Tata 65l. PSA 0,944 ng/ml? BxGl.3+3cT2a?

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tata 65l. PSA 0,944 ng/ml? BxGl.3+3cT2a?

Nieprzeczytany postautor: Piotr88 » 07 lut 2018, 15:50

Witam,

Wyniki mojego taty,
prosiłbym o opinie na ten temat .


BIOPSJA

rozpoznanie:
Rak gruczołowy prostaty M-8140/3. Gleason (3+3) -1.2
rozrost adenomatyczny prostaty -2, 3, 4.

rak prostaty obecny w bioptacie 1 na długości 1cm i na długości 1.5cm
i w bioptacie 2 obecny na długości 0.4 cm


Opis makroskopowy:
1. 3 wałeczki długości do około 0.5 cm. Materiał pobrano w całości do badania
2. 2 wałeczki +1 drobny fragment tkankowy.
3. 3 wałeczki długości do około 0.5 cm. Materiał pobrano w całości
4. 3 wałeczki długość do około 0.5 cm. Materiał pobrano w całości do badania

Do badania nadesłano:
Materiał: Wycinki
Miejsce pobrania: stercz

Dodatkowy opis
1. płat prawy strefa obwodowa. boczna 3 wycinki
2. płat prawy strefa obwodowa pośrednia 3 wycinki
3. płat lewy strefa obwodowa boczna 3 wycinki
4. płat lewy strefa obwodowa pośrednia 3 wycinki
PSA- 0,944 ng/ml
DRE (+) oba płaty.





* Zachęcam koleżanki i kolegów do udzielania odpowiedzi. Przecież sami otrzymaliście je szybko.
Nie zawsze admini będą mogli robić to na czas. Wszyscy jesteśmy tu e-wolontariuszami.
Piotr88
Użytkownik
 
Posty: 5
Rejestracja: 07 lut 2018, 15:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: tata wiek 65 wyniki biopsji. psa 0,944 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: aga59 » 07 lut 2018, 18:43

Piotr,
tata ma dość łagodnego raka. Niziutkie PSA, niziutki Gleason. Napisz na co Tata choruje.
aga59
ur.1951, iPSA=18-X/2010,biopsjaX/2010-Gleason3+4,utkanie nowotworu 40%,30 dni APO-FLUTAM po 14 dniach 1 dawka ZoladexLA10,8 PR-II/2011 RCO-Bydgoszcz,50%wiązekNN
po PR:Gleason3+3, węzły czyste,brak naciekania pęcherzyków!!!!pT2cNO,Grade2, PSA3tyg-0,003/0,004/0,018,PSA6tyg=0,005!PSA12 tyg=0,008,7mies=0,002,10mc:0.017,13mc:0,002,17mc:0,022,23mc:0,044
30mc:0,090;33mc:0,118;36mc:0,150;38mc:0,1,39mc start RT 3D-IMRT X 15MeV 37x2Gy,3mc po RT=0,036;6mc po RT=0,013;10mc po RT=0,024;13mc=0,012;17mc=0008:21mc=0,004;25mc=0,004;28mc-0,01;35mc-0,009;41mc-0,009
http://www.gladiator-olsztyn.pl/viewtopic.php?id=385
aga59
Użytkownik
 
Posty: 991
Rejestracja: 13 lis 2010, 21:42
Lokalizacja: okolica Łodzi
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: tata wiek 65 wyniki biopsji. psa 0,944 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: Piotr88 » 07 lut 2018, 19:59

Badania sprzed roku:
PSA 0.900 ng/ml
gruczol krokowy powiekszony.


Ostatnio, 22 sierpnia 2017, usuniecie kamieni z nerek.

PSA 0,944 ng/ml
Piotr88
Użytkownik
 
Posty: 5
Rejestracja: 07 lut 2018, 15:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: tata wiek 65 wyniki biopsji. psa 0,944 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 07 lut 2018, 20:44

Piotr88 pisze:rak prostaty obecny w bioptacie 1 na długości 1cm i na długości 1.5cm i w bioptacie 2obecny na długości 0.4cm

Możesz sprawdzić ten opis. Tu pisze się o 1cm,1.5 cm, a niżej, że wałeczki miały do około 0.5cm. Nie wiadomo czemu wierzyć.
Prawda jest taka, że jeśli bioptaty miały faktycznie 0.5cm i żaden nie miał więcej, to jest to materiał niediagnostyczny. Prawidłowo pobrane bioptaty powinny mieć minimum 1cm.

Myślę, że warto byłoby dać ten materiał z biopsji do powtórnego przebadania przez patologa specjalizującego się w prostacie. Generalnie opis budzi podejrzenia, więc trudno traktować go jako miarodajny dla określenia stanu chorobowego.

Bazując na stwierdzeniach z biopsji i bardzo niskim PSA to:
- rak nisko agresywny,
- o małej ekspansji w prostacie


Jeśli ufać tym danym, to można:
- operować,
- naświetlać,
- obserwować, wg ściśle określonych procedur, aby nie przespać momentu, kiedy rak zacznie się rozwijać.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna

Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 1704
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 65l. PSA 0,944 ng/ml? BxGl.3+3cT2a?

Nieprzeczytany postautor: Piotr88 » 07 lut 2018, 21:46

Opis sprawdziłem słowo w słowo jak na opisie .
Co polecacie w takiej sytuacji ?
Piotr88
Użytkownik
 
Posty: 5
Rejestracja: 07 lut 2018, 15:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 65l. PSA 0,944 ng/ml? BxGl.3+3cT2a?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 07 lut 2018, 21:52

Piotr88,

Jestes pewien, ze podajesz wartosc PSA calkowitego a nie wolnego? Wklej dokumenty.
Jezeli PSA bylo tak niskie, to dlaczego Tate skierowano na biopsje?

Ops biopsji jest absolutnie niewiarygodny a sama biopsja musiala byc pobrana przez wyjatkowego partacza jesli udalo mu sie wyskubac jedynie niediagnostyczne 5 mm probki. Czy moglbys wkleic ten opis jako zalacznik (po uprzednim zamazaniu danych osobowych)?

Czy biopsja zostala wykonana pod kontrolą USG czy "na slepo"?
Jaka jest objetosc prostaty?
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7196
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata 65l. PSA 0,944ng/ml?BxGl.3+3cT2a LPR Gl.3+3pT2aN0LV0Pn0

Nieprzeczytany postautor: Piotr88 » 17 kwie 2018, 18:17

Tata juz po operacji laparoskopowej, która była przed świętami wielkanocnym.
Dzisiaj odebrałem wyniki i moje pytanie, co dalej ?
Konsultacja lekarska w poniedziałek.


20180417_132301.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Piotr88
Użytkownik
 
Posty: 5
Rejestracja: 07 lut 2018, 15:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 65l. PSA 0,944 ng/ml? BxGl.3+3cT2a?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 17 kwie 2018, 22:14

Dzisiaj odebrałem wyniki i moje pytanie, co dalej?



Co dalej?
Dalej, oprocz regularnego badania PSA, miejmy nadzieję, nic.

Z ciekawosci zapytam ponownie, co spowodowalo skierowanie na biopsje prostaty 65 letniego pacjenta z PSA <1 ng/ml?
Gdzie Tata byl operowany?

pzdr
zosia


[Edit]
Koniecznie przepytajcie doktora co sądzi na temat guzkow stromalnych i odraportuj co Wam powiedzial.
Podobnie jak Bela, uwazam, ze powinien zlecic powtorną oceny histopatologiczną wycietej prostaty.
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7196
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 65l. PSA 0,944 ng/ml? BxGl.3+3cT2a?

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 17 kwie 2018, 22:49

Wszystko ładnie, jeśli chodzi gruczolakoraka - niski Gleason potwierdzony, brak oznak inwazji i naciekania, jeśli jeszcze pooperacyjne PSA będzie na granicy wykrywalności, to pięknie.

Ale niepokojące są guzki stromalne. To bardzo rzadki wariant nowotworu (0,7%), taki guzek może być łagodny (tak zwany guzek o nieokreślonym potencjale złośliwienia), a może przekształcić się w mięsaka prostaty, a to wredny nowotwór. Największe szanse daje usunięcie guzków lub całej prostaty we wczesnym stadium, więc wygląda na to, że operacja mimo niskiego PSA była bardzo dobrą decyzją.

Popytajcie lekarzy o te guzki stromalne, co to jest, jakie rokowania, na jakie objawy uważać, jakie badania kontrolne.
Można też wziąć preparaty z histopatologii pooperacyjnej i dać dobremu patologowi do niezależnej oceny.

Patologia guzka prostaty
http://www.pathologyoutlines.com/topic/ ... rolif.html
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2572
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 65l. PSA 0,944 ng/ml? BxGl.3+3cT2a?

Nieprzeczytany postautor: Piotr88 » 18 kwie 2018, 07:05

Dziekuje za odpowiedzi.
Popytam lekarza w poniedziałek i napisze co powiedział.

A tata został skierowany na biopsje gdyż:
wcześniej mial operowane kamienie nerkowe bardzo duże, były komplikacje, bo utknął mały okruch kamienia w przewodach moczowych, tata gorączkował,
szereg badan miał później.

Później zmienił lekarza, u którego sie leczył na na tego, który go operował na kamienie, stwierdził on, ze Tata ma bardzo powiększoą prostate, zrobił badania, zrobił wywiady, moj dziadek tez miał (raka) prostaty i zmarł na to.
A później juz jakoś samo poszło.

Jak lekarz później stwierdził po biopsji, przy tak niskim PSA rak jest praktycznie niespotykany, ale jak bysmy nie sprawdzili to bysmy sie nie dowiedzieli.
Według mnie to była intuicyjna decyzja lekarza, która okazała sie trafna.
Piotr88
Użytkownik
 
Posty: 5
Rejestracja: 07 lut 2018, 15:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 65l. PSA 0,944 ng/ml? BxGl.3+3cT2a?

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 18 kwie 2018, 13:47

PSA faktycznie było niskie. Więc szansa na nowotwór mała, ale część przypadków nie daje wysokiego PSA.
Dobrze, że lekarz wykazał czujność, która w kontekście śmierci dziadka na RGK jest jak najbardziej zasadna. Nasz rak ma spore
korelacje genetyczne, część pewnie jeszcze nieprzebadane.

Pytanie, czy w kontekście niskiego wyjściowego PSA, monitorowanie pooperacyjne PSA jest wystarczającą diagnostyką.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna

Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 1704
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], zosia bluszcz i 12 gości

logo zenbox