tata r.1951 PSA6.2ng/ml BxGl.3+3 LPR Gl.3+3pT3aNxPn1EPE+R1

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

tata r.1951 PSA6.2ng/ml BxGl.3+3 LPR Gl.3+3pT3aNxPn1EPE+R1

Nieprzeczytany postautor: tomto » 24 paź 2018, 12:00

Witacje.

Piszę w związku z moim tatą, u którego zdiagnozowano raka stercza.
O pięciu lat kontroluje prostatę, pierwsza biopsja 3 lata temu negatywna, druga, w lipcu 2018 pozytywna.

PSA
? ? 2018 - 4,5 ng/ml (stanis)
09.2018 - 6,2 ng/ml

4 października 2018 miał laparoskopową radykalną prostatektomię w Krakowie, wcześniej rezonans magnetyczny OK, RTG klatki piersiowej - OK.


Poniżej wynik badania histopatologicznego po LPR

Rozpoznanie:
Rak gruczołowy prostaty (acinar adenocarcinoma)

Opis makroskopowy:
Gruczoł krokowy o wymiarach 5x4x3,2 cm.
Pęcherzyków nasiennych nie uwidoczniono.
Pobrano w całości:
inia cięcia chirurgicznego cewki moczowej od strony wierzchołka gruczołu krokowego 2 wycinki 279,
wierzchołek gruczołu strona prawa 2 wycinki 280,
wierzchołek gruczołu strona lewa 5 wycinków 281-283

Opis mikroskopowy:
Utkanie raka zajmuje obydwa płaty prostaty od wierzchołka gruczołu po jego podstawę.
Obecne naciekanie pni nerwowych przez komórki raka poza torebką prostaty.
Nowotwór widoczny w linii cięcia chirurgicznego w podstawie gruczołu po prawej stronie.

Pęcherzyków nasiennych nie uwidoczniono.
Pęcherzyki nasienne bez nacieku raka, pobrano w całości w 4 wycinkach.



I teraz moje pytanie.
Wiemy już, że będzie potrzebna radioterapia, ale powiedzcie, jak bardzo źle to wygląda, czy da się z tego wyleczyć?
Co powinniśmy robić dalej?
tomto
Użytkownik
 
Posty: 7
Rejestracja: 24 paź 2018, 10:42
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: tata r. 1951, Gleason 6(3+3)

Nieprzeczytany postautor: ttu » 24 paź 2018, 13:23

tomto.
Przede wszystkim zrób stopke. W niej powinna sie znalezc historia choroby. <= Pelna historia choroby powinna sie znalezc przede wszystkim w PIERWSZYM POSCIE wątku, a dopiero potem (w esencjonalnej postaci) w stopce. -zb

W twoim opisie brakuje historii PSA. Mamy tu na forum naprawde oczytanych forumowiczow.
Ur.1948. 2011r PSA=26 ng/ml. RTG pluc b/z. Biopsja 12 bioptatów GL=3+3=6 stercz okolo 35ml. Rozpoznanie kliniczne: N40 rozrost gruczołu krokowego. SPECT-CT nie uwidoczniono zaburzeń META. (2011r wykonano PR całkowity plus usunieto 15 wezłów chłonnych 3 zaraczone) Rozpoznanie z wypisu szpitala pT2cNxM0 Gl=6 ale wynik histopatologii pT3bN1M0 GL=3+5=8A (ognisko zaledwie Gl=4). Naciek nowotworu na obu płatach 30-40%. Obustronne naciekanie pęcherzyków nasiennych. Strona prawa margines ze stykiem raka na odcinku 5 mm. Strona lewa bez calkowitego przekroczenia i bez nacieku. 4 tyg po PR 2,13 ng/ml, 5 tyg po PR 1,94 ng/ml 6 tyg po PR 1,90. Leczenie niedoszczętnie wykonanaj PR. 12/2011 Początek HT Flutamid 250 mg przez 1 miesiac, Eligard do odwołania. RT techniką IMRT (V-MAT) fot.18 MeV na obszar loży po gruczole Dc=66 Gy/33 frakcje, węzłów biodrowych zewnętrznych Dc=60 Gy/30 frakcji, węzłów chłonnych miednicy Dc 46 Gy/23 frakcje. 2/2012 PSA=0,07 4/2012 PSA=0,006 7/2012 PSA=0,003 8/2012 PSA=0,004 9/2012 PSA=0,003 11/2012 PSA=0,003 02/2013 PSA=0,003 04/2013 PSA=0,003 7/2013 PSA=0,003 9/2013 PSA=0,003 11/2013 PSA=0,003 12/2013 PSA=0,003 [12/2013 KONIEC HT] 04/2014 PSA=0,003 T=4,34 ng/dl 07/2014 PSA=0,003 T=250 ng/dl 01/2015 PSA=0,003 T=270 ng/dl [1/2015 stan stabilny od kilku lat koniec leczenia i wizyt w DCO decyzja lekarza] 06/2015 PSA=0,003 12/2015 PSA=0,05 3/2016 PSA=0,139 6/2016 PSA=0,252 9/2016 PSA=0,406
1/2017 PSA=0,903 6/2017 PSA=1,960 9/2017 PSA=2,490 (10/2017 scyntygrafia wykazała zmianę metastatyczną w nasadzie łuku kręgu L3) 11/2017 W wykonanym badaniu MRI nie uwidoczniono ewidentnych cech wznowy w loży pooperacyjnej z roku 2011. W badaniu MRI nie wykazało zmian META w innych strukturach kostnych. 11/2017 PSA=4,460 T=360ng/dl. 12/2017 powrót do Eligard + Radioterapia stereotaktyczna fot. 6 MeV na obszar kręgosłupa lędźwiowego Dcałk.=24Gy w 3 frakcjach Df=8Gy. 01/2018 PSA=0,107 ng/ml T<2,50 ng/dl 02/2018 PSA=0,024 03/2018 PSA=0,01 06/2018 PSA=0,006 09/2018 PSA=<0,003
Awatar użytkownika
ttu
Użytkownik
 
Posty: 505
Rejestracja: 19 lip 2011, 05:48
Lokalizacja: Wrocław
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: tata r. 1951, Gleason 6(3+3)

Nieprzeczytany postautor: stanis » 24 paź 2018, 14:05

Witaj na forum, Tomto,

Obawiam się, że źle przepisałeś opis pooperacyjny hist-pat. Dlatego najlepiej wklej zdjęcie lub skan całego wyniku hist-pat , ale bez danych personalnych.

Wracając do tego co napisałeś, niestety nie jest dobrze, czego zresztą masz już świadomość. Operacja laparoskopowa (LRP) była niestety niedoszczętna, albo inaczej - okazała się nie całkiem radykalna. Dlatego wlasnie odradzamy naszym forumowiczom LRP.

1. Nacieki na pnie nerwowe przestrzenie okolonerwowe nie rokują dobrze, rak poza torebką prostaty,
2. Margines dodatni oznacza obecność komórek nowotworowych w linii cięcia, to również zły prognostyk,
3. W materiale do badania brak pęcherzyków ? a jednocześnie w opisie n/t pęcherzyków rzekomo brak nacieku nwt? - tutaj prawdopodobnie wkradł się błąd
4. Jaki wynik PSA przed RP? Zapisz chronologicznie wszystkie zebrane wyniki PSA.
5. Od wyniku PSA ok. 6 tyg. po LRP zależeć będzie czy od razu po wygojeniu zostanie wdrożona RT adjuwantowa czy z pewnym nieco opóźnieniem?
Zaryzykuję, że RT potrzebna tak szybko jak to możliwe jako uzupełnienie niedoszczętnej LRP.
6. Gdzie odbyła się operacja laparoskopowa?
7. Wklej także opis hist-pat. z biopsji. Rowniez tej negatywnej. -zb
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2234
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: tata r. 1951, Gleason 6(3+3)

Nieprzeczytany postautor: tomto » 24 paź 2018, 14:36

Pozwólcie, że wyniki biopsji i historię PSA uzupełnię jutro, bo dziś nie mam dostępu do badań taty. Laparoskopia była w Krakowie, PSA przed operacją 6 ng/ml, wcześniej przez kilka lat wahało się od 4,5 ng/ml do 5,5 ng/ml.
Zaraz postaram się wkleić wyniki hist pat.
Czy naprawdę tak źle to rokuje? Nie uda nam się tego pokonać?
tomto
Użytkownik
 
Posty: 7
Rejestracja: 24 paź 2018, 10:42
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: tata r. 1951, Gleason 6(3+3)

Nieprzeczytany postautor: tomto » 24 paź 2018, 14:41

A554333F-66FB-4EB5-BBBA-CC3D28BE43D0.jpeg


001A6615-CA98-4E72-A84D-ECD843194C83.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
tomto
Użytkownik
 
Posty: 7
Rejestracja: 24 paź 2018, 10:42
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: tata r. 1951, Gleason 6(3+3)

Nieprzeczytany postautor: stanis » 24 paź 2018, 14:51

tomto pisze:Czy naprawdę tak źle to rokuje? Nie uda nam się tego pokonać?


Napisałem , że żle rokuje ale w aspekcie, iż operacja była niedoszczętna. Natomiast RT jako drugi , uzupełniający etap leczenia po LRP zapewne będzie skuteczna ! i zapewne uda się pokonać raka, czego z całego serca życzę !


Czy ja dobrze się domyślam z przebiegu badania hist-pat, ze patomorfolog robił badanie pęcherzyków nasiennych w drugim etapie? Po dostarczeniu przez operatora tychże pęcherzyków oddzielnie do wcześniej przekazanych rozfragmentowanych szczątków prostaty?
Naprostuj pr. jeśli źle interpretuję 2 osobne wyniki hist-pat zamieszczone w poście powyżej.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2234
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: tata r. 1951, Gleason 6(3+3)

Nieprzeczytany postautor: tomto » 24 paź 2018, 14:56

O rany!!! Ja już się tak zestresowałam...staram się tatę podnosić na duchu, bo on bardzo się przejmuje, zwłaszcza, że nie miał żadnych objawów i był pod stałą kontrolą lekarza
Dziękuję za te słowa
tomto
Użytkownik
 
Posty: 7
Rejestracja: 24 paź 2018, 10:42
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: tata r. 1951, Gleason 6(3+3)

Nieprzeczytany postautor: stanis » 24 paź 2018, 15:03

tomto pisze:staram się tatę podnosić na duchu, bo on bardzo się przejmuje..zwłaszca, że nie miał żadnych objawów i był pod stałą kontrolą lekarza


Tak działaj , staraj się uspokajać.... wszystko zależy od pooperacyjnego wyniku PSA, czyli wkrótce się okaże, kiedy zamierzacie zbadać pierwsze pooperacyjne PSA? Drugie w 3 mies. po LRP. Pamiętaj, że każde następne badanie PSA winno być w tym samym laboratorium !

Uzupełnij, proszę, w którym szpitalu w Krakowie odbyła się LRP?
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2234
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: tata r. 1951, Gleason 6(3+3)

Nieprzeczytany postautor: tomto » 24 paź 2018, 15:08

Właśnie, nie wiem kiedy należałoby zrobić pierwszy poziom PSA, operacja była 4.10.2018 i nie wiem czy jeszcze nie za wczesnie.

Termin wykonania pierwszego pooperacyjnego PSA powinien byc wskazany w zaleceniach dla pacjenta w wypisie ze szpitala. -zb
tomto
Użytkownik
 
Posty: 7
Rejestracja: 24 paź 2018, 10:42
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: tata r. 1951, Gleason 6(3+3)

Nieprzeczytany postautor: stanis » 24 paź 2018, 15:16

Ja bym proponował pierwsze badanie ok. 15 listopada, ten wynik PSA już odpowie czego należy się spodziewać a w porównaniu z następnym badaniem zaraz po Nowym Roku. Wtedy już zapadnie prawdopodobnie decyzja odnośnie ew. konieczności wdrożenia RT.

Podpowiedz pr. celem wyjaśnienia całokształtu nieudanej LRP:

stanis pisze:Czy ja dobrze się domyślam z przebiegu badania hist-pat: iżby patomorfolog robił badanie pęcherzyków nasiennych w drugim etapie? Po dostarczeniu przez operatora tychże pęcherzyków oddzielnie do wcześniej przekazanych rozfragmentowanych szczątków prostaty?
Naprostuj pr. jeśli źle interpretuję 2 osobne wyniki hist-pat zamieszczone w poście powyżej.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2234
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: tata r. 1951, Gleason 6(3+3)

Nieprzeczytany postautor: tomto » 24 paź 2018, 15:59

Szczerze mówiąc nie umiem odpowiedzieć na to pytanie, bo sama się zastanawiam nad tym opisem. Może faktycznie było tak jak piszesz, nie wiem, nie dostaliśmy żadnego wyjaśnienia.
tomto
Użytkownik
 
Posty: 7
Rejestracja: 24 paź 2018, 10:42
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: tata r. 1951, Gleason 6(3+3)

Nieprzeczytany postautor: stanis » 24 paź 2018, 16:02

tomto pisze:...nie umiem odpowiedzieć na to pytanie, bo sama się zastanawiam nad tym opisem. Może faktycznie było tak jak piszesz, nie wiem, nie dostaliśmy żadnego wyjaśnienia.


Zatem najlepiej zapytać w przedmiotowej sprawie patomorfologa. Zgodzisz się chyba ze mną, iż kontrowersje budzi zapis w pierwszym opisie hist-pat:
" pęcherzyków nasiennych nie uwidoczniono".
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2234
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: tata r. 1951, Gleason 6(3+3)

Nieprzeczytany postautor: tomto » 24 paź 2018, 16:06

Tak, sama zwróciłam na to uwagę. Faktycznie wygląda to tak jakby były dostarczone dwie partie wycinków materiałów do badania.(korekta-stanis)
tomto
Użytkownik
 
Posty: 7
Rejestracja: 24 paź 2018, 10:42
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: tata r.1951 PSA6.2ng/ml BxGl.3+3 LPR Gl.3+3pT3aNxPn1EPE+

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 24 paź 2018, 19:58

Omylkowo wrzucili oddzielnie wycięte pecherzyki do kosza a potem się zreflektowali, ze czegos brakuje, pogrzebali w smieciach, odnalezli i dostarczyli brakujące pecherzyki do zakladu patomoroforlogii?
Wyjątkowy balagan musi tam panowac. Ktory to szpital?
Wklej jako załącznik wypis ze szpitala.


Dlaczego Tata wybral akurat LPR?
Mamy tutaj do czynienia, jak wspomnial wyzej Stanis, z klasycznym przykladem potwierdzającym nasze przekonanie, ze w PL nalezy za wszelka cenę unikac - LRP zbyt często są wykonywane przez niedoswiadczonych laparoskopistów, w związku z czym prostaty są wycinane w kawalkach (zdecydowany bląd w sztuce) a marginesy, szczegolnie od strony trudno dostępnego szczytu, pozostawiane dodatnie.

Przy okazji, czy Tata ma założony ZIP?

pzdr
zosia


PS
Wklej rowniez opisy wszystkich przedoperacyjnych badan obrazowych.
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7740
Rejestracja: 13 cze 2009, 00:06
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Mac, Misza i 48 gości

logo zenbox