Tata 65l. PSA 9,7 ng/ml f/tPSA 11,7%

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tata 65l. PSA 9,7 ng/ml f/tPSA 11,7%

Nieprzeczytany postautor: Regan » 08 maja 2018, 11:37

WItam serdecznie wszytskich forumowiczów.
Jestem tu nowym użytkownikiem i piszę, jak wszyscy, przepełniony obawami. Od razu przepraszam, jeżeli coś pomyliłem - w nazwach czy innych kwestiach. Jestem świeżakiem w tej materii.

Sprawy mają się następująco, Tata, 65 lat, już od kilkunastu lat ma problemy z prostatą.
Regularnie chodzi do urologa i ma zdiagnozowany łagodny przerost prostaty.
Ciągle zażywa leki (np., Omnic Ocas).
Przez cały ten czas kontrolował PSA (było w normie). Aż do 18 kwietnia tego roku. Wynik 7,9 ng/ml.
A więc alarm i do urologa.
Badanie per rectum wyszło podobno prawidłowo (tzn. prostata sprężysta, bez zgrubień, guzków).
Lekarz przepisał Biseptol i inny antybiotyk (nazwy nie pamiętam), i kazał powtórzyć PSA + wolne PSA po 10 dniach.
Najnowszy wynik trochę nas sparaliżował (całkowite PSA 9,7 ng/ml - wzrost o 1,7 ng/ml w przeciągu zaledwie dwóch tygodni od poprzedniego badania, po zażywaniu antybiotyków przez 10 dni; dodatkowo wskaźnik wolnego PSA 11,7 %).

Dodam, że tata cierpi na hemoroidy i leczy tę przykrą przypadłość czopkami (czy to może mieć jakiś wpływ na tak gwałtowny wzrost?).

Lekarz zasugerował biopsję. Termin 2-3 tygodnie.
Zdaję sobie sprawę, że macie Państwo za mało danych, żeby cokolwiek stwierdzić/doradzić. Ale jednak co doświadczenie, to doświadczenie.
Dodam, że biopsja ma być wykonana w szpitalu wojewódzkim w Bielsku-Białej. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia co do przebiegu badania i rzetelności opisu wyniku w tym szpitalu?

Przyznam, że zżera mnie "rak" strachu (6 lat temu zmarła mama, żona taty z powodu powikłań po grypie i ewidentnie złej diagnozie).
Z góry dziękuję za wszystkie rady sugestie. Odezwę się z wynikami biopsji. Życzę wszystkim duuużo zdrowia i wytrwałości w walce!!!!
Regan
Użytkownik
 
Posty: 12
Rejestracja: 08 maja 2018, 11:13
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 65 lat PSA 9,7 ng/ml fPSA 11,7%

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 08 maja 2018, 12:28

Witaj na naszym Forum,
Przewlekłe stany zapalne i przerostowe z czasem przekształcają się niekiedy w raka. Oczywiście mogą współistnieć oba te schorzenia.
Czy masz jakąś historię wcześniejszych badań PSA, piszesz tylko, że były w normie.

PSA jest podwyższone, a fPSA w tzw szarej strefie, więc prawdopodobieństwo raka jest już ok 40-50%.
Ale to tylko prawdopodobieństwo, trzeba faktycznie zrobić biopsję, aby potwierdzić ewentualny nowotwór.

Warto przed biopsją zrobić MRI, miednicy. MRI pokaże zaawansowanie choroby, a obraz nie będzie zniekształcony wkłuciami i krwiakami po biopsji.

Z badań, które znalazłem wynika, że dla PSA z przedziału 4-10ng/ml

%fPSA prawdopodobieństwo raka
0-10% 56%
10-15 28%
15-20 20%
20-25 16%
>25 8%

https://watermark.silverchair.com/labme ... b_384vcGzg

Na razie nic więcej powiedzieć się nie da, kluczowe są badania.

Przed biopsją dopilnujcie, aby była ochrona antybiotykowa. 2 dni przed i 5-7 dni po. Biopsja daje ryzyko zakażeń, gdyż jest wykonywana przez odbyt, a antybiotyk temu przeciwdziała.

Wielu pacjentów chwali sobie też biopsję w sedacji, nie boli, jest większy komfort dla pacjenta, ale też dla lekarza. Niektóre ośrodki w takiej wersji biopsję wykonują. Warto zapytać, może dopłacić za uśpienie. I niech pobiorą 12 próbek, to zalecany standard, po 6 z każdego płata, po 2 odpowiednio z części wierzchołkowej, środkowej i podstawy.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml

Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 1793
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 65l. PSA 9,7 ng/ml f/tPSA 11,7%

Nieprzeczytany postautor: Regan » 08 maja 2018, 12:35

Serdeczne dzięki za te wskazówki i szybki odzew. Postaram się ustalić wcześniejsze wyniki PSA. Odezwę się po wynikach biopsji.
Pozdrawiam
Regan
Użytkownik
 
Posty: 12
Rejestracja: 08 maja 2018, 11:13
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 65l. PSA 9,7 ng/ml f/tPSA 11,7%

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 08 maja 2018, 16:29

Czy tata zażywa lub zażywał w jakimś okresie tabletki z finasterydem albo dutasterydem (Avodart, Duodart)? Prawdziwe PSA może być wtedy nawet dwukrotnie wyższe. To może usypiać czujność, jak było u mojego taty.

Lista nazw handlowych leków opartych na finasterydzie tutaj:
https://bazalekow.mp.pl/leki/subst.html?id=312

Przy powiększonej prostacie bez wyczuwalnych guzów naprawdę warto zrobić multiparametryczne MRI przed biopsją, chociaż na cito nie będzie tanie - lekarz robiący biopsję zobaczy, które obszary trzeba nakłuć szczególnie dokładnie. Poza tym mpMRI z oceną PI-RADS pokazałoby, czy są ogniska wskazujące na agresywnego raka (PI-RADS 4-5), gdzie bezwzględnie trzeba diagnozować w kierunku raka (nawet za cenę powtarzanych biopsji, jeśli pierwsza nic by nie znalazła), czy też można jeszcze spróbować przeleczyć prostatę antybiotykami.

Wiedza o chorobie i możliwościach jej leczenia może pomóc w radzeniu sobie ze strachem. (Mi pomaga.)
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2648
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 65l. PSA 9,7 ng/ml f/tPSA 11,7%

Nieprzeczytany postautor: Regan » 08 maja 2018, 21:20

Dziękuję bela 71 za wskazówki
Tata nigdy nie zażywał tych leków. Tylko Omnic i Defur. Co do tego badania, o którym wspominasz, to raczej nie damy rady. Termin biopsji udało się wyznaczyć w miarę szybko, bo już w najbliższy poniedziałek. Ale jeżeli niczego nie wykryje pierwsza, to i tak tata zdecyduje się na to badanie. Najbardziej martwi nas tak szybki wzrost PSA (1,7 ng/ml w przeciągu 2 tygodni), choć cały czas mam nadzieje, że to w końcu wyszło podwyższone PSA z powodu tego zdiagnozowanego od lat łagodnego przerostu. Jeżeli chodzi o poprzednie wyniki PSA to oscylowały w granicach 1 - 1,5 ng/ml, aż do kwietnia tego roku. Co ma być to będzie, trzeba walczyć i się leczyć - takie na razie mam podejście i nakręcam nim ojca. Dzięki raz jeszcze za rady. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Regan
Użytkownik
 
Posty: 12
Rejestracja: 08 maja 2018, 11:13
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 65l. PSA 9,7 ng/ml f/tPSA 11,7%

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 09 maja 2018, 10:01

Czyli skok PSA to praktycznie ostatni miesiąc? To równie dobrze może być ostre zapalenie prostaty spowodowane czymś, co jest oporne na zastosowane leki. Przy ostrym stanie zapalnym fPSA też jest obniżone.

W takim układzie antybiotyki naprawdę trzeba zacząć brać 2 dni przed biopsją, żeby się patogen (jeśli jest) nie rozniósł po organizmie.

Jeśli biopsja nic nie pokaże, trzeba by zrobić posiew nasienia z antybiogramem (w moczu nie zawsze się ujawnia to, co siedzi w prostacie).
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2648
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 65l. PSA 9,7 ng/ml f/tPSA 11,7%

Nieprzeczytany postautor: Regan » 09 maja 2018, 11:21

Dziekuję bela 71.
Najgorsze jest to, że lekarz prowadzący działa rutynowo. 10 dni antybiotyk. Nie zadziałał, to biopsja. OK, rozumiem tok postępowania.
Ale lekarze nie dają szerokich wskazówek i nie omawiają dogłębnie problemu z pacjentem. Od wczoraj dowiedziałem się na tym forum kilku ważnych rzeczy, których bym nie usłyszał od lekarza (nawet w trakcie wizyty prywatnej). Takie mam wrażenie.
Regan
Użytkownik
 
Posty: 12
Rejestracja: 08 maja 2018, 11:13
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 65 lat PSA 9,7 ng/ml fPSA 11,7%

Nieprzeczytany postautor: Regan » 09 maja 2018, 18:57

Warto przed biopsją zrobić MRI, miednicy. MRI pokaże zaawansowanie choroby, a obraz nie będzie zniekształcony wkłuciami i krwiakami po biopsji.


Tata zrobi takie badanie przed biopsją prywatnie w piątek. Rozumiem, że celem takiego badania jest przeskanowanie węzłów chłonnych (tak wyczytałem). Czy ma ono na celu coś jeszcze?
Regan
Użytkownik
 
Posty: 12
Rejestracja: 08 maja 2018, 11:13
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 65l. PSA 9,7 ng/ml f/tPSA 11,7%

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 09 maja 2018, 20:28

Węzły chłonne mozna obejrzeć i po biopsji, chociaż faktycznie w MRI wychodzą dobrze. Ważniejsze jest sprawdzenie ci się dzieje w śrdku, w samej prostacie, zanim igły zostawią krwiaki.

Dobre MRI potrafi pokazać obszary w prostacie, gdzie z dużym prawdopodobieństwem jest ognisko raka istotnego klinicznie, czyli takiego, którego trzeba diagnozować i leczyć bez zwłoki - "czwórki" i "piątki" w skali Gleasona, czyli niskozróżnicowane komórki. MRI słabiej widzi "trójki", które jeszcze przypominają zdrowe komórki prostaty, ale przy nich nie ma aż takiej presji czasu.
Jeśli MRI pokaże podejrzane obszary, lekarz robiący biopsję będzie wiedział, gdzie przede wszystkim szukać. Gdyby w takiej sytuacji pierwsza biopsja w nic nie trafiła - wiadomo, że trzeba powtarzać do skutku.

I jest jeszcze druga strona - gdyby MRI nie pokazało podejrzanych obszarów, jest wtedy opcja, żeby odłożyć biopsję, a spróbować jeszcze leczenia stanu zapalnego.

Pytanie, czy opis piątkowego MRI byłby na poniedziałek przed biopsją.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2648
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 65l. PSA 9,7 ng/ml f/tPSA 11,7%

Nieprzeczytany postautor: Regan » 09 maja 2018, 21:48

Będziemy mieć wyniki w sobotę. Dziękuję za wyjaśnienie i pozdrawiam
Regan
Użytkownik
 
Posty: 12
Rejestracja: 08 maja 2018, 11:13
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Misza i 17 gości

logo zenbox