Tato l.70 PSA 12 ng/ml SCC T4 i co dalej...

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tato l.70 PSA 12 ng/ml SCC T4 i co dalej...

Nieprzeczytany postautor: lila » 10 mar 2018, 12:53

Witam wszystkich.
Mój tato niedawno skończył 70 lat od kilku lat był pod opieką urologa, który wszelkie problemy i przerost prostaty leczył antybiotykami.
Od grudnia 2017 zaczeły sie problemy z oddawaniem moczu, doszło prawie do zastoju, założono cewnik, porobiono badania w szpitalu i wypisano, od tamtej pory kilkakrotnie bylismy na SOR, aż wreszcie zlecono biopsję, wynik powalił na kolana, rak drobnokomórkowy prostaty, tak rzadki, że ordynator dzwonił do patologów czy sie nie pomylili.
Po scyntygrafii przerzuty do żeber, kregosłupa, łopatki, miednicy i mostka..., nawet nie mam siły dołączac wyników, dopiero zdiagnozowany, a tak już zaawansowany przy PSA 12 ng/ml, bez objawów jak do tej pory, bez bólu, itp.
Przepraszam za takie chaotyczne pisanie.
Onkolog stwierdziła radioterapia paliatywna od poniedziałku 12 marca 2018.
lila
Użytkownik
 
Posty: 6
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:46
Blog: Wyświetl blog (0)

Tato l.70 PSA 12 ng/ml SCC T4 i co dalej...

Nieprzeczytany postautor: stanis » 10 mar 2018, 13:01

Lila, witaj wśród nas,

W przeważającej większości, ok. 95% zdiagnozowanych przypadków raka prostaty, to gruczolakorak. B. rzadko występuje bardzo niebezpieczny neuroendokrynny rak prostaty lub drobnokomórkowy rak prostaty, obydwa wykazują tendencje do szybkiego rozprzestrzeniania się i powstawania wczesnych przerzutów.

Dołącz pr. wyniki badań, wówczas będziemy w stanie cokolwiek doradzić.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml

XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku, potwierdziło w obrazie MRI tylko ich częściowe usunięcie w RP.
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2019
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Tato l.70 PSA 12 ng/ml SCC T4 i co dalej...

Nieprzeczytany postautor: lila » 10 mar 2018, 13:12

Wszystkie badania ma moja mama, dopiero w poniedziałek się z nia zobaczę. Dużo czytałam nt temat raka drobnokomórkowego niestety leczenie jest troche w ciemno, bo nie ma żadnych schematów do tego typu raka i to jest przerażające.
lila
Użytkownik
 
Posty: 6
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:46
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tato l.70 PSA 12 ng/ml SCC T4 i co dalej...

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 10 mar 2018, 15:11

lila pisze: Dużo czytałam nt temat raka drobnokomórkowego niestety leczenie jest troche w ciemno, bo nie ma żadnych schematów do tego typu raka i to jest przerażające.



A ten artykul znasz?


The Treatment of Systemic Neuroendocrine Prostate Cancer

MAY 26, 2016


Dr. Rahul Aggarwal
In the following article, Rahul Aggarwal, MD, answers a question posed by an attendee during a 2015 Best of ASCO® Meeting. Dr. Aggarwal is an assistant clinical professor in the Division of Hematology/Oncology at the University of California, San Francisco.

Question: How do you treat patients with neuroendocrine prostate cancer presenting with systemic disease?

Answer: Neuroendocrine prostate cancer (NEPC) is a lethal disease subset with median overall survival of less than 1 year from time of detection.1 The choice of systemic therapy depends on the clinical context (de novo vs. treatment emergent) and pathologic findings (small cell vs. focal neuroendocrine differentiation). Patients presenting with de novo pure small cell carcinoma arising from the prostate gland, a rare entity observed in approximately 1% of all prostate cancer cases, should be treated with a platinum plus etoposide combination similar to the treatment for small cell lung cancer. In contrast, patients with metastatic high-grade carcinoma with evidence of focal neuroendocrine differentiation on prostate biopsy (e.g., positive chromogranin staining by immunohistochemistry) without small cell morphology should be treated with primary androgen deprivation therapy (ADT) plus the addition of six cycles of concurrent docetaxel for those with high-volume metastatic disease.2

More commonly than de novo disease, NEPC is a treatment-emergent phenomenon arising among patients with metastatic castration-resistant prostate cancer (mCRPC) following the application of ADT. Treatment-emergent NEPC (t-NEPC) may involve 30% to 40% of patients with mCRPC, including 10% to 15% with pure small cell histologic differentiation and a larger proportion (about 25%) with an intermediate phenotype between adenocarcinoma and small cell.1 Despite the relatively high prevalence of t-NEPC, detection is a challenge. Serum neuroendocrine markers, including chromogranin and neuron-specific enolase, have limited sensitivity. An aggregate of clinical factors (e.g., visceral metastases, elevated serum markers, lytic-predominant bone metastases, and disease burden out of proportion to serum prostate-specific antigen [PSA]), as used in a prior phase II study, are likely to enrich for detection of t-NEPC at the expense of lower specificity.3 Circulating tumor cell analysis has recently been shown to enable detection and characterization of t-NEPC but remains a research tool.4 Metastatic tumor biopsy remains the gold standard for t-NEPC detection, despite limitations such as tumor heterogeneity. Consideration of tumor biopsy is particularly important in cases in which pure small cell histology is suspected.

In cases in which mCRPC biopsies reveal pure small cell differentiation, cytotoxic chemotherapy is preferred over androgen pathway inhibitors, such as abiraterone or enzalutamide. In cases of biopsy-proven small cell carcinoma with concomitant persistent androgen receptor (AR) expression/activity (e.g., high serum PSA and AR/PSA immunohistochemical expression),5 carboplatin plus docetaxel is a reasonable option for patients who are deemed fit. In cases with minimal evidence of dependence on AR signaling (e.g., very low serum PSA, AR-null expression on biopsy, and primary resistance to ADT), platinum/etoposide doublet may be the preferred front-line chemotherapeutic option. For patients with metastatic castration-resistant tumor biopsies that reveal high-grade adenocarcinoma with focal neuroendocrine differentiation, or for those with intermediate phenotypic features without frank small cell morphology, standardly applied clinical factors per National Comprehensive Cancer Network and other treatment guidelines can be used to guide the choice of therapy.6 This may include both cytotoxic chemotherapy and/or androgen signaling inhibitors, among others. A taxane plus carboplatin doublet may be considered in this situation in patients who are deemed fit, but clinical trials are lacking to prove superiority of this approach over taxane monotherapy. Given the relatively poor outcomes and aggressive clinical course, as novel therapeutic targets are identified t-NEPC, participation in prospective clinical trials is strongly encouraged.


https://am.asco.org/daily-news/treatmen ... ate-cancer
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7196
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tato l.70 PSA 12 ng/ml SCC T4 i co dalej...

Nieprzeczytany postautor: lila » 10 mar 2018, 15:27

Dziekuję zosiu bluszcz za ten artykuł, chemioterapia u taty nie wchodzi w gre, tak powiedziała onkolog radiolog, ponieważ boi sie o nerki, w których sa zastoje moczowe i guz zbyt mocno naciska na cewkę moczową. Czas przezycia... nie chcę o tym mysleć. Czy tato dostanie cos wiecej okaże sie w poniedziałek.
lila
Użytkownik
 
Posty: 6
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:46
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tato l.70 PSA 12 ng/ml SCC T4 i co dalej...

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 10 mar 2018, 15:55

A moze mogliby Tacie zrobic przezcewkową resekcje prostaty?
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7196
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tato l.70 PSA 12 ng/ml SCC T4 i co dalej...

Nieprzeczytany postautor: lila » 10 mar 2018, 16:43

Pani doktor o tym wspomniała i na razie tyle, nie wiem czy zbyt rozrosniety gruczol nie jest przeciwskazaniem. Wtedy rurka by wychodziła z pleców.
W piatek dał mocz do badania.
lila
Użytkownik
 
Posty: 6
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:46
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tato l.70 PSA 12 ng/ml SCC T4 i co dalej...

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 10 mar 2018, 21:51

Wtedy rurka by wychodziła z pleców.


Czyli zalozyliby mu nefrostomię.
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7196
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tato l.70 PSA 12 ng/ml SCC T4 i co dalej...

Nieprzeczytany postautor: hope77 » 10 mar 2018, 22:35

Bardzo współczuję :( W poniedziałek mój tata ma odebrać wyniki i już się boję...
Musi być jakieś wyjście...

Anna
hope77
Użytkownik
 
Posty: 40
Rejestracja: 07 mar 2018, 10:29
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tato l.70 PSA 12 ng/ml SCC T4 i co dalej...

Nieprzeczytany postautor: lila » 11 mar 2018, 09:29

Trzymam kciuki za taty wyniki Aniu, daj znać. Pozdrawiam.
lila
Użytkownik
 
Posty: 6
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:46
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tato l.70 PSA 12 ng/ml SCC T4 i co dalej...

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 12 mar 2018, 12:36

lila pisze:od kilku lat był pod opieką urologa, który wszelkie problemy i przerost prostaty leczył antybiotykami.

Ciekawe jaką diagnostykę wykonał w tym czasie pan lekarz, bo wyhodował tacie zaawansowanego raka. Rak drobnokomórkowy też jest wykrywalny metodami obrazowymi.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna

Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 1704
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tato l.70 PSA 12 ng/ml SCC T4 i co dalej...

Nieprzeczytany postautor: lila » 12 mar 2018, 19:22

Witaj, może nie uwierzysz, ale żadne. Gdy trafilismy po raz pierwszy na SOR (wczesniej mój tato był okazem zdrowia), zrobiono mu dużo badań i nawet chodził na konsultacje urologiczna i na tym sie skończyło. Gdy trafilismy po raz drugi na SOR, znowu badania i znowu konsultacja i w końcu skierowanie na biopsje prostaty. Potem czekanie na wynik - ten najgorszy. Teraz tato przed całym światem chce ukrywac swoja chorobę. Mamy o tym nikomu nie mówic a wystarczy na niego popatrzeć, ściągnęło go, blady... hm, nie da sie ukryć. Teraz przez cały tydzień radioterapia i dostał zastrzyk Diphereline (nastepny za 3 miesiące). Potem nastepny tydzień przerwa i tomograf, żeby zobaczyc czy guz chociąż troche zmniejszył ucisk na cewke moczowa, bo cały czas ma zastoje moczu w nerkach. Jeśli tak to chemioterapia.
lila
Użytkownik
 
Posty: 6
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:46
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tato l.70 PSA 12 ng/ml SCC T4 i co dalej...

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 12 mar 2018, 21:58

lila pisze:Witaj, może nie uwierzysz, ale żadne. Gdy trafilismy po raz pierwszy na SOR, (wczesniej mój tato był okazem zdrowia) zrobiono mu dużo badań i nawet chodził na konsultacje urologiczna i na tym sie skończyło. Gdy trafilismy po raz drugi na SOR, znowu badania i znowu konsultacja i w końcu skierowanie na biopsje prostaty.


Na pan lekarza urologa powinno zostać napisane zażalenie do Izby Lekarskiej, a być może od razu wziąć adwokata i skierować sprawę do sądu. To on, jeśli się tatą zajmował od kilku lat jest odpowiedzialny obecną sytuację. Metod diagnostyki jest trochę. Jestem przekonany, że można było wykryć raka dużo wcześniej.

Podobnie z SOR. Przyjeżdża pacjent 70 lat z zastojem moczu i nie robi się TRUS (czyli usg przez odbyt) i rezonansu. Dla mnie to granda. Choć wiem jak to wygląda, bo też tak w pierwszy etapie byłem leczony i to w prywatnych gabinetach urologicznych.


lila pisze:Teraz przez cały tydzień radioterapia i dostał zastrzyk Diphereline (nastepny za 3 miesiące). Potem nastepny, tydzień przerwa i tomograf, żeby zobaczyc czy guz chociąż troche zmniejszył ucisk na cewke moczowa, bo cały czas ma zastoje moczu w nerkach. Jeśli tak, to chemioterapia.


Zaproponowany schemat leczenia ma sens. Przy obciążonych nerkach CHT jest mocno problematyczna. Zastoje moczu w nerkach doprowadzą w końcu do ich uszkodzenia, więc jeśli nie da się udrożnić przepływu to niezależnie od dalszej drogi leczenia jednak może być konieczne wyprowadzenie nefrostomii. Życzę, aby rozpoczęta hormonoterapia i naświetlanie cytoredukcyjne dało pożądane efekty.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna

Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 1704
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 13 gości

logo zenbox