66l. PSA 8.15ng/ml BxGl.3+4cT2b

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

66l. PSA 8.15ng/ml BxGl.3+4cT2b

Nieprzeczytany postautor: tarik » 24 lip 2018, 22:12

Witam Wszystkich serdecznie.

Mam 66 lat.
Dziś odebrałem wynik biopsji, jestem bardzo zaniepokojony.
Proszę o pomoc w w rozszyfrowaniu wyniku biopsji jak i poradę co dalej.
Jaki rodzaj terapii w mojej sytuacji? Czy sytuacja jest zła?

11.04.2018
PSA

tPSA 8,15 ng/ml
fPSA 0,73ng /ml
f/tPSA 4.7%


21.06.2018
BIOPSJA


Kliniczne rozpoznanie: Nowotwór o niepewnym lub nieznanym charakterze męskich narządów płciowych.

Opis makroskopowy:
Płat I: 1(19495), 2(96), 3(97), 4(98), 5(99), 6(500)
Płat II: 7(19501), 8(502), 9(03),10(04), 11(05), 12(06)

Opis mikroskopowy:
1) Łagodny rozrost gruczołu krokowego.PIN-0. 1 bioptat długości 1,2cm
2) Rak gruczołowy zrazikowy prostaty. Wg Gleasona 7(3+4)
Utkanie nowotworowe zajmuje 30% powierzchni bioptatu o długości 1,2 cm
3) Rak gruczołowy zrazikowy prostaty. Wg Gleasona 7(3+4)
Utkanie nowotworowe zajmuje ok. 60% powierzchni bioptatu o długości 1,4cm
4) Rak gruczołowy zrazikowy prostaty. Wg Gleasona 7(3+4)
Utkanie nowotworowe zajmuje 15% powierzchni bioptatu o długości 1,4 cm
5) Rak gruczołowy zrazikowy prostaty. Wg Gleasona 7(3+4)
Utkanie nowotworowe zajmuje 10% powierzchni bioptatu o długości 1,4 cm

6) Łagodny rozrost gruczołu krokowego. PIN-0. 1 bioptat długości 1,4 cm
7) Łagodny rozrost gruczołu krokowego. PIN-0.1 bioptat długości 1,2 cm
8) Łagodny rozrost gruczołu krokowego. PIN-0 1 bioptat długości 1,3 cm
9) Łagodny rozrost gruczołu krokowego. PIN-0 1 bioptat długości 1,8 cm
10) Łagodny rozrost gruczołu krokowego. PIN-0 1 bioptat długości 1,8 cm
11) Łagodny rozrost gruczołu krokowego. PIN-0 1 bioptat długości 1,6 cm
12) Drobne ognisko cewek gruczołowych o charakterze ASAP. PIN-0 1 bioptat długości 1,2 cm

Wnioski:
W wycinkach 2-5. Rak gruczołowy zrazikowy prostaty.Wg Gleasona 7(3+4)


cT2b

Taki opis otrzymałem. Ratujcie!
tarik
Użytkownik
 
Posty: 2
Rejestracja: 24 lip 2018, 20:24
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 66l. PSA 8,15ng/ml BxGl.3+4cT2b

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 25 lip 2018, 09:35

Witaj na naszym forum.

Biopsja nieźle wykonana i nieźle opisana, co jak na polskie standardy jest naprawdę rzadkie.

Co wynika z załączony przez Ciebie wyników.
1. PSA niskie, rak znaleziony dość wcześnie. Czy bierzesz jakieś leki na przerost prostaty, bo leki zawierające Finasteryd mogą zmniejszać PSA nawet o połowę.
2. Rak zaatakował już sporą część Płata I (to lewy, czy prawy), występuje w 5 z 6 bioptatów, tzn ognisk jest wiele i jest już w tym płacie dość zaawansowany.
3. W Płacie II nie twierdzono raka, ale w jednym bioptacie ASAP, co może oznaczać zmiany przedrakowe lub około rakowe. Nie można wykluczyć raka w tym płacie.
4. Poza tym rozrost łagodny.
5. Gleason 3+4, czyli w przeważającej części rak o małej złośliwości, ale są jednak czwórki, czyli dość złośliwe.

Nie wygląda to źle, ale na podstawie samej biopsji trudno jest wskazać najlepszą metodę leczenia.

Zrobiłbym dodatkowe badania:
- MRI miednicy. Szkoda, że nie zrobiono przed biopsją, bo teraz trzeba odczekać 6, a najlepiej 8 tygodni, aż zmiany po igłach się zagoją.
- MRI jamy brzusznej, dobrze byłoby zrobić.
- jeśli brałeś leki z Finasterydem, to scyntygrafię całego kośćca. Generalnie przy PSA prawdopodobieństwo przerzutów do kości jest małe.
Przy PSA<10 ng/ml i GS 7 (ale raczej w wersji 3+4? - zb) wynosi ono około 10-11%.

Jak będą badania obrazowe, to należy podjąć decyzję o metodzie leczenia. Zakładam, że zarówno radykalna prostatektomia jak i radykalna radioterapia będą możliwe i wyleczą definitywnie raka. Każda z tych metod ma inne skutki uboczne, ale zbliżoną skuteczność.

Karata pacjenta onkologicznego DILO, którą powinien wystawić lekarz stwierdzający raka, powinna przyśpieszyć dostęp do badań.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2195
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 66l. PSA 8,15ng/ml BxGl.3+4cT2b

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 25 lip 2018, 21:08

Tarik, wyniki biopsji nie są tragiczne. Diagnoza zawsze jest szokiem, ale pamiętaj, że wielu ludzi z takimi wynikami wyleczyło się skutecznie. Trzeba działać bez zwlekania, ale i bez paniki.

Napisz troszkę więcej o swoim stanie zdrowia - czy / jak długo byłeś leczony na przerost prostaty, co spowodowało wydanie skierowania na biopsję, czy masz jakieś współistniejące problemy zdrowotne (np. kardiologiczne) - to może wpłynąć na wybór najlepszej metody leczenia.


W jakim regionie Polski się leczysz? Może lokalni forumowicze coś podpowiedzą.

1) Jeśli jeszcze nie masz, załatw u urologa lub rodzinnego kartę DiLO - przyspiesza terminy badań i konsylium. Urolog wystawia skierowania, ty z kartą DiLO szukasz miejsca, gdzie te badania wykonają. Chyba, że udasz się do CO, tam wszystko powinno być w ramach jednego systemu.

2) Jak napisał Kemoturf, trzeba zrobić badania obrazowe, przede wszystkim miednicy mniejszej - prostaty, pęcherza, pęcherzyków nasiennych, okolicznych węzłów chłonnych. Tkanki miękkie najlepiej pokazuje MRI. TK jest tańszy, ale trochę mniej dokładny - pokazuje dobrze kości i zarysy narządów, nie zaglada tak ładnie do środka. To jest absolutne minimum przed leczeniem radykalnym, czyli usunięciem prostaty (samej lub z otaczajacymi węzłami chłonnymi) lub radioterapią. Gdyby trafił się lekarz, który chciałby leczyć tylko na podstawie biopsji i USG, należy mu podziękować i omijać jak zarazę.

3) Jest zasada, że przy PSA <10 ng/ml nie szuka się przerzutów, czyba, że są jakieś dodatkowe wskazania. Jeśli nie brałeś leków opartych na finasterydzie, scyntygrafię, RTG płuc i MRI/TK jamy brzusznej można odpuścić. Jeśli brałeś (lista nazw handlowych np. tutaj https://bazalekow.mp.pl/leki/subst.html?id=312), realne PSA może wynosić nawet 15-16 i wtedy już się wykonuje te badania.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2938
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 66l. PSA 8.15ng/ml BxGl.3+4cT2b

Nieprzeczytany postautor: tarik » 29 lip 2018, 03:57

Witam.
Dziękuje za odpowiedzi,wsparcie i słowa otuchy.

Pochodzę ze Szczecina.

Oddawałem mocz z przerwami, w kilku dawkach.
Trafiłem do urologa w przychodni przyszpitalnej MSW. Badanie per rectum i skierowanie na badanie PSA.
Trzy lata temu to było lekko ponad 5 ng/ml. Przepisał mi lek Prostamnic i zlecił USG.

Przy następnej wizycie zaproponował biopsje, na którą wyraziłem zgodę. Pobrał tylko 6 wycinków.
Ponieważ trochę poczytałem opis tej biopsji jak sama biopsja nie spodobała mi się, było 2 lub 3 zdania. Coś w stylu że zmian się nie stwierdza.
Dalej Prostamnic, następne badanie PSA, to już 7 ng/ml i propozycja następnej biopsji.

Postanowiłem zmienić lekarza. Sam mam do siebie (pretensje? żal?), że zwlekałem ze zmianą lekarza.
Biopsja w SPSK 2 Szczecin, no i wyszło.

W piątek wizyta u prof. dr hab. n med.
Zaproponował radioterapię; ze względu na zaawansowanie i tuszę, jak i powikłania z nietrzymaniem moczu, nie zalecał operacji.
Skierował mnie do CO. Na skierowaniu napisał cT3 NxMx, co do tych liter nie jestem pewny, bo nie mogę odczytać.

Po wizycie w CO otrzymałem skierowania na badania:
1) Badanie krwi
2) RTG
3) USG
4) MR

Tak to wygląda na dziś.
Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam serdecznie.
tarik
Użytkownik
 
Posty: 2
Rejestracja: 24 lip 2018, 20:24
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 66l. PSA 8.15ng/ml BxGl.3+4cT2b

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 29 lip 2018, 06:54

Tarik,

1. Czy 21/06/18, to data wykonania biopsji czy data wykonania opisu histopatologicznego?
Pytam, bo byc moze warto odczekac jeszcze ze dwa tygodnie i wykonac (jesli wydatek nie stanowi problemu) przyzwoite mpMRI.

2. Na podstawie czego prof. dr hab n.med. okreslil stan zaawansowania klinicznego na cT3 = wyjscie raka poza torebke jednego płata? (FYI: Nx= węzly chlonne/Nodes nie byly oceniane pod kątem przerzutow, Mx = brak badan oceniających przerzuty odlegle /Metastases).

3. Jak bardzo otyly jestes (waga? wzrost?)? Czy wiesz jakie masz BMI?
Poziom testosteronu? Męzczyzni otyli mogą miec niski poziom testosteronu, ktory z kolei wplywa na poziom PSA - mimo obecnosci raka PSA moze byc u tych męzczyzn myląco niskie.

4. Czy wiadomo jaką objetosc ma Twoja prostata? (Jesli urolog wykonywal biopsje pod kontrolą USG, to powinienes miec opis badania.).
Jezeli prostata jest duza i zdecydujesz sie na RT, to prawie na pewno przed RT bedziesz mial HT, ktora bedzie miala za zadanie obkurczenie prostaty.

5. Twoja decyzja co do sposobu leczenia, miejmy nadzieje, radykalnego (czyli z intencją wyleczenia) powinna byc decyzją poinformowaną.
Czy prof. dr hab. n. med. (u ktorego byles, jak domniemam na prywatnej wizycie) byl uprzejmy przedstawic Ci plusy i minusy ZAROWNO radioterapii jak i radykalnej prostatektomii? Czy powiedzial Ci, ze przed podjeciem decyzji powinienes zasięgnąc second opinion?

6. Czy masz ustalone terminy wymienionych w poscie badan obrazowych?

pzdr
zosia
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7619
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 30 gości

logo zenbox