30l. tPSA 6,97 ng/ml

Tu zadaj pytanie ogólne nie związane bezpośrednio z Twoim leczeniem

30l. tPSA 6,97 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: jp30 » 09 sie 2018, 13:50

Dzień dobry,

Mam 30 lat.
Półtora tygodnia temu zgłosiłem się do lekarza z niewielkim, ale utrzymującym się od dawna bólem brzucha po prawej stronie od pępka - tylko tyle.

Wyniki po badaniach krwi i moczu:

PSA całkowity (I61) ­ 6,97 ng/ml
metoda CLIA, analizator ADVIA Centaur XP, firma Siemens

mocz:
Bakterie - dosc liczne w.p.w.
krew - mało
leukocyty - umiarkowane


Do tego dochodzi częste oddawanie moczu (które ignorowałem, bo co jakiś czas miałem od zawsze) i pieczenie przy oddawaniu moczu (od bardzo niedawna, już po wizycie u lekarza). W dzieciństwie miałem problemy: refluks pęcherzowo-moczowodowy. Nie pamiętam szczegółów, bo miałem kilka lat. Rok temu kamień nerkowy - zstąpił do pęcherza, dziś na USG nikt go nie znajduje.

Jestem spanikowany. Internista umówiony na jutro, urolog umówiony na 22.08.2018.
Co powinienem wiedzieć?
Czego oczekiwać?
Co taki wynik oznacza w wieku 30 lat?

Pozdrawiam serdecznie
jp30
Użytkownik
 
Posty: 5
Rejestracja: 09 sie 2018, 13:35
Blog: Wyświetl blog (0)

30l. tPSA 6,97 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 09 sie 2018, 14:47

Witaj na forum jp30.

Musialbys miec ogromnego pecha gdyby się okazalo, ze masz nieproszonego goscia w postaci CaP. (raka prostaty)

1. Zbadaj jeszcze raz PSA, tym razem zrob rowniez wolne (free) PSA. (Nie wszystkie laboratoria robia to badanie, sprawdz zawczasu.)
2. Lekarz powinien wykonac badanie per rectum i dac Ci
a/ skierowanie na badanie moczu na posiew
b/ receptę na antybiotyki
c/ skierowanie na przyzwoite USG
oraz
d/ skierowanie na, rownie przyzwoite MRI


Napisz czy w najblizszej rodzinie byly przypadki wczesnego raka prostaty, raka piersi (rowniez u męzczyzn), raka jajnikow, zwlaszcza z mutacja BRCA.

pzdr
zosia
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7446
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

30l. tPSA 6,97 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: kangur__2007 » 09 sie 2018, 14:59

1. Zbadaj jeszcze raz PSA, tym razem zrob rowniez wolne (free) PSA. (Nie wszystkie laboratoria robia to badanie, sprawdz zawczasu.)


Parę szczegółów:

- badanie total PSA i free PSA (PSA ogólne i PSA niezwiązane z łańcuchami białkowymi) należy wykonywać z tej samej próbki krwi i w laboratorium które robi analizę na miejscu, a nie wysyła gdzieś indziej - nie wszystkie laboratoria mają aparaturę i odczynniki do określania wolnego PSA)

- przez kilka dni przed pobraniem krwi do oznaczania PSA nie uprawiać seksu i nie jeździć na rowerze, bo mechaniczne podrażnienie prostaty może zafałszować wynik.
KANGUR 2007 (Australia), ur.1954
zero objawów; VIII/2007 PSA 6,0; biopsja; diagnoza CaP cT2aNxMx, Gl.7 (3+4);
1/XI/2007 załonowa prostatektomia radykalna+PLND, wariant oszczędzający wiązki nerwowo-naczyniowe
Histopatologia pooperacyjna: pT2cN0Mx, Gl.7 (3+4);
PSA nieoznaczalne od 8 tyg. po operacji (wtedy – poniżej progu czułości analitycznej 0,04, teraz – poniżej progu czułości analitycznej 0,01)

5/XI/2017- W DZIESIĘĆ LAT PO PROSTATEKTOMII, PSA NADAL NIEOZNACZALNE
(poniżej progu czułości analitycznej 0,01 - moje laboratorium kupiło sobie jakieś sześć lat temu czulszy analizator niż mieli przedtem,kiedy 'nieoznaczalne' znaczyło <0,04)
Cała historia opisana współcześnie pod: http://forum.gazeta.pl/forum/w,37372,72041707,,Prostata_australijska.html?v=2
Awatar użytkownika
kangur__2007
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2224
Rejestracja: 27 wrz 2008, 15:39
Blog: Wyświetl blog (0)

30l. tPSA 6,97 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: jp30 » 09 sie 2018, 15:22

Bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi.

W mojej rodzinie nie było problemów z prostatą (póki co - tata ma 59 lat) ani z tymi typami nowotworów, o których mówicie, występowały jednak inne - trzustki i płuc.

Czy badanie per rectum powinien wykonać już internista, czy dopiero urolog?
Czy o skierowania, o których piszecie powinienem poprosić internistę czy też czekać na urologa?
Co w zasadzie może oznaczać taki poziom PSA w moim wieku? Czy pozbycie się ewentualnego zapalenia zakończy sprawę, czy ten wynik powinien dać mi do myślenia, że już teraz jestem w grupie wysokiego ryzyka?

Poczytałem trochę forum. Bardzo doceniam Wasze chęci i poświęcany czas by nie tylko pytać, ale też odpowiadać. Więc - jeszcze raz - serdeczne pozdrowienia.
jp30
Użytkownik
 
Posty: 5
Rejestracja: 09 sie 2018, 13:35
Blog: Wyświetl blog (0)

30l. tPSA 6,97 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: kangur__2007 » 09 sie 2018, 15:33

Niestety, badanie poziomu PSA może raka prostaty potwierdzić, ale nie może go wykluczyć. Nawet jeśli okaże się, że tym razem to tylko zapalenie, które zostanie pomyślnie wyleczone, czeka cię regularne badanie PSA do końca życia przynajmniej raz do roku. Niestety, jest w pełni możliwe mieć jednocześnie zapalenie prostaty i raka prostaty, przy czym wzrost PSA wywołany zapaleniem może maskować powolny wzrost PSA spowodowany przez nowotwór (ja tak miałem). Istnieją ponadto odmiany raka prostaty o niskim wydzielaniu PSA. Jak już ci inni napisali, prawdopodobieństwo że masz raka prostaty jest obecnie niskie, ale niestety nie zerowe. Nie wolno ci tego odpuścić i nie przejmować się, ponieważ w rzadkich wypadkach raka prostaty u pacjentów przed 50-ką, niektórzy pacjenci mogą mieć podtypy wysoko agresywnego raka o szybkim przebiegu, wymagające bezzwłocznego, intensywnego leczenia.
KANGUR 2007 (Australia), ur.1954
zero objawów; VIII/2007 PSA 6,0; biopsja; diagnoza CaP cT2aNxMx, Gl.7 (3+4);
1/XI/2007 załonowa prostatektomia radykalna+PLND, wariant oszczędzający wiązki nerwowo-naczyniowe
Histopatologia pooperacyjna: pT2cN0Mx, Gl.7 (3+4);
PSA nieoznaczalne od 8 tyg. po operacji (wtedy – poniżej progu czułości analitycznej 0,04, teraz – poniżej progu czułości analitycznej 0,01)

5/XI/2017- W DZIESIĘĆ LAT PO PROSTATEKTOMII, PSA NADAL NIEOZNACZALNE
(poniżej progu czułości analitycznej 0,01 - moje laboratorium kupiło sobie jakieś sześć lat temu czulszy analizator niż mieli przedtem,kiedy 'nieoznaczalne' znaczyło <0,04)
Cała historia opisana współcześnie pod: http://forum.gazeta.pl/forum/w,37372,72041707,,Prostata_australijska.html?v=2
Awatar użytkownika
kangur__2007
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2224
Rejestracja: 27 wrz 2008, 15:39
Blog: Wyświetl blog (0)

30l. tPSA 6,97 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 09 sie 2018, 20:01

Badanie per rectum powinien wykonywać urolog - palec ma w tym wyspecjalizowany i wie, jakie kształty sa podejrzane. Często też najlepiej wykonuje USG układu moczowego, chyba, że jest w okolicy dobry radiolog.

"Porządne" MRI oznacza multiparametryczne, bo to jedyne badanie które zajrzy do środka prostaty. Jeśli ma być refundowane, skierowanie wystawiać powinien specjalista.

Gdyby posiew moczu niczego nie wykazał, potrzebne może być badanie nasienia z uwzglednieniem bakterii, grzybów i chlamydii. Oraz antybiogram, żeby nie testować kolejnych antybiotyków.


Badanie PSA i odwiedzanie urologa (ze względu na ten minimalny odsetek nowotworów niewydzielających PSA) co roku nie oznacza, że zachorujesz na raka prostaty, tak jak kobieta chodząca na badania kontrolne do ginekologa nie zakłada, że zachoruje naraka piersi, jajników czy macicy. To normalna, rozsądna profilaktyka zdrowotna - daje 99% pewności, że gdyby sie nieproszony gość pojawił, zostanie złapany w fazie przedinwazyjnej i wyrzucony z organizmu w całości.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2836
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

30l. tPSA 6,97 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: jp30 » 13 sie 2018, 18:59

Mam wyniki wolne PSA z dziś. Niestety, nie podejrzewałem, że skierowanie od internisty na fPSA może nie obejmować tPSA... i tym sposobem mam oba wyniki z innych dni i próbek krwi.

Tym niemniej, wolne PSA - 0,20 ng/ml. Przy wyniku ogólnym PSA, o którym pisałem (6,97 ng/ml), jeśli umiem liczyć, ta relacja wypada niekorzystnie?

Pozdrawiam
jp30
Użytkownik
 
Posty: 5
Rejestracja: 09 sie 2018, 13:35
Blog: Wyświetl blog (0)

30l. tPSA 6,97 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: stanis » 13 sie 2018, 20:43

Wynik fPSA / tPSA wynosi ok. 3 % a to oznaczałoby wysokie prawdopodobieństwo raka prostaty. Jednak ww. wynik jest zafałszowany bowiem badanie fPSA oraz tPSA winno się odbyć z tej samej próbki krwi.

Zatem musisz powtórzyć badanie.

Czy robiłeś badanie moczu na posiew?
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2070
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

30l. tPSA 6,97 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: jp30 » 13 sie 2018, 20:55

Wiem, że badanie może być zafałszowane, ale czy aż tak?

Tak, robiłem posiew.
"W posiewie obecna flora niepatogenna kolonizujaca drogi moczowo-płciowe. Identyfikacja: Streptococcus gallolyticus;
Licznosc kolonii: Powyzej 10^5 CFU/ml"
jp30
Użytkownik
 
Posty: 5
Rejestracja: 09 sie 2018, 13:35
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 30 lat. PSA całkowity: 6,97

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 13 sie 2018, 21:25

Przed zrobieniem PSA i f/PSA z jednej próbki upewnij się, że w tym laboratorium próbka trafi w ciagu 8 godzin do analizatora, albo na wirówkę i do chłodni. Wolna frakcja PSA rozpada się szybko, jeśłi czeka za długo albo jeśli była przewożona w nieodpowiednich warunkach z punktu pobrań.

Mała ilość wolnego PSA (f/tPSA<10%) może też oznaczać ostry stan zapalny. Czasem patogen nie wychodzi w badaniu moczu, trzeba dopiero badać nasienie. Czasami zapalenie jądra daje podobne objawy.

Jak napisał Kangur_2007, odpuszczać nie wolno - badać i leczyć, aż PSA spadnie.

Poniżej wątki forumowiczów z podobnym problemem:

viewtopic.php?t=376
viewtopic.php?t=1337
viewtopic.php?t=2827
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2836
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

30l. tPSA 6,97 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 13 sie 2018, 23:22

Niestety, nie podejrzewałem, że skierowanie od internisty na fPSA może nie obejmować tPSA...


W jakim wieku jest internista?
Jest wysoce prawdopodobne, ze dr nie ma pojecia o tym czym jest tPSA i fPSA.
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7446
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

30l. tPSA 6,97 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: jp30 » 14 sie 2018, 09:43

zosia bluszcz pisze:
Niestety, nie podejrzewałem, że skierowanie od internisty na fPSA może nie obejmować tPSA...

W jakim wieku jest internista?
Jest wysoce prawdopodobne, ze dr nie ma pojecia o tym czym jest tPSA i fPSA.



Sądzę, że ok 50 lat, z pewnością nie jest osobą bez doświadczenia. Z własnej inicjatywy dała mi skierowanie na fPSA. Nie przyszło mi do głowy, że w laboratorium potraktują to dosłownie (na wyniku z drugiego badania jest TYLKO fPSA).

Tak czy owak, nawet zakładając, że któryś wynik byłby inny gdyby zrobić wszystko poprawnie... różnica musiałaby być ogromna żeby relacja fPSA/tPSA nie budziła niepokoju. Znalazłem więc urologa dostępnego już dziś.
jp30
Użytkownik
 
Posty: 5
Rejestracja: 09 sie 2018, 13:35
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 30l. tPSA 6,97 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 14 sie 2018, 10:07

Z własnej inicjatywy dała mi skierowanie na fPSA. Nie przyszło mi do głowy, że w laboratorium potraktują to dosłownie (na wyniku z drugiego badania jest TYLKO fPSA).


Wynik fPSA ma sens jedynie jako procent tPSA a badanie musi byc wykonane z jednej probki.
Na skierowaniu powinno byc napisane wyraznie: tPSA + fPSA.
A gdyby w labie mieli nieco oleju w glowie, to by zadzwonili do Twojej p. dr i zapytali dlaczego na skierowaniu nie ma tPSA.
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7446
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 30l. tPSA 6,97 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 14 sie 2018, 12:56

Oba badania PSA i fPSA zrobisz bez skierowania. Cena za oba to około 70 zł. Do urologa warto iść z wynikiem.
Badanie per rectum, które powinien zrobić urolog, powinno dać lepszy obraz sytuacji. Jak to dobry gabinet, to będzie miał też USG.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna

Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 1962
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 30l. tPSA 6,97 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 14 sie 2018, 13:03

jp30 pisze:i tym sposobem mam oba wyniki z innych dni i próbek krwi.

To nie ma sensu. PSA się zmienia, wolne PSA też, dlatego muszą być z tej samej próbki, aby ta proporcja miała jakikolwiek sens diagnostyczny.
Pamiętaj o seksie, rowerze i innych przyjemnościach prostatowych przed badaniem, przynajmniej 24h. Drażnienie prostaty podnosi wynik.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna

Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 1962
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Mam pytanie? * I have a question?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości

logo zenbox