68l. PSA 4.88ng/ml BxGl.3+3cT2a RP Gl.3+3pT2bR0 RT

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

68l. PSA 4.88ng/ml BxGl.3+3cT2a RP Gl.3+3pT2bR0 RT

Nieprzeczytany postautor: henry50 » 31 sie 2018, 17:21

Dzień Dobry,

Rocznik 1950.



Historia mojej choroby:

2010
PSA 4,88 ng/ml

Częstomocz, chwilami kłucie w kroczu.


USG

prostata lekko powiększona, widoczne zwapnienie, brak innych zmian



08.2010
TRUS/BIOPSJA

prostata 60x34x54, drobne podłużne torbiele w strefach obwodowych, strafy przejściowe z cechami rozrostu łagodnego.

2010-08-TRUS-anon.jpg




BIOPSJA - BADANIE PATOMORFOLOGICZNE
11 wycinków
rak stercza G2, Gl. 6 (3+3) w 10% przekroju 1 z 6 rdzeni.
Inwazji nowotworowej naczyń i nerwów nie stwierdzono.
Margines tkankowy wolny od nacieku.


2010-08-biopsja-patomorf-anon.jpg




10.2010
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA
z oszczędzeniem pęcharzyków pęczkow naczyniowo-nerwowych
w KUOOiC w Szpitalu KDJ na Lindleya w Warszawie.

2010-10-prostatektomia-info-anon.jpg




RP - HISTOPATOLOGIA POOPERACYJNA
szczyt prawy oraz szczyt lewy z ogniskowym naciekiem raka,
płat prawy - g. II. Gl. (2+4), nowotwór obejmuje 5% masy płatu, nie nacieka torebki, nie dochodzi do linii cięcia;
płat lewy g. II. Gl. (3+3), 10% masy płata, nie nacieka torebki, nie dochodzi do linii cięcia.
Pęcharzyki nasienne prawy i lewy bez nacieków.


2010-10-prostatektomia-histpat-anon.jpg




PSA:
12.2010 0,030 ng/ml
03.2011 0,032 ng/ml
08.2011 0,045 ng/ml
11.2011 0,057 ng/ml
03.2012 0,065 ng/ml
06.2012 0,080 ng/ml
12.2012 0,097 ng/ml
03.2013 0,081 ng/ml
06.2013 0,10 ng/ml
10.2013 0,124 ng/ml


W międzyczasie, do 2013 wykonano 2x USG loży pooperacyjnej, oprócz blizn pooperacyjnych nie stwierdzono zmian.

2012-04-USG-anon.jpg



Przed naświetlaniem scyntygrafia oraz RT MRI (korekta- Stanis) miednicy małej z kontrastem - bez zmian.

2012-09-scyntygrafia-anon.jpg


2012-09-rezonans-kontrast-anon.jpg


2013-08-USG-anon.jpg




11.2013
RADIOTERAPIA

Centrum Onkologii w W-wie
X 15MV naswietlanie loży pooperacyjnej 5460 cGy/g/21.

2013-11-radioterapia-info-anon.jpg




PSA po RT
2013-2014 0,004 ng/ml (nadir)
xx.2015 0,016 ng/ml
06.2017 0,027 ng/ml
02.2018 0,048 ng/ml
08.2018 0,051 ng/ml

Coś zostało, prawdopodobnie w loży, choć onkolog nie wyklucza że poszło dalej i sieje.
Przy takim poziomie PSA diagnostyką obrazową nic nie znajdziemy.

Onkolog prowadzący skłania się do rozpoczęcie HT w najbliższym czasie, na razie bez konkretnych szczegółów.

Pytanie, czy rozpocząć HT, jeśli tak, to jaka terapia byłaby najlepsza w moim przypadku w chwili obecnej, czy czekać dalej aż wzrośnie do 0,4 ng/ml i próbować znaleźć to co sieje diagnostyką obrazową (PET, scyntygrafia)?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
henry50
Użytkownik
 
Posty: 3
Rejestracja: 31 sie 2018, 16:17
Blog: Wyświetl blog (0)

68l. PSA 4.88ng/ml BxGl.3+3cT2a RP Gl.3+3pT2bR0 RT

Nieprzeczytany postautor: stanis » 31 sie 2018, 19:25

Witaj wśród nas Henry,

Po zapoznaniu się z twoją historią frapuje mnie brak w opisie hist-pat pooperacyjnym danych n/t liczby węzłów chłonnych. Czyżby w czasie RP nie wycięto żadnych węzłów?

Ja bym proponował cierpliwie poczekać do wzrostu PSA do ok. 0,2 ng/ml i wykonać PET PSMA 68 Ga (jest dostępny w CO W-wa), bardziej czuły niż PET 18 F z choliną.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2231
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: 68l. PSA 4.88ng/ml BxGl.3+3cT2a RP Gl.3+3pT2bR0 RT

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 31 sie 2018, 20:10

Po zapoznaniu się z twoją historią frapuje mnie brak w opisie hist-pat pooperacyjnym danych n/t liczby węzłów chłonnych. Czyżby w czasie RP nie wycięto żadnych węzłów?


Nie usunięto zadnych węzłów prawdopodobnie dlatego, ze PSA bylo niskie, Gleason z biopsji 3+3 a zaawansowanie 2a.
Zauwaz, ze NIE USUNIETO ROWNIEZ PECHERZYKOW NASIENNYCH. pęczkow naczyniowo nerwowych.


Henry, czy moglbys wkleic jako załączniki:
- opis biopsji #1
- opis biopsji #2
- opis histopatologii pooperacyjnej
- opisy badan obrazowych?
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7736
Rejestracja: 13 cze 2009, 00:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 68l. PSA 4.88ng/ml BxGl.3+3cT2a RP Gl.3+3pT2bR0 RT

Nieprzeczytany postautor: stanis » 31 sie 2018, 21:04

zosia bluszcz pisze:

Zauwaz, ze NIE USUNIETO ROWNIEZ PECHERZYKOW NASIENNYCH.


Otóż pęcherzyki usunięto bowiem zostały wymienione w opisie badania hist-pat: "bez nacieków"


Masz rację, pomrocznosc jasna musiala mnie ogarnąć o swicie - skoncentrowalam sie na pęcherzykach z blednego zapisu w opisie badania histopatologicznego.
W rzeczywistosci oszczedzone zostaly pęczki naczyniowo nerwowe (wprowadzilam poprawkę). -zb
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2231
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: 68l. PSA 4.88ng/ml BxGl.3+3cT2a RP Gl.3+3pT2bR0 RT

Nieprzeczytany postautor: henry50 » 01 wrz 2018, 07:56

Witam,

Już wyjaśniam niejasności i nieścisłości:

1) Oczywiście chodziło o pęczki nie o pęcherzyki, pęczki oszczędzono. Co do pęcherzyków nasiennych, to w opisach jest błąd - w opisie po PR jest że usunięto obydwa, ale teraz patrzę i w opisie rezonansu magnetycznego (nie TK) z kontrastem gadovist 7,5 ml z 2012 roku jest napisane, że usunięto całkowicie tylko lewy pęcherzyk nasienny. Z opisu USG po operacji również wynika, że prawy częściowo oszczędzono, jest jego "kikut" 12x6x8 mm i to co zostało jest bez zmian. Operacja była oszczędna. Powiedziałem operatorowi, żeby oszczędził to co może, żeby zminimalizować powikłania po operacji - nietrzymanie moczu.

2) Nie wycięto węzłów, ponieważ nie było przesłanek w badaniach przedoperacyjnych (niskie PSA, niska złośliwość, brak zmian w węzłach w USG). 2 lata po operacji w USG nie stwierdzono zmian w węzłach. Tak samo w 2013 nie naświetlano węzłów w miednicy, wyłącznie miejsce po wyciętej prostacie.

Będę miał chwilę, zeskanuję opisy.
henry50
Użytkownik
 
Posty: 3
Rejestracja: 31 sie 2018, 16:17
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 68l. PSA 4.88ng/ml BxGl.3+3cT2a RP Gl.3+3pT2bR0 RT

Nieprzeczytany postautor: stanis » 01 wrz 2018, 08:48

henry50 pisze:
Co do pęcherzyków nasiennych, to w opisach jest błąd - w opisie po PR jest że usunięto obydwa, ale teraz patrzę i w opisie rezonansu magnetycznego (nie TK) z kontrastem gadovist 7,5 ml z 2012 roku jest napisane, że usunięto całkowicie tylko lewy pęcherzyk nasienny. Z opisu USG po operacji również wynika, że prawy częściowo oszczędzono, jest jego "kikut" 12x6x8 mm i to co zostało jest bez zmian.


U mnie też kikuty po pęcherzykach zostały błędnie opisane w obrazie MRI jako pozostawione w RP całe pęcherzyki. To b. częsty błąd niedoświadczonego radiologa.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2231
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: 68l. PSA 4.88ng/ml BxGl.3+3cT2a RP Gl.3+3pT2bR0 RT

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 01 wrz 2018, 17:57

henry50 pisze:Pytanie, czy rozpocząć HT, jeśli tak, to jaka terapia byłaby najlepsza w moim przypadku w chwili obecnej, czy czekać dalej aż wzrośnie do 0,4 ng/ml i próbować znaleźć to co sieje diagnostyką obrazową (PET, scyntygrafia)?


Pytanie jest tylko jedno. Jeśli znajdziesz ogniska, to co dalej. RT loży już była.
Jeśli to będą węzły można operować lub naświetlać, jeśli obszar nie będzie się pokrywał w poprzednim naświetlaniem.
Najgorzej jeśli to wznowa miejscowa w loży, bo raczej tego się nie operuje powtórnie.

Przy PSA 0,5 ng/ml ma sens przeprowadzić diagnostykę za pomocą PET PSMA z Ga68.

Przydałby się opis histopatologii po operacji. Może tam są wskazówki co do miejsca wznowy.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2301
Rejestracja: 12 wrz 2014, 14:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 68l. PSA 4.88ng/ml BxGl.3+3cT2a RP Gl.3+3pT2bR0 RT

Nieprzeczytany postautor: henry50 » 01 wrz 2018, 20:22

Prawie wszystkie badania + 1 w kolejnym poście bo > 10 załączników.

Dokumenty z lat 2010 -2013 przeformatowałam i przeniosłam do postu #1 zachowując chronologię.



Uwaga dot scyntygrafii:
w scyntygrafii zaświecił się oczodół - to pęknięcie kości w wyniku dawnego urazu mechanicznego, faszywy alarm.
(Patrz CT oczodolu nizej. -zb)

2012-09-tomografia-oczodol-anon.jpg




Ostatni załącznik - USG wykonane w maju 2016:

2016-05-USG-anon (1).jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
henry50
Użytkownik
 
Posty: 3
Rejestracja: 31 sie 2018, 16:17
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 68l. PSA 4.88ng/ml BxGl.3+3cT2a RP Gl.3+3pT2bR0 RT

Nieprzeczytany postautor: Mac » 01 wrz 2018, 20:24

kemoturf pisze: Pytanie jest tylko jedno. Jeśli znajdziesz ogniska, to co dalej. RT loży już była.

Czy w razie wznowy miejscowej po RP i RT nie dałoby rady zastosować HIFU?
Ktoś zna odpowiedź na to pytanie?
Maciek
Rocznik 1961

Historia badań PSA: 05.2009 - PSA 2,364 / 10.2010 - PSA 2,53 / 01.2013 - PSA 3,16 / 11.2013 - PSA 4,71 / 04.2014 - PSA 3,81 f/t 0.12 / 06. 2014 levoxa / 07.2014 - 3,82 / 11.2014 - PSA 4,23 f/t 0,11 / 03.2015 - PSA 4,62 / 04.2015 - PSA 4,09 /
Badania dodatkowe: DRE (12.2013): DRE+ wyczuwalny guzek ok. 8 mm, TRUS (02.2014): OK, Biopsja (02.2014): brak utkania nowotworowego (6 rdzeni), MRI (12.2014) gruczoł krokowy 38×32×38 (24ml) o zachowanej budowie strefowej, strefy przejściowe gruczolakowato przebudowane, nie uwidoczniono w badaniu MR typowej zmiany w kierunku CaP itp. (aparat 3 teslowy, 32 kanały - badanie przed i po kontraście z badaniem dynamicznym i dyfuzją), Test PCA3 (12.2014): Score 87 (very high), Biopsja saturacyjna (02.2015): Adenocarcinoma tubulare G1, Gleason 7(3+4) w jednym wycinku /apex strona prawa/, PIN 1 w jednym wycinku, ASAP w jednym wycinku (20 rdzeni).

RP (05.05.2015) (metodą otwartą) w MSS w Warszawie
Badanie histopatologiczne: Rodzaj materiału (węzły chłonne zasłonowe, prostata, powięź Denovillersa), Rozpoznanie: Fragmenty tkanki tłuszczowej z drobnym węzłem chłonnym bez zmian nowotworowych, Fragmenty tkanki tłuszczowej bez zmian nowotworowych, Gruczoł krokowy 2,5×4,0×3,0 Adenocarcinoma prostatae w skali Gleasona 7 (3+4); rak nacieka wierzchołek stercza po obu stronach, oba płaty stercza (przekroje 1-5) oraz podstawę stercza po stronie prawej; utkanie nie nacieka torebki stercza; we wszystkich wycinkach margines chirurgiczny jest bez zmian nowotworowych, Fragment tkanki tłuszczowej bez zmian nowotworowych.
Powikłania: po RP - zatorowość płucna, trzymanie moczu po 3 tygodniach od wyjęcia cewnika - bez problemów, oddawanie moczu bez większych problemów po 3 miesiącach od RP, potencja? coś się zaczyna ruszać :).

PSA po RP: 05.08.2015 - 0,003 / 04.11.2015 - 0,008 / 05.02.2016 - 0,007 / 05.05.2016 - 0,017 / 25.08.2016 - 0,012 / 9.11.2016 - 0,011 / 6.02.2017 - poniżej 0,003 / 5.05.2017 - 0,021 / 4.08.2017 - 0,018 / 6.11.2017 - 0,013 / 6.02.2018 - 0,011 / 5.05.2018 - 0,014 / 16.08.2018 - 0,016 / 3.11.2018 - 0,02
Mac
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 288
Rejestracja: 14 kwie 2015, 21:10
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 68l. PSA 4.88ng/ml BxGl.3+3cT2a RP Gl.3+3pT2bR0 RT

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 02 wrz 2018, 00:07

Czy w razie wznowy miejscowej po RP i RT nie dałoby rady zastosować HIFU?


Teoretycznie jest to mozliwe, ale najpierw musisz miec miec tkankę, ktora masz zamiar skoagulowac przy pomocy HIFU.
Przy wznowie biochemicznej (?) na poziomie 0.05 ng/ml nie znajdziesz niczego.
Zeby mozna bylo cokolwiek namacalnego zwizualizowac PSA musi wyniesc min. nadir +2 ng/ml, a i to w wiekszosci opisanych przypadkow fizycznej (nie biochemicznej) wznowy potraktowanych HIFU PSA wynosilo ca 6-7 ng/ml.



Ponizej dwa opracowania dot. salvage HIFU po RP i RT:

- artykul rosyjski:

HIFU therapy for local recurrence of prostate cancer after external beam radiotherapy and radical prostatectomy – 5.5 years experience.pdf


- artykul kanadyjski:

Salvage HIFU for biopsy con rmed local prostate cancer recurrence after radical prostatectomy and radiation therapy- Case report and literature review.pdf
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7736
Rejestracja: 13 cze 2009, 00:06
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: doolin i 18 gości

logo zenbox