Tata r.1948 PSA7.27 ng/ml BxGl3+4cT2N0M0 RT

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tata r.1948 PSA7.27 ng/ml BxGl3+4cT2N0M0 RT

Nieprzeczytany postautor: husari » 03 paź 2018, 11:06

Witajcie,

Problem dotyczy mojego Taty (r.1948), który w terminie 16.07.2018 – 17.08.2018 poddany był serii zabiegów radioterapii radykalnej w związku ze zdiagnozowanym rakiem prostaty.
Wczesna tolerancja tego leczenia była u Taty w miarę dobra, ale sytuacja uległa ostatnio znacznemu pogorszeniu.
Życie Taty obraca się teraz tylko i wyłącznie wokół toalety, odczuwa nagłe parcie na mocz (zdarza się, że nawet co 10-15 min) oraz ogromny ból, pieczenie i trudność przy jego oddawaniu. Czasem jest to tylko kropel, ale do całkowitego zatrzymania moczu nie doszło. Oprócz tego ma też problemy z układem pokarmowym i wypróżnianiem (biegunki, parcie na stolec, ból w okolicach odbytu).

Tata jest już bardzo zmęczony i osłabiony. Zgodnie z zaleceniami stosuje dietę i dużo pije. Dzwoniłam wczoraj do Poradni Radioterapii i zalecono dodatkowo No-Spę i Furaginę, a jeśli to nie pomoże, to założenie cewnika. Kolejna wizyta kontrolna w poradni radiologicznej jest za dwa tygodnie.

Czy ktoś z Was, lub Waszych bliskich, miał podobne doświadczenia po radioterapii?
Jak sobie z tym radziliście?
Czy faktycznie cewnik to jedyne wyjście z sytuacji?

Bardzo chcę Tacie pomóc, ale narażać go na dodatkowe cierpienie i stres jeśli nie jest to konieczne. Będę bardzo wdzięczna za rady i pomoc.

Załączam wyniki badań.


Biopsja 20-11-2017.PNG



Badanie TK 16-01-2018.PNG



USG 28-06-2018.PNG



Radioterapia 17-08-2018.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
husari
Użytkownik
 
Posty: 2
Rejestracja: 02 paź 2018, 11:58
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata r. 1948 PSA 7.27 ng/ml Gl 3+4 cT2N0M0 RT

Nieprzeczytany postautor: stanis » 03 paź 2018, 11:22

Witaj wśród nas, Husari,

Po zapoznaniu się nadesłanym materiałem dot. wyników badań:

1. Podejrzewam, że problemy z układem moczowym mogą być powodowane nie tylko skutkami RT ale może utrzymującej się infekcji oraz także olbrzymiej obj. prostaty, aż 64 ml. Niezależnie od okresowej kontroli u onkologa/radioterapeuty tato winien być pod stałą opieką urologa.

2. Problemy z dolnym odcinkiem przewodu pokarmowego, to skutki uboczne radioterapii. Nie można też wykluczyć, iż już przed RT występować mogły określone dla wieku dolegliwości jelitowe, które pogłębiły się z powodu RT. Dalszą diagnostykę winien prowadzić proktolog lub gastroenterolog.

3. Dla jasności sytuacji podaj pr. daty wykonania badań. <= Daty dopisalam w komentarzach pod załącznikami. -zb

4. Jakie wyniki PSA? Wpisz, proszę, chronologicznie.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2357
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Tata r.1948 PSA7.27 ng/ml BxGl3+4cT2N0M0 RT

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 03 paź 2018, 12:18

husari pisze:Życie Taty obraca się teraz tylko i wyłącznie wokół toalety, odczuwa nagłe parcie na mocz (zdarza się, że nawet co 10-15 min) oraz ogromny ból, pieczenie i trudność przy jego oddawaniu. Czasem jest to tylko kropel, ale do całkowitego zatrzymania moczu nie doszło.

Mi to wygląda na typowy stan zapalny w układzie moczowym. Po RT często to się zdarza. RT osłabia układ odpornościowy i infekcje mogą się zdarzać. Furagina, owszem może pomóc, ale ja zrobiłbym badanie moczu na posiew z antybiogramem. Wynik zawiera nazwę bakterii i antybiotyku, na który jest wrażliwa, dlatego można szybciej i skuteczniej pomóc. Może też tak być, że przerośnięta prostata nadal blokuje spływ moczu i stąd opisywane problemy. W tym kontekście nieoperowanie, które rozwiązałoby problem, było błędem.

husari pisze:Oprócz tego ma też problemy z układem pokarmowym i wypróżnianiem (biegunki, parcie na stolec, ból w okolicach odbytu).

Niestety uszkodzenia odbytnicy to częste powikłanie po RT. Czy są też krwawienia? Trzeba się z tym udać do gastrologa, który powinien zdiagnozować temat. Jednym z badań jest kolonoskopia. Jeśli są jakieś przetoki i uszkodzenia można próbować je naprawiać. Na pewno lekkostrawna gotowana dieta bogata w błonnik, aby zmniejszać szanse zaparć jest w takim przypadku wskazana.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, XI 2018 PSA 0,029
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2400
Rejestracja: 12 wrz 2014, 14:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata r.1948 PSA7.27 ng/ml BxGl3+4cT2N0M0 RT

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 03 paź 2018, 12:21

Gdzie Tata byl poddany naswietlaniom?
Dlaczego nie zastosowano neoadjuwantowej HT, ktora spowodowalaby obkurczenie prostaty, a co za tym idzie, zapewne mniejsze skutki uboczne?
Jak zauwazyl Stanis, Tata mial juz wczesniej klopoty z ukladem moczowym - stan zapalny prostaty, byc moze stan zapalny pecherza moczowego, radioterapia tylko pogorszyla sytuację.
Czy podczas naswietlan Tata mial pelny pęcherz?
Czy zwracano uwagę na brak gazow/pusty odbyt przed sesja RT?
Czy w ogole dostal jakies instrukcje na pismie przed swoją terapią?

Tak wygląda informacja dla pacjentow poddawanych RT prostaty w Sunshine Coast Hospital (QLD, Australia):

Radiation Therapy - Prostate bowel-bladder preparation.pdf


(Jesli nie znasz angielskiego uzyj Google translate.)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7837
Rejestracja: 13 cze 2009, 00:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata r.1948 PSA7.27 ng/ml BxGl3+4cT2N0M0 RT

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 03 paź 2018, 12:35

Zosiu. W PL, też w dobrych ośrodkach, są książeczki z dokładną instrukcją postępowania przy RT. Byłem naświetlany w Affidea i taką dostałem. Zobaczę, czy gdzieś nie leży. Jeśli jest to zeskanuję i zamieszczę na forum.



To byloby dobre.
A moze aqq mialby cos gotowego pod ręką co moglby udostępnic na forum?
-zb
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, XI 2018 PSA 0,029
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2400
Rejestracja: 12 wrz 2014, 14:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata r.1948 PSA7.27 ng/ml BxGl3+4cT2N0M0 RT

Nieprzeczytany postautor: husari » 04 paź 2018, 06:49

Dziękuję bardzo za Wasze odpowiedzi. Udamy się w poniedziałek z wynikami badania moczu do urologa, nie czekając na wizytę kontrolną w poradni radioterapii.

Tata był naświetlany w Warszawie w Szpitalu przy ul.Szaserów. Lekarze ostatecznie zdecydowali o radioterapii ze względu na chorobę wieńcową, rozrusznik serca i wyniki koronarografii (badanie było zlecone przez Kardiologa przed podjęciem decyzji). Decyzja o radioterapii nie była jednak jednogłośna i była dyskutowana pomiędzy poradniami na Szaserów.

Załączam instrukcje, które otrzymaliśmy przed naświetlaniami, być może będą przydatne tu na forum - podobne do tych załączonych przez Ciebie Zosiu. Duży nacisk był kładziony na wypróżnienia przed naświetleniami i odpowiednie wypełnienie pęcherza. Byliśmy poinformowani o skutkach ubocznych radioterapii, ale nie podejrzewaliśmy wtedy, że będą w przypadku Taty tak poważne.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
husari
Użytkownik
 
Posty: 2
Rejestracja: 02 paź 2018, 11:58
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Benek33, Bing [Bot], irenka, kemoturf, Magdalena_, torpedo, wikama i 57 gości

logo zenbox