Tata 63l. PSA 11,86ng/ml BxGl.3+3pT2cPn1

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tata 63l. PSA 11,86ng/ml BxGl.3+3pT2cPn1

Nieprzeczytany postautor: acoc » 26 wrz 2018, 18:40

Witam wszystkich gorąco na tym forum.
Znalazłem się na nim z oczywistych względów.

U mojego Taty(63 lata)
kilka dni temu został zdiagnozowany rak prostaty. Zgodnie z regulaminem załączam dotychczasowe wyniki badań.
Lekarz na razie uspokajał, że nie ma pośpiechu bo złośliwość nowotworu jest rzekomo niska.
Termin prywatnej wizyty ma ustalony dopiero pod koniec grudnia 2018, czyli za 3 miesiące. Zaniepokoiło mnie to, bo chyba przy nowotworze szybkie działanie jest kluczowe.
Proszę o ocenę dotychczasowych wyników i doradzenie. Szczerze dziękuję.

Biopsja 24.08.2018.png



badanie2_str.1.jpg



badanie2_str.2.jpg



Wypis ze szpitala 3.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
acoc
Użytkownik
 
Posty: 3
Rejestracja: 26 wrz 2018, 17:57
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata 63l. PSA 11,86ng/ml BxGl.3+3pT2cPn1

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 26 wrz 2018, 20:09

Biopsja jak to często u nas słabo opisana i słabo wykonana. Wałeczki do 0.7cm nie powinny być w ogóle oceniane. Nie wiemy ile probek pobrano, skąd, jaka jest zajętosc poszczególnych próbek. Można domniemać że rak jest bardziej rozprzestrzenny w prawym płacie.
Rak jest prawdopodobnie nisko agresywny, ale z podanych wzgledow biopsja może być niedoszacowana.

Niepokojacy jest fakt zatarcia torebki podany w USG. To może oznaczać, że rak nacieka torebkę lub ją przekroczył.

Czy tata brał leki na prostatę? Leki zawierające finasteryd mogą sztucznie obnizac PSA nawet o 50%.

Ja bym nie czekał 3 miesięcy, bo niewiele wiadomo o zaawansowaniu choroby. Należałoby zrobić niezwłocznie MRI miednicy, które powinno dać więcej informacji i dalej postępować stosownie do tego wyniku.
Jeśli tata brał leki z finasterydem to należałoby też zrobić scyntygrafie układu kostnego.

Czy tata miał problemy z prostata przez dłuższy czas? Jaki były wcześniejsze wyniki PSA?


Podwyzszony jest też kw. moczowy. Czy tata ma problemy z metabolizmem, kwasice, podagrę? Mogą też źle pracować nerki.
Przed badaniem z kontrastem będzie badana kreatynina, to da informacje o kondycji nerek. USG nie pokazało zastojów.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2207
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 63l. PSA 11,86ng/ml BxGl.3+3pT2cPn1

Nieprzeczytany postautor: stanis » 27 wrz 2018, 10:25

Do wypowiedzi Kemoturfa dodam jeszcze niekorzystny czynnik rokowniczy z biopsji:
naciekanie pni nerwowych.


kemoturf pisze: Nie wiemy …. jaka jest zajętosc poszczególnych próbek.


W opisie hist-pat napisano:

1. w płacie lewym rak w dwóch wałeczkach zajmuje odpowiednio 90 % i <5 % powierzchni.
2. w płacie prawym rak w sześciu wałeczkach, w każdym ok. 90 % powierzchni.


Ponieważ biopsja była pod koniec sierpnia więc optymalny termin MRI jest ok. 6 tyg. po biopsji aby krwiaki w prostacie po ukłuciach igły biopsyjnej zdążyły się wygoić.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2159
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Tata 63l. PSA 11,86ng/ml BxGl.3+3pT2cPn1

Nieprzeczytany postautor: acoc » 29 wrz 2018, 10:42

Dziękuję za zainteresowanie tematem i Wasze odpowiedzi. Ogólnie z moim Tatą jest ciężko w sensie dowiadywania się czegokolwiek odnośnie badań, branych leków itp., ciężko z niego wyciągnąć jakiekolwiek informację. Poniżej załączam badania z 2016r.

Morfologia_2016_01_05.png

Immunochemia_2016_01_05.png

Immunochemia2_2016_01_05.png

Biochemia_2016_01_05.png

Mocz_2016_01_05.png


2016_01_27_str1.png

2016_01_27_str2.png

2016_01_27_str3.png

Hematologia_2016_03_25.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
acoc
Użytkownik
 
Posty: 3
Rejestracja: 26 wrz 2018, 17:57
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 63l. PSA 11,86ng/ml BxGl.3+3pT2cPn1

Nieprzeczytany postautor: acoc » 29 wrz 2018, 10:47

Załączam również badania od urologa. Nie wiem czy ma to jakiś wpływ, ale zauważyłem, że płeć jest podana Kobieta - czy ma to jakiś wpływ?

2016_04_14_str1.png

2016_04_14_str2.png

2016_04_14_str3.png

2016_04_14_str4.png

2016_04_14_str5.png


Wypis_2018_07_19_str1.png

Wypis_2018_07_19_str2.png


To na razie chyba wszystkie badania jakie Tata miał robione. Jeśli dowiem się czegokolwiek jeszcze, będę na bieżąco informował. Dziękuję jeszcze raz za wszelkie porady i odpowiedzi :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
acoc
Użytkownik
 
Posty: 3
Rejestracja: 26 wrz 2018, 17:57
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: kaczor, maciupenki, Magnolia, roman123pako, walenty i 28 gości

logo zenbox