - PSA mówi o wielkości raka - czym większe PSA tym większy rak go produkuje.
Jak będzie powyżej 3 ng/ml w wieku Twojego męża (i moim, bo jesteśmy z tego samego rocznika) trzeba zacząć się nim interesować czy rośnie i w jakim tempie . Jakby był powyżej 6 ng/ml, to już trzeba biec do urologa. Najprawdopodobniej badanie per rectum (palcem). Urolog, jeśli stwierdzi coś niepokojącego, skieruje do onkologa. Onkolog zleci dalsze badania, USG przez odbyt, a jak to badanie pokaże nieoprawiony? obraz, to biopsja.
Biopsja jest badaniem inwazyjnym i mogą wystąpić powikłania. Wielotygodniowe krwawienia są normą. Wiec nie jest ona robiona na życzenie czy profilaktycznie. Materiał z biopsji ocenia histopatolog. I on dopiero odpowie Ci na pytanie czy jest nowotwór, czy go nie ma. Oraz co to za typ i jaki stopień złośliwości, co jest bardzo ważne.
Teraz rozumiesz, ze na podstawie tego co wysłałaś nikt Ci nic nie jest w stanie powiedzieć, tak jak na podstawie kilkudniowego bólu głowy nikt nie odpowie czy tam jest rak.
Życzę by PSA za zdrowej prostacie Twojego męża było poniżej 2 ng/ml.
Pozdrawiam
Darek
Darek ur. 1967r. Historia PSA w "ng/ml" : 2007-09-04 PSA 2,51/ 2007-12-10 PSA 2,65/ 2009-09-08 PSA 4,44/ 2011-07-22 PSA 4,28/ 2011-11-19 PSA 3,79/ 2014-03-24 PSA 5,34/ 2016-07-22 PSA 6,86/ 2017-01-23 PSA 8,37/ 2017-02-22 PSA 8,82/ 2017-08-30 PSA 9,31/ 2018-01-03 PSA 6,16/ 2018-04-24 PSA 7,37/ 2018-08-22 PSA 7,08/ 2018-11-29 PSA10,18/ 2019-01-08 PSA 8,24/. Pod koniec 2018 w końcu wybrałem się do lekarza na onkologię do Gliwic.
Wynik PSA 8,883 ng/ml . Badanie, "per rectum" , skierowanie na USG, biopsje i scyntygrafię. Biopsja 13punktowa wykazała rak prostaty Gleason 3+3 Grupa prognostyczna 1. Badania tomografem i rezonansem magnetycznym wykazywały, że nie ma nacieków poza torebkę, wskazana prosektomia radykalna.
Operację przeprowadzono 14 maja 2019r w Szpitalu św. Barbary w Sosnowcu. W wyniku histopatologii wynik pT2c pN0 Mx(R1(LV(-ujemne) Prawy płat Gleason (3+3) lewy płat Gleason (3+4) Na marginesach chirurgicznych w tym na cewce moczowej znaleziono ogniska raka. Histopatologia z dwóch laboratoriów w załącznikach. PSA 4 tygodnie po RP 1,12ng/ml (laboratorium prywatne) , 6 tygodni po RP PSA 1,01ng/ml (laboratorium prywatne), PSA 0,943ng/ml (laboratorium CO Gliwice), 8,5 tygodnia po RP PSA 0,902ng/ml/wolne PSA 0,2 (laboratorium prywatne).
Dalsze leczenie - radioterapia.
adarek
 
Posty: 26
Rejestracja: 09 cze 2019, 12:28
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż r.1967 inf. mpMRI

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 08 lip 2019, 09:41

adarek pisze:Przede wszystkim trzeba wyleczyć zapalenie prostaty.

Tak.


Potem zrobić PSA

Tak.


PSA mówi o wielkości raka - czym większe PSA tym większy rak go produkuje.

Niekoniecznie. "Duzy" a raczej zaawansowany CaP typu neuroendokrynnego produkuje minimalną ilość PSA.


Jak będzie powyżej 3 ng/ml w wieku Twojego męża (i moim, bo jesteśmy z tego samego rocznika) trzeba zacząć się nim interesować czy rośnie i w jakim tempie.
Jakby był powyżej 6 ng/ml, to już trzeba biec do urologa.

W wieku lat 52 do urologa nalezy się udac przy PSA 3 ng/ml


Najprawdopodobniej badanie per rectum (palcem).

DRE nie jest opcjonalne.


Urolog, jeśli stwierdzi coś niepokojącego, skieruje do onkologa. Onkolog zleci dalsze badania, USG przez odbyt, a jak to badanie pokaże nieoprawiony? obraz, to biopsja.

Onkolog nie zajmuje się diagnozowaniem raka prostaty, ten etap pozostaje w domenie urologicznej.
To urolog wykonuje TRUS i biopsję. Wskazane jest aby PRZED biopsja pacjent z podejrzeniem CaP zostal skierowany na mpMRI.


Biopsja jest badaniem inwazyjnym i mogą wystąpić powikłania. Wielotygodniowe krwawienia są normą.

1. Tak. 2. Nie.

Wiec nie jest ona robiona na życzenie czy profilaktycznie.

Zgoda, na biopsję kieruje urolog gdy podejrzewa na podstawie wysokosci PSA/objawow/DRE+, ze pacjent moze miec raka prostaty.


Materiał z biopsji ocenia patolog. I on dopiero odpowie Ci na pytanie czy jest nowotwór, czy go nie ma.

Histopatologia pobiopsyjna moze potwierdzic raka, ale nie moze go wykluczyc.


Oraz co to za typ i jaki stopień złośliwości, co jest bardzo ważne.

Oraz ile go jest, gdzie jest umieszczony (wyjscie poza torebkę), czy nacieka przestrzenie oklonerwowe, naczynia krwionosne i limfatyczne, itd.


Teraz rozumiesz, ze na podstawie tego co wysłałaś nikt Ci nic nie jest w stanie powiedzieć (...) czy tam jest rak.

Tak.

stokrotka13 pisze:Czyli wygląda na to, że to zapalenie prostaty? i w MRI daje obraz podobny do raka? dobrze zrozumiałam?

Tak. Ale patrz wyzej.

pzdr
zosia
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 8586
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż r.1967 inf. mpMRI

Nieprzeczytany postautor: adarek » 08 lip 2019, 12:31

Dziękuje Zosiu za doprecyzowanie mojej wypowiedzi.
Darek
Darek ur. 1967r. Historia PSA w "ng/ml" : 2007-09-04 PSA 2,51/ 2007-12-10 PSA 2,65/ 2009-09-08 PSA 4,44/ 2011-07-22 PSA 4,28/ 2011-11-19 PSA 3,79/ 2014-03-24 PSA 5,34/ 2016-07-22 PSA 6,86/ 2017-01-23 PSA 8,37/ 2017-02-22 PSA 8,82/ 2017-08-30 PSA 9,31/ 2018-01-03 PSA 6,16/ 2018-04-24 PSA 7,37/ 2018-08-22 PSA 7,08/ 2018-11-29 PSA10,18/ 2019-01-08 PSA 8,24/. Pod koniec 2018 w końcu wybrałem się do lekarza na onkologię do Gliwic.
Wynik PSA 8,883 ng/ml . Badanie, "per rectum" , skierowanie na USG, biopsje i scyntygrafię. Biopsja 13punktowa wykazała rak prostaty Gleason 3+3 Grupa prognostyczna 1. Badania tomografem i rezonansem magnetycznym wykazywały, że nie ma nacieków poza torebkę, wskazana prosektomia radykalna.
Operację przeprowadzono 14 maja 2019r w Szpitalu św. Barbary w Sosnowcu. W wyniku histopatologii wynik pT2c pN0 Mx(R1(LV(-ujemne) Prawy płat Gleason (3+3) lewy płat Gleason (3+4) Na marginesach chirurgicznych w tym na cewce moczowej znaleziono ogniska raka. Histopatologia z dwóch laboratoriów w załącznikach. PSA 4 tygodnie po RP 1,12ng/ml (laboratorium prywatne) , 6 tygodni po RP PSA 1,01ng/ml (laboratorium prywatne), PSA 0,943ng/ml (laboratorium CO Gliwice), 8,5 tygodnia po RP PSA 0,902ng/ml/wolne PSA 0,2 (laboratorium prywatne).
Dalsze leczenie - radioterapia.
adarek
 
Posty: 26
Rejestracja: 09 cze 2019, 12:28
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: adam822, lataon, szandor, zdenerwowana i 73 gości

logo zenbox