66l. PSA 18.89ng/ml Bx#10Gl.3+3 Fin. Akt.Obs.

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

66l. PSA 18.89ng/ml Bx#10Gl.3+3 Fin. Akt.Obs.

Nieprzeczytany postautor: zdzich » 09 maja 2018, 08:15

Witam,
w dziesiątej biopsji (pierwsza w 2007) zdiagnozowano u mnie gruczolakoraka - Gleason score 3+3=6.
Od kilku lat biorę Penester - czy go odstawić?
zdzich
Użytkownik
 
Posty: 5
Rejestracja: 09 maja 2018, 08:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: rak prostaty a penester (finasteryd)

Nieprzeczytany postautor: stanis » 09 maja 2018, 10:03

Zdzichu, witaj wśród nas.

Podejrzewam, że jesteś forumowym rekordzistą jeśli chodzi o liczbę biopsji.

Odpowiadając na Twoje pytanie w sprawie leku Penester, który zażywasz na łagodny przerost prostaty - lekarz zapewne stwierdził w badaniu DRE oraz TRUS. Proponuję kontynuować do czasu radykalnego zadziałania przeciwko rakowi. Zabezpieczysz się przed ew. innymi dolegliwościami np. zatrzymaniem moczu.

Wklej proszę opis badania hist-pat oraz chronologiczny zapis wyników PSA.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2032
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: rak prostaty a penester (finasteryd)

Nieprzeczytany postautor: zdzich » 09 maja 2018, 14:05

Dzięki za odzew na mój wpis :)
Gdy będę miał trochę więcej czasu, opiszę szczegółowo przebieg mojej choroby. Na koniec sierpnia mam drugi rezonans magnetyczny (pierwszy przed dziesiątą biopsją w lutym tego roku (2018) bez jakichś konkretnych ustaleń dotyczących raka). Urolog zalecił mi kontynuowanie leczenia Penestrem, ale wiem, że amerykańskie badania sprzed kilkunastu lat na dosyć dużej próbie mężczyzn wykazały, że finasteryd powoduje groźniejszy przebieg raka. Potem te ustalenia złagodzono, ale mój niepokój pozostał. Dlatego chciałem popytać, czy ktoś znalazł się w podobnej sytuacji i jak się zachował.
Pozdrawiam serdecznie
zdzich
Użytkownik
 
Posty: 5
Rejestracja: 09 maja 2018, 08:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: rak prostaty a penester (finasteryd)

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 09 maja 2018, 20:13

Po dłuższym czasie na finasterydzie te trzy miesiące już nic nie zmienią w nowotworze. Poza tym to nie tak, ze finasteryd zawsze i u wszystkich powoduje wystąpienie agresywnego raka - statystycznie w grupie mężczyzn leczonych długo tym lekiem było więcej przypadków raków z wyższym Gleasonem niż w grupie kontrolnej.
Teraz ważne, żeby przed wdrożeniem leczenia utrzymać sprawny spływ moczu, żeby nie obciążać nerek i pęcherza, a do tego finasteryd jest potrzebny.

Ale termin MRI aż na sierpień? Próbowałeś może założyć kartę DiLO i uzyskać wcześniejsze terminy badań?
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2648
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: rak prostaty a penester (finasteryd)

Nieprzeczytany postautor: zdzich » 09 maja 2018, 20:45

Rezonans na wrzesień 2018 ustalił urolog, być może dlatego, że od poprzedniego, lutowego, upłynęło niewiele czasu, a także dlatego, że ma to być baczna obserwacja zmiany w płacie prawym: "Zmiana zajmuje około 3 mm na 22 mm długości wycinków".
W pozostałych próbkach/bloczkach "Fragmenty utkania stercza bez cech nowotworowych złośliwych".
zdzich
Użytkownik
 
Posty: 5
Rejestracja: 09 maja 2018, 08:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: rak prostaty a penester (finasteryd)

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 09 maja 2018, 21:00

A, w takim układzie to ma sens, jeśli to aktywna obserwacja ma być.

Jak wkleisz wyniki, pomędrkujemy dalej.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2648
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: rak prostaty a penester (finasteryd)

Nieprzeczytany postautor: zdzich » 09 maja 2018, 21:24

Mam 66 lat i jestem niezbyt oblatany w pracy z komputerem, dlatego wklejanie, skanowanie na moim starym sprzęcie może być dla mnie sporym wyzwaniem.

Ale problemy z prostatą mam od kilkunastu lat:
najwcześniejszy wynik PSA mam z 2000 roku - 4,80 ng/ml,, a potem z roku na rok zwyżkował, aż do skoku

z 9,840 ng/ml, fPSA 0,29 ng/ml, f/tPSA 2,94 % w lutym 2017 r.
do 18,890 ng/ml, fPSA 0,76ng/ml, f/tPSA 4,00% w styczniu 2018 r.
przy stosowaniu finasterydu (Penester).
zdzich
Użytkownik
 
Posty: 5
Rejestracja: 09 maja 2018, 08:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: rak prostaty a finasteryd

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 10 maja 2018, 22:43

Rany boskie.

PSA w okolicy 10 ng/ml to już był stan alarmowy. Prawie 19 ng/ml na finasterydzie (czyli realnie może być powyżej 30) a urolog odkłada leczenie, "bo zmiana nieduża i trzeba obserwować" ?! Aktywną obserwację można prowadzić, jeśli PSA bez finasterydu jest poniżej 10 ng/ml. Powyżej to już igranie z ogniem.

Przy podwojeniu się PSA w ciagu roku nie możesz sobie pozwolić na kolejne trzy miesiące czekania. Igły biopsyjne pobrały nie wiecej niż 1% prostaty, mniej jeśli jest mocno powiększona. Nie ma gwarancji, że w środku nie kryje się ognisko dużo bardziej agresywne niż te 3+3 wykryte przez biopsję. Coś wyszło w MRI, a to badanie pokazuje lepiej raka z Gleasonem wyższym niż trzy.

Coś tyle PSA wyprodukowało. Teoretycznie to może być mało agresywny nowotwór 3+3 plus zapalenie prostaty, ale trzeba koniecznie zbadać sprawę.

Bierz wynik biopsji, wyniki PSA i rejestruj się najlepiej jutro - do najbliższego centrum onkologicznego. Zdobądź po drodze (u rodzinnego) kartę DiLO.

Mój tata odwlekał diagnozowanie i leczenie o co najmniej trzy lata, łykając systematycznie finasteryd. Przez ten czas wyhodował raka 3+4 / 4+3 z przekroczeniem torebki. Na szczęście naświetlania i 2,5 roku HT dały radę.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2648
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

66l. PSA 18.89ng/ml Bx#10Gl.3+3 Fin. Akt.Obs.

Nieprzeczytany postautor: zdzich » 11 maja 2018, 09:30

Ze względów finansowych i logistycznych (brak samochodu) zaakceptowałem strategię doświadczonego urologa chirurga, do którego mam rzut beretem.
Leczę się u niego/jestem z nim w kontakcie 10 lat, w czasie każdej wizyty (zwykle raz do roku) robi mi USG, bada per rectum (cały czas nie wyczuwa zmian), kieruje na biopsje, ostatnio na rezonans magnetyczny.
Zakładam, że wie, co robi. Być może moja uległość/mała aktywność skończy się dla mnie źle, ale mówi się trudno.
Diagnoza: rak - to nie był dla mnie grom z jasnego nieba.
Dziesięć biopsji oswoiło mnie z myślą, że się nie wywinę. Sporo się naczytałem o nim, szczególnie cenię sobie książkę profesora Guy Vallanciena "Prostata".
Nie panikuję, mniej więcej wiem, co mnie czeka, do lekarza mam zaufanie i zobaczymy, jak się sprawy potoczą.

Twoje uwagi są bardzo rzeczowe i dla mnie cenne, oczywiście dziękuję za nie. Penester, po tygodniowej przerwie, zacząłem brać na nowo.
zdzich
Użytkownik
 
Posty: 5
Rejestracja: 09 maja 2018, 08:04
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], Misza i 16 gości

logo zenbox