Tata 71l. PSA 14ng/ml BxGl.3+4cT?

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tata 71l. PSA 14ng/ml BxGl.3+4cT?

Nieprzeczytany postautor: ryszardb » 29 maja 2018, 10:31

Witam serdecznie.

Piszę w imieniu mojego taty ponieważ on średnio radzi sobie z tematem komputerów, itp..
Ja przeglądając forum jestem pod jego wielkim wrażeniem i uważam, że tata powinien być tutaj zalogowany. Opiszę pokrótce naszą historię tak na chwilę obecną a wszelkie dokładne dane uzupełnię, bo w tej chwili nie mam przy sobie dokumentacji.

Tak więc:

Jesteśmy z Częstochowy.

W kwietniu tego roku, po biopsji wykonanej w Gliwicach, stwierdzono u taty raka prostaty Gl 3+4,.

PSA przed biopsją na poziomie 6 ng/ml, w tej chwili 14 ng/ml.

Tydzień po biopsji pojawił się silny stan zapalny, CRP ponad 200, gorączka prawie 40 stopni. Okazało się, że powstało zakażenie bakterią coli.
Po ponad tygodniu w szpitalu, tata wrócił do domu i wszystko było ok.

Pojechaliśmy na wizytę do Pana Doktora Romana Sosnowskiego w Warszawie, polecił poczekać z wdrożeniem leczenie do pełnego odzyskania sił po zakażeniu. Niestety trzy tygodnie temu bakteria coli "powróciła" i tata na kolejny tydzień wylądował w szpitalu. Teraz, po wyjściu znowu jest ok CRP 2, ale OB 50.
Wczoraj po kolejnej wizycie u Dr. Sosnowskiego mamy do rozważenia wybór sposobu leczenia i myślimy co dalej.

Na chwilę obecną bardzo chciał bym pojawić się z tatą na Waszym spotkaniu w czerwcu we Wrocławiu (wczoraj mówił nam też o nim Dr. Sosnowski).
Oczywiście zaraz przejdę do stosownego tematu w forum, ale mam nadzieję, że nie będziecie mieli nic przeciwko naszemu udziałowi jako nowym użytkownikom :/

Jeszcze raz bardzo serdecznie witam Wszystkich na forum i postaram się brać czynny udział w jego życiu.

Z góry dziękuję za przyjęcie
ryszardb
Użytkownik
 
Posty: 7
Rejestracja: 29 maja 2018, 09:57
Lokalizacja: Częstochowa
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata l.71, PSA 14ng/ml Gl 3+4

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 29 maja 2018, 11:01

Witaj na forum,
wiele osób to na forum pisze w imieniu swoich ojców, którzy albo nie chcą, albo nie umieją. Tak to często z Panami jest.

Mam parę pytań,
1. Czy tato miał jakieś dolegliwości urologiczne, że trafił na badanie PSA?
2. Czy brał jakieś leki na prostatę, na przerost, bo niektóre mogą obniżać sztucznie PSA.
3. Czy poza tymi dwoma, jest jeszcze jakaś historia badań PSA? Jeśli tak to proszę podaj z datami. Podniesione PSA po biopsji może być jeszcze wynikiem samego zabiegu oraz stanu zapalnego.
4. Czy możesz załączyć opis biopsji z zamazanymi danymi osobowymi?
5. Czy biopsja była pod osłoną antybiotyków? Tzn 2-3 dni przed i około tygodnia po? To kluczowe dla zmniejszenia ryzyka zakażenia bakteryjnego. Jeśli tego nie było to uciekajcie od tego lekarza. To konował, a nie profesjonalista.
5. Myślę, że jak uporacie się za zakażeniem, należy zrobić dodatkowe badania: MRI miednicy powinno wystarczyć.

Jeśli wszystko będzie OK, to należy wybrać drogę leczenia radykalnego, albo radioterapia, albo operacja.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2195
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata 71l. PSA 14ng/ml BxGl.3+4cT?

Nieprzeczytany postautor: ryszardb » 29 maja 2018, 11:18

Wszelkie dokładne dane i wyniki wstawię później,po powrocie z pracy (teraz nie mam ich ze sobą) ale odpowiadam na to co mogę:

1. Czy tato miał jakieś dolegliwości urologiczne, że trafił na badanie PSA?

Brak dolegliwości, badanie typowo profilaktyczne.

2. Czy brał jakieś leki na prostatę, na przerost, bo niektóre mogą obniżać sztucznie PSA.

Nie, nigdy nie przyjmował żadnych leków.

3. Czy poza tymi dwoma, jest jeszcze jakaś historia badań PSA? Jeśli tak to proszę podaj z datami. Podniesione PSA po biopsji może być jeszcze wynikiem samego zabiegu oraz stanu zapalnego.

Tak, są, ale nie mam ich ze sobą w tym momencie.

4. Czy możesz załączyć opis biopsji z zamazanymi danymi osobowymi?

Oczywiście załączę.

5. Czy biopsja była pod osłoną antybiotyków? Tzn 2-3 dni przed i około tygodnia po? To kluczowe dla zmniejszenia ryzyka zakażenia bakteryjnego. Jeśli tego nie było to uciekajcie od tego lekarza. To konował, a nie profesjonalista.

Tak, były antybiotyki, oczyszczanie, itp., ale chyba mało skutecznie.
5. Myślę, że jak uporacie się za zakażeniem, należy zrobić dodatkowe badania: MRI miednicy powinno wystarczyć.

Miała być scyntygrafia kości, ale przez pobyt w szpitalu musieliśmy przełożyć termin.




Czy moglbys uzywac funkcji cytuj (5 ikonka od lewej w dolnym rzędzie opcjiformatowania)?
Kopiujesz zdanie/fragment, wybierasz tekst kursorem, klikasz na ikonkę cytuj i otrzymujesz w efekcie to, co ja przed chwilą wyprodukowalam. -zb
ryszardb
Użytkownik
 
Posty: 7
Rejestracja: 29 maja 2018, 09:57
Lokalizacja: Częstochowa
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 71l. PSA 14ng/ml BxGl.3+4cT?

Nieprzeczytany postautor: ryszardb » 29 sie 2018, 11:34

Witam wszystkich.

Dzisiaj tata ma zabieg robotem Da Vinci u Dr. Salwy.
Od wczoraj jest w szpitalu Medicover w Warszawie.
Siedzimy jak na szpilkach, ale mamy nadzieje ze wszystko pójdzie jak należy. Opiszemy wszystko dokładnie jak już będzie po wszystkim.
Pozdrawiam serdecznie.
ryszardb
Użytkownik
 
Posty: 7
Rejestracja: 29 maja 2018, 09:57
Lokalizacja: Częstochowa
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 71l. PSA 14ng/ml BxGl.3+4cT?

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 29 sie 2018, 11:40

Myślę, że dokonaliście najlepszego wyboru. Dr Salwa razem z robotem to na prawdę dobry team.
Pewnie tata miał MRI i być może inne badania. Możesz wkleić ich skany/zdjęcia bez danych osobowych.
Takie informacje przydają się w celach dydaktycznych i porównawczych.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2195
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 71l. PSA 14ng/ml BxGl.3+4cT?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 29 sie 2018, 11:45

Trzymam kciuki i dołaczam się do prosby Kemoturfa o wklejenie opisow wykonanych badan obrazowych oraz "zaległego" opisu biopsji.
pzdr
zosia
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7619
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 28 gości

logo zenbox