Wyniki taty l.59 PSA 10 ng/ml BxGl.3+4 RP Gl.4+3 RT

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Re: Wyniki taty l.59 PSA 10 ng/ml BxGl.3+4 RP Gl.4+3 RT

Nieprzeczytany postautor: vivvian » 06 kwie 2018, 18:58

Czy w takim razie mam szukać onkologa czy chirurga urologa?
Taro podczas przed ostatniej wizycie sugerował PET, dr stwierdziła wtedy ze nie ma takiej potrzeby.
W tym tyg. była inna dr, nawet nie wspomniała o tym badaniu. Jak ja mam wymusić na nich skierowanie?
Dlatego szukam innego specjalisty i innej poradni, skoro ani skierowania na testosteron nie dali tym razem i zlecają badania, na których wyniki poczeka ponad miesiąc.


Podaje wypis po radioterapii i uzupełniam stopkę.

31.08.2015 - 16.10.2015
Radioterapia konformalna metoda Rapid-Arc fot. 6 MeV na obszar:
- loży po prostacie do DC=70Gy/35fr.
- węzłów chłonnych miednicy do Dc=50, 4 Gy/28fr

Kontynuacja hormonoterapii, Eligard 22,5 mg 1 am. co 3 miesiące do teraz.

18.12.2017
Testosteron - 27.83 ng/dl
Tato, lat 59. Od wielu lat byl pod kontrola lekarza z powodu "skaczacego" PSA od 3 do 12 ng/ml.
Biopsja #1 (2010) negatywna
PSA: 03.2013 - 3.69 ng/ml 11.2013- 5.46 ng/ml 07.2014 - 7.61 ng/ml 12.2014. - 11.53 ng/ml
12.2013 DRE +
Biopsja#2 => Gleason 3+4 =7, cT2NxMx
12.01.2015 scyntygrafia - bez zmian meta
23.04.2015 RP z limfadenektomia.
Badanie histopatologiczne, Gleason 4+3 = 7, pęcherzyki i marginesy czyste, przerzut w jednym węźle chłonnym.
09.06.15 PSA -1.20 ng/ml
10.07.15 PSA - 2.20 ng/ml, 13.07, inne labolatorium PSA 1.60 ng/ ml - wznowa Biochemiczna
31.08.15- 16.10.15 Radioterapia
Hormonoterpia Eligard co 3 miesiące.
vivvian
Użytkownik
 
Posty: 111
Rejestracja: 30 gru 2014, 00:16
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Wyniki taty l.59 PSA 10 ng/ml BxGl.3+4 RP Gl.4+3 RT

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 06 kwie 2018, 19:23

Wydaje mi się, że największe szanse na uzyskanie skierowania na PET mielibyście w CO. Jeśli badanie znajdzie gorący punkt/punkty, wtedy będzie wiadomo, co da się zrobić:

- jeśli to jeden lub kilka węzłów, można je próbować usunąć u dobrego chirurga lub naświetlić (jeżeli w DCO powiedzą, że nie dadzą rady naświetlić, można jeszcze to skonsultować w Gliwicach lub Poznaniu - może tam maja lepszy sprzęt i się podejmą) - czyli szukajcie wtedy radioterapeuty
- jeśli przerzut do kości - próbować naświetlić
- jeśli źródło produkujące PSA byłoby w miejscu które jest niedostępne dla RT czy chirurga, wtedy lekarz onkolog; pierwszy krok przy oznakach hormonooporści to włączenie bikalutamidu, a gdy przestanie działać - odstawienie, bo to też może dać 2-3 miesiące spadku. Potem NFZ daje obecnie 2 możliwości - chemioterapia albo Zytiga. Tata ma Gleasona 7, więc mógłby się ubiegać o abirateron / Zytigę przed docetakselem (o ile nefrolog zaakceptuje sterydy podawane osłonowo przy tym leku)
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2572
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Wyniki taty l.59 PSA 10 ng/ml BxGl.3+4 RP Gl.4+3 RT

Nieprzeczytany postautor: vivvian » 10 kwie 2018, 19:11

Tato się uparł i dziś pojechał do swojego urologa.
I co usłyszał?
A to ze ma czekać, ze PET robi się przy PSA powyżej 15 ng/ml, a rośnie, bo może jakaś komórka się uaktywniła, bo czasem tak jest i może spaść.
Ręce opadają.
Chciał jechać to pojechał, ale jutro rejestruje do onkologa prywatnie.
Czy dobrze robię, ze nie wierze w to co ten lekarz mówi ?
Tato, lat 59. Od wielu lat byl pod kontrola lekarza z powodu "skaczacego" PSA od 3 do 12 ng/ml.
Biopsja #1 (2010) negatywna
PSA: 03.2013 - 3.69 ng/ml 11.2013- 5.46 ng/ml 07.2014 - 7.61 ng/ml 12.2014. - 11.53 ng/ml
12.2013 DRE +
Biopsja#2 => Gleason 3+4 =7, cT2NxMx
12.01.2015 scyntygrafia - bez zmian meta
23.04.2015 RP z limfadenektomia.
Badanie histopatologiczne, Gleason 4+3 = 7, pęcherzyki i marginesy czyste, przerzut w jednym węźle chłonnym.
09.06.15 PSA -1.20 ng/ml
10.07.15 PSA - 2.20 ng/ml, 13.07, inne labolatorium PSA 1.60 ng/ ml - wznowa Biochemiczna
31.08.15- 16.10.15 Radioterapia
Hormonoterpia Eligard co 3 miesiące.
vivvian
Użytkownik
 
Posty: 111
Rejestracja: 30 gru 2014, 00:16
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Wyniki taty l.59 PSA 10 ng/ml BxGl.3+4 RP Gl.4+3 RT

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 11 kwie 2018, 23:45

NFZ-towskie wskazania do refundacji PET-CT które odnoszą się do rak prostaty pośrednio lub bezpośrednio:

15) planowanie radykalnej radioterapii o modulowanej intensywności wiązki, w celu oceny rozkładu żywotnych komórek nowotworowych, hipoksji lub proliferacji guza, jeżeli inne badania nie pozwalają na dokonanie takiej oceny; (...)
17) rak gruczołu krokowego i rak nerki, w celu rozpoznania nawrotu (przerzutów) po radykalnym leczeniu (tylko za pomocą PET ze znakowaną choliną lub octanem), jeżeli inne badania nie pozwalają na dokonanie takiej oceny;


Nigdzie nie ma kryterium PSA 15 ng/ml - wartością PET jest właśnie to, że wykrywa ogniska nowotworu przy niższym PSA niż inne metody i można interweniować wcześniej.

rośnie, bo może jakaś komórka się uaktywniła, bo czasem tak jest i może spaść

Litości.
Wizyta była prywatna czy państwowa?
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2572
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Wyniki taty l.59 PSA 10 ng/ml BxGl.3+4 RP Gl.4+3 RT

Nieprzeczytany postautor: vivvian » 12 kwie 2018, 06:35

Wizyta była prywatna.
Uparł się, żeby jechać, ale na 17.04.2018 zarejestrowałam prywatnie, tez do onkologa.
Urolog powiedział tez, ze ma niski testosteron, bo zastrzyki działają...
Ręce opadają.
Tato, lat 59. Od wielu lat byl pod kontrola lekarza z powodu "skaczacego" PSA od 3 do 12 ng/ml.
Biopsja #1 (2010) negatywna
PSA: 03.2013 - 3.69 ng/ml 11.2013- 5.46 ng/ml 07.2014 - 7.61 ng/ml 12.2014. - 11.53 ng/ml
12.2013 DRE +
Biopsja#2 => Gleason 3+4 =7, cT2NxMx
12.01.2015 scyntygrafia - bez zmian meta
23.04.2015 RP z limfadenektomia.
Badanie histopatologiczne, Gleason 4+3 = 7, pęcherzyki i marginesy czyste, przerzut w jednym węźle chłonnym.
09.06.15 PSA -1.20 ng/ml
10.07.15 PSA - 2.20 ng/ml, 13.07, inne labolatorium PSA 1.60 ng/ ml - wznowa Biochemiczna
31.08.15- 16.10.15 Radioterapia
Hormonoterpia Eligard co 3 miesiące.
vivvian
Użytkownik
 
Posty: 111
Rejestracja: 30 gru 2014, 00:16
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Wyniki taty l.59 PSA 10 ng/ml BxGl.3+4 RP Gl.4+3 RT

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 12 kwie 2018, 20:48

Zastrzyki działają, obniżając poziom testosteronu, ale komórki rakowe po jakimś czasie uniezależniają się od dostaw testosteronu z organizmu i trzeba je blokować innymi sposobami.

Zostaje radioterapeuta, który mógłby próbować dobić wznowę/przerzut (który najpierw trzeba zlokalizować) albo onkolog, dobierający leki nowszej generacji.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2572
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Wyniki taty l.59 PSA 10 ng/ml BxGl.3+4 RP Gl.4+3 RT

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 12 kwie 2018, 21:07

Iza, radioterapia byla w 2015, 70gy na loze i cos na wezly.
Mysle, ze warto zrobić PET w celu lokalizacji zmiany. I w zależności od tego gdzie jest, zastanowić się nad dalszą drogą leczenia. Niekiedy mozna wyciąć zaraczone węzły. Bez obrazowki to wszystko gdybanie. Wznowa jest podstawą do refundacji PET.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna

Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 1704
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Wyniki taty l.59 PSA 10 ng/ml BxGl.3+4 RP Gl.4+3 RT

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 12 kwie 2018, 22:16

Iza, radioterapia byla w 2015, 70gy na loze i cos na wezly.


Zgadza się, ale dostępnie położone odległe (=poza naświetlaną okolicą) przerzuty można naświetlić. Albo zoperować.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2572
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Wyniki taty l.59 PSA 10 ng/ml BxGl.3+4 RP Gl.4+3 RT

Nieprzeczytany postautor: vivvian » 17 kwie 2018, 18:57

Witak ponownie.

Tato dziś miał scyntygrafie i niestety chyba zaczyna się coś dziać :/
Przedstawiam wynik :

W badaniu scyntygraficznym wykonanym technika planarna oraz SPECT-CT uwidoczniono wzmożony metabolizm kostny.
- w prawej części trzonu i nasadzie prawego łuku Th10, LDCT przebudowa sklerotyczna- wysokie prawdopodobieństwo ogniska meta
- tylnym odcinku zebra IX prawego, bez patologii w LDCT - wysokie prawdopodobieństwo wczesnego ogniska meta.
Pozostałe bez zmian


Zaraz po tym tato miał wizytę u onkologa. W czwartek ma być w DOC we Wrocławiu, i tam maja podjąć decyzji leczeniu.
Boje się, bo tato ma niewydolność nerek, cały czas kreatynina wysoka.
Tato jest załamany, cały czas go wspieram, ale mimo wszystko :(
Tato, lat 59. Od wielu lat byl pod kontrola lekarza z powodu "skaczacego" PSA od 3 do 12 ng/ml.
Biopsja #1 (2010) negatywna
PSA: 03.2013 - 3.69 ng/ml 11.2013- 5.46 ng/ml 07.2014 - 7.61 ng/ml 12.2014. - 11.53 ng/ml
12.2013 DRE +
Biopsja#2 => Gleason 3+4 =7, cT2NxMx
12.01.2015 scyntygrafia - bez zmian meta
23.04.2015 RP z limfadenektomia.
Badanie histopatologiczne, Gleason 4+3 = 7, pęcherzyki i marginesy czyste, przerzut w jednym węźle chłonnym.
09.06.15 PSA -1.20 ng/ml
10.07.15 PSA - 2.20 ng/ml, 13.07, inne labolatorium PSA 1.60 ng/ ml - wznowa Biochemiczna
31.08.15- 16.10.15 Radioterapia
Hormonoterpia Eligard co 3 miesiące.
vivvian
Użytkownik
 
Posty: 111
Rejestracja: 30 gru 2014, 00:16
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Wyniki taty l.59 PSA 10 ng/ml BxGl.3+4 RP Gl.4+3 RT

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 17 kwie 2018, 23:09

Jeżeli we Wrocławiu powiedzą wam, że się nie da naświetlić przerzutów, skonsultujcie to jeszcze w Poznaniu albo Gliwicach. Może się da. Żeby jak najbardziej odsunąć w czasie chemioterapię.

Na amerykańskich forach czytałam, że pacjenci z ciężką niewydolnością nerek mieli robioną nefrostomię przed podaniem docetakselu.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2572
Rejestracja: 20 sty 2015, 01:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Wyniki taty l.59 PSA 10 ng/ml BxGl.3+4 RP Gl.4+3 RT

Nieprzeczytany postautor: vivvian » 21 kwie 2018, 20:37

Witam,

Tato jest po wizycie w DCO i niestety, ale nie chcą dać kolejnej radioterapii, bo tato już miał.
4 maja ma kolejną wizytę i zostanie podjęta decyzja czy chemia, i jaka ma być.
Jak mogę wzmocnić go w trakcie i po?
Nie odwleka tata od tej decyzji wiec chciałabym chociaż pomoc w ten sposób.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za każda radę.
Tato, lat 59. Od wielu lat byl pod kontrola lekarza z powodu "skaczacego" PSA od 3 do 12 ng/ml.
Biopsja #1 (2010) negatywna
PSA: 03.2013 - 3.69 ng/ml 11.2013- 5.46 ng/ml 07.2014 - 7.61 ng/ml 12.2014. - 11.53 ng/ml
12.2013 DRE +
Biopsja#2 => Gleason 3+4 =7, cT2NxMx
12.01.2015 scyntygrafia - bez zmian meta
23.04.2015 RP z limfadenektomia.
Badanie histopatologiczne, Gleason 4+3 = 7, pęcherzyki i marginesy czyste, przerzut w jednym węźle chłonnym.
09.06.15 PSA -1.20 ng/ml
10.07.15 PSA - 2.20 ng/ml, 13.07, inne labolatorium PSA 1.60 ng/ ml - wznowa Biochemiczna
31.08.15- 16.10.15 Radioterapia
Hormonoterpia Eligard co 3 miesiące.
vivvian
Użytkownik
 
Posty: 111
Rejestracja: 30 gru 2014, 00:16
Blog: Wyświetl blog (0)

Poprzednia

Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 12 gości

logo zenbox