Tata 67l. PSA11.4ng/ml BxGl.3+3cT2b?

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tata 67l. PSA11.4ng/ml BxGl.3+3cT2b?

Nieprzeczytany postautor: Magda1986 » 02 paź 2018, 20:27

Witam,

Proszę o pomoc w odczytaniu wyników i dalszym pokierowaniu jak mogę pomoc Tacie, gdzie najlepiej się wybrać.


Wyniki biopsji:

189834 strona prawa gruczołu krokowego - rak gruczołowy stercza.
Suma Gleasona 6 (3+3).
Długość odcinka raka obecna w jednym wycinku 0,9 mm.
Obecne ogniska High Grade PIN.

189835 - strona lewa gruczołu krokowego - rak gruczołowy stercza.
Suma Gleasona 6 (3+3).
Ddługość ognisk raka obecnych w wycinkach 5 mm, 4 mm, 2 mm, 2 mm, 2 mm
Magda1986
Użytkownik
 
Posty: 7
Rejestracja: 02 paź 2018, 20:17
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata 67l. PSA11.4ng/ml BxGl.3+3cT2b?

Nieprzeczytany postautor: stanis » 02 paź 2018, 20:55

Witaj wśród nas, Magdo,

Trochę mało danych wpisałaś w swoim pierwszym poście. Najlepiej wklej skan lub zdjęcia wyników bez danych personalnych.

Podane dane chorobowe można skomentować następująco:

1. Wynik biopsji z sumą Glesona 6 to ? . Rak jest obecny w obydwu płatach, ale dość dobrze rokuje jeśli chodzi o możliwość wyleczenia. GL 6 = 3+3, to chyba najczęstsza sytuacja, rak ma umiarkowaną agresywność.

2. Wycinki (bioptaty) o długości < 1 cm są określane jako niediagnostyczne a zatem nie powinne być rozpatrywane. Jak rozumiem wszystkie były > 1 cm

3. Jaki wynik PSA?

4. Ile pobrano bioptatów w czasie biopsji?

5. Czy pacjent otrzymał skierowanie na badania obrazowe?


Odpowiadając zaś na Twoje pytanie, gdzie się udać - najlepiej do CO, oddziału urologii klinicznej o wysokiej specjalizacji w raku prostaty. Napisz gdzie mieszkasz a nasi forumowicze coś poradzą, ew. zarekomendują urologów, onkologów z tzw. "wysokiej półki".



_________EDIT__________

Magdo,

Wracam ze stosownym uzupełnieniem po sformatowaniu przez niezawodną Zosię twojego wpisu.

Po jego ponownym przeczytaniu zauważyłem jeszcze jak następuje:


6. Komórki zidentyfikowano w 1 + 5 pobranych bioptatach.

7. Jeśli pobrano zgodnie ze standardami co najmniej 12 wycinków to wtedy ok. 50% jest zaraczonych. Pr. wklej cały wynik biopsji w postaci opisu hist-pat jak napisałem powyżej.

8. O rzeczywistym stanie chorobowym można wnioskować jeśli przedstawisz jeszcze chronologiczny zapis wyników PSA oraz wyniki badań obrazowych jeśli takowe już zostały wykonane.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2158
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Tata 67l. PSA11.4 ng/ml BxGl.3+3cT2b?

Nieprzeczytany postautor: Magda1986 » 03 paź 2018, 09:25

PSA 31.07.2018.jpeg



Morfologia 31.07.2018.jpeg



Biopsja 27.08.2018.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Magda1986
Użytkownik
 
Posty: 7
Rejestracja: 02 paź 2018, 20:17
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 67l. PSA? BxGl.3+3cT2b?

Nieprzeczytany postautor: Magda1986 » 03 paź 2018, 10:11

Stanis, dziękuje ślicznie za odpowiedz troszkę się uspokoiłam.

Proszę mi powiedzieć co znaczy te High Grade PIN?
Tato miał pobranych 12 wycinków

USG (jamy brzusznej i miednicy) miał robione około rok temu (2017), dziś idzie na konsultacje do lekarza, wiec może coś więcej będziemy wiedzieć
Wszystkie badania jakie miałam dodałam powyżej.

Jesteśmy z Białej Podlaskiej, tak że jeśli ktoś mógłby polecić jakiegoś godnego lekarza będziemy bardzo wdzięczni.


AB637816-A378-43FF-8430-701C17BCC44C.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Magda1986
Użytkownik
 
Posty: 7
Rejestracja: 02 paź 2018, 20:17
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 67l. PSA? BxGl.3+3cT2b?

Nieprzeczytany postautor: stanis » 03 paź 2018, 10:49

Magda1986 pisze:
Proszę mi powiedzieć co znaczy te High Grade PIN?


Oznacza wysoką dysplazję komórek tj. stan przedrakowy - stwierdzono tylko w jednym płacie prostaty. BTW, opis hist-pat wyjątkowo skąpy i własciwie nadaje się do powtorzenia badania przez innego bardziej doświadczonego patomorfologa.

Ponieważ USG potwierdza przerost prostaty - czy tato bierze leki na przerost prostaty a zawierające finasteryd?
PSA zmierzone obecnie ok. 11 ng/ml, wtedy wynosiłoby w rzeczywistości ok 2 x więcej?
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2158
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Tata 67l. PSA? BxGl.3+3cT2b?

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 03 paź 2018, 10:59

stanis pisze:Oznacza wysoką dysplazję komórek tj. stan przedrakowy stwierdzono tylko w jednym płacie prostaty.

High Grade PIN też może oznaczać stan około rakowy, gdy igła przechodzi w pobliżu ogniska rakowego, a otaczające komórki wykazują HG PIN.
Tu jest badanie pokazujące, że w 30% powtórna biopsja pokazała raka. Pytanie o kolejne biopsje.
http://www.urologiapolska.pl/artykul.php?2140
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2207
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 67l. PSA? BxGl.3+3cT2b?

Nieprzeczytany postautor: Magda1986 » 03 paź 2018, 12:37

Ponieważ USG potwierdza przerost prostaty - czy tato bierze leki na przerost prostaty a zawierające finasteryd?
PSA zmierzone obecnie ok. 11 ng/ml, wtedy wynosiłoby w rzeczywistości ok 2 x więcej?

Tato nigdy nie brał i do tej pory nie bierze żadnych tabletek na prostatę.

Dodam tylko, ze brat taty umarł na raka prostaty w średnim wieku.
Tato taty również miał problemy z prostata, z tego co się orientuje, to miał operacje.
Syn - mój brat także ma podwyższone PSA i bierze leki.
Magda1986
Użytkownik
 
Posty: 7
Rejestracja: 02 paź 2018, 20:17
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 67l. PSA? BxGl.3+3cT2b?

Nieprzeczytany postautor: stanis » 03 paź 2018, 12:52

Magda1986 pisze:Tato nigdy nie brał i do tej pory nie bierze żadnych tabletek na prostatę.

Magdo,

A zatem należy przyjąć, że rzeczywisty poziom PSA (07.2018) wynosił 11,4 ng/ml.
Jednak lekki przerost prostaty już w ub. roku (09.2017) został stwierdzony w badaniu USG gdy obj. wynosiła 33 ml, stąd moje pytanie o finasteryd.

Reasumując, urolog winien skierować na badania obrazowe:
MRI miednicy, RTG klatki piersiowej a może także scyntygrafię, a następnie należy podjąć decyzję względem metody leczenia.

Uwarunkowania genetyczne podpowiadają, ze alternatywną metodę, tj. baczną obserwację należy wykluczyć.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2158
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Tata 67l. PSA11.4ng/ml BxGl.3+3cT2b?

Nieprzeczytany postautor: Magda1986 » 03 paź 2018, 18:39

Tato właśnie wrócił od lekarza, lekarz zrobił USG jamy brzusznej, które nic nie wykazało oprócz lekko powiększonej prostaty, badanie per rectum oraz test na ilość oddawanego moczu.
Po odczytaniu wyników biopsji stwierdził, ze nie ma przerzutów.
Lekarz zalecił operacje laparoskopową w Siedlcach.
Proszę o poradę, czy tato powinien zgodzić się na operacje czy powinien skonsultować wyniki z innym lekarzem i zrobić więcej badań?
Jakiś może lekarz godny polecenia w tych miastach: Biała Podlaska - Siedlce - Rzeszow - Gliwice - Warszawa?
Magda1986
Użytkownik
 
Posty: 7
Rejestracja: 02 paź 2018, 20:17
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 67l. PSA11.4ng/ml BxGl.3+3cT2b?

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 03 paź 2018, 19:16

Jeśli USG, to transrektalne. USG przez powłoki brzuszne niewiele może pokazać.

Uważam, że MRI jest niezbędne. Każdy dobry chirurg przed operacja będzie tego wymagal.

Skonsultowalbym się z dobrym urologiem. Nie wiem jak na podstawie biopsji można stwierdzić, że nie ma przerzutow. To jakieś czarnoksieskie działania.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2207
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Hifu ,zielony laser

Nieprzeczytany postautor: Magda1986 » 08 paź 2018, 18:01

Witam wszystkich,

Pisze w imieniu Taty, tato ma niezłośliwego raka i zaoferowano mu zabieg metoda HIFU lub zielonym laserem.
Szukam osób, które były leczone ta metoda i mogą się wypowiedzieć, doradzić czy nawet odradzic te metody?
Magda1986
Użytkownik
 
Posty: 7
Rejestracja: 02 paź 2018, 20:17
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Hifu ,zielony laser

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 08 paź 2018, 18:30

Co to znaczy niezłośliwego raka? Chodzi o prostatę. Tu nie ma niezłośliwych rakow. Podaj więcej informacji: PSA, wynik biopsji, wyniki badań obrazowych.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2207
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Hifu ,zielony laser

Nieprzeczytany postautor: Magda1986 » 08 paź 2018, 18:56

Przepraszam nawiązałam zalozylam nowy wątek, wszystkie wyniki są podane w moim poprzednim temacie.
Tata 67lat, obecnie poszukuje osób, które miały zabiegi wykonane tymi metodami i mogłyby się wypowiedzieć na ich temat.




Wątki polaczylam.
Jak widzisz, trzeba (zgodnie z regulaminem) pisac w jednym, w przeciwnym razie jest balagan i konfuzja.
-zb
Magda1986
Użytkownik
 
Posty: 7
Rejestracja: 02 paź 2018, 20:17
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: maciupenki, Magnolia, walenty, zosia bluszcz i 39 gości

logo zenbox