Chlonka - dren jak długo po RP

Tu zadaj pytanie ogólne nie związane bezpośrednio z Twoim leczeniem

Chlonka - dren jak długo po RP

Nieprzeczytany postautor: promyk » 27 gru 2017, 22:45

Cześć wszystkim, tata po operacji radykalnej ma założony dren, który ma już miesiąc i wciąż ma wyciek, w zależności od dnia, to około 40 ml do nawet 110.
Czy to normalne? Czy są to jakieś powikłania? Miał ktoś podobnie? :(
promyk
 
Posty: 1
Rejestracja: 27 gru 2017, 22:33
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: dren jak długo

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 27 gru 2017, 23:21

WItaj na forum, Promyk.

Napisz wiecej o Tacie i jego chorobie podajac nastepujace informacje:

- wiek Taty
- ew. objawy
- wspolwystepujace choroby/poprzednie operacje
- historie PSA (z datami)
- przedoperacyjne zaawansowanie TNM (wklej opis biopsj/badan oprazowych)
- histopatologie pooperacyjna (wklej opis)

Napisz jaką metoda Tata byl operowany i gdzie.
I jak dlugo bral heparyne drobnocząsteczkową.

Mielismy ostatnio kilka przypadkow pacjentow z dlugotrwalym wyciekiem chlonki.
Jeden z pacjentow dorobil sie infekcji i byl leczony antybiotykami.

Aby znaleźć odnosne posty wpisz w wyszukiwarke "chlonka" lub "wyciek chlonki".

pzdr
zosia
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 8605
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: dren jak długo

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 05 sty 2018, 00:16

promyk pisze:Cześć wszystkim, tata po operacji radykalnej ma założony dren, który ma już miesiąc i wciąż ma wyciek, w zależności od dnia, to około 40 ml do nawet 110.
Czy to normalne? Czy są to jakieś powikłania? Miał ktoś podobnie? :(

Czasami takie rzeczy się zdarzają. Szczególnie po usunięciu węzłów, które są często usuwane w czasie RP. Podaj więcej informacji.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 3079
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: dren jak długo

Nieprzeczytany postautor: ttu » 07 sty 2018, 22:29

Ja mialem usuniete sporo wezlow chlonnych po lewej stronie i moze nie tylko ale pamietam ze dlugo ale bardzo dlugo mialem opuchniete nogi. Pamietam ze po RP nie moglem dojsc do siebie widzac swoje opuchniete nogi jak u slonia. Ale Z biegiem czasu opuchlizna mnie opuszczala. Caly czas chlonka splywala do moich nog. Wymyslalem takie sposoby jak nogi oparte o sciane by chlonka mogla swobodnie splywac. Blizna pooperacyjna czasem wydawalo sie ze sie goi a czem cos z nie wyplywa ale to dalo sie z czasem opanowac i wszystko wrocilo do normy.
Cierpliwosci.
Ur.1948. 2011r PSA=26 ng/ml. RTG pluc b/z. Biopsja 12 bioptatów GL=3+3=6 stercz okolo 35ml. Rozpoznanie kliniczne: N40 rozrost gruczołu krokowego. SPECT-CT nie uwidoczniono zaburzeń META. (2011r wykonano PR całkowity plus usunieto 15 wezłów chłonnych 3 zaraczone) Rozpoznanie z wypisu szpitala pT2cNxM0 Gl=6 ale wynik histopatologii pT3bN1M0 GL=3+5=8A (ognisko zaledwie Gl=4). Naciek nowotworu na obu płatach 30-40%. Obustronne naciekanie pęcherzyków nasiennych. Strona prawa margines ze stykiem raka na odcinku 5 mm. Strona lewa bez calkowitego przekroczenia i bez nacieku. 4 tyg po PR 2,13 ng/ml, 5 tyg po PR 1,94 ng/ml 6 tyg po PR 1,90. Leczenie niedoszczętnie wykonanaj PR. 12/2011 Początek HT Flutamid 250 mg przez 1 miesiac, Eligard do odwołania. RT techniką IMRT (V-MAT) fot.18 MeV na obszar loży po gruczole Dc=66 Gy/33 frakcje, węzłów biodrowych zewnętrznych Dc=60 Gy/30 frakcji, węzłów chłonnych miednicy Dc 46 Gy/23 frakcje. 2/2012 PSA=0,07 4/2012 PSA=0,006 7/2012 PSA=0,003 8/2012 PSA=0,004 9/2012 PSA=0,003 11/2012 PSA=0,003 02/2013 PSA=0,003 04/2013 PSA=0,003 7/2013 PSA=0,003 9/2013 PSA=0,003 11/2013 PSA=0,003 12/2013 PSA=0,003 [12/2013 KONIEC HT] 04/2014 PSA=0,003 T=4,34 ng/dl 07/2014 PSA=0,003 T=250 ng/dl 01/2015 PSA=0,003 T=270 ng/dl [1/2015 stan stabilny od kilku lat koniec leczenia i wizyt w DCO decyzja lekarza] 06/2015 PSA=0,003 12/2015 PSA=0,05 3/2016 PSA=0,139 6/2016 PSA=0,252 9/2016 PSA=0,406
1/2017 PSA=0,903 6/2017 PSA=1,960 9/2017 PSA=2,490 (10/2017 scyntygrafia wykazała zmianę metastatyczną w nasadzie łuku kręgu L3) 11/2017 W wykonanym badaniu MRI nie uwidoczniono ewidentnych cech wznowy w loży pooperacyjnej z roku 2011. W badaniu MRI nie wykazało zmian META w innych strukturach kostnych. 11/2017 PSA=4,460 T=360ng/dl. 12/2017 powrót do Eligard + Radioterapia stereotaktyczna fot. 6 MeV na obszar kręgosłupa lędźwiowego Dcałk.=24Gy w 3 frakcjach Df=8Gy. 01/2018 PSA=0,107 ng/ml T<2,50 ng/dl 02/2018 PSA=0,024 03/2018 PSA=0,01 06/2018 PSA=0,006 09/2018 PSA<0,003 12/2018 PSA< 0,003 6/2019 PSA< 0,003
Awatar użytkownika
ttu
 
Posty: 520
Rejestracja: 19 lip 2011, 07:48
Lokalizacja: Wrocław
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Mam pytanie? * I have a question?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości

logo zenbox