37l. PSA 2.7 ng/ml - najlepszy specjalista, gdzie?

Tu zadaj pytanie ogólne nie związane bezpośrednio z Twoim leczeniem

37l. PSA 2.7 ng/ml - najlepszy specjalista, gdzie?

Nieprzeczytany postautor: Alan » 11 wrz 2018, 14:51

Witam wszystkich nazywam się Alan i mam 37 lat
Od jakiegoś czasu mam problemy z częstomoczem.
Zrobiłem badanie PSA i wyszło mi 2.05 bg/ml po dwóch miesiącach 2.70 ng/ml i mam stres, byłem u urologa, ktory stwierdził, że wszystko jest ok i powiedział, że mam więcej badan PSA nie robić. A ja wolałbym się upewnić co mi dolega ponieważ częstomocz mnie nie opuszcza.

Pytanie do was: gdzie mogę znaleźć bardzo dobrego specjalistę?
Jestem z Opolskiego, ale z dojazdem gdziekolwiek nie mam problemu, jeśli byłby ktoś sprawdzony i dobry.
Alan
Użytkownik
 
Posty: 4
Rejestracja: 11 wrz 2018, 14:27
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 37l. PSA 2.7 ng/ml - najlepszy specjalista, gdzie?

Nieprzeczytany postautor: stanis » 11 wrz 2018, 16:41

Witaj wśród nas Alan,

W wieku od 40 lat każdy facet winien raz w roku zbadać PSA. Średni poziom PSA dla grupy wiekowej 40 - 49 lat = 0,65 ng/ml a górna granica normalnego poziomu = 2,0 ng/ml.

Co prawda twoje PSA przekracza ww. górną granicę a jesteś w wieku < 40 l. jednak niezmiernie rzadko zdarza się rak prostaty w twoim wieku. Twój lekarz winien dać ci skierowanie na badanie ogólne moczu, posiew moczu, posiew nasienia aby wykluczyc infekcję, ew. zapalenie prostaty.


Forumowicz o nicku Starys jest z Opola, napisz do niego PW z pewnoscią poradzi lokalnego urologa.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2092
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: 37l. PSA 2.7 ng/ml - najlepszy specjalista, gdzie?

Nieprzeczytany postautor: Alan » 11 wrz 2018, 17:14

Dzięki za odpowiedz
Urolog zlecił posiew moczu i nasienia i w tych badaniach wyszło wszystko prawidłowo stąd moje zaniepokojenie wzrostem psa.
Alan
Użytkownik
 
Posty: 4
Rejestracja: 11 wrz 2018, 14:27
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 37l. PSA 2.7 ng/ml - najlepszy specjalista, gdzie?

Nieprzeczytany postautor: stanis » 11 wrz 2018, 17:33

Alan,

Czy byłeś badany per rectum ?
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2092
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: 37l. PSA 2.7 ng/ml - najlepszy specjalista, gdzie?

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 11 wrz 2018, 17:42

Coś powoduje ten częstomocz i nieco podwyższone PSA - i trzeba to zbadać, bo przymus szukania toalety utrudnia życie, a świadomość, że coś jest nie tak zatruwa spokój.

1) Czy badanie moczu i nasienia obejmowało też niebakteryjne patogeny (grzyby, chlamydie)?

2) Czy według oceny urologa prostata jest powiększona? Łagodny przerost prostaty zdarza się rzadko w tym wieku, ale nie jest niemożliwy. Badanie USG da zgrubny wynik (dokładniejszy przy badaniu TRUS, czyli USG z cewką doodbytniczą). Prawidlowa objętość prostaty to około 25 cm3 czyli 25 ml.

3) Czy miałeś oznaczane wolne PSA? Stosunek frakcji wolnej do całkowitej może podpowiedzieć, co się dzieje - oraz stanowić wynik bazowy dla późniejszej obserwacji. Badać fPSA i tPSA należy z jednej próbki, po 48 h przerwie od jazdy na rowerze i wstrzymaniu się od ejakulacji. Dobrze, żeby w laboratorium próbka po pobraniu trafiła od razu do analizy albo do chłodni, wolne PSA jest wrażliwe na temperaturę i upływ czasu. f/tPSA powyżej 25% wskazuje na łągodny przerost prostaty; poniżej 10% - trzeba badać, najlepiej najpierw zrobić mpMRI, bo to z dużym prawdopodobieństwem albo nowotwór, albo ostry stan zapalny, a MRI potrafi zajrzeć do środka prostaty.

4) Częstomocz może mieć inne przyczyny - coś jest nie w porządku z pęcherzem, gdzieś tkwi kamień albo piasek, stan zapalny w nerkach (trzeba przebadać wszsytkie części układu moczowego). Może też być spowodowany przez cukrzycę albo nadmierne spożywanie napojów z kofeiną i teiną (kawa, herbaty, cola, energetyki).
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2910
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 37l. PSA 2.7 ng/ml - najlepszy specjalista, gdzie?

Nieprzeczytany postautor: Alan » 11 wrz 2018, 19:19

A więc tak najlepiej jak opisze wszystko po kolei.


PSA
08.07.2018 - tPSA 2.04 ng/ml.
09.07.2018 - tPSA 2,10ng/ml fPSA 0,24 f/tPSA 11,4%


Zestresowany udałem się do urologa na badania, zrobił per rectum (DRE= Digital Rectal Examination) i stwierdził:
narządy płciowe zewnętrzne bez zmian.
stercz wielkości kasztana gładki, elastyczny, niebolesny.


USG:
obie nerki położone prawidłowo bez zastoju, bez cech kamicy.
Pęcherz o gładkim obrysie ścian.
Stercz o objętości 17ml.


Przepisał mi Trimesan przez 20 dni i zrobienie po 4 tygodniach PSA wolnego i całkowitego.


I tak zrobiłem.
Po 4 tygodniach PSA 2,510 ng/ml.
W tym samym dniu, z tej samej próbki, zrobiłem wolne i całkowite, tylko tyle, że moje laboratorium wysyła gdzieś to dalej i trzeba było czekać na wyniki 3 dni, ale z tej samej próbki krwi tPSA wyszło 2,360 ng/ml, fPSA 0,24 czyli f/tPSA 10,2%

I zestresowany skontaktowałem się z tym samym lekarzem w celu umówienia wizyty, a że był on na wakacjach, to umówiłem z następnym lekarzem Dr Rak Poznańska dziwne nazwisko ;(

Diagnoza:
P
acjent zgłosił się po terapii z powodu podwyższonego PSA (Trimesan), nadal utrzymuje sie częstomocz, kontrola PSA - nieco podwyższone w stosunku do wyjściowego 2,5

Badanie USG nerek bez zastoju, w prawej wydaje się być przerośnięta kolumna - wymaga kontrolnego badania.
USG jądra echogenicznie prawidłowe obustronnie nieznaczne żylaki powrózkow nasiennych.
DRE -stercz nieznacznie powiekszony niebolesny o zachowanych granicach.
Zalecanie - kontrola posiewu moczu oraz nasienia.
Wskazane kontrola gospodarki cukrowej
(ponieważ wcześniej robiłem padanie cukru i miałem lekko podwyższony)
Wskazane również wykonania kontrolnego badania USG jamy brzusznej i USG stercza


i tak zrobiłem najpierw badanie gospodarki cukrowej i wyszła lekko nieprawidłowa a na USG stercza musiałem czekać dwa tygodnie i dzień przed badanie musiałem zrobić badanie PSA.
W tym całym stresie na czekanie do USG stercza kolega polecił mi zrobienia rezonansu magnetycznego, ktory zrobiłem.


MRI
Gruczoł krokowy o wymiarach 45x33x36mm, z zachowanym zróżnicowaniem strefowym.
W obrazach T2 zależnych typowy, wysoki sygnał strefy obwodowej, w strefie przejściowej pojedyncze drobnoguzkowe ogniska, wykazujące wyższy sygnał w DWI (zmiany o charakterze łagodnym).
Po podaniu środka kontrastowego nie uwidoczniono ognisk nieprawidłowego wzmocnienia.
Zarys torebki zachowane.
Obraz pęcherzyków nasiennych w normie.
Powiększonych węzłów chłonnych nie uwidoczniono.
Rectum, pęcherz moczowy bez cech patologii.
Kości bez cech metast.

Wnioski:
Obraz w granicach normy, PIRADS1



W oczekiwaniu na opis rezonansu kupiłem Prostal Umo Prostamol Uno i przez te dwa tygodnie przed kolejnym badaniem PSA zażywałem

I po dwóch tygodniach, na dzien przed terminem wykonania USG jamy i TRUS, tak jak prosił lekarz, zrobiłem badanie PSA.
No, i niespodzianka, wyszło 1,3 ng/ml.

Zdziwiony bardzo udałem się do lekarza, zrobił mi USG jamy i wszytko było ok, po wglądzie rezonansu stwierdził, że TRUS-u nie ma sensu robić.

Dwa tygodnie pózniej, dla pewności potwierdzenia dobrych wyników PSA, zrobiłem kolejne i ku (mojemu) zdziwieniu wyszło 2,160 ng/ml a 4 dni pózniej 2,7 ng/ml (wynik z dzisiaj 11.09.2018), co spodowało taką rozbieżność w wynikach, hmm....



Aaa, zapomniałem:
Posiew moczu UJEMNY
Posiew nasienia- flory patogennej nie wyhodowano
Alan
Użytkownik
 
Posty: 4
Rejestracja: 11 wrz 2018, 14:27
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 37l. PSA 2.7 ng/ml - najlepszy specjalista, gdzie?

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 12 wrz 2018, 12:54

Pewnie więcej nic nie zrobisz.
Badania nie pokazują nic niepokojącego.
Stosunek fPSA/tPSA słaby.
Na wynik PSA ma wplyw seks, rower, ale też papieros.
Rozne laboratoria mają iroznie skalibrowaną aparaturę i też wychodzą spore różnice.

Myślę, że za pół roku powinieneś powtórzyć tPSA i fPSA.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2091
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 37l. PSA 2.7 ng/ml - najlepszy specjalista, gdzie?

Nieprzeczytany postautor: Alan » 12 wrz 2018, 17:05

Dziękuje za odpowiedz, tak zrobię za pół roku ponownie badania i dam znać.
pozdrawiam
Alan
Użytkownik
 
Posty: 4
Rejestracja: 11 wrz 2018, 14:27
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 37l. PSA 2.7 ng/ml - najlepszy specjalista, gdzie?

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 13 wrz 2018, 11:15

Wyniki MRI dobre. Rozmiary prostaty na razie w normie, ze wzoru na elipsoidę, czyli wymiary mnożone przez siebie mnożone przez 0,52 wychodzi 28 cm3, przy przeciętnej 25 cm3.

Może na następne badanie PSA podjedź gdzieś, gdzie punkt pobrań jest bezpośrednio przy laboratorium - do tego badania nie musisz być na czczo.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2910
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 37l. PSA 2.7 ng/ml - najlepszy specjalista, gdzie?

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 13 wrz 2018, 13:00

bela71 pisze:Może na następne badanie PSA podjedź gdzieś, gdzie punkt pobrań jest bezpośrednio przy laboratorium - do tego badania nie musisz być na czczo.

W sensie seksualnym lepiej być na czczo ;) To zawsze parę dziesiątek mniej.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2091
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Mam pytanie? * I have a question?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości

logo zenbox