Tata 64l. PSA 3.7ng/ml BxGl.5+5 T4 HT

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tata 64l. PSA 3.7ng/ml BxGl.5+5 T4 HT

Nieprzeczytany postautor: mania » 03 wrz 2018, 22:02

Dzień dobry,
to moja pierwsza wizyta, więc proszę o wybaczenie, jeśli nie dopełnię jakichś formalności.

Tak jak napisałam w tytule - u Taty stwierdzono raka prostaty, w bardzo zaawansowanym stanie.


Biopsja, robiona pod koniec lipca 2018 -

płat prawy Gleason 5+5 (utkanie raka zajmuje 20 proc. długości bioptatu),
płat lewy Gleason 3+3 (utkanie raka zajmuje 80-100 proc. długości biotpatu).


Tomografia komputerowa
wykazała guz wielkości 48X47 mm, z objęciem głównie płata lewego i części centralnej, z cechami naciekania lewego pęcherzyka nasiennego,przylegającego do pęcherza moczowego i ściany jelita grubego.
Nacieki na kości całej miednicy: krzyżową, łonowe, kulszową, biodrowe oraz na kręgi w dolnej partii kręgosłupa.


PSA całkowite, robione w czerwcu 2018 - 3,7 ng/ml (!)

Od trzech Tato lat jest pod opieką urologa, przed zabiegiem leczył się farmakologicznie, bo miał problemy z oddawaniem moczu i podwyższone PSA.
Rok temu Tato miał przezcewkowy zabieg na prostatę, z powodu rozrostu gruczołu III stopnia. Nie stwierdzono wtedy śladów nowotworu.

Na razie lekarze wdrożyli leczenie hormonalne, dostał pierwszy zastrzyk Eligardu.
Pod koniec września 2018 ma wizytę u chemioterapeuty.

I teraz moje pytanie. Wiem, że rokowania są złe. Ale czy ktoś może mi polecić dobrego onkologa?
Z góry dziękuję za pomoc.
mania
Użytkownik
 
Posty: 3
Rejestracja: 03 wrz 2018, 21:48
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 64l. PSA 3.7ng/ml BxGl.5+5 T4 HT

Nieprzeczytany postautor: Piotres » 04 wrz 2018, 10:48

Witaj,

leczenie już rozpoczęte, to najważniejsze. Czy tata ma skierowanie na scyntygrafię, rezonans i rtg płuc?
Piszesz, że od trzech lat jest pod opieką urologa - czy masz wcześniejsze wyniki PSA sprzed biopsji?
Co do polecenia onkologa - podaj w jakim rejonie mieszkacie, ktoś na pewno coś zaproponuje.
Tata, l. 79 (1939) | Wątek na forum
VI 2017: PSA 369 ng/ml
VIII 2017: biopsja, GL 4+5 (liczne zmiany meta w kościach i węzłach chłonnych)
IX 2017: Eligard 22,5 mg | Apo-flutam start
X 2017: PSA 0,47 ng/ml | T 0,04 ng/ml
XI 2017: PSA 0,08 ng/ml | T <0,025 ng/ml | Eligard 22,5 mg
II 2018: PSA 0,03 ng/ml | Eligard 22,5 mg
V 2018: PSA 0,29 ng/ml | Eligard 22,5 mg
VIII 2018: PSA 3,65 ng/ml | Eligard 22,5 mg | Apo-flutam stop
Awatar użytkownika
Piotres
Użytkownik
 
Posty: 177
Rejestracja: 20 sie 2017, 17:42
Lokalizacja: Opolskie
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 64l. PSA 3.7ng/ml BxGl.5+5 T4 HT

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 04 wrz 2018, 11:08

Od trzech Tato lat jest pod opieką urologa, przed zabiegiem leczył się farmakologicznie, bo miał problemy z oddawaniem moczu i podwyższone PSA.


Sprawdz jakie leki bral Tata - jesli bral lek, ktorego skladnikiem czynnym jest finasteryd PSA moglo zostac sztucznie obnizone nawet o 50%.
Czy Tata jest otyly - męzczyzni z duzą nadwagą mogą miec myląco niskie PSA (i jednoczesnie CaP).
Podaj chronologicznie wartosci PSA sprzed HT.


Rok temu Tato miał przezcewkowy zabieg na prostatę, z powodu rozrostu gruczołu III stopnia.
Nie stwierdzono wtedy śladów nowotworu.


Wklej jako załączniki:
- histopatologię scinków z TURP
- caly opis biopsji
- caly opis TK


Napisz czy Tata cierpi na inne, wspolistniejące choroby.
> Jak się ogolnie czuje i funkcjonuje.
> Czy ma dolegliwosci bolowe spowodowane przez przerzuty do kosci.
> Czy bierze obecnie jakies leki (p/bolowe, inne).
> Gdzie się leczy.

pzdr
zosia
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7517
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 64l. PSA 3.7ng/ml BxGl.5+5 T4 HT

Nieprzeczytany postautor: mania » 05 wrz 2018, 10:00

Witajcie,
nie mam niestety bieżącego dostępu do dokumentów z wcześniejszego leczenia - bo nie mieszkam z Tatą. Jak tylko będę u Niego, to postaram się o to wszystko.

Nie mamy skierowania na scyntygrafię, rezonans, ani rentgen płuc. Czy powinniśmy się o to upomnieć?

Tata ma lekka nadwagę, ale nie można powiedzieć, że jest otyły.
Lekarze twierdzą, że przy tak agresywnym raku PSA może być tak myląco niskie.

Zanim Tato zaczął hormonoterapię, ból był już bardzo silny - bolała go noga, były takie dni, że nie wstawał z łóżka. Zapewne z powodu przerzutów na kości.
Od jakiegoś tygodnia jest lepiej - może chodzić, przekręcać się na boki (wcześniej leżał tylko na wznak) i normalnie funkcjonować.
Ma przepisane plastry opioidalne - najniższą dawkę.

Co do regionu, gdzie szukamy onkologa - Kielce i okolice lub Warszawa.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
mania
Użytkownik
 
Posty: 3
Rejestracja: 03 wrz 2018, 21:48
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 64l. PSA 3.7ng/ml BxGl.5+5 T4 HT

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 05 wrz 2018, 10:03

Jeśli Warszawa, to dr Iwona Skoneczna - ECZ Otwock i Szpital Św Elżbiety na Mokotowie. Koniecznie, bo przy agresywnym raku z niskim PSA tata będzie potrzebować niestandardowego leczenia.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2910
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 64l. PSA 3.7ng/ml BxGl.5+5 T4 HT

Nieprzeczytany postautor: mania » 05 wrz 2018, 13:23

A czy dr. Skoneczna przyjmuje tez prywatnie?
mania
Użytkownik
 
Posty: 3
Rejestracja: 03 wrz 2018, 21:48
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 64l. PSA 3.7ng/ml BxGl.5+5 T4 HT

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 05 wrz 2018, 13:53

mania pisze:A czy dr. Skoneczna przyjmuje tez prywatnie?

Chyba wszyscy chodzą do niej prywatnie.
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7517
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: kemoturf, Mac, Magnolia, stanis i 51 gości

logo zenbox