Martwie sie o mojego Tate.

Tu zadaj pytanie ogólne nie związane bezpośrednio z Twoim leczeniem

Martwie sie o mojego Tate.

Nieprzeczytany postautor: Palma0778 » 11 paź 2018, 19:46

Witam.
Mam na imie Patryk i mam pytanie dotyczace mojego Taty.

Tata ma 59 lat i od 15 lat leczy sie na nadcisnienie. W zwiazku z tym corocznie od 15 lat robi sobie prywatnie badania krwi pełen pakiet oprócz PSA!!!
Wszystko jak najbardziej w normie.

W zeszłym roku Tata miał straszny bôl w prawym podżebrzu został zabrany karetka do szpitala, w ktôrym stwiedzili kamienie i złogi na prawej nerce.
Po opuszczeniu szpitala Tata udał sie do urologa z tym problemem. Lekarz zrobił USG i stwierdził, ze sa małe kamyczki, moze zejada same, zapisał Fitolizyne do picia, ale przy okazji zaproponował badanie PSA oraz zbadał prostate przez odbyt.

PSA wyszło 1,98 ng/ml
Badanie palcem - prostata leciutko przerosnieta, gładka.
Nie zapisał nic.

Tata postanowił powtôrzyc badanie PSA pod koniec zeszłego roku (2017) - wynik 2,2ng/ml.

Na poczatku tego roku (2018) ojciec zaczął miec problemy z oddawaniem moczu. Musiał przeć i dosyc długo czekac zanim poleci, wiec matka wysłala go znowu do urologa. Ten zrobił USG pecherza i powiedział, ze nie ma zalegania moczu, nakazał znowu badanie PSA. I tu szok - 7,4 ng/ml.
Tata wrócił z wymikiem do lekarza, ten zapisał lek moczopędny i nakazał powtórzyc PSA za miesiąc.
W zeszłym miesiącu (wrzesien 2018) ojciec powtórzył badanie - wynik 6,6 ng/ml.
Lekarz powiedział, ze spadek jest za mały i nie bedzie zapisywał antybiotyku na zbicie, zeby nie fałszowac/zbijac wyniku PSA.
Nakazał biopsje prostaty na 6/11/2018.

Moje pytanie brzmi, czy to napewno juz rak, czy jest szansa na moze jakies zapalenie, itd.?
Czy skierowanie od razu na biopsje, bez podawania antybiotyku najpierw, to normalna procedura?
Dziekuje za odpowiedz.
Palma0778
Użytkownik
 
Posty: 3
Rejestracja: 11 paź 2018, 17:43
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Martwie sie o mojego Tate.

Nieprzeczytany postautor: stanis » 12 paź 2018, 10:46

Witaj na forum, Patryku,

Widzę, że Zosia już uporządkowała twój pierwszy post.

Podwyższony poziom PSA może być spowodowany zarówno zapaleniem prostaty, przerostem prostaty a także rakiem prostaty, który może być potwierdzony dopiero w biopsji. <= Ale nie wykluczony. -zb


W wieku taty górna granica normalnego poziomu PSA wynosi 3 ng/ml.

Jest jeszcze trochę czasu do terminu biopsji i można wykonać multiparametryczny rezonans z oceną PIRADS, który ułatwi zidentyfikowanie zmian nowotworowych (jeśli istnieją) i nacelowanie igły biopsyjnej w miejsca z prawdopodobieństwem raka.

Przed biopsją tato powinien dostać osłonowo antybiotyk przeciwko ew. infekcji.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2158
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Martwie sie o mojego Tate.

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 12 paź 2018, 11:13

Napisalam parę godzin temu post, ale ulecial w niebyt gdy mnie wyrzucilo z Wi-Fi...

Lekarz powiedział, ze spadek jest za mały i nie bedzie zapisywał antybiotyku na zbicie, zeby nie fałszowac/zbijac wyniku PSA.

Sorry, ale nie rozumiem toku rozumowania urologa Taty.
Jezeli nie przepisze kuracji antybiotykowej nie bedzie wiadomo czy stan zapalny/infekcja drog moczowych/prostaty wplynął/a na podwyzszenie PSA.
Poziom PSA, jak napisal wyzej Stanis, moze byc skutkiem jednego z 3 czynnikow lub ich kombinacji. Efekt dzialania antybiotyku moze wyeliminowac jeden z nich.


Nakazał biopsje prostaty na 6/11/2018.

Po pierwsze, lekarz nie moze niczego pacjentowi nakazac.
Rozumiem, ze Tata dostal skierowanie na biopsję?
Czy wraz z tym skierowaniem dostal informację dot. przebiegu biopsji plus receptę na oslonowy antybiotyk?
Czy urolog poinformował Tatę o mozliwosci wykonania biopsji w sedacji? (Niektorzy pacjenci mają niski prog bolowy.)
Czy poinformowal go o mozliwosci wykonania PRZED BIOPSJĄ i zaletach diagnostycznych wspomnianego przez Stanisa mpMRI?

Gdzie i przez kogo ma byc wykonana biopsja?
Na forum nieustannie mamy do czynienia z kiepsko pobranymi i zle opisanym biopsjami, więc dobrze byloby, zeby Tata trafil do urologa, ktory
a/ fachowo pobierze bioptaty
b/ wpolpracuje z patologiem, ktory specjalizuje się w prostacie.

pzdr
zosia
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7633
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Martwie sie o mojego Tate.

Nieprzeczytany postautor: Palma0778 » 12 paź 2018, 11:50

Dziekuje za odpowiedzi.
No wlasnie, tez nie za bardzo rozumiem dlaczego tata nie dostal najpierw jakiegoś antybiotyku I ewentualnie nastepne badanie za 3 miesiące (jak juz napisalem, lekarz powiedzial, ze nie ma co czekac tylko zrobic biopsje).
Tata dostal skierowanie od lekarza, z ktorym sie udal do lokalnego szpitala (biopsja odbedzie sie w tym szpitalu) w celu ustalenia terminu ktory wypadl 5/11/18.
Lekarz przepisal tacie antybiotyk, ktory ma brac 2 tyg. przed biopsja. Jak odbierze wynik ma z nim wrocic I wtedy zobaczy co dalej =( ?

Zadnych innych informacji nie otrzymal.
Palma0778
Użytkownik
 
Posty: 3
Rejestracja: 11 paź 2018, 17:43
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Martwie sie o mojego Tate.

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 12 paź 2018, 13:07

Tata dostal skierowanie od lekarza, z ktorym sie udal do lokalnego szpitala (biopsja odbedzie sie w tym szpitalu)

W jakiej miejscowosci jest ten szpital?
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7633
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Martwie sie o mojego Tate.

Nieprzeczytany postautor: Palma0778 » 12 paź 2018, 13:08

Grudziądz
Palma0778
Użytkownik
 
Posty: 3
Rejestracja: 11 paź 2018, 17:43
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Martwie sie o mojego Tate.

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 13 paź 2018, 08:05

W Polsce najczestsza metoda diagnostyki prostaty jest biopsja a to troche tak jak kiedys, kiedy leczeniem zebow zajmował sie kowal, bo mial odpowiednie cegi.

Myślę ze skorzystanie z mpMRI na tym etapie to lepsza opcja. MRI "widzi" wiecej a biopsja może nie trafić w zmiany jesli nie sa rozlegle a to wcale nie wyklucza raka.
A jeśli rak jest, to przed leczeniem radykalnym MRI i tak powinno byc wykonane, a po biopsji obraz jest mniej czytelny przez krwiaki po iglach i trzeba odczekac ok 8 tyg.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2207
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Martwie sie o mojego Tate.

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 13 paź 2018, 10:51

W Polsce najczestsza metoda diagnostyki prostaty jest biopsja a to troche tak jak kiedys, kiedy leczeniem zebow zajmował sie kowal, bo mial odpowiednie cegi.


Myślę, ze trochę przesadziłes.
Biopsji na kompletnie na slepo chyba juz sie nie wykonuje - jest robiona min. pod kontrolą USG.
mp MRI przede wszystkim pokazuje raka istotnego klinicznie (Gleason 4 i 5) i jesli nawet obraz uzyskany z MRI zostanie uzyty przy wykonywaniu biopsji (czy w sposob kognitywny, czy tez fuzyjny = MRI + USG w czasie realnym), to celowane bioptaty bedą pobrane nie wylącznie, ale jako dodatek do 12 pobieranych standardowo.
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7633
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Mam pytanie? * I have a question?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości

logo zenbox