Zasoby edukacyjne o CaP dla australijskich pielęgniarek

Zasoby edukacyjne o CaP dla australijskich pielęgniarek

Nieprzeczytany postautor: kinaszle » 29 cze 2019, 17:28

Witam. Szukając informacji na temat leczenia CaP zapędziłem się przypadkowo na strony edukacyjne dla m.in australijskich pielęgniarek dotyczące chorób nowotworowych.
Jedna z zakładek jest naszym tematem przewodnim. Poniewaz są tam też schematy pozwalające zrozumieć teoretyczny model postępowania z CaP załaczam link,.
Może się komuś przyda !

EdCaN - learning resources for nurses
http://edcan.org.au/edcan-learning-reso ... r/overview
ur.1961
04'2015 PSA 5,4 ng/ml 11'2015 6,6 ng/ml, 03'2016 5,0 ng/ml 08'2016 - 3,4 ng/ml
09'2016 wymiana zastawki aortalnej – dożywotnio Warfin VKA
12'2016 PSA 6,5 ng/ml, badanie urodynamiczne[b] - hipotonia wypieracza
02'2018 PSA 10,7 ng/ml 03'2018 TURP

Hist.pat. Rak acinarny Gl. 9/5+4/Grade group 5 Npl w 50% skrawków, nacieka osłonkę nerwową [/b]
03'2018 TK przy lewych naczyniach biodrowych węzeł chłonny szer. 20mm 03'2018 SPECT bez ognisk
03'2018 MRN
- prostata niepowiększona. Zatarcie budowy strefowej, niejednorodna intensywność sygnału w cz. przejściowej i obwodowej lewej. Naciekanie dolnej cz.pęcherzyków nasiennych obustronnie. Pęcherz bzm. Węzły uwidocznione bzm.
03'2018 TES 5,5ng/ml 03'2018 HT – Bicalutamid 50mg
04'2018 – biopsja węzła - przerzut raka gruczołowego stercza PSA (+) ERG (+) T3N1M0.
04'2018 – Eligard 22,5mg 05'2018 PSA 1,13 ng/ml 05'2018 TES 0,25 ng/ml
06'2018 - 07'2018 RT - IMRT-IGRT 38 sesji = 78Gy/g
w BCO,
Vit.C co 2-gi tydzień RT 6x15,0 iv, 6x30,0 iv, 3x25,0 2x25,0 iv
06'2018 – Eligard 22,5mg 08'2018 TEST 0,07 ng/ml PSA 0,101 ng/ml
08.2018
Metformina 2 x 500mg

09'2018 – Eligard 22,5mg 09'2018 PSA 0,06 ng/ml
08'2018 -02'2019 Docetaxel (1 - 8 ) 09'2018 Vit.C 3x 50,0 iv 10'2018 Metformina 850mg 2x1 10'2018 Vit.C 50,0 iv
11'2018 PSA 0,105 ng/ml TES < 0.05 ng/ml [size=50]11'2018 Vit.C 50,0 iv
12'2018 TES < 0.05 ng/ml Eligard 22,5mg 12'2018 Vit.C 25,0 iv,
03'2019 PSA 0,02 ng/ml TES < 0.05 ng/ml Eligard 22,5mg

21'03'19 RM Wnioski: Obraz węzłów chłonnych w okolicy naczyń biodrowych lewych z regresją wielkości, gruczoł krokowy w obecnym badaniu bez ewidentnych zmian podejrzanych. Obraz RM zmian kostnych może sugerować łagodną przebudowę, jednak z uwagi na wyjściowe zaawansowanie choroby do weryfikacji w badaniu scyntygraficznym / PET cholinowym.
13'06'19 TES < 0.05 ng/ml PSA 0,014 ng/ml / nadir ? / Eligard 22,5mg

Mój wątek
viewtopic.php?t=2933
kinaszle
Za aktywność
Za aktywność
 
Posty: 325
Rejestracja: 02 maja 2018, 10:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Zasoby edukacyjne o CaP dla australijskich pielęgniarek

Nieprzeczytany postautor: kinaszle » 29 cze 2019, 17:41

w nawiązaniu do zamieszczonego linku znalazłem też praktyczny poradnik z jaką częstością robić badania kontrolne po radykalnej prostatektomii i/lub radioterapii:

The Victorian Government Patient Management Framework identifies that follow up after radical prostatectomy and/or radiotherapy should comprise:
post-operative assessment
at three months post-treatment: clinical review plus PSA
to two years post-treatment: clinical review plus PSA every six months
to five years post-treatment: clinical review plus PSA every 12 months
to at least 15 years post-treatment: clinical review every 12 months.
The GP has a key role in coordinating follow up care.


Zasady kontroli pacjentów określają, że obserwacja po radykalnej prostatektomii i / lub radioterapii powinna obejmować:
- ocenę pooperacyjną
- po trzech miesiącach po leczeniu: przegląd kliniczny plus PSA
- do dwóch lat po leczeniu: przegląd kliniczny plus PSA co sześć miesięcy
- do pięciu lat po leczeniu: przegląd kliniczny plus PSA co 12 miesięcy
- do co najmniej 15 lat po leczeniu: przegląd kliniczny co 12 miesięcy.
Lekarz rodzinny odgrywa kluczową rolę w koordynowaniu opieki nad pacjentem.
ur.1961
04'2015 PSA 5,4 ng/ml 11'2015 6,6 ng/ml, 03'2016 5,0 ng/ml 08'2016 - 3,4 ng/ml
09'2016 wymiana zastawki aortalnej – dożywotnio Warfin VKA
12'2016 PSA 6,5 ng/ml, badanie urodynamiczne[b] - hipotonia wypieracza
02'2018 PSA 10,7 ng/ml 03'2018 TURP

Hist.pat. Rak acinarny Gl. 9/5+4/Grade group 5 Npl w 50% skrawków, nacieka osłonkę nerwową [/b]
03'2018 TK przy lewych naczyniach biodrowych węzeł chłonny szer. 20mm 03'2018 SPECT bez ognisk
03'2018 MRN
- prostata niepowiększona. Zatarcie budowy strefowej, niejednorodna intensywność sygnału w cz. przejściowej i obwodowej lewej. Naciekanie dolnej cz.pęcherzyków nasiennych obustronnie. Pęcherz bzm. Węzły uwidocznione bzm.
03'2018 TES 5,5ng/ml 03'2018 HT – Bicalutamid 50mg
04'2018 – biopsja węzła - przerzut raka gruczołowego stercza PSA (+) ERG (+) T3N1M0.
04'2018 – Eligard 22,5mg 05'2018 PSA 1,13 ng/ml 05'2018 TES 0,25 ng/ml
06'2018 - 07'2018 RT - IMRT-IGRT 38 sesji = 78Gy/g
w BCO,
Vit.C co 2-gi tydzień RT 6x15,0 iv, 6x30,0 iv, 3x25,0 2x25,0 iv
06'2018 – Eligard 22,5mg 08'2018 TEST 0,07 ng/ml PSA 0,101 ng/ml
08.2018
Metformina 2 x 500mg

09'2018 – Eligard 22,5mg 09'2018 PSA 0,06 ng/ml
08'2018 -02'2019 Docetaxel (1 - 8 ) 09'2018 Vit.C 3x 50,0 iv 10'2018 Metformina 850mg 2x1 10'2018 Vit.C 50,0 iv
11'2018 PSA 0,105 ng/ml TES < 0.05 ng/ml [size=50]11'2018 Vit.C 50,0 iv
12'2018 TES < 0.05 ng/ml Eligard 22,5mg 12'2018 Vit.C 25,0 iv,
03'2019 PSA 0,02 ng/ml TES < 0.05 ng/ml Eligard 22,5mg

21'03'19 RM Wnioski: Obraz węzłów chłonnych w okolicy naczyń biodrowych lewych z regresją wielkości, gruczoł krokowy w obecnym badaniu bez ewidentnych zmian podejrzanych. Obraz RM zmian kostnych może sugerować łagodną przebudowę, jednak z uwagi na wyjściowe zaawansowanie choroby do weryfikacji w badaniu scyntygraficznym / PET cholinowym.
13'06'19 TES < 0.05 ng/ml PSA 0,014 ng/ml / nadir ? / Eligard 22,5mg

Mój wątek
viewtopic.php?t=2933
kinaszle
Za aktywność
Za aktywność
 
Posty: 325
Rejestracja: 02 maja 2018, 10:04
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Diagnostyka raka prostaty i publikacje medyczne * Prostate Cancer Diagnostics...

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

logo zenbox