58l. PSA 7mg/ml PIRADS 5 Bx - gdzie leczyc?

Tu zadaj pytanie ogólne nie związane bezpośrednio z Twoim leczeniem

58l. PSA 7mg/ml PIRADS 5 Bx - gdzie leczyc?

Nieprzeczytany postautor: Andim » 25 paź 2018, 14:18

Witam!
Przepraszam, jeśli pisze w niewłaściwym miejscu… proszę o ewentualne przeniesienie wątku.

Piszę w sprawie 58 letniego mężczyzny, chorującego na cukrzyce i nadciśnienie, w rodzinie występował złośliwy rak stercza.


PSA
Do maja tego roku (2018) PSA całkowite było na poziomie 3,5 ng/ml, ale
w maju (2018) - 4.6 ng/ml (pacjent nie zwrócił na to uwagi)
w lipcu (2018) - 5 ng/ml
w sierpniu (2018) - 7.1 ng/ml.


Pierwszy urolog po badaniu stwierdził, że trzeba by zrobić biopsję, ale pacjent uparł się najpierw na MRI, w którym wyszło PIRADS 5 – guz ok. 2 cm o niejednorodnej strukturze bez zajęcia pęczków naczyniowo-nerwowych (jesli dobrze pamiętam).

Kolejny lekarz zrobił TRUS i stwierdził, że do wyjaśnienia sytuacji konieczna jest biopsja.
Podobno było pobranych 20 wycinków, pod narkozą, ale wyników jeszcze nie ma.
Pacjent przyjmuje, m.in., kwas acetylosalicylowy (= zwykla aspiryna), ale nie był odstawiony 7 dni przed biopsją - jak tu na forum jest napisane (stad pewnie były długo krwawienia.)

Wiem, że wszystko jest jeszcze w fazie diagnostyki, ale co z leczeniem? Ewentualnym zabiegiem?
Właściwie i pierwsza konsultacja, i MRI i TRUS i biopsja – każde badanie było innym miejscu... Stąd moje pytania i prośba o pomoc.

Czy jest tu ktoś kto leczy się i/lub miał zabieg wykonywany przez dr. Morenia?
Ktoś pisał tu o Wieliszewie i dr Chwalińskim – że jest to b.dobry urolog, ale czy także operator?

Pacjent pyta mnie co dalej, ale ja choć jestem w pewnym sensie związana z medycyną od lat, to o urologii wiem niewiele, więc szukając informacji trafiłam na to forum i pytam Państwa.

1. Gdzie najlepiej skierować na leczenie?
Wieliszew? Bydgoszcz? Warszawa a może zagranica?
Ktoś tu pisał o Mazovii i szpitalu św. Elżebiety. Może jest ktoś kto miał tam zabieg… albo jest pod opieka lekarza stamtąd?

2. Czy w Polsce aktualnie jest już jakiś ośrodek, który dobrze robi operację z użyciem robota DaVinci?
W TV ostatnio było głośno o Ursynowie w Warszawie…ale tam pewnie dopiero się będą uczyć… Posty na forum są już dość dawne o DaVinci.

Wiem, że pisać negatywnie o kimkolwiek publicznie, to spore ryzyko, więc jeśli kogoś lub jakiegoś miejsca nie polecacie, to też bardzo proszę o wiadomość prywatną kogo odradzacie.

Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki. Jak będę miał możliwość dostępu i skopiowania pełnej dokumentacji postaram się zrobić skrót.
Sytuacja jest o tyle skomplikowana, że od zdrowia i kondycji tego człowieka zależy funkcjonowanie trzech niepełnosprawnych osób, które on ma na utrzymaniu… Wiem, że każdy przypadek jest inny i dużo zależy od wyniku biopsji, ale proszę o wszelkie wskazówki, które mogłyby być pomocne w wyborze lekarza i miejsca leczenia.
Andim
Użytkownik
 
Posty: 2
Rejestracja: 22 paź 2018, 19:38
Blog: Wyświetl blog (0)

58l. PSA 7mg/ml PIRADS 5 Bx - gdzie leczyc?

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 25 paź 2018, 15:03

Decyzja o MRI przed biopsją to dobry ruch. Z reguły niepraktykowany przez lekarzy. Czy możesz wkleić cały opis z zamazanymi danymi osobowymi?
To dość ważne dla dalszego trybu leczenia. Wynik raczej nie pozostawia wątpliwości PIRADS 5, 2 cm, to wg mnie guz.
MRI wykrywa lepiej guzy istotne klinicznie, czyli o Gleasonie >=8 <= mp MRI nie wykrywa sumy Gleasona; to badania pokazuje utkanie malo zroznicowanego Gleasona 4 i 5. -zb Nie napisałem że wykrywa Gleasona Tomek

Czy rak jest jednostronny?

Czy pacjent przyjmuje jakieś leki na prostatę, a w szczególności zawierające Finasteryd?
To może zaniżać PSA nawet o 100%. <= Czyli do zera? Nie, po dlugotrwalym stosowaniu moze obnizyc PSA nawet o połowę czyli do 50%. Wyszło nieszczęśliwie pewnie miało być podnosi PSA o 100%. Co zresztą w następnym zdaniu jest napisane na liczbach. Zosiu dzięki za czujność ;). Tomek
Przy PSA 7 ng/ml, rzeczywiste może być 14 ng/ml.
Jakie teraz jest PSA? Było badane przed biopsją? (po biopsji moze byc mocno zaburzone)


Jednym z lepszych ośrodków operacyjnych jest Bydgoszcz (dr Siekiera).

Jeśli chodzi to robotykę, w szpitalu Medicover w Warszawie operuje dr. Salwa, który X lat pracował w ośrodku w Gronau. Znakomity fachowiec i super osoba. Prostatektomia przy pomocy robota, to najlepsza opcja, ale nierefundowana. Koszt w PL 40-50 tyś, w Gronau 18-20 tys. EUR.
W innych ośrodkach w PL raczej nie znajdziesz doświadczonych fachowców. Robot i dobry operator, to najmniejsze ryzyko powikłań, duża szansa na całkowite pozbycie się raka, dobre trzymanie moczu i sprawność seksualną, ale spory ubytek z portfela i nie wszystkich na to stać. Oczywiście wszystko zależy od szczegółów.

Można też skierować się do Czech. Tam też się sporo operuje przy uzyciu robota, więc i fachowcy się wykształcili.

Na forum masz dział poświęcony robotyce i tam znajdziesz już relacje osób operowanych w PL.

Może ktoś inny wypowie się o nazwiskach podawanych przez Ciebie, ja nie mam doświadczenia.

Teraz trzeba czekać na wyniki biopsji.
Wydaje się, że rak jest wykryty na dość wczesnym etapie i jest duża szansa na pozbycie się intruza, choć nie zawsze jest to takie oczywiste i pewne, szczególnie przy bardziej złośliwych jednostkach.
Nadciśnienie i cukrzyca, jeśli są unormowane lekami, nie powinny być przeciwwskazaniem do operacji, ale konsultacja pod tym kątem jest konieczna.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2301
Rejestracja: 12 wrz 2014, 14:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 58l. PSA 7mg/ml PIRADS 5 Bx - gdzie leczyc?

Nieprzeczytany postautor: Andim » 26 paź 2018, 14:32

Bardzo dziękuję za informację.
Tu podobno na MRI lekarz nawet spojrzeć za bardzo nie chciał, bo nie on zlecał.. Teraz PSA 6.5 ng/ml (3 tyg. po biopsji).

Pacjent jest z Mazowsza, więc Warszawa najbliżej, ale wyjazd dalej nie stanowi też większego problemu, jeśli miałby być pomocny.
Tu (w Warszawie) słyszałam tylko o doktorze R. Moreń i T.Chwalińskim...
Ze znajomych ktoś polecał Mazovię lub prywatny szpital św. Elżbiety.
Jeśli na forum są osoby, które były leczone/operowane przez tych lekarzy byłabym wdzięczna za krótka informację/opinie. Jeśli nie chcą pisać publicznie to chociaż na prv.
Andim
Użytkownik
 
Posty: 2
Rejestracja: 22 paź 2018, 19:38
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 58l. PSA 7mg/ml PIRADS 5 Bx - gdzie leczyc?

Nieprzeczytany postautor: stanis » 26 paź 2018, 14:37

Andim pisze:Jeśli na forum są osoby, które były leczone/operowane przez tych lekarzy byłabym wdzięczna za krótka informację/opinie.


Kemoturf (Tomek) w poście powyżej rekomendował dra Salwę w Szpitalu Medicover w Warszawie i operację z udziałem robota daVinci. Niestety operacja jest komercyjna.
Na forum znajdziesz kilku pacjentów operowanych w ww. ośrodku.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2234
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)


Wróć do Mam pytanie? * I have a question?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości

logo zenbox