68l. PSA 150ng/ml

Tu zadaj pytanie ogólne nie związane bezpośrednio z Twoim leczeniem

68l. PSA 150ng/ml

Nieprzeczytany postautor: adondek » 23 lis 2018, 17:06

Mam pytanie.
Czy stwierdzenie w opisie USG (TRUS?) prostaty:
"powiększenie prawego płata prostaty przez guz silnie hipoechogeniczny lub torbielowaty depozyt wysiękowy (otorbiony ropień ?)", to wyrok?
Zaznaczam, że USG robiłem ze względu na kamicę nerkową.
adondek
Użytkownik
 
Posty: 2
Rejestracja: 23 lis 2018, 16:30
Blog: Wyświetl blog (0)

Interpretacja TRUS?

Nieprzeczytany postautor: stanis » 23 lis 2018, 18:06

Witaj na forum.

Ten kontrowersyjny opis USG winien być jak najszybciej zweryfikowany przy pomocy szczegółoej diagnostyki, którą, mam nadzieję, twój lekarz prowadzący już zlecił?

1. Badanie PSA, czy masz jakiekolwiek wyniki PSA z przeszłości?

2. Rezonans magnetyczny miednicy

3. Biopsja prostaty.


Nawet jeśli wyniki badań będą niekorzystne, to pamiętaj "RAK TO NIE WYROK".
Oobecnie, w wyniku ogromnego postępu medycyny, rak prostaty staje się raczej chorobą przewlekłą, czego dowodem mogą być nasi forumowicze.
Polecam zapoznanie sie z historiami najstarszych czlonkow forum.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2552
Rejestracja: 10 sie 2014, 11:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Interpretacja TRUS?

Nieprzeczytany postautor: adondek » 15 gru 2018, 16:23

Zrobiłem PSA - 150 ng/ml(!!) i założyłem kartę DiLO .

W przyszłym tygodniu idę do urologa i mam problem odnośnie trybu leczenia.

Jestem po 4 zawałach, sztuczne zastawki i bypasy, jedna nerka od urodzenia.
Aktualnie czekam na wszczepienie kardiowertera .

W wyniku poprzednich 5 biopsji miałem 3 urosepsy i jeden zawał.
Nie wyobrażam sobie kolejnej biopsji.
Dlatego zastanawiam się co się stanie jak nie wyrażę na nią zgody oraz czy mogę zażądać na pierwszej wizycie hormonów.

Mam 68 lat.

Przepraszam za chaos i brak stopki, ale obiecuję poprawę.
adondek
Użytkownik
 
Posty: 2
Rejestracja: 23 lis 2018, 16:30
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Interpretacja TRUS?

Nieprzeczytany postautor: stanis » 15 gru 2018, 17:26

adondek pisze:Przepraszam za chaos i brak stopki, ale obiecuję poprawę.


Nic nie szkodzi, poczekamy i pomożemy jak będzie trzeba!


Najważnie to na obecnym etapie:

1. Zatrzymanie rozwoju raka poprzez rozpoczęcie hormonoterapii.
2. Kolejna biopsja? Którą to raczej należy traktować jako "pro forma", jest więcej niż pewny rak przy b. wysokim PSA.
3. Z uwagi na niepowodzenia i komplikacje poprzednich biopsji musisz odnaleźć odpowiedzialnego urologa, który zaordynuje hormonoterapię bez wyniku biopsji. Nie wiem niestety gdzie takowego odnaleźć. Może ktoś z forumowiczów poradzi?
4. Trzymaj sie i walcz !



__________Edit_________

ad p.3) myślałem i wymyśliłem, iż znany nam urolog, udzielający się na naszych forumowych spotkaniach być może zadecydowałby o wdrożeniu hormonoterapii bez wyniku biopsji:
http://www.dev.romansosnowski.pl/
Ale pewności nie mam, skontaktuj się z nim może bezpośrednio pod wskazanym adresem.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2552
Rejestracja: 10 sie 2014, 11:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: 68l. PSA 150ng/ml

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 16 gru 2018, 11:02

Biopsja moze się odbywac w ludzkich warunkach. Sedacja i antybiotyk redukujący powikłania.

Z tego co wiem, potwierdzenie biopsją jest konieczne aby mieć refundacje leczenia onkologicznego.
Że to rak, to przy PSA 150 raczej watpliwosci nie ma. Trzeba tyko zdiagnozowac gdzie i jak szeroko rozsial sie juz po organizmie/ kościach.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2596
Rejestracja: 12 wrz 2014, 15:20
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Mam pytanie? * I have a question?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: ed1954, liwia, Rad 50+, Sowa, zosia bluszcz i 15 gości

logo zenbox