Stopka (podpis pod postem) - jak zrobić i co w niej umieścić

Stopka (podpis pod postem) - jak zrobić i co w niej umieścić

Nieprzeczytany postautor: wlobo135 » 07 paź 2010, 11:07

Stopka (podpis) to jest tekst na dole postu w którym zawarte są najważniejsze informacje o przebiegu choroby i podjętym leczeniu. Ułatwia on doradzającym Ci osobom zapoznanie się z Twoim przypadkiem. Stopka zrobiona razem z pierwszym postem ukaże się dopiero od drugiego postu.
Aby zrobić stopkę w Menu użytkownika znajdującym się na Głównej stronie po prawej kliknij na Twoje konto, następnie na Profil i w profilu na Podpis. Tutaj w oknie wpisz treść Twojej stopki i kliknij Wyślij na dole strony.
W stopce powinny znajdować się, data urodzenia chorego i dalej w zależności od postępu leczenia, data (wystarczy miesiąc i rok) i wynik PSA, krótkie wyniki skanów (CT, MRI) wynik biopsji, data i rodzaj podjętego leczenia, dalsze daty i wyniki PSA itp.
W przyszłości w trakcie postępującego leczenia uzupełniaj swoją stopkę.

Proponuję aby w postach nie dotyczących bezpośrednio leczenia nie dołączać stopki czyli usunąć "ptaszka" Dołącz podpis w dolnym lewym rogu postu.


Poniżej fragment regulaminu forum precyzujący jak powinien wylądać podpis(stopka) i jak najlepiej w postach przekazywać wyniki badań.:

2. Pierwszy wpis uczestnika forum powinien zawierać komplet uporządkowanych informacji na temat dotychczasowego przebiegu choroby, diagnostyki i ew. leczenia. Tytuł wątku powinien odnosić się do przypadku, np.: Tata l.58, PSA 25ng/ml Gl 4+3.
Dokumenty powinny być wklejane jako załączniki z usuniętymi danymi osobowymi (ze stron hostingowych po pewnym czasie znikają).
Jeżeli to niemożliwe, należy je przepisywać w całości, pamiętając o podawaniu jednostek oraz norm laboratoryjnych.
Posty powinny być pisane zrozumiale, w miarę poprawną polszczyzną, z użyciem znaków przestankowych.

3. Pojedynczy przypadek opisujemy w jednym wątku, zadając w nim wszystkie pytania dotyczące danego pacjenta.
Uczestnik forum powinien utworzyć i na bieżąco uzupełniać tzw. stopkę (podpis), która jest dołączana do postów.
Stopka powinna zawierać najważniejsze elementy diagnostyki wraz z kluczowymi wynikami oraz charakterystykę przebiegu leczenia.
Awatar użytkownika
wlobo135
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 4075
Rejestracja: 18 mar 2010, 09:34
Lokalizacja: Sydney
Blog: Wyświetl blog (0)

Stopka (podpis pod postem) - jak zrobić i co w niej umieścić

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 01 cze 2016, 23:49

.......
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2164
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Stopka (podpis pod postem) - jak zrobić i co w niej umieścić

Nieprzeczytany postautor: wlobo135 » 04 lip 2016, 12:51

Jak wam przestanie ukazywać się podpis pod postami to najpierw sprawdźcie czy przez pomyłkę nie usunęliście go w opcjach na dole po lewej usuwając "ptaszka" w Dołącz podpis.
Motto: Zanim potępisz staraj się zrozumieć.
Ur. 1941 VI/09 PSA5,3 X/09 PSA9,7 Biopsja Gl 9(5+4) Scany: wszystko czyste 30/XI/09 prostatektomia radykalna z usunieciem wiązki nerwowo-naczyniowej. Gleason 10 pT3aN0M0 21/I/10 PSA 0,7 4/III/10 PSA 0,77. 26/III/10 PSA 1.0 Doubling time 4,5 mca. V/10 hormony (Zoladex) i radioterapia 66Gy. VIII/10 PSA 0,04 X/10 PSA 0.03 XII/10 PSA 0,03 testosteron 23ng/dL(0,8nml/L) II/11 PSA<0,05/<0,03 IV/11 PSA<0,05 testosteron<0,5nmol/L(<14ng/dL) Przerwa w hormonoterapii :) VII/11 PSA 0,001 Testosteron 1,03/30 IX/11 PSA<0.05, Testosteron3.8/112, 11/2011 PSA 0,04 testosteron 7,1/208 1/2012 PSA 0,1 2/2012 PSA 0,18Obrazekpowrót do HT 4/2012 PSA 0,03. 5/2012 PSA<0.03 7/2012 PSA 0,03 9/2012PSA 0,01 11/2012 PSA <0,03 1/2013 PSA <0,03 3/2013PSA <0,03 testosteron <23/0,8 Ponowne przerwanie HT 6/2013 PSA <0,003 testosteron<2,6 ng/dl 10/2013 PSA <0,03 testosteron 17,6 ng/dl. 2/2014 PSA<0.03 testosteron 138 7/2014 PSA-0,62, 8/2014 PSA-1,85 10/2014 PSA-7,9 11/2014 PSA-7,57PET/CT zajęte cztery węzły chłonne w miednicy, skierowanie na RT (SBRT) powrót do HT(3 miesiące) 2/2015 PSA-3,43 4/2015 PSA-0,72 7/2015 PSA-0,72 testosteron 40/1,3 10/2015 PSA-1,2 testosteron 168/5,8 12/2015 PSA-0,78 3/2016 PSA-0,71 6/2016 PSA-0,34 9/2016 PSA-0,16 12/2016 PSA-0,22 3/2017 PSA-0,54 7/2017 PSA-1,7 11/2017 PSA-0,3 2/2018 PSA-0,11 5/2018 PSA-0,09 7/2018 PSA-0,169 testosteron 37/1,34

Wykres obrazujący przebieg leczenia. http://www.fotosik.pl/zdjecie/4c0bd44ca8968802
Awatar użytkownika
wlobo135
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 4075
Rejestracja: 18 mar 2010, 09:34
Lokalizacja: Sydney
Blog: Wyświetl blog (0)

Stopka

Nieprzeczytany postautor: Pablos » 16 lip 2018, 12:41

Witam,
Sprawa jest w zasadzie "administracyjna". Jeśli któryś z adminów uzna za właściwe proszę (sugeruję) o przesunięcie tego posta do właściwego rozdziału :).
Zrobione :) -zb

Szukając jako nowicjusz a właściwie przekopując się przez tony wątków w poszukiwaniu tego co mnie szukam dochodzę do oczywistej wiedzy. Nadmiar informacji szkodzi. Bardzo pomocna jest stopka! Maksymalnie uproszczona a jednocześnie stanowiąca kompendium przebiegu walki z CAP'em.
Sugeruję takie trzy proste zalecenia (nie zasady). Pomogą one innym w odszukiwaniu właściwej informacji.


1-Operujemy skrótami typu RT TK oddzielanymi konsekwentnie używanymi separatorami.

2-Wyniki liczbowe podajemy z dokładnością do dwóch miejsc znaczących (czyli z dokładnością do 1%).

3-Maksymalnie unikamy komentarza. Literacko wyżywamy się w poście ;).



Przykład.
Zamiast napisać
badanie PSA z dnia 30 czerwca 2018 wynosi 0,1214 ng/ml, badanie PSA z 19 października 2018 wynosi 0,1248 ng/ml
Dobrze by było:
2018|07-PSA-0,12|10-PSA-0,12|
lub coś w tym stylu.

Pozdrawiam,
Pablos.
ur.1959 --- link do historii ----
2017--XI>PSA-78 | XII >> Biopsja Gl5+4
2018--I>PSA-69 |II-IV >> SG,TK,RM,PET-przerzuty do 2 bliskich węzłów ch.| III-IV >> (Flutamid+Eligard 22,5) PSA 9,5
|V-VII RT TrueBeam(39x2Gy)|VIII PSA-0,07 Stop Flutamid, Stereoktomia węzłów ch. EDGE(7x2x3Gy)|IX PSA-0,07|
Pablos
Użytkownik
 
Posty: 42
Rejestracja: 27 lut 2018, 21:30
Lokalizacja: Katowice
Blog: Wyświetl blog (0)

STOPKA

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 16 lip 2018, 14:50

Pablos, dziekuję za poruszenie problemu, ktory, jak sie wydaje, jest dla niektorych nie do przeskoczenia :(


Regulamin precyzuje jasno:

2. Pierwszy wpis uczestnika forum powinien zawierać komplet uporządkowanych informacji na temat dotychczasowego przebiegu choroby, diagnostyki i ew. leczenia. Tytuł wątku powinien odnosić się do przypadku, np.: Tata l.58, PSA 25ng/ml Gl 4+3.
Dokumenty powinny być wklejane jako załączniki z usuniętymi danymi osobowymi (ze stron hostingowych po pewnym czasie znikają).
Jeżeli to niemożliwe, należy je przepisywać w całości, pamiętając o podawaniu jednostek oraz norm laboratoryjnych.
Posty powinny być pisane zrozumiale, w miarę poprawną polszczyzną, z użyciem znaków przestankowych.

3. Pojedynczy przypadek opisujemy w jednym wątku, zadając w nim wszystkie pytania dotyczące danego pacjenta.
Uczestnik forum powinien utworzyć i na bieżąco uzupełniać tzw. stopkę (podpis), która jest dołączana do postów.
Stopka powinna zawierać najważniejsze elementy diagnostyki wraz z kluczowymi wynikami oraz charakterystykę przebiegu leczenia.




A tymczasem:

"Stopka ma byc ESENCJA informacji.
PELNE opisy lub skany dokumentow (z zamazanymi danymi osobowymi) nalezy zamieszczac w POSTACH, latwiej sie je wtedy analizuje."


"Stopka powinna byc esencjonalna, szczegolowe informacje zainteresowani znajda w Twoich postach."

"(...) zrob wreszcie cos z ta stopka, Twoich postow juz nie widac zza przegadanego tekstu pod kreska.
zb"


""Stopkę" przeformatowalam ja, zosia, ale nie jako stopkę lecz jako informacje dot. historii choroby, ktora powinna sie znajdowac w pierwszym wpisie.
Stopka powinna byc esencjonalna i zawierac wyłacznie skrocone informacje. Obecny, rozciagniety na pol strony tekst stopki, powoduje, ze trudno znalezc tresc samego postu :( "


"Stopka powinna zawierac jedynie esencję informacji - suche wyniki, chronologie PSA przed- i pooperacyjnego, etc."


"Jak zapewne zauwazyles, zawartosc stopki przerzucilam do postu - skopiowane dokumenty powinny znajdowac sie w POSTACH, stopka powinna zawierac jedynie NAJWAZNIEJSZE, podane skrotowo, informacje. Zmodyfikuj stopke, redukujac do min. jej zawartosc."

"Stopka natomiast powinna zostac odchudzona do maksimum i zawierac wylacznie najwazniejsze informacje podane skrotowo (PSA przy diagnozie, wynik biopsji (Gleason + zaawansowanie kliniczne), wynik hist-patu pooperacyjnego (jak poprzednio + wezly chlonne x/y), kolejne wyniki PSA pooperacyjnego, suche info dot. wynikow badan obrazowych, etc."


"Tu drobna uwaga:
stopka zawierac wyłącznie esencję informacji - opisy badan powinny byc albo w czytelnych załącznikach albo zacytowane in extenso w postach.
Czy moglabys w zwiazku z tym przerobic stopke usuwajac z niej zbędne opisy? Histopatologie biopsji rowniez potraktuj skrotowo :)
Dzieki,
zosia"

"Po pierwsze, w stopce ma byc tylko esencja informacji a nie opisy badan w calosci. Te powinny byc w postach.
Poza tym stopka ma ograniczoną ilosc znakow (wlicza sie do nich spacje). Wiec na poczatek moze odchudz swoj produkt… zb”



To tylko kilka przykladow moich uwag w sprawie stopki.
Powoli daję za wygraną. Choc moze jednak nieslusznie…?
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7601
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Stopka

Nieprzeczytany postautor: wlobo135 » 17 lip 2018, 02:12

Witaj Pablos
dobrze że ponowiłeś problem podpisu(stopki) bo pewne informacje trzeba od czasu do czasu przypominać forumowiczom, a mnie zmobilizowałeś do wyczyszczenia wątku "Jak zrobić stopkę/podpis " viewtopic.php?f=8&t=313&p=76180#p76180 z nieaktualnej korespondencji.




Dzięki Wlodek.
Wiedzialam, ze byl temat dot. stopki, ale nie moglam go znaleźć.
Teraz oba tematy zostaly połączone.
-zb
Awatar użytkownika
wlobo135
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 4075
Rejestracja: 18 mar 2010, 09:34
Lokalizacja: Sydney
Blog: Wyświetl blog (0)

Stopka (podpis pod postem) - jak zrobić i co w niej umieścić

Nieprzeczytany postautor: Pablos » 17 lip 2018, 08:34

Witam,
Ze względu na specyfikę języka polskiego sugeruję zmienić nazwę tego tematu z

"Jak zrobić stopkę (podpis) i co w niej umieścić"

na

Stopka (podpis pod odpowiedzią) - jak zrobić i co w niej umieścić.

Ja, podobnie myślę duża część forumowiczów ;), szukała ciągu znaków "stopka" a w tytule jest "stopkę" - jedna literka i wystarczy by wyszukiwarka nie znalazła.
Pablos.
ur.1959 --- link do historii ----
2017--XI>PSA-78 | XII >> Biopsja Gl5+4
2018--I>PSA-69 |II-IV >> SG,TK,RM,PET-przerzuty do 2 bliskich węzłów ch.| III-IV >> (Flutamid+Eligard 22,5) PSA 9,5
|V-VII RT TrueBeam(39x2Gy)|VIII PSA-0,07 Stop Flutamid, Stereoktomia węzłów ch. EDGE(7x2x3Gy)|IX PSA-0,07|
Pablos
Użytkownik
 
Posty: 42
Rejestracja: 27 lut 2018, 21:30
Lokalizacja: Katowice
Blog: Wyświetl blog (0)

Stopka (podpis pod postem) - jak zrobić i co w niej umieścić

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 17 lip 2018, 09:28

Good thinking 99 :)

Z małą modyfikacją propozycji:

zamiast

Stopka (podpis pod odpowiedzią) - jak zrobić i co w niej umieścić.

będzie

Stopka (podpis pod postem) - jak zrobić i co w niej umieścić.


Uzasadnienie:

a/ podpis figuruje rowniez pod postami, ktore nie są odpowiedziami
b/ tytul tematu/wątku musi zawierac sie w okreslonej liczbie znakow (w tym spacje)
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7601
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Stopka (podpis pod postem) - jak zrobić i co w niej umie

Nieprzeczytany postautor: Pablos » 17 lip 2018, 10:25

Great :), co dwie głowy to nie jedna. O to biegało. Może będzie lepiej.
Pablos
ur.1959 --- link do historii ----
2017--XI>PSA-78 | XII >> Biopsja Gl5+4
2018--I>PSA-69 |II-IV >> SG,TK,RM,PET-przerzuty do 2 bliskich węzłów ch.| III-IV >> (Flutamid+Eligard 22,5) PSA 9,5
|V-VII RT TrueBeam(39x2Gy)|VIII PSA-0,07 Stop Flutamid, Stereoktomia węzłów ch. EDGE(7x2x3Gy)|IX PSA-0,07|
Pablos
Użytkownik
 
Posty: 42
Rejestracja: 27 lut 2018, 21:30
Lokalizacja: Katowice
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Sprawy forum * Forum public

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

logo zenbox