r.1962 PSA10.4ng/ml BxGl.3+4cT2c LPR Gl.4+5pT3bN0M0EPE+R?

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Re: r.1962 PSA10.4ng/ml BxGl.3+4cT2c LPR Gl.4+5pT3bN0M0EPE+R

Nieprzeczytany postautor: Jarek Sop » 19 mar 2019, 01:59

Czekać czy naświetlać loże w ciemno? Dylemat wielu z nas po prostatektomii radykalnej, u których stwierdza się stopniowy wzrost PSA.

Gdzieś czytałem, że przedział PSA 0,2- 0,5 ng/ml lepiej prognozuje skuteczną radioterapię ratunkową, niz podjęcie się jej powyżej PSA 0,5 ng/ml czyli doczekawszy się 50% prawdopodobieństwa wykrycia miejsca wznowy przy uzyciu np. PET PSMA 68 Ga. (Kiedys widziałem film szwajcarskiej lekarki, która z zachwytem wyrażała się, że zmiany przy uzyciu tego aparatu diagnostycznego wykrywa się znacznie wczesniej. Przypadki na tym forum jednak tego nie potwierdzają).
Każdy przypadek to osobna historia. U Ciebie nigdy nie było nieoznaczalnego PSA po operacji, ale dynamika wzrostu wolna.
Z innych źródeł, np. niemieckich, wiadomo, że wznowa pooperacyjna na poziomie PSA 0,2 ng/ml po trzech latach od daty zabiegu sugeruje raczej miejscową wznowę, a jesli wczesniej, to przerzut odległy, najczęściej węzeł.
Ty się zblizasz od 3-ej rocznicy, przy dwóch słabych czynnikach rokujących pT3b oraz ognisku raka o złośliwości Gl 4+5. Zapomniałem o czymś?

Poniżej na temat prognozy skuteczności ratunkowej RT w rodzimym czasopismie.

http://www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?2884
Jarek Sop. ur. 1963. PSA VII 2016 - 12.12 ng/nl, PSA VIII 2016 - 11.42 ng/nl. BIOPSJA 2.09. 2016 TRUS Stercz dobrze odgraniczony o nieznacznie zatartej budowie strefowej, wzmożona spoistość płata prawego
I. Płat lewy - pięć wałeczków tkanki o wym. 1,0 - 1,8 cm II. Płat prawy - pięć wałeczków tkanki o wym. 0,8 - 1,6 cm I. Utkanie gruczołu krokowego bez nacieku nowotworowego
II. Rak gruczołowy stercza, wg Gleasona 3+4 Utkanie raka znajduje się we wszystkich biopiatach z płata prawego i zajmuje około 80% powierzchni ich przekrojów. Widoczne "naciekanie przestrzeni okolonerwowych"
LPR 15.11.16, Badanie histopatologiczne pooperacyjne Gleason 3+3
Utkanie raka zajmuje ponad połowę płata prawego i ok. 1% płata lewego.
W płacie prawym w części oraz w linii cięcia dolnej (przeciwnej do pecherza) znajdują się pojedyncze rozproszone cewki raka.
Na obwodzie guza naciekanie licznych gałązek nerwowych
Linie cięć chirurgicznych cewki sterczowej, powierzchnia odcięcia stercza od pęcherza oraz pęcherzyki nasienne i kikuty nasieniowodów wolne od nowotworu.
Naciekania tkanek około sterczowych nie ma.
Węzły chłonne wolne od nowotworu.
pT2c, N0, R1, EPE (-) PSA 16.11.16 - 5,15,
PSA 6 tyg. po operacji <0,002 PSA 3 mieś. po operacji (bez 1 tyg.) <0,002 PSA 6 mies. po operacji 0,007 PSA 8 mies. po operacji 0,008 PSA 11 mies. po operacji 0,017 PSA ok 2 lata po prostatektomii ) 0,137. Badanie PET PSMA 68 ga (26.09.2018) wynik negatywny. Kwalifikacja na Tomo - terapię 34x2Gy=68 Gy. Początek 24.10.18, koniec 11.12.18, PSA 10.12.18 = 0,096, 11.03.19 = 0,025 ng/ml 10.06.19 = 0,004 ng/ml
Jarek Sop
 
Posty: 70
Rejestracja: 09 wrz 2016, 21:18
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1962 PSA10.4ng/ml BxGl.3+4cT2c LPR Gl.4+5pT3bN0M0EPE+R

Nieprzeczytany postautor: wit62 » 14 kwie 2019, 21:46

Otrzymałem wyniki RM i odbyłem konsultacje.

Badanie MR miednicy małej wykonano w sekwencjach T1, T2 zależnych, DW1, przed i dynamicznie po dożylnym podaniu kontrastu w płaszczyznach poprzecznych i czołowych.
Stan po prostatektomii.
W łoży pooperacyjnej uwidoczniono pasmowate zagęszczenia o niskim sygnale w obrazach T1, T2 zależnych nie wykazujące ograniczenia dyfuzji.
Krzywa wzmocnienia w obrębie tych zmian o typie stałego wzrostu przemawia za przeważającą komponentą włóknistą. Innych struktur heterogennych w łoży pooperacyjnej nie stwierdza się.
Węzły chłonne miednicy są niepowiększone.
Uwidocznione struktury kostne mają prawidłową intensywność sygnałów.
Śluzówka pęcherza o nieco nierównych obrysach.
W badaniu MR nie stwierdza się objawów wznowy miejscowej w miednicy małej.


Na konsultacji specjalista radiolog zalecił kontrolę PSA w czerwcu 2019.

Dla przypomnienia, poziom PSA:
grudzien 2018 - 0,154 ng/ml
marzec 2019 - 0,172 ng/ml.
(a więc nieznaczny wzrost).

W razie kolejnego wzrostu mam mieć wykonane PET z choliną i wtedy ma być podjęta ewentualna decyzja o radioterapii.
Według jego oceny pasmowate zagęszczenia są śladami pooperacyjnymi. Uznał, że wzrosty PSA są w tak niskim zakresie, że zaleca nie narażanie mnie na naświetlanie i ewentualne powikłania na tym etapie. Czekamy zatem do czerwca...
Rocznik 1962; 57 lat
06.2015 USG gruczoł krokowy powiększony 5x4,2x4,3cm; 09.2015 pierwsza wizyta u urologa; 11.2015 PSA (pierwsze w życiu) 10,4
12.2015 Biopsja stercza - płat prawy Gruczolakorak Gl.3+4, 1/6 naciek 80%; płat lewy Gruczolakorak Gl. 3+4, 4/5 naciek 60%, Neuroinwazja
12.2015 TRUS - stercz 56x52x30mm. Echo pł.pr. niejednorodne. Ciągłość torebki zachowana. Pęcherzyki nasienne nieposzerzone
01.2016 TK jamy brzusznej i miednicy małej - gr. 53x43x43mm, nieco niejednorodny, pozost.organy, węzły chłonne bez zmian i powiększeń
01.2016 MR - gr.36x55x45mm, pł.lewy naciek 12x28mm. Potw.hist-pat Ca gr.krok. bez cech przerwania torebki i naciekania okol. struktur.
01.2015 Scyntygrafia - whole body - wykryto zmiany o charakt.zapal. - zwyrodn., nie stwierdza się zm. metastatycznych.
PSA ng/mL 10,4 (XI.2015), 11,7 (I.2016), 12,8 (IV.2016)
LRP 5.05.2016 ŚCO Kielce cT2N0M0
Hist-pat 31.05.2016 Adenocarcnoma prostatae Gl. 9 (4+5) w dwóch płatach gr., naciek na tkanki i pnie nerwowe pT3b
Pecherzyki nasienne prawe i lewe - Adenocarcnoma prostatae, węzły chł. prawe i lewe oraz pow. pęcherzowa - bez przerzutu
PSA ng/mL 0,143 (05.2016), 0,053 (06.2016), 0,045 (07.2016), 0,054 (08.2016), 0,067 (09.2016), 0,102 (04.2017), 0,112 (02.2018), 0,154 (12.2018), 0,172 (03.2019)
Badanie MR miednicy małej z kontrastem 21.03.2019 wynik - nie stwierdza się objawów wznowy miejscowej w miednicy małej.

Przeto nigdy nie pytaj komu bije dzwon; Bije on Tobie
Awatar użytkownika
wit62
 
Posty: 31
Rejestracja: 22 sty 2016, 22:33
Lokalizacja: śląskie
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1962 PSA10.4ng/ml BxGl.3+4cT2c LPR Gl.4+5pT3bN0M0EPE+R

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 15 kwie 2019, 00:33

Na konsultacji specjalista radiolog zalecił kontrolę PSA w czerwcu 2019.

Wit, konsultowals się ze specjalistą radiologiem czy moze raczej ze specjalistą radioterapeutą?
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 8683
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1962 PSA10.4ng/ml BxGl.3+4cT2c LPR Gl.4+5pT3bN0M0EPE+R

Nieprzeczytany postautor: wit62 » 15 kwie 2019, 08:18

Przepraszam, moja pomyłka. Oczywiście był to specjalista onkolog-radioterapeuta w Katowickim Centrum Onkologii. Według mojej oceny bardzo rzeczowy i konkretny, znający się na rzeczy. Pozdrawiam
Rocznik 1962; 57 lat
06.2015 USG gruczoł krokowy powiększony 5x4,2x4,3cm; 09.2015 pierwsza wizyta u urologa; 11.2015 PSA (pierwsze w życiu) 10,4
12.2015 Biopsja stercza - płat prawy Gruczolakorak Gl.3+4, 1/6 naciek 80%; płat lewy Gruczolakorak Gl. 3+4, 4/5 naciek 60%, Neuroinwazja
12.2015 TRUS - stercz 56x52x30mm. Echo pł.pr. niejednorodne. Ciągłość torebki zachowana. Pęcherzyki nasienne nieposzerzone
01.2016 TK jamy brzusznej i miednicy małej - gr. 53x43x43mm, nieco niejednorodny, pozost.organy, węzły chłonne bez zmian i powiększeń
01.2016 MR - gr.36x55x45mm, pł.lewy naciek 12x28mm. Potw.hist-pat Ca gr.krok. bez cech przerwania torebki i naciekania okol. struktur.
01.2015 Scyntygrafia - whole body - wykryto zmiany o charakt.zapal. - zwyrodn., nie stwierdza się zm. metastatycznych.
PSA ng/mL 10,4 (XI.2015), 11,7 (I.2016), 12,8 (IV.2016)
LRP 5.05.2016 ŚCO Kielce cT2N0M0
Hist-pat 31.05.2016 Adenocarcnoma prostatae Gl. 9 (4+5) w dwóch płatach gr., naciek na tkanki i pnie nerwowe pT3b
Pecherzyki nasienne prawe i lewe - Adenocarcnoma prostatae, węzły chł. prawe i lewe oraz pow. pęcherzowa - bez przerzutu
PSA ng/mL 0,143 (05.2016), 0,053 (06.2016), 0,045 (07.2016), 0,054 (08.2016), 0,067 (09.2016), 0,102 (04.2017), 0,112 (02.2018), 0,154 (12.2018), 0,172 (03.2019)
Badanie MR miednicy małej z kontrastem 21.03.2019 wynik - nie stwierdza się objawów wznowy miejscowej w miednicy małej.

Przeto nigdy nie pytaj komu bije dzwon; Bije on Tobie
Awatar użytkownika
wit62
 
Posty: 31
Rejestracja: 22 sty 2016, 22:33
Lokalizacja: śląskie
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1962 PSA10.4ng/ml BxGl.3+4cT2c LPR Gl.4+5pT3bN0M0EPE+R

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 15 kwie 2019, 11:54

wit62 pisze:W razie kolejnego wzrostu mam mieć wykonane PET z choliną i wtedy ma być podjęta ewentualna decyzja o radioterapii.

Tylko, że przy Twoich wartościach PSA PET z choliną będzie całkowicie niediagnostyczny. Jak już, to PET PSMA, którego przydatność diagnostyczna zaczyna się od PSA 0,5 ng/ml.
Miałeś wysoki GS, więc jest ryzyko przerzutów, warto to ocenić przed RT. Wznowa nie musi być miejscowa.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2,
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 3170
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Poprzednia

Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 65 gości

logo zenbox
cron