40l. PSA0.39ng/ml Prostatitis? OAB (nadreaktywny pęcherz)?

Tu zadaj pytanie ogólne nie związane bezpośrednio z Twoim leczeniem

40l. PSA0.39ng/ml Prostatitis? OAB (nadreaktywny pęcherz)?

Nieprzeczytany postautor: Palma0778 » 26 paź 2018, 10:08

Witam.
Jestem tutaj nowym 40 letnim mežczyzna i mam nadzieje, ze moze ktos bedzie mi w stanie doradzic co dalej robic.

Otôż môj problem wyglada nastepujaco.
Od kilku lat miewam przychodzace i odchodzace bôle podbrzusza. Do tej pory raczej dało sie z tym źyc, ale mysle, ze czas to wyjasnic.

Moje objawy zaczeły sie od bolacego ucisku w odbycie przechodzacego pod podbrzusze. Uczucie jakby stolec uciskałi na cewke. Za kazdym razem po wyprôznieniu problem znikał do czasu ponownego wyproznienia. I tak w koło.
Od pewnego czasu doszły inne objawy, takie jak brak parcia na strumien moczu (chodzi mi o to, ze jak oddaje mocz, to czy sie preze, czy nie, to leci tak samo), bole jader, pieczenie w cewce po oddaniu moczu.
Dodam tylko, ze nie oddaje czesto moczu (w nocy w ogôle) nie mam bôlu przy oddawaniu.

Od 20 lat mieszkam w UK a jak wiadomo tutejsi lekarze szoku nie robia :) ale postanowiłem w koncu wybrac sie do lekarza.
Lekarz zbadał mnie pocisnał troszke w podbrzuszu i stwierdził, ze mam nadwrazliwy pecherz =( .

Po tej całej akcji postanowiłem wziac sprawy w swoje rece i zrobiłem prywatnie:
- kolonoskopie,
- gastroskopie,
- rezonans jamy brzusznej,
- mrcp, krew i posiew moczu,
- przeswietlenie klatki piersiowej

Wszystkie badania ok.

Z tym wszystkim postanowiłem wrocic do GP.
Lekarz to zobaczył i zasmiał sie po co mi takie badania w tym wieku. Zrezygnowany wrôciłem do domu i postanowiłem poszukac troche w internecie i stwierdziłem, ze moje objawy moga pasowac do przewlekłego zapalenia prostaty.

Dodam jeszcze, ze mam lekkie problemy ze wzwodem, lekki klujacy bol podbrzusza podczas wytrysku. Po wytrysku objawy tak jakby ustepuja na jakis czas.

Z sugestia, ze moge miec zapalenie stercza wróciłem do lekarza. Po moich naciskach lekarz w koncu zdecydował sie zbadac moja prostate per rectum i zlecił badanie PSA.

Opis DRE:
Prostata niepowiekszona o gładkich kształtach, sprezysta bez zgrubien, itp.
PSA wynik 0.39 ng/ml.
Stwierdził, ze to nie prostata i tyle.

Prosze, jakby ktos mógłby mi doradzic co jeszcze powinienem zrobic?
Czy moze byc tak, ze mam problem z prostata a wyniki sa dobre czy problem lezy gdzie indziej?
Za 3 tyg bede w Polsce, wiec chciałbym sobie zrobic jakies badania, moze ktos doradzi co jeszcze powinienem zrobic?
Jestem załamany, sam juz nie wiem co robic. Prosze o rady. Dziekuje.
Palma0778
Użytkownik
 
Posty: 4
Rejestracja: 11 paź 2018, 15:43
Blog: Wyświetl blog (0)

40l. PSA0.39ng/ml Prostatitis? OAB (nadreaktywny pęcherz)?

Nieprzeczytany postautor: stanis » 26 paź 2018, 11:12

Witaj wśród nas,

1.Opisane objawy wskazywałyby raczej infekcję dróg moczowych, ale napisałeś,że robiłes badanie moczu na posiew.
To było badanie ogólne moczu? Czy rowniez na posiew moczu?

2. Ból w czasie wytrysku wskazuje na zapalenie prostaty + ew. infekcję układu płciowego, należałoby zrobić badanie nasienia na posiew.

3. Przeciętny poziom (Raczej mediana?) PSA w twojej grupie wiekowej wynosi 0,65 ng/ml zaś max górnego poziomu = 2ng/ml.
A więc twój aktualny poziom 0,39 ng/ml nie budzi wątpliwości.

4. Najlepiej w czasie wizyty w PL odwiedź urologa prywatnie, wyposażonego w USG. Badanie USG układu moczowo-płciowego zapewne wyjaśni twój stan.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2234
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

40l. PSA0.39ng/ml Prostatitis? OAB (nadreaktywny pęcherz)?

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 26 paź 2018, 17:04

Dopisalbym do listy test na chlamydię. Najlepiej DNA. Niskie PSA raczej nie wskazuje na prostatę.
Zrobiłbym jeszcze raz posiew moczu i też spermy.

Są też dostepne testy urogenitalne w pakiecie na 6 lub wiecej patogenow obejmujacych chlamydie i inne częste patogeny będące przyczyną zakażeń układu moczowo płciowego
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2301
Rejestracja: 12 wrz 2014, 14:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 40l. PSA0.39ng/ml Prostatitis? OAB (nadreaktywny pęcherz

Nieprzeczytany postautor: ed1954 » 27 paź 2018, 19:38

Masz typowe objawy zespołu napięcia mięśniowego w obrębie miednicy mniejszej. Po zrobieniu "2" symptomy ucisku i bólu mijają, bo rozluźniają się mięśnie, m.in. dźwigacz odbytu i inne. Czy symptomy pojawiają się w okresie nasilenia stresu? Lub pod wpływem zimna (spinanie się mięśni)?

Przeczytaj "A headache in the pelvis" oraz Stanford protocole (paradoxical relaxiation) dr. Wise.
Generalnie zalecane są ćwiczenia rozluźniające i rozciągające szczególnie w obszarze miednicy mniejszej.

Link do strony www, gdzie opisano jak leczy się te symptomy bólowe:
Tu byla reklama firmy oferującej zabiegi, ktore mialyby skuteczne likwidowac dolegliwosci zwiazane z przewleklym zapaleniem prostaty.

Powiedz mi, że się mylę w Twoim przypadku z diagnozą?
1954 r., I biopsja 2009: prostatitis chronica, BPH; II biopsja 2010: PIN 2; III biopsja XI.2012: Gleason 3+4; 03.01.2013 RP z limfadenektomią zasłonową z dostępu załonowego - CO Wieliszew, pT3aN0Mx Gleason 7 (3+4); Histopatologia: Mikroskopowo, w wycinkach z lewego płata stercza stwierdzono rozległe nacieki gruczolakoraka (adenocarcinoma infiltrans prostatae), Naciek guza przekracza torebkę stercza i zajmuje okołosterczową tkankę tłuszczową. Linie cięcia operacyjnego wolne od zmian nowotworowych, oddalone od nacieku raka o nie mniej niż 0,5 mm. Pęcherzyki nasienne bez zmian nowotworowych, węzły chłonne (4/4) bez zmian.
PSA po RP II.2013 PSA 0,022 ng/ml , III.2013 PSA 0,015 ng/ml, VI.2013 PSA 0,017 ng/ml, IX.2015 PSA 0,033 ng/ml, XII.2013 PSA 0,044 ng/ml, III.2014 PSA 0,056 ng/ml, VI.2014 PSA 0,08 ng/ml, IX.2014 PSA 0,104 ng/ml
RT od X.2014 do XII.2014 teleradioterapia 3D IGRT 7000 cGy w 35 frakcjach w ciągu 58 dni.
PSA po RT: I.2015 0,083 ng/ml, IV.2015 0,073 ng/ml, VIII.2015 0,159 ng/ml, XI.2015 0,2 ng/ml, III.2016 0,14 ng/ml,VIII-IX 6x25g Vit.C, IX.2016 0,286 ng/ml, III.2017 0,42
ed1954
Użytkownik
 
Posty: 59
Rejestracja: 21 kwie 2015, 20:13
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 40l. PSA0.39ng/ml Prostatitis? OAB (nadreaktywny pęcherz

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 27 paź 2018, 20:39

Zapoznaj się z ponizszym opracowaniem:

Przegląd Urologiczny -
Przewlekłe zapalenie stercza
opracowano na podstawie: Chronic prostatitis syndrome: a common, but poorly understood condition. Part I and part II, M. Pavone-Macaluso

http://www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?1333
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7740
Rejestracja: 13 cze 2009, 00:06
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Mam pytanie? * I have a question?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości

logo zenbox