74l. PSA 14.5ng/ml BPH? mpMR PIRADS 3

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

74l. PSA 14.5ng/ml BPH? mpMR PIRADS 3

Nieprzeczytany postautor: gienekw1 » 08 lis 2018, 14:19

23.10.2018 miałem badanie MR prostaty z kontrastem.
W opisie dotyczącym prostaty napisano

"Gruczoł krokowy o wym. ok 42x55x53mm (APxRLxHF) o niejednorodnej intensywności sygnału i w całości niejednorodnym wzmocnieniu kontrastowym.
W obrębie strefy obwodowej po str lewej w segm 7p/8p (schemat w załączeniu) widoczny jest obszar (wielk. ok 7x17 mm) o niskim sygnale w obr. T2-zal, nieprzekraczający torebki, o niejednoznacznym sygnale w sekwencji DWI/ADC- PIRADS 3- do ew BAC."
Pęcherzyki nasienne symetryczne.
Kąty pęcherzowo-pęcherzykowe spłycone.
Płaszczyzny tłuszczowe okołoodbytnicze zachowane prawidłowo.
Powiększonych węzłów chłonnych w miednicy małej nie wykazano.
Struktury kostne objęte zakresem badania bez ewidentnych zmian typu mts.


Jak to zrozumieć?
Czy mam raka, czy tylko małego guza?
Czy taki opis komuś się przyda?

Badania robiłem ze swojej inicjatywy.
7 lat temu miałem operację i wycięto mi 10 cm esicy ze złośliwym rakiem.
Moje wyniki obecnie: antygen rakowo-płodowy (CEA) 2,61 ng/ml,
antygen prostaty 14,51 ng/ml.
Czy biopsja przy tych wynikach jest konieczna?
gienekw1
Użytkownik
 
Posty: 3
Rejestracja: 08 lis 2018, 12:05
Blog: Wyświetl blog (0)

74l. PSA 14.5ng/ml BPH? mpMR PIRADS 3

Nieprzeczytany postautor: stanis » 08 lis 2018, 14:29

gienekw1 pisze:Jak to zrozumieć? Czy mam raka, czy tylko małego guza? Czy taki opis komuś się przyda?
Czy biopsja przy tych wynikach jest konieczna?


Witaj na forum, Gienku,

Oczywiście słusznie, iż zrobiłeś mpMRI, który to lekarze niechętnie zlecają. Wynik pomoże w biopsji nacelować igłę biopsyjną w miejsca podejrzane a określone w mpMRI.
Biopsja jest konieczna, masz wysokie PSA, ale moze ono byc powodowane także przerostem prostaty, której objetośc u ciebie wynosi aż 64 ml, podczas gdy obj. zdrowej prostaty <25 ml.
PIRADS 3 oznacza, ze prawdopodobieństwo raka istotnego klinicznie jest niejednoznaczne.

Przerost prostaty powoduje określone problemy w oddawaniu moczu, które w skrajnym przypadku mogą doprowadzić do zatrzymania moczu, u mnie to wystąpiło. Spójrz na załączony obrazek, on wyjaśnia twój problem.

Ponadto:
1. Podaj proszę swój wiek,
2. Przedstaw chronologiczny zapis wyników PSA.

2017-09-11 09.59.50.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2234
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Badania MR prostaty z kontrastem - co znaczy opis

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 08 lis 2018, 15:58

gienekw1 pisze:Jak to zrozumieć? Czy mam raka, czy tylko małego guza?

Nie ma pojęcia mały guz, każdy guz prostaty jest złośliwy, tylko niektóre mniej, inne bardziej, wskaźnikiem jest liczba Gleasona, określana na podstawie analizy mikroskopowej tkanki pobranej podczas biopsji.

Co do MRI, to sekwencja T2 pokazuje obszar niskiego sygnału, przy zwykłym MRI byłoby wskazanie rak.
Sekwencja DWI/ADC dała wynik niejednoznaczny, dlatego mpMRI trochę rozmyło temat. Ocena PIRADS 3 jest w związku z tym taka a nie inna.
Generalnie badanie to jest dokładniejsze przy wykrywaniu raka o dużym znaczeniu klinicznym, czyli wysokiej złośliwości. Strefa obwodowa to strefa, w której najczęściej tworzą się nowotwory.

PSA=14 ng/ml to strefa stanów niejednoznacznych, a na wynik ma na pewno wpływ ponad 2 krotny przerost prostaty.
Być może też jakiś stan zapalny. Jednak to wszystko nie wyklucza raka.
Czy miałeś badane wolne PSA? Stosunek wolnego do całkowitego może dać też dodatkowe wskazówki. Powinno być to pobrane z tej samej próbki krwi.

A tymczasem, należy niezwłocznie zgłosić się do sensownego urologa, który w sposób profesjonalny przeprowadzi biopsję.
Ze względu na rozmiar prostaty konieczne jest poprawne zaplanowanie biopsji i ilości wkłuć. MRI powinno pomóc dobremu lekarzowi.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2301
Rejestracja: 12 wrz 2014, 14:20
Blog: Wyświetl blog (0)

74l. PSA 14.5ng/ml BPH? mpMR PIRADS 3

Nieprzeczytany postautor: gienekw1 » 08 lis 2018, 16:06

Dzięki za odpowiedż.
Rozwiałeś całkowicie moje nadzieje, że skorupiak mnie nie dopadł.

Miałem tylko 2 badania PSA.
14/06/2018. - 13,92 ng/ml
25.09.2018. - 14,51 ng/ml.

A antygen rakowo-płodowy 2,61 ng/ml badano 25.09.2018.

Mam obecnie 74 lat, ale czuję się b.dobrze. mocz oddaję normalnie, nie ma krwi w moczu i nic nie boli jak siusiam.
gienekw1
Użytkownik
 
Posty: 3
Rejestracja: 08 lis 2018, 12:05
Blog: Wyświetl blog (0)

74l. PSA 14.5ng/ml BPH? mpMR PIRADS 3

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 08 lis 2018, 17:45

gienekw1 pisze:Dzięki za odpowiedż. Rozwiałeś całkowicie moje nadzieje, że skorupiak mnie nie dopadł.

W strefie obwodowej DWI ma kluczowe znaczenie więc szansa jeszcze jest gdyż ocena nie jest jednoznaczna.
Szkoda, że przy drugim badaniu nie zrobiłeś tez wolnego PSA. To dałoby dodatkowa informację.
Tak jak napisałem, biopsja jest w tym przypadku konieczna.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2301
Rejestracja: 12 wrz 2014, 14:20
Blog: Wyświetl blog (0)

PSA 14.5ng/ml BPH? mpMR PIRADS 3

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 08 lis 2018, 19:15

MRI nie pokazało ognisk agresywnego raka. Przyrost PSA w ciągu 3 miesięcy był, ale niezbyt duży, około 5%, więc jeśli w podejrzanym miejscu rozwija się nowotwór, to raczej z tych mniej złośliwych, które zwykle dobrze poddają się leczeniu. Biopsję zrobić trzeba, bo PSA 14 ng/ml, to za dużo, żeby ryzykować zostawienie spraw samym sobie.

Tak tylko pro forma zapytam - skoro nie masz żadnych problemów z oddawaniem moczu, to nie bierzesz żadnych leków na prostatę? Te zawierające finasteryd sztucznie obniżają PSA, a to by trochę zmienialo obraz sytuacji.

Sześć lat temu mój tata - wtedy rok starszy od ciebie, rak prostaty wyłażący już poza torebkę gruczołu - szykował się do radioterapii. Dwa dni temu był na kontroli, onkolog się uśmiechnął nad wynikami i - do zobaczenia za pół roku na następnej kontroli.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2989
Rejestracja: 19 sty 2015, 23:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 74l. PSA 14.5ng/ml BPH? mpMR PIRADS 3

Nieprzeczytany postautor: gienekw1 » 09 lis 2018, 08:18

Witam wszystkich.

Odpowiadając na pytanie w sprawie brania leków wyjaśniam, że nie biorę żadnych leków. Nawet na ból głowy (bo nie boli).
Natomiast po operacji (około 7 lat) zacząłem łykać po 2 łyżeczki kapsaicyny (gorzka papryczka - mała + olej z pestek winogron), 2 pesteczki z moreli gorzkiej, plasterek imbiru. To jest całe moje leczenie. Mam nadzieję, że skuteczne.
gienekw1
Użytkownik
 
Posty: 3
Rejestracja: 08 lis 2018, 12:05
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 74l. PSA 14.5ng/ml BPH? mpMR PIRADS 3

Nieprzeczytany postautor: stanis » 09 lis 2018, 08:40

Gienku,

Odpowiedź wyjaśnia zatem, iż wysokie PSA jest powodowane u ciebie głownie przez BPH, nie wykluczone także zapalenie prostaty oraz nie wykluczone jest także, że masz raka prostaty.

Nie zwlekaj zatem z biopsją.
Pamietaj, proszę, w twojej grupie wiekowej przeciętny poziom PSA = 1,64 ng/ml a górna granica normalnego poziomu PSA = 5,5 ng/ml.

Zrób rozeznanie aby wybrać urologa wyspecjalizowanego w profesjonalnej biopsji, który jednocześnie współpracuje z patomorfologiem wyspecjalizowanym i profesjonalnie opisującym badanie hist-pat.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2234
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: 74l. PSA 14.5ng/ml BPH? mpMR PIRADS 3

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 09 lis 2018, 11:11

w twojej grupie wiekowej przeciętny poziom PSA = 1,64 ng/ml a górna granica normalnego poziomu PSA = 5,5 ng/ml.

Chodzi o srednią czy raczej o medianę PSA? Czy mozesz podac zrodlo, z ktorego pochodzi podana powyzej informacja?
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7740
Rejestracja: 13 cze 2009, 00:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 74l. PSA 14.5ng/ml BPH? mpMR PIRADS 3

Nieprzeczytany postautor: stanis » 09 lis 2018, 11:29

zosia bluszcz pisze:Czy mozesz podac zrodlo, z ktorego pochodzi podana powyzej informacja?


Zosiu,
Podane wartości przytoczyłem z tabeli zapisanej przeze mnie na twardym dysku z ulotki otrzymanej od mojego urologa ale w 2013 r.

Obecnie po internetowym research'u zauważyłem inne dane:
w grupie wiekowej 70-80 l. norma PSA = 6,5 ng/ml wg : https://www.medme.pl/artykuly/badanie-p ... 67743.html
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2234
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: gracze, Mac, Misza i 46 gości

logo zenbox