Tata r.1952 PSA 6,63ng/ml BxGl.5+4

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tata r.1952 PSA 6,63ng/ml BxGl.5+4

Nieprzeczytany postautor: klemensik » 19 lis 2018, 10:42

Witam!


Historia mojego taty.

Rocznik 1952.

W lutym 2016 PSA całkowite 4.7 ng/ml przy normach laboratoryjnych od 0,0 do 6,0 ng/ml.

We wrześniu 2016 informacja, że młodszy brat taty ma nowotwór prostaty.

04.09.2018
PSA 8,24 ng/ml (.
Lekarz kazał łykać jakieś tabletki i przyjść za 3 miesiące.

Zmiana lekarza i laboratorium.
tPSA 6,63 ng/ml, fPSA0,35 ng/ml , fPSA/tPSA = 5,3 % (stanis)

Skierowanie na biopsję.

23.10.2018
BIOPSJA

Płat lewy i prawy taki sam opis "Adenocarcinoma prostatae G-3, Gleason 9 (5+4) lobi dextri".

Skierowanie na tomografię jamy brzusznej.

08.11.2018
Tomografia
- czysto.


Skierowanie na operację usunięcia prostaty do Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej.
Termin wyznaczony na 30.11.2018.

Miał ktoś z Was tam operację?
Jakieś wskazówki?
klemensik
Użytkownik
 
Posty: 3
Rejestracja: 19 lis 2018, 09:55
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata r.1952 PSA 6,63ng/ml BxGl.5+4

Nieprzeczytany postautor: stanis » 19 lis 2018, 11:49

Witaj wśród nas, Klemens,

No, niestety sprawa została zbagatelizowana na etapie wcześniejszej diagnostyki. Gleason 9 w skali do 10 oznacza agresywnego raka i on nie stał się nagle.

Radziłbym jeszcze przed operacją zrobić rezonans magnetyczny, który lepiej pokazuje tkanki w przypadku raka prostaty niż tomografia.
Wynik rezonansu pomoże także operatorowi lepiej zaplanować operację. Czy zaplanowano operację otwartą, czy laparoskopową?

Wklej pr. skan lub zdjęcie opisu histopatologii z biopsji, może podpowiemy coś więcej o stanie zaawansowania raka.

Kilku forumowiczów było leczonych w wymienionym ośrodku i zapewne udzielą porad.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2358
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Tata r.1952 PSA 6,63ng/ml BxGl.5+4

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 19 lis 2018, 12:30

Czy to cały opis biopsji? Jeśli tak to kolejna kpina z poważnego problemu. Jeśli nie to wklej całość. Najlepiej skan/zdjęcie.

Przy Gleasonie 5+4 konieczne jest moim zdaniem jest MRI miednicy. Rak może być w stadium bardziej zaawansowanym niż ocena tylko na podstawie PSA.

Jakie tabletki "kazał łykać" lekarz? Niektóre potrafią fałszować wynik PSA.

Przy operacji zwróciłbym uwagę na wykonanie rozszerzonej limfadenektomii. Gleason 5+4 to duże ryzyko przerzutów.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, XI 2018 PSA 0,029
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2415
Rejestracja: 12 wrz 2014, 14:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata r.1952 PSA 6,63ng/ml BxGl.5+4

Nieprzeczytany postautor: klemensik » 19 lis 2018, 12:50

Niestety to cały opis.

skantata.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
klemensik
Użytkownik
 
Posty: 3
Rejestracja: 19 lis 2018, 09:55
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata r.1952 PSA 6,63ng/ml BxGl.5+4

Nieprzeczytany postautor: stanis » 19 lis 2018, 13:07

Niestety ten opis hist- pat nie spełnia żadnych standardów. Dziwię się bardzo, że twój operator podejmuje się RP na podstawie tak ułomnego opisu. Tym bardziej powinno cię to zmusić do działania i wykonania MRI przed operacją.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2358
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Tata r.1952 PSA 6,63ng/ml BxGl.5+4

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 19 lis 2018, 13:16

klemensik pisze:Niestety to cały opis.

W takim razie to KPINA!!!!! Opis nie spełnia jakichkolwiek standardow. Szkoda, że zamalowno nazwisko patologa partacza, warto wiedzieć kto produkuje takie dziadostwo. Dobrze, że napisał chociaż płat prawy i lewy i do tego po łacinie...

Badanie biopsyjne nie jest zero jedynkowe. Pobiera się 12 próbek po 6 z każdego płata, po 2 ze szczytu, 2 z części środkowej i 2 z podstawy. Opisuje się każdy bioptat, co do jego długości, występowania raka, ale też innych zmian. Dla raka określa się zajętość % bioptatu, ewentualne dojście do końca wybarwionego obszaru/torebki. Niekiedy da się stwierdzić neuroinwazję, anginoinwazję, to też ważne elementy układanki.

Ta biopsja nadaje się do powtórnego opisania przez profesjonalnego histopatologa.

Należy też tu powiedzieć o lekarzu prowadzącym, który decyduje się operować na podstawie beznadziejnego opisu biopsji i bez rzetelnych badań obrazowych.
Ja uciekałbym od tego towarzystwa.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, XI 2018 PSA 0,029
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2415
Rejestracja: 12 wrz 2014, 14:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata r.1952 PSA 6,63ng/ml BxGl.5+4

Nieprzeczytany postautor: klemensik » 19 lis 2018, 13:41

Lublin. Biopsja robiona w Wojewódzkim Szpitalu Klinicznym w Lublinie. I tam opisywana. A skierowanie do Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej. Lekarz stamtąd będzie operował. Gdzie uciekać....???
klemensik
Użytkownik
 
Posty: 3
Rejestracja: 19 lis 2018, 09:55
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata r.1952 PSA 6,63ng/ml BxGl.5+4

Nieprzeczytany postautor: stanis » 19 lis 2018, 13:56

klemensik pisze:Gdzie uciekać....???


Biorąc pod uwagę wysoki Gleason 5+4 ja bym rozważył operację w CO Bydgoszcz, dr Siekiera (adres możesz wygooglować).
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2358
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: -pawel-, Cytrynka251, Google [Bot], Jarek Sop, kaczor, kemoturf, szandor, ttu, Wojtas i 56 gości

logo zenbox