Tata 57l. PSA 190ng/ml BxGl.4+5cT4? HT

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tata 57l. PSA 190ng/ml BxGl.4+5cT4? HT

Nieprzeczytany postautor: magdalena88 » 07 wrz 2018, 10:36

Dzień dobry!

To mój pierwszy post na tym forum, chciałabym się podzielić wynikami mojego taty.

Tata lat 57.


Pierwsze PSA (maj 2018) - wynik ponad 190 ng/ml.



Biopsja
Rak gruczołowy zrazikowy stercza, Gleason 4+5=9
W bioptatach RA, RB, RLA, RLM i RLB obecne jest naciekanie nerwów.
Nie stwierdza się cech inwazji naczyniowej ani naciekania tkanek okołosterczowych.
<= To nie jest kompletny opis. Wklej jako załącznik caly dokument (minus nazwisko/PESEL/adres), pls. -zb





Badanie MRI miednicy

Gruczoł krokowy nieco powiększony o wymiarach 5x4,4x3cm obj. 34 ml.
Od części środkowej do podstawy gruczołu w strefie obwodowej stwierdza się zmianę hipointensywną w T2W, największą u podstawy wielkości do 2,2x2,5 cm pośrodkowo w obu płatach.
Zmiana również w łącznosci z podobnym obszarem 20x12 mm zajmującym strefę obwodową w lewym płacie w części środkowej.
Cechy naciekania pęcherzyków nasiennych z wypełnieniem kątów sterczowo-pęcherzykowych i penetracją guza poza stercz w stronę odbytnicy z zanikiem tkanki tłuszczowej.
Odbytnica nieco obkurczona, poza tym bez wyraźnych zmian.
Węzły chłonne przy naczyniach niepowiększone
W kości kulszowej lewej naciek na obszarze 3 cm podejrzany o meta.





Scyntygrafia kości

Obszar wzmożonej kumulacji znacznika w lewej kości kulszowej, do przodu guza kulszowego - o podwyższonym ryzyku meta.



RTG płuc

Pola płucne bez widocznych zagęszczeń miąższowych.


Tata w czerwcu 2018 dostał pierwszy zastrzyk hormonalny, bierze Apo-Flutam.

Nie ma żadnych objawów, czuje się dobrze, nie ma innych chorób ani dolegliwości.

Po hormonach PSA spadło do poziomu 4,25 ng/ml (30.08.2018).

Jesteśmy przed wyborem sposobu leczenia, proszę o radę, ponieważ trzech lekarzy ma kompletnie różne zdanie na temat tego jak należy dalej postępować.

Lekarz pierwszy: chemia+naświetlania kości i prostaty
Lekarz drugi: przez rok kroplówki zapobiegające rozsiewowi do kości, po roku ewentualnie radioterapia
Lekarz trzeci (znany profesor): natychmiast naświetlania kości i prostaty (daje 50-60% szans, że to zatrzyma chorobę).

Dziękuję bardzo za wszelkie rady i wskazówki.
magdalena88
Użytkownik
 
Posty: 1
Rejestracja: 06 wrz 2018, 12:12
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata, 57 lat, PSA 190 ng/ml Gl. 4+5

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 07 wrz 2018, 11:13

Witaj na Forum,
Sprawa, jak sobie pewnie zdajesz sprawę, jest poważna.
PSA bardzo wysokie i do tego zaawansowany, agresywny GS 4+5 rak, który wyszedł poza prostatę, nacieka pęcherzyki, w kierunku odbytnicy i umiejscowił się w miednicy w kości kulszowej, co potwierdzają badania.

Tata miał jakieś dolegliwości, że zbadał PSA? Facecie,pomimo, że od 50tki powinno się to robić co roku, nagminnie unikają tego badania.

Co do leczenia.
Szanse na pozbycie się definitywne raka są małe. To rak trudny do wyleczenia, ale na pocieszenie napiszę, że można z nim żyć długo i powoli zmagać różnymi dostępnymi metodami, których wciąż przybywa.

Tata jest młody, i jeśli jest w dobrej formie ogólnej, to warto zadziałać agresywnie.
1. Rozpoczęta już hormonoterapia. PSA spadło, najlepiej, aby spadło jeszcze. Po jakim czasie od podania było badanie PSA? Nie piszesz tego. Apo-Flutam planowano odstawić po 2 tygodniach, czy ma brać? Uważam, że przy takim stanie powinno się kontynuować. Lek ten nie jest bez znaczenia dla wątroby, dlatego okresowo oznaczałbym próby wątrobowe. Hormonoterapia zasadnicza (zastrzyk) musi być kontynuowana.
2. Rozpocząć, wczesną chemię. Najnowsze duże badania (STAMPEDE, CHAARTED) pokazują, że takie podejście przedłuża życie chorym z zaawansowanym rakiem prostaty. Standardowa procedura to 6 wlewów Docetaxelu. Chemia otwiera też możliwości refundacji nowych leków, tzn antyandrogenów II generacji, ale z nimi poczekałbym na dalszy etap.
3. Po zakończeniu chemii zrobić badania obrazowe miednicy, tam póki co były zlokalizowane zmiany.
4. Radioterapia prostaty oraz zmiany w kości kulszowej, może też rozszerzona o węzły, choć dotychczasowe badania nie wskazały podejrzanych węzłów. Może warto już teraz się skonsultować z radioterapeutą, pod kątem przyszłej RT, bo zakładamy, że potem rak się cofnie i być może będzie brakowało jakiegoś badania, które warto wykonać na tym etapie, chociaż sądzę, że to co powinno być jest.

Jaki będzie efekt, trudno przewidzieć. Wszystko zależy od odpowiedzi na poszczególne etapy leczenia.
Ja jestem zdania, że przed chemią warto oznaczyć cytotoksyczność na pobrane z krwi komórki rakowe, aby nie truć się, jeśli Docetaxel nie działa.
Jest to badanie in vitro i nie do końca przekłada się na rzeczywistość, o koszcie ponad 2 tys. i nie refundowane.

Radioterapia dopiero po chemii, dlatego, że będziemy operować na naświetlac nowotwor, który na skutek wcześniejszych działań powinien się zmniejszyć i wycofać. W związku z tym dawki promieni będą bardziej skoncentrowane z ochroną wrażliwych organów, np. odbytnicy.


Nie wiem co myślał lekarz mówiący o kroplówkach zapobiegających rozsiewowi do kości, bo to żaden konkret, a tak na prawdę takich nie ma. Jakąś zbliżoną rolę spełniają wlewy z bisfosfonianów. Czy to to chodziło?
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2091
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata, 57 lat, PSA 190 ng/ml Gl. 4+5

Nieprzeczytany postautor: Piotres » 07 wrz 2018, 11:39

Witaj, poleciłbym zerknięcie na wątek Taty Miszy viewtopic.php?f=2&t=2480 i spokojne zapoznanie się z nim :)
Tata, l. 79 (1939) | Wątek na forum
VI 2017: PSA 369 ng/ml
VIII 2017: biopsja, GL 4+5 (liczne zmiany meta w kościach i węzłach chłonnych)
IX 2017: Eligard 22,5 mg | Apo-flutam start
X 2017: PSA 0,47 ng/ml | T 0,04 ng/ml
XI 2017: PSA 0,08 ng/ml | T <0,025 ng/ml | Eligard 22,5 mg
II 2018: PSA 0,03 ng/ml | Eligard 22,5 mg
V 2018: PSA 0,29 ng/ml | Eligard 22,5 mg
VIII 2018: PSA 3,65 ng/ml | Eligard 22,5 mg | Apo-flutam stop
Awatar użytkownika
Piotres
Użytkownik
 
Posty: 177
Rejestracja: 20 sie 2017, 17:42
Lokalizacja: Opolskie
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata, 57 lat, PSA 190 ng/ml Gl. 4+5

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 07 wrz 2018, 11:58

Piotres pisze:Witaj, poleciłbym zerknięcie na wątek Taty Miszy viewtopic.php?f=2&t=2480 i spokojne zapoznanie się z nim :)

To dokładnie proponowany przeze mnie schemat leczenia bardzo dobrą odpowiedzią.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2091
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 57l. PSA 190ng/ml BxGl.4+5cT4? HT

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 07 wrz 2018, 12:33

Czy moglabys podac

- datę wykonania biopsji
- datę wykonania MRI

oraz

wkleic jako zalącznik
- opis biopsji
- opis MRI?

Gdzie Tata się leczy?
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7519
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 57l. PSA 190ng/ml BxGl.4+5cT4? HT

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 07 wrz 2018, 17:29

Pytanie bardzo istotne dla wyboru metody leczenia: jaką tata ma morfologię krwi? Chemioterapia i radioterapia przerzutów kostnych mogą negatywnie wpłynąć na szpik, doprowadzajac do pogorszenia (zwykle przejściowego) jego działania, czyli produkowania trzech linii krwinek. Chodzi o to, czy tata ma t.zw. rezerwę szpikową, która pozwoliłaby mu poddać się agresywnej terapii i fukcjonować przez kilka miesięcy po niej, zanim się szpik nie zregeneruje.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2918
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Mac, Natalia91, zosia bluszcz i 41 gości

logo zenbox