Tata 60l. PSA13 ng/ml BxGl.?cT? RPGl.4+3pT3bN0EPE+R1

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tata 60l. PSA13 ng/ml BxGl.?cT? RPGl.4+3pT3bN0EPE+R1

Nieprzeczytany postautor: Hopdzins » 29 sie 2018, 10:14

Witam,

Tata, 60 lat.

PSA ostatnie przed biopsja, 13 ng/ml.

Biopsja wykonana, potem usunięcie prostaty razem z węzłami i wynik histopatologiczny.

Głównie chodzi mi o informacje jakie płyną z tego wyniku, lekarz nie mówił zbyt wiele.
Może jest coś, o czym powinniśmy wiedzieć, oprócz tego, że potrzebne będą naświetlania.

Z góry dziękuję za jakieś porady, informacje.
Wynik w załączniku nizej:

IMG_20180829_121248.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Hopdzins
Użytkownik
 
Posty: 4
Rejestracja: 29 sie 2018, 10:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Wyniki histopatologiczne

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 29 sie 2018, 10:38

Czy przed operacją były jakieś badania obrazowe, czy pan lekarz zabawił się w operację w ciemno?
Jeśli było robione MRI, naciekanie torebki powinno być widoczne i można było się przygotować do takiej operacji.

Skutki pracy operatora widać:
- liczne dodatnie marginesy cięcia!!!!
Oznacza to dokładnie tyle, że rak pozostał w organizmie.

Dodatkowo GS 3+4, z udziałem agresywnych 4-rek na poziomie 50%
Rozległe naciekanie pęcherzyków. To nie są dobre rokowniczo elementy.

Z pozytywnych wieści to:
- nie stwierdzono naciekania naczyń krwionośnych, czyli ryzyko przerzutów odległych jest mniejsze,
- usunięte węzły wolne od nowotworu,

Uważam, że z taką histopatologią należy jak najszybciej ok 3 miesiące po operacji, po wygojeniu, poddać się naświetlaniu.
Pierwsze badanie PSA po 6 tygodniach, ale nie należy przykładać do niego zbyt dużej miary. Pozostawienie komórek rakowych jest faktem i
będą one rosły.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2301
Rejestracja: 12 wrz 2014, 14:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Wyniki histopatologiczne

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 29 sie 2018, 10:55

Wycięcie węzłów skromne, trzy z prawej, z lewej tylko jeden, w drugim preparacie węzłów nie było (pośrednio mówi to o umiejętnościach i/lub przygotowaniu chirurga, tak jak dodatnie marginesy).

Kiedy była operacja i kiedy tata ma zbadać PSA? Zgadzam się z Kemoturfem, że wskazania do adjuwantowej (uzupełniajacej) radioterapii są bardzo mocne, ale postępowanie zależy od pooperacyjnego PSA. Gdyby było ponad 0,5 ng/ml, to uważam, że trzeba się dobijać o PET-a PSMA z galem (w niektórych CO robia) żeby wytropić potencjalne dodatkowe źródełko i zobaczyć, co da się z nim zrobić. Gdyby to był jakiś węzeł w miednicy, trzeba rozszerzyć pole naświetlania.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2989
Rejestracja: 19 sty 2015, 23:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 60l. PSA13 ng/ml BxGl.?cT? RPGl.4+3pT3bN0EPE+R1

Nieprzeczytany postautor: Hopdzins » 29 sie 2018, 13:02

Dziękuję za wszystkie informacje.

Operacja była 10 sierpnia 2018, właśnie dziś otrzymaliśmy wynik histopatologiczny.
Tata przed operacja dostał jeszcze Biseptol, bo lekarz podejrzewał bakteryjne zapalenie prostaty. którego oczywiście nie było. Brał go przez miesiąc.
Wkleje jeszcze wyniki biopsji i badania jakie było robione przed operacja. Poza tymi dwoma elementami nie było więcej badań.




IMG_20180829_150010.png




IMG_20180829_145956.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Hopdzins
Użytkownik
 
Posty: 4
Rejestracja: 29 sie 2018, 10:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 60l. PSA13 ng/ml BxGl.?cT? RPGl.4+3pT3bN0EPE+R1

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 29 sie 2018, 13:22

Biseptol na bakterie w prostacie, to chyba jakieś naleciałości z komuny, gdzie wszystko leczono Biseptolem. W tej chwili jest kilka nowoczesnych antybiotyków.
Nie słyszałem, aby ktoś miał leczoną prostatę Biseptolem.

TK jak zwykle nic nie wykazało i nie wiem dlaczego lekarze zlecają to badanie przy problemach z prostatą. Bo jest tańsze, ale to że nic nie wykazuje to druga kwestia. Potem pan sprawny chirurg zostawi raka, aby radioterapeuta nie był bez zajęcia.

A biopsja "pożal się boże". Pobrano tylko po jednym bioptacie z każdego płata? Jakie były długości tych próbek.
Opis też tragiczny. Wykonano też badania immunohistobiochemiczne, ale wyników brak.

Myślę, że obraz pooeracyjny pasuje z tym co zrobili wcześniej lekarze. Temat partolony na każdym etapie.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2301
Rejestracja: 12 wrz 2014, 14:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 60l. PSA13 ng/ml BxGl.?cT? RPGl.4+3pT3bN0EPE+R1

Nieprzeczytany postautor: Hopdzins » 29 sie 2018, 13:40

Jestem przerażona tą oceną.

Jutro tata ma wizytę u onkologa, pewnie będzie miał podobne wnioski.
Na szczęście radioterapia ma być w Gdańsku gdzie mam nadzieję są bardziej doświadczeni lekarze.
Czy radioterapia daje w ogóle szansę na pełne wyleczenie?

Przepraszam za takie pytania, ale jestem kompletnym laikiem w tym temacie.
Hopdzins
Użytkownik
 
Posty: 4
Rejestracja: 29 sie 2018, 10:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 60l. PSA13 ng/ml BxGl.?cT? RPGl.4+3pT3bN0EPE+R1

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 29 sie 2018, 14:27

Hopdzins pisze:Czy radioterapia daje w ogóle szansę na pełne wyleczenie?

Tak, jeśli rak nie jest rozsiany, czyli naświetla się to co jest zaraczone.
Radioterapia jednak to znowu dość poważny element leczenia z wieloma skutkami ubocznymi.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2301
Rejestracja: 12 wrz 2014, 14:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 60l. PSA13 ng/ml BxGl.?cT? RPGl.4+3pT3bN0EPE+R1

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 29 sie 2018, 20:07

Na razie tacie potrzebny jest bardziej najlepszy dostępny radioterapeuta - onkolog przejmuje leczenie prostaty wtedy, kiedy już sie nie da leczyć radykalnie (wyciać lub/i naświetlić z intencją całkowitego usuniecia nowotworu) ani cytoredukcyjnie (naświetlić lub wyciać co się da, żeby zmniejszyć ilość komorek nowotworowych w organizmie, a potem przekazać pacjenta onkologowi).

Skoro operacja była 10 sierpnia, to w okolicach 22-25 września trzeba zbadać PSA. I bedzie wtedy widać, jak dużo tkanki nowotworowej zostawiono. Jeżeli jest tylko w loży pooperacyjnej, to są duże szanse, że naświetlanie dobije te resztki.

Jak idzie tacie dochodzenie do siebie po operacji? Czy to była prostatektomia laparoskopowa, czy otwarta?
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2989
Rejestracja: 19 sty 2015, 23:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 60l. PSA13 ng/ml BxGl.?cT? RPGl.4+3pT3bN0EPE+R1

Nieprzeczytany postautor: Hopdzins » 29 sie 2018, 21:20

Do onkologa dał skierowanie urolog, który operowal.


Czy to była prostatektomia laparoskopowa, czy otwarta?

Było to usuwane metodą otwartą, a węzły laparoskopowo. <= Podkreslenie moje. -zb

Tata już dwa dni po operacji czuł się bardzo dobrze, właściwie sam się dziwił, że tak "gładko" poszło. Rana też bardzo szybko się zagoila.
Po operacji nie czuł żadnego bólu, ani razu nawet nie wspomniał, że boli.

Tata bierze też sporo witamin: witamina C, D3, selen. Brał je też przed operacją, żeby wzmocnić organizm.


Dodam jeszcze, że pod koniec września ma właśnie zrobić PSA.
Hopdzins
Użytkownik
 
Posty: 4
Rejestracja: 29 sie 2018, 10:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 60l. PSA13 ng/ml BxGl.?cT? RPGl.4+3pT3bN0EPE+R1

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 30 sie 2018, 12:07

To dobrze, że rehabilitacja idzie gładko. Konsultacja z onkologiem oczywiście nie zaszkodzi, ale w tej chwili dobry radioterapeuta jest najważniejszy, żeby opracować plan naświetlań adjuwantowych.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2989
Rejestracja: 19 sty 2015, 23:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Jarek Sop i 14 gości

logo zenbox