Tata 80l. PSA 63ng/ml BxGl.4+3cT3?

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tata 80l. PSA 63ng/ml BxGl.4+3cT3?

Nieprzeczytany postautor: doolin » 09 lis 2018, 20:07

Drodzy Forumowicze,
od kilku dni czytam uważnie Wasze wpisy, historię, rady. Miałam nadzieję, do dzisiaj, że uda się mojemu Tacie wymknąć gadzinie. Niestety, wyniki biopsji potwierdziły moje lęki. Dziś zaczynamy walkę. Proszę Was o przyjęcie do grupy i wsparcie.


Krótka historia choroby:
Tata skarżył się na problemy z oddawaniem moczu (pieczenie itp.). Leczony przez miesiąc Furaginą, potem antybiotykami, bezskutecznie.
Sam wpadł na pomysł zrobienia obie prywatnie PSA, wyszło 63 ng/ml.
Lekarz skierował go do urologa.

Zdecydowaliśmy się jak najszybciej na prywatną wizytę. Mieszkamy w Lublinie, wybrałam lekarza pracującego także w PSK4.

8 pazdziernika 2018 miał zrobiona biopsję (trzy dni po wizycie, bardzo szybko) oraz TK miednicy.

19 listopada robimy scyntygrafię kości.

Lekarz urolog zapisał mu Findarts (dutasteryd) i Apo-doksyn (doksycyklina).
Kazał czekać na wynik scyntygrafii.


Dzisiaj odebrałam wyniki biopsji pobranej 08.10.2018 <= Poprawilam. -zb


Stercz str. P:
3 fragmenty:
Rak gruczołowy stercza, Gleason 7 (3+4). Rozproszony naciek raka zajmuje większą część badanych wycinków.
Stercz str. L.:
2 fragmenty:
Gleason 7 (4+3) Naciek nowotworowy zajmuje całą długość badanych wycinków.



Wyników tomografii nie znam, zostały dołączone do karty pacjenta w przychodni urologicznej przyszpitalnej PSK4.
Nie chcą mi jej udostępnić, mojemu tacie też.

Miałam nadzieję, że spokojnie zaczekamy do scyntygrafii.
Pojawił się jednak problem. Tata z dnia na dziej czuje się coraz gorzej. Jeszcze 2 tygodnie temu wychodził z domu na spacery, choć skarżył się na lekkie zawroty głowy.
Obecnie sam nie jest w stanie wyjść nigdzie, trzy razy przewrócił się w domu, na szczęście niegroźnie. Ma problemy z chodzenie, pociąga nogami.
Jest splątany jakby, oznaki dezorientacji przy prostych czynnościach. Głownie leży. Nie chce jeść.

Na początku myślałam, że może to załamanie depresyjne, potem, że to działanie uboczne leków, ale objawy się nasilają.
Jutro jadę do lekarza, aby sprawę wyjaśnić. Boję się bardzo o niego. Już i tak jest ciężko, tata był, jak na swój wiek, bardzo aktywy.
A tu taka diagnoza i ten pogłębiający się stan, nie wiem czego. Co się może dziać?
2.10.2018: PSA: 63
10.10.2018: patomorfologia: Gleason 7(4+3)
10.2018: RTG płuc: czysto
doolin
Użytkownik
 
Posty: 3
Rejestracja: 09 lis 2018, 19:34
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 80l. PSA 63ng/ml BxGl.4+3cT3?

Nieprzeczytany postautor: doolin » 09 lis 2018, 21:32

Przepraszam,
wszystko działo się w październiku/listopadzie, biopsja była pobrana 8.10.2018.
Ja jestem półprzytomna, nie mogę z nerwów spać, stąd te głupie pomyłki w datach. Przepraszam. Nie ma za co:) -zb
Nie wiem czy to 3cT3.
Robiliśmy samodzielnie prześwietlenie płuc pod koniec października (wg wskazówek wyczytanych z Waszych postów, dziękuję!). Płuca czyste.
2.10.2018: PSA: 63
10.10.2018: patomorfologia: Gleason 7(4+3)
10.2018: RTG płuc: czysto
doolin
Użytkownik
 
Posty: 3
Rejestracja: 09 lis 2018, 19:34
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 80l. PSA 63ng/ml BxGl.4+3cT3?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 09 lis 2018, 21:38

Lekarz urolog zapisał mu Findarts (dutasteryd) i Apo-doksyn (doksycyklina).


Czy Tata obecnie bierze doxycyklinę?
Czy popija ja tabletki duzą iloscią wody?
Dlaczego mu ją przepisano?
Czy zglaszaliscie problem lekarzowi?
Orocz braku apetytu doksycyklina moze powodowac duzo wieksze problemy, m.in., zawroty glowy, klopoty z oddychaniem zwiekszone cisnienie w mozgu.
Uwazam, ze kuracja lekiem, jesli jest w dalszym ciągu prowadzona, powinna natychmiast zostac przerwana.

Stop taking the medication and seek immediate medical attention if any of the following occur:

-> signs of a severe allergic reaction
(rash, itching, swelling, severe dizziness, trouble breathing)
-> signs of an auto-immune reaction (swelling of the hands and feet, muscle and joint pain, and rash)
-> signs of increased blood pressure in the brain (e.g., headache, nausea, vomiting, or visual disturbances: blurred vision, double vision, blank spots)

https://chealth.canoe.com/drug/getdrug/apo-doxy



Nie wiem czy to 3cT3.

Ja tez nie wiem na pewno, stąd znak zapytania (z opisu, ktory zacytowalas wynikaloby, ze rak rozszedl sie po okolicy prostaty)
Ale PSA jest wysokie i mozliwe są przerzuty odlegle (szczesliwie pluca zostaly wyeliminowane).
Miejmy nadzieje ze zawroty glowy/klopoty z chodzeniem cofną sie po zaprzestaniu stosowania doksycykliny. Jesli nie, konieczne bedzie wykonanie badan obrazowych glowy aby wykluczyc przerzuty do OUN.

Czy wiesz jaki byl zakres TK wykonanego w szpitalu?
Przy okazji - szpital nie ma prawa odmowic wydania pacjentowi (lub upowaznionej przez niego osobie) kopii wynikow badan.
Czy Tata ma dostęp do swojego ZIP?



Nic nie piszesz na temat hormonoterapii - jesli Tacie nie przepisano do tej pory HT (w sytuacji Taty leczenie z wyboru, zazwyczaj na początku leczenia pacjenci biorą flutamid, np., Apo-Flutam) udajcie sie do urologa z wynikami biopsji i poproscie o receptę (nawet pelnoplatny lek nie ma jakiejs zaporowej ceny).
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7740
Rejestracja: 13 cze 2009, 00:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 80l. PSA 63ng/ml BxGl.4+3cT3?

Nieprzeczytany postautor: doolin » 10 lis 2018, 23:12

Dziś byłam u urologa. Wiele się wyjaśniło.

1. Tomografię dostanę od lekarza prowadzącego, który pracuje w przychodni przyszpitalnej i jednocześnie w przychodni prywatnej. Zobaczę (i może dostanę na własność?) 19 listopada. Będę wiedzieć więcej.

2. Lekarz prowadzący dał receptę na Apo-Flutam.
Tu też ciekawa sprawa: lekarz twierdził, że lek nierefundowany i taką receptę wypisał. Pani farmaceutka w aptece poinformowała mnie, że jest na niego refundacja. Zatem przepłaciłam 60 zł. Trzeba zatem uważać i pilnować. Zaczynamy terapię lekiem od poniedziałku 12 listopada, na tydzień przed zastrzykiem hormonalnym.

3. Leki, które brał tata mają być odstawione.
Przy okazji dowiedziałam się, że lek, który zażywał tata, to Apo-dokspan (doksazosyna).
Tata źle podał mi nazwę leku, co także świadczy o kondycji psychicznej mojego Tatunia. Należy go odstawić, podobno to on może być przyczyną "zmętnienia" umysłowego i zaburzeń równowagi. Jeśli objawy nie miną musimy udać się na konsultację neurologiczną.

4. 19 listopada zaczynamy terapię hormonalną.
Lekarz polecił zastrzyk, który podaje się raz na pół roku, a nie co miesiąc.
Uzasadniał to wiekiem mojego taty i jego problemami z samodzielnym poruszaniem się. Boję się trochę, że ta dawka może być bardzo mocna i skutki uboczne trudne do przejścia. Brał ktoś z Drogich Forumowiczów hormony w takiej dawce?

5. Chcę wyrobić dla Taty kartę DiLO. Czy daje on realne, a nie deklarowane jedynie korzyści?

6. I nadzieja rozbłysła: lekarz urolog powiedział, że ten typ raka raczej nie daje przerzutów do mózgu. Bardzo mnie tu ucieszyło, dziś znowu zaświeciło dla mnie trochę więcej słońca :).


I jeszcze jedno:
TM była prawdopodobnie miednicy.

Co to jest ZIP?
2.10.2018: PSA: 63
10.10.2018: patomorfologia: Gleason 7(4+3)
10.2018: RTG płuc: czysto
doolin
Użytkownik
 
Posty: 3
Rejestracja: 09 lis 2018, 19:34
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 80l. PSA 63ng/ml BxGl.4+3cT3?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 11 lis 2018, 00:49

1. Tomografię dostanę od lekarza prowadzącego, który pracuje w przychodni przyszpitalnej i jednocześnie w przychodni prywatnej. Zobaczę (i może dostanę na własność?)

Nie moze. Masz dostac kopie dokumentu (jesli oczywiscie masz upowaznienie ojca do otrzymywania informacji na temat jego stanu zdrowia, w tym dokumentow). Wydajacy kopie moze zażądac uiszczenia drobnej oplaty za czynnosc skopiowania dokumentu.


2. Lekarz prowadzący dał receptę na Apo-Flutam.
Tu też ciekawa sprawa: lekarz twierdził, że lek nierefundowany i taką receptę wypisał. Pani farmaceutka w aptece poinformowała mnie, że jest na niego refundacja. Zatem przepłaciłam 60 zł. Trzeba zatem uważać i pilnować.

Lekarz przyjmowal prywatnie? O ile wiem, w takiej sytuacji recepta jest w PL nierefundowana.
Czekalabys na wizytę na NFZ, zeby zaoszczedzic 60 zl na leczeniu ojca?


3. Leki, które brał tata mają być odstawione.
Przy okazji dowiedziałam się, że lek, który zażywał tata, to Apo-dokspan (doksazosyna).
.
Skladnik czynny podalas wlasciwy, ale w nazwie leku znowu bląd - prawidlowa nazwa to APO-DOXAN.

I tu jestesmy w domu - mozliwe skutki uboczne stosowania doksazosyny, to, m.in.:
- spadek ciśnienia podczas zmiany pozycji leżącej na stojącą (rzadko w połączeniu z omdleniem).
- bóle i zawroty głowy
- zaburzenia równowagi
- obrzęki
- złe samopoczucie
- senność,
- zmęczenie


Należy go odstawić, podobno to on może być przyczyną "zmętnienia" umysłowego i zaburzeń równowagi. Jeśli objawy nie miną musimy udać się na konsultację neurologiczną.

Skoda, ze
a/ lekarz przepisujący ten lek nie uprzedzil pacjenta o mozliwych skutkach ubocznych jego stosowania.
b/ aptekarz wydający lek nie zrobil tego samego.
c/ ani pacjent, ani rodzina nie zapoznala sie z trescią ulotki leku, ktora powinna byc do niego dolączona.

BTW, u nas farmaceuta ma obowiazek:
- upewnienia sie, ze pacjent wie jakich skutkow ubocznych moze sie spodziewac w wyniku stosowania przepisanego leku.
- wydrukowania informacji o leku i wreczenia jej pacjentowi z prosba o zapoznanie się.
W przypadku doksazosyny zapytalby z pewnoscią czy pacjent bierze leki obnizające cisnienie. Twoj Tata bierze takowe?


4. 19 listopada zaczynamy terapię hormonalną.
Lekarz polecił zastrzyk, który podaje się raz na pół roku, a nie co miesiąc.
Uzasadniał to wiekiem mojego taty i jego problemami z samodzielnym poruszaniem się. Boję się trochę, że ta dawka może być bardzo mocna i skutki uboczne trudne do przejścia.

Cry moglabys podawac bardziej precyzyjne informacje?
Jaki konkretnie lek przepisano? Diphereline 22.5 mg?
Tu nie ma dawki mocnej czy slabej. W tej, ktorą Tacie przepisano, hormony dyfunduja z implantu do organizmu pacjenta stopniowo przez 6 miesiecy a nie prżez jeden czy trzy.


5. Chcę wyrobić dla Taty kartę DiLO. Czy daje on realne, a nie deklarowane jedynie korzyści?

Karte powinien wydac lekarz podejrzewajacy nowotwor.
Nie wiem czy w przypadku Taty beda z posiadania karty wynikaly jakies specjalne korzysci - diagnoza zostala postawiona a leczeniem z wyboru jest HT (nie rozumiem dlaczego ma byc rozpoczeta dopiero od poniedzialku).


6. I nadzieja rozbłysła: lekarz urolog powiedział, że ten typ raka raczej nie daje przerzutów do mózgu.

Rzeczywiscie, przerzuty do mozgu zdarzaja sie w 1-2% przypadkow, w absolutnej wiekszosci przypadkow u pacjentow z zaawansowanym opornym na kastracje CaP.
Miejmy nadzieję, ze objawy neurologiczne u Taty cofną sie szybko po zaprzestaniu podawania doksazosyny. Istotny tez bedzie wynik scyntygrafii.


Co to jest ZIP?

Na forum mamy wyszukiwarkę. Warto jej uzyc zanim zada sie pytanie:
search.php?keywords=ZIP
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7740
Rejestracja: 13 cze 2009, 00:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 80l. PSA 63ng/ml BxGl.4+3cT3?

Nieprzeczytany postautor: kinaszle » 11 lis 2018, 13:04

Witaj.
1. Bardzo sporadycznie się zdarza, że lekarz prywatnie praktykujący nie ma podpisanej umowy na wystawianie recept refundowanych - bałby się utraty pacjentów. W większości taka pomyłka wynika albo z braku wiedzy, albo nieprawidłowego korzystanie z komputerowego systemu edycji recept lub wreszcie wyboru takiej postaci recepturowej, która jest pełnopłatna.
Np., 1 opakowanie = 14 tabletek jakiegoś leku jest nierefundowanych a 1 opakowanie 28 tabletek tego samego leku już tak.

Tu też wychodzi spryt NFZ, bo gdy lekarz zapisze 1 opakowanie, to apteka wydaje to najmniejsze i na 100%.
Najlepiej prosić, jeżeli są wątpliwości, żeby nie edytować refundacji - zostawić puste miejsce i aptekarz wyda lek z refundacją a jeżeli są 2, np. 30% i 50%, to wyda z tą mniej korzystną dla pacjenta, ale zawsze "z refundacją".

2. Doxazosyna jest lekiem stosowanym w leczeniu nadciśnienia tętniczego i/lub w przeroście prostaty. Są różne preparaty i łagodniej działąją te o przedłużonym lub stopniowym uwalnianiu. Dla Doxazosyny takim preparatem jest Cardura XL.

Tak jak pisze Zosia w opisywaniu objawów ubocznych - jednym z najczęstszych jest spadek ciśnienia w czasie zmiany pozycji ciała z leżącej na pionową.
Zaleca sie stopniowa pionizacje i np. kilkuminutową pozycję siedzącą przed. Najgorzej jest w nocy i wtedy gdy ktos musi pójść do WC. Wtedy najlepiej i najbezpieczniej jest oddawać mocz do specjalnego, zamykanego zbiorniczka na mocz, tzw. kaczki. Chorzy czasem mają opory psychiczne a czasem po prostu łatwiej im się oddaje mocz na stojąco lub na siedząco, na WC. Musisz przedyskutowac to z Tatą.

Jeżeli nie ma nadciśnienia tętniczego, to w tej grupie leków, a są to alfa-blokery, sa takie, które nie mają takiej siły obniżania ciśnienia - można poprosić, np. o preparat tamsulozyn, np. Omnic Ocas 0,4 mg.

3. A w ogóle to trzeba samemu pilnowac wielu swoich spraw - bo nikt tego lepiej nie zrobi. Empatia w słuzbie zdrowia jest "bardzo limitowana" :/
ur.1961
02'2011 PSA 13,8 ng/ml (zapalenie prostaty) 03'2011 - 2,7 ng/ml
11'2012 - PSA 2,9 ng/ml
04'2015 - PSA 5,4 ng/ml 11'2015 - PSA 6,6 ng/ml[/b], Proscar 5mg 1x1
03'2016 - PSA 5,0 ng/ml 08'2016 - 3,4 ng/ml
09'2016 wymiana zastawki aortalnej /Encorton 70mg/dz / 3 miesiące z powodu odczynowego wysięku w osierdziu/ – dożywotnio Warfin VKA
12'2016 PSA 6,5 ng/ml, badanie urodynamiczne - hipotonia wypieracza
03'2017 - PSA 4,4 ng/ml 09'2017 - PSA 11 ng/ml
02'2018 PSA 10,7 ng/ml
03'2018 TURP – hist.-pat. Rak acinarny Gleason 9 /5+4/ Grade group 5. Npl w 50% skrawków, nacieka osłonkę nerwową
03'2018 TK przy lewych naczyniach biodrowych węzeł chłonny szer. 20mm
03'2018 SPECT
bez ognisk
03'2018 MRN - prostata niepowiększona. Zatarcie budowy strefowej, niejednorodna intensywność sygnału w cz. przejściowej i obwodowej lewej. Naciekanie dolnej cz.pęcherzyków nasiennych obustronnie. Pęcherz gładki. Węzły uwidocznione bzm.
03'2018 TES 5,5ng/ml 03'2018 HT – Bicalutamid 50mg
04'2018 – biopsja węzła - przerzut/naciek raka gruczołowego stercza PSA (+) ERG (+) T3N1M0.
04'2018 – Eligard 22,5mg 05'2018 PSA 1,13 ng/ml 05'2018 TES 0,25 ng/ml
04'06'2018 - 26'07'2018 RT - IMRT-IGRT 38 sesji = 78Gy/g w BCO,
Vit.C / co 2-gi tydzień RT) 6x15,0 iv, 6x30,0 iv, 3x25,0 2x25,0 iv
10'08'2018 TEST 0,07 ng/ml Vit.D3 50 ng/ml PSA 0,101 ng/ml

27.08.2018 Metformina 2 x 500mg
12'09'2018 – Eligard 22,5mg 10'09'2018 PSA 0,06 ng/ml (nadir?)
14'08'2018 Docetaxel (1) iv 99mg
19'09'2018 Vit.C 50,0 iv 26'09'2018 Vit.C 50,0 iv 03'10'2018 Vit.C 50,0 iv
01'10'2018 Metformina 850mg 2x1
04'10'2018 Docetaxel (2) iv 149 mg
24'10'2018 Vit.C 50,0 iv 25'10'2018 Docetaxel (3) 149mg
06'11'2018 Vit.D3 49,6 ng/ml PSA 0,105 ng/ml TES < 0.05 ng/ml

14'11'2018 Vit.C 50,0 iv
kinaszle
Użytkownik
 
Posty: 138
Rejestracja: 02 maja 2018, 08:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 80l. PSA 63ng/ml BxGl.4+3cT3?

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 11 lis 2018, 13:32

4. 19 listopada zaczynamy terapię hormonalną.
Lekarz polecił zastrzyk, który podaje się raz na pół roku, a nie co miesiąc.
Uzasadniał to wiekiem mojego taty i jego problemami z samodzielnym poruszaniem się. Boję się trochę, że ta dawka może być bardzo mocna i skutki uboczne trudne do przejścia.

Czy moglabys podawac bardziej precyzyjne informacje?
Jaki konkretnie lek przepisano? Diphereline 22.5 mg?
Tu nie ma dawki mocnej czy slabej. W tej, ktorą Tacie przepisano, hormony dyfunduja z implantu do organizmu pacjenta stopniowo przez 6 miesiecy a nie prżez jeden czy trzy.


W Polsce nie ma Diphereline (tryptoreliny) w dawce pólrocznej 22,5 mg. Jedynym lekiem dostepnym w dawce na 6 miesięcy jest leuprorelina, czyli Eligard 45. Ogólnie dobry lek, mój tata go sobie chwalił. Są dwa "ale":

1) lepiej, żeby pierwsza dawka leku obniżającego poziom testosteronu była krótsza, bo jesli lek z jakiegoś powodu nie zadziała jak powinien (zdarza się u 1-3% osób) trzeba odczekać przynajmniej do 2/3 okresu działania zanim się wprowadzi inny lek. Jeśli lek działa, druga dawka jak najbardziej może być na pół roku.

2) ze wszystkich leków tego typu na rynku Eligard (w dowolnej dawce) ma najbardziej skomplikowany sposób przygotowania i podawania. Powinien go podać ktoś z doświadczeniem - najlepiej lekarz urolog lub pielęgniarka na oddziale urologicznym. Jeśli lek ma podawać ktos w przychodni ogólnej lub dochodząca do domu pielęgniarka (potrzebne wtedy zlecenie podania leku), najlepiej zmienić go na inny - na forum było kilka przypadków złego przygotowania i / lub podania leku przez niedoświadczony personel.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2989
Rejestracja: 19 sty 2015, 23:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Aisza, gracze, Mac i 31 gości

logo zenbox