Tata 71l. PSA 7,11ng/ml BxGl.3+4 LM

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tata 71l. PSA 7,11ng/ml BxGl.3+4 LM

Nieprzeczytany postautor: Joanna » 09 cze 2018, 10:59

Dzień dobry.
Jestem nowa na forum i proszę o pomoc przy ocenie sytuacji w jakiej znalazł się mój tata.
Jesteśmy po zdiagnozowaniu raka prostaty.

19.04.2018
PSA 7,11 ng/ml PSA wolny 0,64 ng/ml f/tPSA 9%


Wykonana biopsja - wynik
Gruczolak stercza Gleason 3+4 = 7
(Adenocarcioma prostatae)
typ histologiczny: śluzotwórczy
(Adenocarcioma prostatae mucinosum)
Nowotwór występuje w wycinkach z obu płatów gruczołu zajmując około 60% masy bioptatów
Badanie histochemiczne: Mucykarmin (+)


Lekarzy skierował nas na TK miednicy oraz scyntygrafię.

Wczoraj odebraliśmy wynik TK:
pęcherz moczowy - prawidłowy bez zmian patologicznych
gruczoł krokowy w o wymiarach 5,6 cm x 3.9 cm, dość jednorodnej gęstości (badaniem z wyboru dla oceny struktury gruczołu krokowego jest MR miednicy)
pęcherzyki nasienne są prawidłowe
powiększonych węzłów chłonnych w obszarze miednicy mniejszej nie uwidoczniono
nie wykazano zmian w zakresie odbytnicy ani innych uwidocznionych struktur jelitowych.
Widoczne są flebolity żylne.
Zmiany zwyrodnieniowo zniekształcające dolnych kręgów lędźwiowych. Objaw próżniowy w krążku m-k L4/L5.
W lewym talerzu biodrowym widoczne jest ognisko osteosklerotyczne o średnicy 1,3 cm - nie można wykluczyć meta.
Wyspa kostna w okolicy międzykrętarzowej prawej kości biodrowej wielkości 1,0 cm 0,4 cm.
R: podejrzenie osteosklerotycznego meta do lewego talerza biodrowego.



W poniedziałek mamy scyntygrafię kości.

Koniec czerwca kolonoskopię.

Jesteśmy po badaniu tarczycy - podejrzenie choroby Basedowa - (w przyszłym tygodniu idziemy do endokrynologa)

Nerki, ok - badanie kreatyniny - 5,9 mg/dl, eGFR > 90 ml/min/1,73 m2

Cukrzyca

Ogólny stan zdrowia i reszta wyników ok.
Ale i tak tatę dokładnie jeszcze przebadamy.

Niepokoi mnie typ raka i badanie TK.
Jakie są szanse leczenia, czy TK z podejrzeniem meta jest rozstrzygający czy należy pogłębić rozpoznanie. Co jeszcze sprawdzić aby potwierdzić bądź wykluczyć ewentualne przerzuty

Proszę o poradę.
Dużo czytałam na tym forum o różnych przypadkach chorych i walki z nowotworem i Wasze podpowiedzi - to bardzo cenne informacje.
Asia
Joanna
Użytkownik
 
Posty: 5
Rejestracja: 09 cze 2018, 10:22
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 71, Gl. 3+4 śluzotwórczy

Nieprzeczytany postautor: dowgiallo » 09 cze 2018, 11:42

dowgiallo
Użytkownik
 
Posty: 32
Rejestracja: 12 gru 2017, 13:14
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 71l. PSA 7,11ng/ml BxGl.3+4 LM

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 10 cze 2018, 00:27

Witaj na forum.

Ten typ raka, jak juz zapewne wiesz, jest ekstremalnie rzadki.
Opracowanie (z bodaze 2006 roku), omawia 47 przypadkow tej odmiany raka prostaty i sugeruje, ze rokowania pacjentow poddanych RP są takie same, a moze nawet lepsze, niz pacjentow, u ktorych zdiagnozowano konwencjonalną adenocarcinoma prostatae.
Oczywiscie obecnosc przerzutow odleglych diametralnie zmienia sytuację.

Gdzie zostala wykonana biopsja/histopatologia?
Czy moglabys wkleic jako załacznik caly dokument (minus dane osobowe)?

Jakie leki bral/bierze obecnie Tata?
Co sklonilo go do wizyty u urologa? Podwyzszone PSA? Objawy ze strony ukladu moczowego?

pzdr
zosia
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7303
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 71l. PSA 7,11ng/ml BxGl.3+4 LM

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 10 cze 2018, 18:35

Podejrzenie meta to jeszcze nie pewność, lekarze często opisują asekuracyjnie zmiany. Jest kilka sposobów sprawdzenia tego miejsca w kości.

- wersja praktyczna-uznaniowa - jeśli scyntygradfia nie rozjaśni sprawy, zrobić rezonans magnetyczny obejmujący podejrzany obszar / zdjecia RTG podejrzanego miejsca i poprosić - może innego radiologa, ze świeżym spojrzeniem - o łączną ocenę wszystkich badań obrazowych.

- wersja dla cierpliwych - rozpoczęcie hormonoterapii i wykonanie po kilku miesiącach drugiego TK - jeśli podejrzany obiekt się nie zmienił, to nie przerzut.

- wersja szybka a kosztowna - zrobienie PET z choliną; przerzut powinien zaświecić (skuteczność ok. 95%, cena 6000-7000 pln bez refundacji).

- sposób teoretycznie możliwy - biopsja podejrzanego miejsca (ale nie jest to działanie standardowe w naszej służbie zdrowia, mało realne).


Jeżeli tata dążyłby do operacji prostaty, wówczas szybka diagnoza podejrzanego miejsca w kości miałaby znaczenie. Jeśli skłaniałby się raczej do naświetlań i/lub hormonoterapii - można wybrać sposób z czekaniem, bo przed naświetlaniami można podać zabezpieczająco hormony. Możliwe jest też w dobrych ośrodkach (np. Poznań, Gliwice, może Bydgoszcz) naświetlenie prostaty i pojedynczego przerzutu, jeśli ten ostatni jest korzystnie położony (naświetlanie nie uszkodziłoby ważnych tkanek).

Zapytajcie koniecznie endokrynologa jakie leczenie z jego punktu widzenia byłoby dla taty najkorzystniejsze (zakładając, że scyntygrafia nie pokaże innych podejrzanych miejsc i wszystkie opcje leczenia są teoretycznie dostępne)- operacja? naświetlania solo? naświetlania z hormonoterapią (=deprywacja androgenowa)? Hormonoterapia pozbawiłaby go testosteronu, to może mocno zaburzyć system. Z drugiej strony, poważna operacja w znieczuleniu ogólnym, z ryzykiem utraty krwi też nie jest obojętna.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2714
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 71l. PSA 7,11ng/ml BxGl.3+4 LM

Nieprzeczytany postautor: Joanna » 10 cze 2018, 22:18

Biopsja stercza pod kontrolą TRUS, 12 bioptatów, badanie wykonano w Zakładzie patomorfologii przy Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym przy Kamieńskiego we Wrocławiu.
Wynik opisałam w pierwszym poście. Nic więcej na wyniku nie zostało podane.

W rodzinie taty rak prostaty miał/ma każdy mężczyzna, więc z racji obciążenia genetycznego już od 2005 r. badane było PSA.
Czujność obudził kolejny bliski z problemami z prostatą.


Od 2005 do 2008 PSA wzrosło od 1,85 ng/ml do 2,5 ng/ml.

PSA
2009 - 3 mg/ml
2010 - 2,7 mg/ml
Koniec 2011 - 2,97 ng/ml - tata trafia do urologa, który przepisuje leki Fokusin 0,4 i Penester 5 mg.

Po tych lekach PSA spada do poziomu:
2013 - 1,15 ng/ml
2014 - 1,22 ng/ml
koniec 2015 - 1,97 ng/ml (Poprawilam oczywisty błąd - 2016 na 2015, - zb)
koniec 2016 - 1,816 ng/ml

Niestety, w tym okresie nie chodzi na kontrole do urologa. Trafia do niego pod koniec 2016 r. z powodu kamienia w układzie moczowym i bólu z tym związanym. Kamyk zostaje wysiusiany. Urolog również każe odstawić leki ze względu na "sztuczne obniżanie PSA" i zaleca obserwację.

Po odstawieniu (lekow) PSA
idzie do góry:

sierpień 2017 - 5,00 ng/ml
styczeń 2018 - 5,68 ng/ml - dopominamy się o biopsję (skierowanie dostaliśmy dopiero pod koniec marca 2018)

Przy rejestracji dowiedzieliśmy się, że trzeba zrobić PSA wolny i wskaźnik - i się zaczęło.

18.04.2018
PSA 7,1 ng/ml, PSA wolny 0,64 ng/ml wskaźnik f/tPSA 9%.

Tu już wizyta u innego lekarza, na początku maja biopsja - wynik rak śluzotwórczy (opis jak w pierwszym poście).
Tata prócz kamienia nie miał żadnych objawów ze strony układu moczowego, nie było zakażeń, problemów z oddawaniem moczu, bólu itp.

Scyntygrafię robimy jutro w szpitalu wojskowym we Wrocławiu, wynik we wtorek, czwartek wizyta u lekarza, omówienie sytuacji i być może już decyzja o dalszym leczeniu.

Chcemy skonsultować tatę z jeszcze jednym lekarzem.

Dziękuję za przybliżenie sposobów sprawdzenia zmiany w kości miednicy. Wyczytałam również że w przypadku tego nowotworu są możliwe przerzuty pojedyncze, ale czy jest to możliwe bez zmian w węzłach chłonnych?

Endokrynologa mamy 18.06.2018 r.
Joanna
Użytkownik
 
Posty: 5
Rejestracja: 09 cze 2018, 10:22
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 71l. PSA 7,11ng/ml BxGl.3+4 LM

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 11 cze 2018, 18:35

Przerzuty do kości idą przez krew (system żył) a do węzłów z limfą, wiec taki układ jest możliwy.

Ale na razie to tylko podejrzenie meta, nie pewność. Pamietam, że mąż Jesieni2015 miał pojedynczy podejrzany obiekt w kości łonowej, więc w Danii, gdzie mieszkał, skreślili go z leczenia radykalnego i zaproponowali hormonoterapię. Pojechał do Niemiec gdzie leczą odważnie i eksperymentalnie, zrobili mu leczenie radykalne na prostatę, a po jakimś czasie okazało się, że to coś w kości to nie przerzut.

W Polsce może nie ma takiego wachlarza możliwości i metod jak za Odrą, ale da się znaleźć lekarzy i ośrodki, gdzie nie leczą wyłącznie według standardów, ale patrzą na pacjenta.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2714
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 71l. PSA 7,11ng/ml BxGl.3+4 LM

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 12 cze 2018, 02:58

Joanno, jeżeli jesteście z Wrocławia, może zajrzyjcie na zjazd forum? Będzie kilku specjalistów, może coś podpowiedzą (chociażby wskażą radiologa).
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2714
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 71l. PSA 7,11ng/ml BxGl.3+4 LM

Nieprzeczytany postautor: Joanna » 12 cze 2018, 20:26

Mamy wyniki scyntygrafii - jest ok. Nie ma zmian meta.
Wielka ulga.
Czwartek konsultacja u lekarza prowadzącego.
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Asia
Joanna
Użytkownik
 
Posty: 5
Rejestracja: 09 cze 2018, 10:22
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 71l. PSA 7,11ng/ml BxGl.3+4 LM

Nieprzeczytany postautor: Joanna » 14 cze 2018, 20:47

Tata został zakwalifikowany do leczenia radykalnego i gdyby nie tarczyca (jej nadczynność), to pewnie w przeciągu tygodnia/dwóch tata byłby przyjęty na oddział.
A tak nie wiadomo jakie będzie działanie z tarczycą i ile czasu potrwa jej leczenie.
W poniedziałek endokrynolog.
Joanna
Użytkownik
 
Posty: 5
Rejestracja: 09 cze 2018, 10:22
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 71l. PSA 7,11ng/ml BxGl.3+4 LM

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 14 cze 2018, 20:59

To świetnie, że wykluczyli meta :)

Tak na marginesie - wiecie, że mężczyżni z tej linii genetycznej powinni od 40 roku życia raz do roku badać PSA i chodzić do urologa na TRUS+DRE, prawda?
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2714
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: kemoturf, kinaszle i 26 gości

logo zenbox