Tata 75l. PSA 22ng/mlBxGl.5+4

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tata 75l. PSA 22ng/mlBxGl.5+4

Nieprzeczytany postautor: Marzens » 13 lis 2018, 13:55

Dzień dobry,


Tato lat 75

08.09.2018
przypadkiem wykryto, że prostata jest powiekszona.

PSA
07-09-2018 - 23,44 ng/ml
26-09-2018 - 22,50 ng/ml
08-10-2018 - 22,02 ng/ml



05-11-2018
BIOPSJA

wynik:
Adenocarcinoma prostatae G3 Gleason score : 5+4=9
Utkanie raka zajmuje ponad 80% przesłanego materiału.
pT1c
Mat. w cał. 1 bl.



Stosowane leki:
Findarts1x1 (Dutasteryd)
Ruticor 1x1
Nefrotabs 2x1
Urocol 2x 1 saszetka.


Wyniki biopsji otrzymałam dzisiaj.
Podkreślam, iż z mojej inicjatywy została wykonana biopsja (odpłatnie), teraz w czwartek scyntygrafia.
Dalej TK.

Jestem zrozpaczona postępowaniem lekarza.
Może ktoś mi podpowie nazwisko dobrego lekarza, może być z całej Polski.

Nadmieniam, że Tato jest w bdb kondycji, póki co. Będę wdzięczna za kżdą info. Przepraszam za chaos w tym co piszę.
Marzens
Użytkownik
 
Posty: 28
Rejestracja: 12 lis 2018, 19:06
Lokalizacja: Poznan
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: rak prostaty

Nieprzeczytany postautor: stanis » 13 lis 2018, 15:39

Witaj wśród nas Marzeno,

No więc wynik biopsji nie pozostawia złudzeń bowiem:

1. suma Gleasona 5 + 4 oznacza b. agresywnego raka,
2. badania obrazowe wyjaśnią stan ew. przerzutów, które są b. prawdopodobne,
3. nalezy wdrożyć hormonoterapię i może ją rozpocząć urolog,
3. kwestie leczenia np. wdrożenie radioterapii winien zlecić onkolog radioterapeuta, najlepiej zarejestruj ojca w CO najbliższym miejsca zamieszkania. Nie jest potrzebne skierowanie. Wiodącymi osrodkami wyspecjalizowanymi w raku prostaty są CO W-wa, Bydgoszcz, Gliwice, Kielce, Poznań.
4. najlepiej wklej skan lub zdjęcie (bez danych osobowych) opisu hist-pat z biopsji, wtedy możemy rozszerzyć ew. zakres porad, etc.
5. chaos zawsze towarzyszy diagnozie i nie musisz przepraszać z tego powodu. Ważne abyś nie okazywała wobec ojca objawów paniki lecz abyś działała skutecznie, zdroworozsądkowo !
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2358
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Alicja125, Ania_M, Google [Bot], Jarek Sop, jurg, kemoturf, stanis, walenty i 63 gości

logo zenbox