52l. 2014-16 Focusin PSA 5.37 ng/ml Bx1neg. Bx2neg.

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

52l. 2014-16 Focusin PSA 5.37 ng/ml Bx neg.

Nieprzeczytany postautor: Darko » 03 wrz 2017, 08:28

Zosiu,dziękuję za pamięć
U mnie ostatnio sporo się działo i postanowiłem na chwileczkę odpuścić temat prostaty
Urodziła mi się pierwsza wnuczka i nie chciałem absorbować rodziny moimi problemami
Pierwszą kolonoskopię miałem w przychodni,w ramach badań przesiewowych
Zostały usunięte dwa polipy wielkości do 3mm
Pozostał jeden polip wielkości 18mm,który został usunięty w szpitalu dwa tygodnie po pierwszej kolonoskopii
Lekarz stwierdził że wszystko ok,ale oczywiście musi to zostać potwierdzone w badaniu histopatologicznym usuniętych polipów
Wyniki już są i muszę je odebrać
Potem mój urolog był na urlopie i jakoś tak zleciało do dzisiaj
Tak jak pisałem wcześniej,rozważam biopsję w szpitalu w Puławach u ordynatora u którego się leczę,
ale jeśli ktoś może polecić mi przychodnię albo szpital w lubelskim albo mazowieckim,
gdzie wykonują "porządne" biopsje saturacyjne (może być prywatnie),to również to rozważę,
bo nie wiem do końca jaki jest standard takiej biopsji w Puławach
ur.64r
X'14r PSA 3,25 ng/ml
X'15r PSA 4,13 ng/ml
XI'16r PSA 5,23 ng/ml,fPSA 0,67 ng/ml,tPSA/fPSA=12,4%
XII'16r biopsja-wynik negatywny
II'17r PSA 6,570ng/ml,fPSA 0,872 ng/ml,tPSA/fPSA=13,3%
III'17r PSA 6,020ng/mg
IV'17r PSA 7,220ng/ml
V'17r PSA 8,030ng/ml
VI'17r MRI 3T pkt2.Niska
VII'17r PSA 7,220ng/ml
VIII'17r PSA 7,850ng/ml
IV'18r PSA 10,900ng/ml
V'18r MRI 3T pkt2.Niska
V'18r PSA 12,470ng/ml
VI'18r skierowanie na kolejną biopsję


.....zobaczymy co dalej
Darko
Użytkownik
 
Posty: 73
Rejestracja: 06 gru 2016, 19:22
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 52l. 2014-16 Focusin PSA 5.37 ng/ml Bx neg.

Nieprzeczytany postautor: Darko » 24 maja 2018, 16:33

Witam po dłuższej nieobecnośc.

Od ubiegłego roku postanowiłem przeczekać obserwując postęp mojej choroby.
U urologa bywałem systematycznie, ale wizyty te nie wnosiły nic nowego do diagnostyki.
Lekarz cały czas proponował kolejną biopsję, ale wcześniej chciałem zrobić kolejne MRI, które zrobiłem w ubiegłą sobotę w ECZ Otwock.
Dzisiaj odebrałem wynik, który załączam nizej.

Jak widać w opisie od roku niewiele się zmieniło, poza tym, że PSA systematycznie rośnie.
W następną środę mam wizytę u urologa i pewnie zapiszę się na biopsję.
Gruczoł bardzo duży 92 ml i cały czas pocieszam się tym, że to jego wielkość jest przyczyną wzrostu PSA, tym bardziej, że ok. 10, a może 15 lat temu, ojciec miał zabieg adenomektomii z powodu bardzo dużej prostaty.

Jeśli kolejna biopsja będzie negatywna, ja również będę chyba musiał poddać się takiemu zabiegowi, bo mam coraz większe problemy z oddawaniem moczu
Tak tylko sobie marzę :)

MRI 2018r.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ur.64r
X'14r PSA 3,25 ng/ml
X'15r PSA 4,13 ng/ml
XI'16r PSA 5,23 ng/ml,fPSA 0,67 ng/ml,tPSA/fPSA=12,4%
XII'16r biopsja-wynik negatywny
II'17r PSA 6,570ng/ml,fPSA 0,872 ng/ml,tPSA/fPSA=13,3%
III'17r PSA 6,020ng/mg
IV'17r PSA 7,220ng/ml
V'17r PSA 8,030ng/ml
VI'17r MRI 3T pkt2.Niska
VII'17r PSA 7,220ng/ml
VIII'17r PSA 7,850ng/ml
IV'18r PSA 10,900ng/ml
V'18r MRI 3T pkt2.Niska
V'18r PSA 12,470ng/ml
VI'18r skierowanie na kolejną biopsję


.....zobaczymy co dalej
Darko
Użytkownik
 
Posty: 73
Rejestracja: 06 gru 2016, 19:22
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 52l. 2014-16 Focusin PSA 5.37 ng/ml Bx neg.

Nieprzeczytany postautor: stanis » 24 maja 2018, 19:38

Darko,

Dobrze, że zrobiłeś mpMRI a nie MRI, bowiem ocena PIRADS 2 wyjaśnia , ze to jednak łagodny przerost prostaty do 92 cm3 winduje PSA. Dla przypomnienia objętość zdrowej prostaty 25 cm3.

Ja bym sugerował zatem zamiast biopsji zabieg TURP - przezcewkowego wyresekowania prostaty https://portal.abczdrowie.pl/przezcewko ... kcja-turpa.
Wynik badania hist-pat pobranego materiału będzie bardziej wiarygodny niż wynik biopsji.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2231
Rejestracja: 10 sie 2014, 10:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: 52l. 2014-16 Focusin PSA 5.37 ng/ml Bx neg.

Nieprzeczytany postautor: Darko » 25 maja 2018, 15:06

Rozważam TURP, a być może adenomektomie, bo gruczoł sporych rozmiarów i nie wiem czy będzie to można zrobić przez cewkę.
Ale co jeśli w wypłukanym/wyciętym materiale znajdą raka?
Nie będzie wiadomo, w której części prostaty jest nagromadzenie komórek rakowych.
Jeśli prostata nadawać się będzie do wycięcia, chirurg nie będzie wiedział jakie marginesy zastosować.

Jest oczywiście też czarniejsza wersja, jak u jednego z użytkowników tego forum, że po zabiegu TURP w pobranym materiale stwierdzono raka 5+4, co gorsza już z przerzutami.
Z drugiej strony, gruczoł u mnie naprawdę duży i kolejna zwykła biopsja może niewiele wyjaśnić, a z tego co zdążyłem się zorientować,
mój lekarz nie jest entuzjastą biopsji saturacyjnych, powiedział, że z prostaty po takiej biopsji pozostanie sito.
Może miał na myśli prostatę standardowych rozmiarów a nie moją prawie 4x większą?
I bądź tu człowieku mądry.

Rozważam trzy opcje:
1. Zawierzyć MRI i czekać na rozwój wypadków, regularnie, powiedzmy co miesiąc, mierząc poziom PSA.
2. Zrobić biopsję, może saturacyjną, bo i tak ta zwykła byłaby w sedacji, którą wyprosiłem u lekarza.
3. Zrobić TURP.

W środę mam wizytę u lekarza, ale on będzie obstawał za biopsją, bo cały czas mnie do niej namawia.
ur.64r
X'14r PSA 3,25 ng/ml
X'15r PSA 4,13 ng/ml
XI'16r PSA 5,23 ng/ml,fPSA 0,67 ng/ml,tPSA/fPSA=12,4%
XII'16r biopsja-wynik negatywny
II'17r PSA 6,570ng/ml,fPSA 0,872 ng/ml,tPSA/fPSA=13,3%
III'17r PSA 6,020ng/mg
IV'17r PSA 7,220ng/ml
V'17r PSA 8,030ng/ml
VI'17r MRI 3T pkt2.Niska
VII'17r PSA 7,220ng/ml
VIII'17r PSA 7,850ng/ml
IV'18r PSA 10,900ng/ml
V'18r MRI 3T pkt2.Niska
V'18r PSA 12,470ng/ml
VI'18r skierowanie na kolejną biopsję


.....zobaczymy co dalej
Darko
Użytkownik
 
Posty: 73
Rejestracja: 06 gru 2016, 19:22
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 52l. 2014-16 Focusin PSA 5.37 ng/ml Bx neg.

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 25 maja 2018, 17:03

Myślę, że koncepcja obserwacji PSA jest ok.

Jednak jeśli problemy z przerostem będą dawały o sobie znać, trzeba zrobić jak najszybciej TURP lub adenomektomię, bo może dość do zatrzymania spływu moczu. Wtedy nie ma na co czekać. Prostata już obecnie prawie 4 razy większa od normalnej. Należałoby się też dokładnie zdiagnozować co do zalegania moczu w pęcherzu i całkowitego wypróżniania. Brak spływu moczu z moczowodów może rzutować na nerki i w dłuższej perspektywie prowadzić do ich degradacji.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2301
Rejestracja: 12 wrz 2014, 14:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 52l. 2014-16 Focusin PSA 5.37 ng/ml Bx neg.

Nieprzeczytany postautor: souflet » 12 cze 2018, 20:09

Ktoś, niestety nie pamiętam kto, na forum podzielił się wiedzą na temat histopatologii z TURP, że rzadko ujawnia raka, ponieważ ten gnieździ się zazwyczaj na wierzchu, podczas gdy wydłubuje sie w tym zabiegu środek tylko. =|
Ojciec ur. 1937
testosteron wyjściowy (czerwiec 2018) 7,8ng/ml
PSA 39ng/ml(luty2018) GS 5+4 PSA 5,8(czerwiec2018) PSA 7,4ng/ml(wrzesień) 14,8ng/ml(październik)
scyntygrafia(maj2018) meta do żeber, kręgosłupa, kości miednicy
leczenie(czerwiec 2018)APO-flutam, Dipherline
souflet
Użytkownik
 
Posty: 25
Rejestracja: 12 cze 2018, 16:35
Blog: Wyświetl blog (3)

52l. 2014-16 Focusin PSA 5.37 ng/ml Bx1neg. Bx2neg.

Nieprzeczytany postautor: Darko » 14 wrz 2018, 14:53

Witam po dłuższej nieobecności.

Jestem po kolejnej biopsji, tym razem saturacyjnej, 20 wycinków w znieczuleniu ogólnym.
Dzisiaj odebrałem wynik,który zamieszczam.

Żebym nie czytał tego forum pewnie nie jeden korek od szampana by strzelił, ale czytam i wiem, że biopsja może raka potwierdzić, ale nie może go wykluczyć
Jednak poprzednia biopsja była negatywna, dwa rezonanse multiparametryczne również raczej wykluczyły raka, więc tak po trochu mogę chyba świętować a przynajmniej nie myśleć o raku.

Jednak to PSA mnie dobija, bo systematycznie rośnie.
Pod koniec maja tego roku (2018) wynosiło ponad 12 ng/mg.

Finasterydu nigdy przetem brałem, ale od początku czerwca tego roku zacząłem brać, bo miałem coraz większe problemy z oddawaniem moczu, a po drugie, szykowałem się już na kolejną biopsję, której wynik przewidywałem jako pozytywny, więc było mi wsio ryba z zafałszowaniem PSA przez finasteryd.
Po dwóch miesiącach przyjmowania Apofiny PSA spadło do 8 ng/ml
Później już go nie mierzyłem, bo była biopsja.

W dniu poprzedzającym biopsję, lekarz w szpitalu po analizie moich dwóch rezonansów magnentycznych stwierdził, że to wysokie PSA może produkować potężna prostata którą posiadam, ale był to młody lekarz i do jego tezy podszedłem trochę z rezerwą, tym bardziej, że urolog znacznie starszy stażem, u którego się leczę (również z tego szpitala) raczej to wykluczył.

Reasumując:
Na razie odpuszczam "raka" mojej prostaty, postaram się o tym nie myśleć, bo to trochę dołuje człowieka.
PSA będę oczywiście systematycznie co miesiąc mierzył, ale póki co, żadne tam dodatkowe mpMRI czy biopsje.

Pewnie za jakiś czas, o ile da Bóg, nie wykryjemy raka, czeka mnie TURP, albo najprędzej adenomektomia, bo prostata wtedy przekroczy już pewnie ponad 100ml,
a jak wyczytałem w necie, tak dużej prostaty nie chcą robić w TURP.
Głowy nie dam, ale mój ojciec miał ok 15 lat temu również adenomektomię, bo prostata była przeogromna i do dzisiaj czuje sie świetnie, czego i sobie z powodów dziedzicznych życzę.

Jeszce odniosę się do biopsji.
Tą którą miałem teraz w Puławach, to poezja.
Nie chodzi tylko o akceptację bólu, bo wiadomo, tutaj była narkoza, a w poprzednim renomowanym szpitalu na żywca, ale o podejście do pacjenta.
Tam leżałem na fotelu ginekologicznym z jajami na wierzchu podczas całej biopsji a tutaj miałem fartuszek i nawet podczas przekładania z łóżka na łóżko,
siostry zadbały aby nie eksponować moich "klejnotów".
Po drugie, tutaj biopsja była na boku, więc to też ma jakieś plusy.
Ot, takie małe niuanse, a cieszą.


biopsja saturacyjna 24.08.18.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ur.64r
X'14r PSA 3,25 ng/ml
X'15r PSA 4,13 ng/ml
XI'16r PSA 5,23 ng/ml,fPSA 0,67 ng/ml,tPSA/fPSA=12,4%
XII'16r biopsja-wynik negatywny
II'17r PSA 6,570ng/ml,fPSA 0,872 ng/ml,tPSA/fPSA=13,3%
III'17r PSA 6,020ng/mg
IV'17r PSA 7,220ng/ml
V'17r PSA 8,030ng/ml
VI'17r MRI 3T pkt2.Niska
VII'17r PSA 7,220ng/ml
VIII'17r PSA 7,850ng/ml
IV'18r PSA 10,900ng/ml
V'18r MRI 3T pkt2.Niska
V'18r PSA 12,470ng/ml
VI'18r skierowanie na kolejną biopsję


.....zobaczymy co dalej
Darko
Użytkownik
 
Posty: 73
Rejestracja: 06 gru 2016, 19:22
Blog: Wyświetl blog (0)

52l. 2014-16 Focusin PSA 5.37 ng/ml Bx1neg. Bx2neg.

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 14 wrz 2018, 20:59

Hej Darko,

Dzięki za update.

Interesujące jest, ze w opisie oceny histopatologicznej nie ma pol slowa na temat BPH (lagodnego przerostu prostaty).
Za to we wszystkich zbadanych wycinkach patolog znalazl chroniczny stan zapalny (z czego w jednym stan zapalny wysokiego stopnia). W dwoch wycinkach, oprocz prostatitis, stwierdzono obecnosc atrofii.



Ponizej artykul (w j. angielskim, ale autorzy polscy, wiec z pewnoscią istnieje wersja w j.polskim) na temat endoskopowej prostej prostatektomii (LA & RASP).


Endoscopic simple prostatectomy.pdf
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7736
Rejestracja: 13 cze 2009, 00:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 52l. 2014-16 Focusin PSA 5.37 ng/ml Bx1neg. Bx2neg.

Nieprzeczytany postautor: Darko » 15 wrz 2018, 05:37

Dziękuję Zosiu za wyjaśnienie, wieczorem poczytam
Wizytę u swojego lekarza mam na początku października, zobaczymy co powie.
ur.64r
X'14r PSA 3,25 ng/ml
X'15r PSA 4,13 ng/ml
XI'16r PSA 5,23 ng/ml,fPSA 0,67 ng/ml,tPSA/fPSA=12,4%
XII'16r biopsja-wynik negatywny
II'17r PSA 6,570ng/ml,fPSA 0,872 ng/ml,tPSA/fPSA=13,3%
III'17r PSA 6,020ng/mg
IV'17r PSA 7,220ng/ml
V'17r PSA 8,030ng/ml
VI'17r MRI 3T pkt2.Niska
VII'17r PSA 7,220ng/ml
VIII'17r PSA 7,850ng/ml
IV'18r PSA 10,900ng/ml
V'18r MRI 3T pkt2.Niska
V'18r PSA 12,470ng/ml
VI'18r skierowanie na kolejną biopsję


.....zobaczymy co dalej
Darko
Użytkownik
 
Posty: 73
Rejestracja: 06 gru 2016, 19:22
Blog: Wyświetl blog (0)

Poprzednia

Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 15 gości

logo zenbox