r.1971 PSA 4,6 ng/ml mpMRI BPH PIRADS 3&4

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

r.1971 PSA 4,6 ng/ml mpMRI BPH PIRADS 3&4

Nieprzeczytany postautor: Nowy_71 » 07 cze 2018, 17:12

Cześć.
W załączeniu wyniki rezonansu. Mam już skierowanie na biopsję. Jutro idę się zapisać. Będę miał za ok. 2 tygodnie.

Co o tym myślicie? Czytając forum... Nie mam zbyt pozytywnych przemyśleń





IMG_20180607_134323-02.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nowy_71
Użytkownik
 
Posty: 2
Rejestracja: 07 cze 2018, 17:03
Blog: Wyświetl blog (0)

r.1971 PSA 4,6 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 07 cze 2018, 19:32

Myślę że mpMRI które zrobiono jest bardzo ok. Nie ma powodu do głębszego niepokoju. Rak jest prawdopodobny, ale ograniczony do prostaty bez cech naciekania na pecherzyki, pecherz itp. PSA niskie więc temat do opanowania i wyleczenia.
Dobrze, że zlecono przed biopsja, bo obraz jest czysty.
Teraz ważne jest, aby sprawny urolog zrobił dobrze biopsje uwzględniając MRI i trafił w podejrzane miejsca. Jeśli biopsja wykryje raka zostanie odznaczona liczba Gleasona, która uzupełni MRI o stopień zlosliwosci.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl

Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 1837
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

r.1971 PSA 4,6 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: Nowy_71 » 07 cze 2018, 21:06

Dzieki.
Lekarz polecił mi Elżbietę Keller. Jutro bede miał potwierdzenie czy to będzie ta Pani. Czytałem, wiele osób ją poleca.
Nowy_71
Użytkownik
 
Posty: 2
Rejestracja: 07 cze 2018, 17:03
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1971 PSA 4,6 ng/ml mpMRI BPH PIRADS 3&4

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 08 cze 2018, 01:05

Dobrze, że nie zwlekasz z badaniami - MRI niezłe, bo brak oznak inwazji poza prostatę, ale PI-RADS 4 wymaga szybkiego zdiagnozowania, zwłaszcza u mężczyzny przed pięcdziesiatką.

Jeśli biopsja wykryje nowotwór, najwieksze szanse pozbycia się skorupiaka raz na zawsze daje operacja (o ile nie masz współistniejących chorób) - tkanka zostaje usunięta z organizmu, patolog ją oceni, jeśli okae się, że był tam złośliwy szajs trudny do leczenia to już się nie będzie rozmnażać. A im bardziej doświadczony chirurg-operator, tym większe szanse nie tylko na skuteczne leczenie, ale i na minimalne skutki uboczne. Tyle tylko, że do dobrych jest kolejka (w Polsce) albo są kosztowni (ośrodki robiące operacje robotem daVinci za granicą) - może warto byłoby zacząć sie przymierzać do znalezienia najlepszej dla ciebie opcji, na razie w trybie warunkowym?
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2714
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: kemoturf i 29 gości

logo zenbox