Tata, l.64, PSA 17,12ng/ml 2xBx neg BPH

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tata, l.64, PSA 17,12ng/ml 2xBx neg BPH

Nieprzeczytany postautor: jozef54 » 09 paź 2018, 20:39

Witam wszystkich,

Chciałabym zasięgnąć Waszej opinii na temat wyników i dotychczasowego leczenia mojego taty. Sytuacja wydaje się dla nas dość skomplikowana, ponieważ nie ma jednoznacznej diagnozy.


Chronologicznie opiszę wyniki, z ostatnich lat:


PSA

12.10.2009 - 3,36 ng/ml (norma 0 - 3,5)
30.01.2014 - 1,97 ng/ml (0-3,9)
15.01.2015 - 1,63 ng/ml (0-3,9)
14.01.2016 - 2,02 ng/ml (0-3,9)
07.06.2017 - 4,58 ng/ml (0-4,1)
10.07.2017 - 4,72 ng/ml (0-4,1)



20.07.2017
USG prostaty


Opis:
Gruczoł krokowy o wym. 50x26x58mm, Vp=40 cm3.
Nieco asymetrycznie powiększony płat prawy, gładki.
Płat trzeci wydatnie wpuklający się do światła pęcherza.
Zachowana budowa strefowa i zarysy torebki anatomicznej stercza zachowane.
Strefa obwodowa o niejednorodnej echogeniczności, bez uchwytnych w usg zmian ogniskowych.
Rozrost stref przejściowych o echostrukturze typowej dla gruczolaka z drobnymi torbielami.
Pojedyncze, drobne zwapnienia na pograniczu stref.
Pęcherzyki nasienne symetryczne, dość duże prawy o wym. 40x16mm, lewy 40x17mm.
W badaniu z użyciem CD nie stwierdzono ognisk wzmożonego unaczynienia w sterczu.




3.08.2017
BIOPSJA


Wykonano biopsję (10 n).
Wynik badania histopatologicznego:
1,2,3,4,5,8,9 Bioptaty gruczołu krokowego bez utkania nowotworu złośliwego z cechami łagodnego rozrostu guzkowego i atrofii.
6,7,10 Bioptaty gruczołu krokowego bez utkania nowotworu złośliwego z cechami łagodnego rozrostu guzkowego.




17.08.2017 - odczuwalny, napadowy ból podbrzusza, moszny w związku z tym wykonano USG moszny.

Opis:
Jądro prawe 32x16x20mm, lewe 34x14x19mm. Jądra o prawidłowej, jednorodnej echogeniczności. Prawe bez uchwytnych w USG zmian ogniskowych.
W okolicy bieguna górnego jądra lewego torbiel o wym. 3x3mm. Przepływy nazyniowe w opcji CD w obu jądrach zachowane symetryczne. Najądrza niepowiększone, po str. lewej zwraca uwagę duża ilość zwapnień w okolicy trzonu i ogona. Prawidłowa ilość płynu w osłonkach jąder. Nie stwierdzono cech żylaków powrózków nasiennych.




02.09.2017 - odczuwalny, napadowy ból podbrzusza, moszny w związku z tym wykonano USG moszny w tym jąder i najądrzy.

Opis:
Jądra obustronne symetryczne, niepowiększone, jednorodne (poza drobną torbielą jądra lewego) z prawidłowym unaczynieniem w badaniu CD.
Wymiary: jądro prawe -22x21x37mm, lewe 24x20x40mm. Najądrza niepowiększone z prawidłowym unaczynieniem w badaniu CD. Po stronie lewej nieco wydatniejsze w porównaniu ze stroną przeciwną naczynia żylne powrózka nasiennego - do 2 mm (bez cech typowych dla żylaków powrózka). W obrębie jądra lewego w części górno przedniej drobna torbiel o wymiarach 4,5x3 mm. Poza tym zawartość worka mosznowego bez cech patologii w badaniu USG. W obrębie pachwin powiększonych czy patologicznych węzłów chłonnych nie uwidoczniono.




PSA
13.11.2017 - 3,72 ng/ml (norma 0-4,1)
17.01.2018 - 6,94 ng/ml (0-4,1)
15.03.2018 - 5,1 ng/ml (0-4,1)
07.05.2018 - 8,48 ng/ml (0-4,1)
06.08.2018 - 15,97 (0-4), fPSA 3,24 ng/ml <= f/tPSA 20.29%


11.08.2018
Posiew bakteriologiczny moczu wynik ujemny,
posiew nasienia - tlenowo - wynik ujemny



14.08.2018
MR miednica mała bez i z kontrastem


Opis:
Badanie wykonano w sekwencji FSE (T1-ax), frFSE (T2-ax.cor.sag T2 fat sar-cor), DWI - ax oraz po podaniu kontrastu w FSE (T1 fat sat-sag.,cor) oraz dynamiczne LAVA-ax.

Gruczoł powiększony o obj. ok. 59 ml, o wym. 57x52x40 mmo gładkich obrysach, widocznej zachowanej budowie strefowej.
Po str. lewej w strefie obwodowej zwłaszcza warstwach podstawnych i centralnych widoczny pasmowaty obszar (w warstwie osiowej do 14x6mm) układający się wzdłuż granicy ze strefą pośrednią, o niskim sygnale w obr. T2, z cechami ograniczenia dyfuzji ( dla wartości b=1400 ADC ok. 0,9x10??mm?/s) - obraz o wysokim prawdopodobieństwie dla procesu złośliwego.
Strefa pośrednia o obustronnie niejednorodnym obniżonym sygnale w T2 zal. obr., bez obecności ognisk podejrzanych o proces złośliwy.
Nie stwierdzono cech naciekania tkanki tłuszczowej otaczającej gruczoł krokowy.
Po str. lewej w sąsiedztwie gruczołu krokowego widoczne 3 drobne (do max. 5mm) zmiany o niskim sygnale we wszystkich sekwencjach - prawdopodobnie zwapnienia.
Pęcherzyki nasienne niesymetryczne - lewy o zmniejszonej objętości i pogrubiałych ścianach - obraz przemawia za zmianami po zapalnymi.
Pęcherz moczowy miernie wypełniony, bez zmian patologicznych w zakresie ściany. Widoczny w obrębie miednicy mniejszej obszar jelitowy o prawidłowej morfologii.
Węzły chłonne miednicy nie powiększone.
Sygnał szpiku kostnego w obrębie uwidocznionych elementów miednicy kostnej prawidłowy w badaniu MR.
Widoczne w obrębie i otoczeniu struktury mięśniowe o prawidłowym sygnale i morfologii.

Wnioski-
Wysokie prawdopodobieństwo procesu złośliwego gruczołu krokowego (PIRADS 4).



14.08.2018
BIOPSJA

Wynik badania histopatologicznego - wykonanego w dniu badania MR, przy PSA 15,97 ng/ml, bioptaty 12n.
Dwanaście bioptatów gruboigłowych z gruczołu krokowego (I-VI - płat lewy, VII-XII płat prawy) bez utkania raka.
W bioptatach stwierdza się rozrost zarówno gruczołów jak i podścieliska. Przeważa rozrost gruczołów (łac. hyperplasia nodularis prostatae).

Wnioski: Z uwagi na wysoki poziom PSA wskazana dalsza obserwacja i kontrola.




28.08.2018
OB po 1 godzinie - 4 mm (norma <15),
PSA całkowity 17,12 ng/ml (norma 0-4)



04.10.2018
wykonano badanie mikrobiologiczne dróg moczowo płciowych, wymaz z cewki moczowej, po masażu stercza.
Wynik: bakterie tlenowe, bakterie beztlenowe, grzyby, trichomonas vaginalis, neisseria gonorrhoeae - żadnego z nich nie stwierdzono.

Dodatkowo badanie moczu, po masażu stercza:
Próba rozcieńczeniowa moczu - ujemna.
Ogólna liczna drobnoustrojów w 1 ml moczu jest równa 0.
W badanej próbce nie stwierdzono obecności czynnika hamującego wzrost bakterii G+ i G-




Od ok. 4 lat tata przyjmuje następujące leki:
Cardura XL 4 mg, (Doxazosin)
Ranlosin 0,4 mg (Tamsulosin)



Od biopsji wykonanej w sierpniu 2017 tata odczuwa napadowy ból podbrzusza i moszny. Po badaniach wykonanych 4.10.2018 lekarz zalecił antybiotyk Levoxa 500 na 4 tygodnie. Jeśli PSA będzie nadal rosło, lub będzie na podobnym poziomie, lekarz zaleci ponowne wykonanie biopsji. Rekomendował biopsję fuzyjną/celowaną.


Proszę Waszą interpretację wyników i wdrożonego leczenia.
jozef54
Użytkownik
 
Posty: 3
Rejestracja: 09 paź 2018, 19:01
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata l.64 PSA 17,12ng/ml 2xBx neg BPH

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 10 paź 2018, 00:15

Witaj na forum.

Ponizej kilka artykulów na temat przewleklego (niebakteryjnego) zapalenia prostaty.



Urologia Polska 2005-58-2 - Leczenie przewlekle chorych na zapalenie stercza oraz przewlekły zespół .pdf


Pelny tytuł:
Leczenie przewlekle chorych na zapalenie stercza oraz przewlekły zespół bólowy miednicy lekami blokującymi receptory alfa adrenergiczne

2007
Przewlekłe zapalenie stercza Opracowano na podstawie: Chronic prostatitis syndrome: a common, but poorly understood condition. Part I and part II, M. Pavone-Macaluso
http://www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?1333


2007
Prostatitis - zapalenie gruczołu krokowego
http://www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?1313


2016
Zapalenie gruczołu krokowego - choroba o wymiarze społecznym
http://www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?2935
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7837
Rejestracja: 13 cze 2009, 00:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata, l.64, PSA 17,12ng/ml 2xBx neg BPH

Nieprzeczytany postautor: stanis » 10 paź 2018, 05:32

Józef,

W uzupełnieniu do postu Zosi:

1. Zmierzony w sierpniu br. stosunek fPSA/tPSA = 20,3 % nie wskazuje raczej na prawdopodobieństwo raka, ale nie można go wykluczyć z uwagi na wynik mpMRI, o czym w p.4.

2. Wysoki poziom tPSA ca 17 ng/ml jest powodowany zarówno przerostem prostaty, potwierdzonym wymiarami prostaty ca 59 ml, podczas gdy objetość zdrowej prostaty ca 25 ml. Przerost prostaty został także potwierdzony w biopsji (hyperplasia nodularis prostatae). Wzrost PSA moze byc spowodowany zarowno przez przerost prostaty jak i jej stan zapalny.

3. Ogromna prostata, o objętości aż 59 ml, wgłębia się do pęcherza, zmniejsza jego objętość jako rezerwuaru moczu, powodując określone dolegliwości.

4. Oczywiście budzi niepokój wynik mpMRI z PIRADS 4 ( wysokie prawdopodobieństwo procesu złośliwego) dlatego proponowane jest przez lekarza wykonanie biopsji fuzyjnej, jako bardziej dokładnej w kierunku identyfikacji zmian nowotworowych.


Odpowiadając zaś na twoje pytanie końcowe - wdrożone leczenie oraz dalsza diagnostyka są prawidłowe.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2357
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Tata, l.64, PSA 17,12ng/ml 2xBx neg BPH

Nieprzeczytany postautor: jozef54 » 10 paź 2018, 17:55

Na początku dziękuję za przyjęcie do dyskusji i edycję mojego postu - jest bardziej przejrzysty.

Zosia bluszcz, Stanis dziękuję Wam za odpowiedzi. Dla mnie i rodziców ważne było, aby ktoś bezstronnie spojrzał na te wyniki, dlatego też Wasze odpowiedzi są dla nas bardzo cenne.
Tata po ostatniej biopsji zmienił lekarza. Mieszkamy na podkarpaciu, ale teraz tata jest "prowadzony" przez M.Swolkienia z Krakowa.
Zastanawiamy się, czy na tym etapie warto udać się na dodatkową konsultację do jeszcze do jakiegoś lekarza, sporo dobrego tutaj na forum i poza nim słyszałam o dr Skonecznej. Czy myślicie, że na tym etapie jest to zasadne?
Może wykonać jakieś dodatkowe badania?
Czy może wykonać ponownie PSA pod koniec zleconej antybiotykoterapii (tak zalecił lekarz) i wówczas decydować co dalej?
Nie chcielibyśmy pominąć na tym etapie żadnego z możliwych rozwiązań/badań.
jozef54
Użytkownik
 
Posty: 3
Rejestracja: 09 paź 2018, 19:01
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata, l.64, PSA 17,12ng/ml 2xBx neg BPH

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 10 paź 2018, 18:12

Dr Skoneczna jest onkologiem, a w tej chwili tata powinien być pod opieką urologa. Można spróbować skonsultować się z prof Chłostą lub kimś z jego zespołu.

Kluczowe to znaleźć raka, jeśli jest. Jeśli nie ma, to zachować czujność, bo przerost prostaty nie wyklucza procesu nowotworowego.

Stosunek fPSA/tPSA ma znacznie diagnostyczne przy PSA<10. Ja bym się tym nie sugerował.

MRI jest niekorzystne. W lewym płacie się coś dzieje i prawdopodobnie to proces nowotworowy. Duża prostata zwiększa prawdopodobieństwo nietrafienia w zmiany npl (= neoplasmatic = nowotworowe). Biopsja celowana jest jednym z najlepszych pomysłów na obecną sytuację. Musi to robić dobry fachowiec.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, XI 2018 PSA 0,029
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2399
Rejestracja: 12 wrz 2014, 14:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata, l.64, PSA 17,12ng/ml 2xBx neg BPH

Nieprzeczytany postautor: jozef54 » 11 paź 2018, 19:12

kemoturf dziękuję za odpowiedź. Tata wybierze leki, powtórzy PSA i jeśli będzie potrzeba to wykona biopsję celowaną, z tego co mówił lekarz to jest ona pełnopłatna - ok.4000 zł i wykonywana w Warszawie. Czy macie doświadczenia w tym temacie ? jeśli tak to będę wdzięczna za rekomendacje
jozef54
Użytkownik
 
Posty: 3
Rejestracja: 09 paź 2018, 19:01
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Benek33, Bing [Bot], Google [Bot], irenka, kemoturf, Magdalena_, Remigiusz, torpedo, wikama i 55 gości

logo zenbox