U Diego powiększona prostata od 8 lat

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Re: U Diego powiększona prostata od 8 lat

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 05 kwie 2016, 10:48

rakar pisze:Na poważnie - widziałem ścinki swojego stercza po radio i brachyterapii. Rzecz jasna podczas wykonywanego zabiegu TURPem. Brrr!



Scinki z TURP nie sa do ogladania przez pacjenta, tylko do zbadania pod mikroskopem przez patologa.
Zawsze.
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Administrator
 
Posty: 6763
Rejestracja: 13 cze 2009, 01:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: U Diego powiększona prostata od 8 lat

Nieprzeczytany postautor: diego » 30 kwie 2016, 12:39

Już po kolejnej elektroresekcji
Wyniki za 3 tygodnie.
W epikryzie " elektroresekcja (tunelizacja) prostaty po stwierdzinym w badaniu cystoskopowym odroście prostaty
diego
ur 1948 PSA 2004r -2,05,2006-2,5, 2007-2,28, 2012-3,57 USG przez lata OK przerost prostaty zwapnienia leczenie Doxar i obserwacja.
Rok 2012 PSA -3,57 i wątpliwości lekarza biopsja wynik Adenocarcinoma GI Gleason 3+3=6 w jednym płacie zajęte mniej niż 1o% w drugim 20%pobrane 10 punktatów o prawidłowj wielkości od 1,0 do 1,4 mm scany TK I MR czyste, leczenie Flutamid 14 dni 3x1 ,31 dni 2x1 ,Zoladex 10,8 -
4.07.12r TPSA 0,23 od 10.07 RT 76Gy/g 35 frakcji techniką IMRT z planowaniem w 3D kontrola
PSA
trzy tygodnie po RT 0,04 26.09.12 Eligard 45
13.11.12r-elektroresekcja TURP- tunelizacja monopolarna stercz
14 tygodni po RT PSA-0,011,15 tygodni po RT-0,01 CEA 3,38 maj13r PSA 0,008 sierpień
13r-001 druga tunelizacja,
styczeń 14r PSA <0,002 marzec <0,002, wrzesień <0,002, styczeń15r <0,002,wrzesień <0,002
koniec HT od marca 2015r,
grudzień 15r <0,002
marzec 16 r - 0,03
maj 16r trzecia tunelizacja
czerwiec 16r - 0,01
wrzesień 16r - 0,02
marzec 17r - 0,025
wrzesień 17r - 0,038
diego
 
Posty: 254
Rejestracja: 10 lut 2012, 22:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: U Diego powiększona prostata od 8 lat

Nieprzeczytany postautor: rakar » 30 kwie 2016, 22:45

Tunelizacja, fajne określenie.

Diego, pamiętasz, za naszych czasów, to dopiero były zimy. Tak zasypywało śniegiem, że trzeba było przekopywać tunel, np. do kurnika. To dopiera była tunelizacja. Albo, jako smarkacze kopaliśmy tunele w lesie, po korzeniami drzew.

Widzisz, teraz ten termin pojawił się w urologii.
Jak widać, tunelizacja to uretrotomia oraz TURP. Przynajmniej tak piszą w wypisach szpitalnych. Przeszedłem te dwa zabiegi.

Patrząc na Twoje PSA, jest ok, czego Ci życzę, żeby trwał, trwał, trwał..
Obrazek Trudno poważnie dyskutować z kimś pozbawionym poczucia humoru.
Ur.1949
III'2007 PSA 8,28;biopsja Gl1+2!?;10/V/2007 limfadenektomia węzły b/z;IX'PSA 0,07;HT VIII-XII;RT XII'07-I'08 7400cGy/37frakcji;cTpN0M0
IV'2008 PSA 0,08; X’ TK ok XII' zastrzyki przeciwzakrzepicowe
I'2009 - XII' PSA 0,35 ng/ml - 0,60 ng/ml
I’2010 MRI ok, zastrzyki przeciwzakrzepicowe do IV’, III’ scyntygrafia & TRUSok, IX’ biopsja spartolona, VII' PSA 0,61;XII' 0,83;
VII'2011 1,03 T'2,33 MRI podejrzenie wznowy VIII’ biopsja- Sclerosis atrophicans prostatae;XI' MRI b/z - obserwować, PSA XI' 1,85;
V'2012 PSA 2,68 T 2,33;VII' 3,37 T'1,23;VII' PET-CT z octanem sugeruje proces nowotworowy; X' PSA 5,40;od X' Apo-Flutam 3x dziennie;po 1 mieś. PSA 1,28; 2 mieś. 1,05; 3 mieś. PSA 0,837;T 2,07
I'2013 zastrzyk Diphereline 11,25 mg na 3 mieś.; IV'2013 PSA 3,14 drugi Dipheriline+ Apo-flutam(zaniechany po 3,5 dniach);IV' w innym lab. PSA po 2 dniach 5,31, po 2 tyg. w swoim lab. PSA 1,92 ng/ml, T 0,19 ng/ml; VI' PET-CT z Choliną rak w obrębie stercza, VII' PSA 9,50 ng/ml, bikalutamid 50 mg * biopsja stercza = ogólnie Gleason 5+4, jeszcze w obrębie torebki (margines 0,2 mm); VIII' PSA 1,30 * T 1,51 bikalutamid 50mg; IX' Zmiana na Eligard PSA 0,85 przed BT IX/X' - 30 Gy=3x10;
I'2014 PSA 0,38 ng/ml {odstawiony bikalutamid}III' PSA 0,86{koniec działania Eligardu} IV' T 0,58 ng/ml*PSA 1,17 ng/ml; VI' T 2,35 & PSA 3,24;VII' T=2,25 & PSA 4,04* VIII' PSA 4,20 T 2,52 PET naciekanie na pęcherz, pęcherzyki nasienne, węzły chłonne| VIII' PSA 4,00 T 2,58 | IX' PSA 4,02 T 1,53 | XI' PSA 6,90 Apo-Flutam 2 tyg, po tym Eligard|
I'2015 PSA 1,65>II' PET-CT z choliną, praktycznie jak w roku poprz.>IV' PSA 8,83 ng/ml, T 1,69 ng/dl, zastosowano bikalutamid> 05' uretrotomia (pobrano próbki do badania histopatol.) V' PSA 1,10; VII' PSA 0,23 ng/ml; IX' 0,26 ng/ml, XI’ TURP, XI/XII' 0,35 ng/ml
I'2016 PSA 0,34 ng/ml, T 0,12 ng/dl / II/II'I PSA 0,41 ng/ml; IV' PSA 0,62 ng/ ml, T 0,23 ng/dl; VI' PSA 0,87 ng/ml, VII posiew ujemny(zaskoczenie), IX PSA 1,70 ng/ml; IX/X' PET-CT progresja, meta do węzła chłonnego biodrowego wspólnego prawego; X' PSA 1,66 ng/ml, T 0,17 ng/dl; XI' PSA 2,14 ng/ml; XII' PSA 3,03 ng/ml, T 0,104 ng/ml
I'2017 PSA 4,05 ng/ml, 08/02/2017 urestomia, II/III'2017 4,88 ng/ml, IV/V'17 PSA 5,36 ng/ml, 1-31maja badanie kliniczne ARAMIS, 5 maja Eligard pół roku, V/VI PSA 6,74 ng/ml, VI/VII 7,28 ng/ml; VIII PSA 9,87 ng/ml, 0,091ng/dl 24/VIII Xtandi, 19/IX PSA 2,21 ng/ml, 04/X Eligard 45, 16/X PSA 1,55 ng/ml, 13/XI PSA 1,80 ng/ml
Awatar użytkownika
rakar
Administrator
 
Posty: 8050
Rejestracja: 09 lip 2007, 09:09
Lokalizacja: Olsztyn
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: U Diego powiększona prostata od 8 lat

Nieprzeczytany postautor: diego » 01 maja 2016, 05:49

Określenie tunelizacja w moim przypadku używane jest już po raz trzeci prawdopodobnie oznacza to samo co uretrotomia ale nie mogę poprawiać lekarzy
jeśli chodzi o tunele z dzieciństwa to kopalismy w piaskownicy
pozdrawiam
ur 1948 PSA 2004r -2,05,2006-2,5, 2007-2,28, 2012-3,57 USG przez lata OK przerost prostaty zwapnienia leczenie Doxar i obserwacja.
Rok 2012 PSA -3,57 i wątpliwości lekarza biopsja wynik Adenocarcinoma GI Gleason 3+3=6 w jednym płacie zajęte mniej niż 1o% w drugim 20%pobrane 10 punktatów o prawidłowj wielkości od 1,0 do 1,4 mm scany TK I MR czyste, leczenie Flutamid 14 dni 3x1 ,31 dni 2x1 ,Zoladex 10,8 -
4.07.12r TPSA 0,23 od 10.07 RT 76Gy/g 35 frakcji techniką IMRT z planowaniem w 3D kontrola
PSA
trzy tygodnie po RT 0,04 26.09.12 Eligard 45
13.11.12r-elektroresekcja TURP- tunelizacja monopolarna stercz
14 tygodni po RT PSA-0,011,15 tygodni po RT-0,01 CEA 3,38 maj13r PSA 0,008 sierpień
13r-001 druga tunelizacja,
styczeń 14r PSA <0,002 marzec <0,002, wrzesień <0,002, styczeń15r <0,002,wrzesień <0,002
koniec HT od marca 2015r,
grudzień 15r <0,002
marzec 16 r - 0,03
maj 16r trzecia tunelizacja
czerwiec 16r - 0,01
wrzesień 16r - 0,02
marzec 17r - 0,025
wrzesień 17r - 0,038
diego
 
Posty: 254
Rejestracja: 10 lut 2012, 22:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: U Diego powiększona prostata od 8 lat

Nieprzeczytany postautor: diego » 12 maja 2016, 15:10

Jeśli można to wrócę do sprawy tunelizacja a uretrtomia czy to to samo?
Otóż nie uretrotomia to rozcinanie zbliznowaciałej tkanki powikłanie po operacji natomiast tunelizacja jest to usuniecie specjalną pętlą nadmiaru tkanki takie jest wyjaśnienie urologa a więc jak widać nie jest to kopanie tuneli a nazwa jak najbardziej prawidłowa.
pozdrawiam diego
ur 1948 PSA 2004r -2,05,2006-2,5, 2007-2,28, 2012-3,57 USG przez lata OK przerost prostaty zwapnienia leczenie Doxar i obserwacja.
Rok 2012 PSA -3,57 i wątpliwości lekarza biopsja wynik Adenocarcinoma GI Gleason 3+3=6 w jednym płacie zajęte mniej niż 1o% w drugim 20%pobrane 10 punktatów o prawidłowj wielkości od 1,0 do 1,4 mm scany TK I MR czyste, leczenie Flutamid 14 dni 3x1 ,31 dni 2x1 ,Zoladex 10,8 -
4.07.12r TPSA 0,23 od 10.07 RT 76Gy/g 35 frakcji techniką IMRT z planowaniem w 3D kontrola
PSA
trzy tygodnie po RT 0,04 26.09.12 Eligard 45
13.11.12r-elektroresekcja TURP- tunelizacja monopolarna stercz
14 tygodni po RT PSA-0,011,15 tygodni po RT-0,01 CEA 3,38 maj13r PSA 0,008 sierpień
13r-001 druga tunelizacja,
styczeń 14r PSA <0,002 marzec <0,002, wrzesień <0,002, styczeń15r <0,002,wrzesień <0,002
koniec HT od marca 2015r,
grudzień 15r <0,002
marzec 16 r - 0,03
maj 16r trzecia tunelizacja
czerwiec 16r - 0,01
wrzesień 16r - 0,02
marzec 17r - 0,025
wrzesień 17r - 0,038
diego
 
Posty: 254
Rejestracja: 10 lut 2012, 22:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: U Diego powiększona prostata od 8 lat

Nieprzeczytany postautor: diego » 21 wrz 2016, 08:52

Witam
49 miesięcy po RT i 17 miesięcy po zakończeniu kuracji hormonalnej wynik PSA 0,02
pozdrawiam diego
ur 1948 PSA 2004r -2,05,2006-2,5, 2007-2,28, 2012-3,57 USG przez lata OK przerost prostaty zwapnienia leczenie Doxar i obserwacja.
Rok 2012 PSA -3,57 i wątpliwości lekarza biopsja wynik Adenocarcinoma GI Gleason 3+3=6 w jednym płacie zajęte mniej niż 1o% w drugim 20%pobrane 10 punktatów o prawidłowj wielkości od 1,0 do 1,4 mm scany TK I MR czyste, leczenie Flutamid 14 dni 3x1 ,31 dni 2x1 ,Zoladex 10,8 -
4.07.12r TPSA 0,23 od 10.07 RT 76Gy/g 35 frakcji techniką IMRT z planowaniem w 3D kontrola
PSA
trzy tygodnie po RT 0,04 26.09.12 Eligard 45
13.11.12r-elektroresekcja TURP- tunelizacja monopolarna stercz
14 tygodni po RT PSA-0,011,15 tygodni po RT-0,01 CEA 3,38 maj13r PSA 0,008 sierpień
13r-001 druga tunelizacja,
styczeń 14r PSA <0,002 marzec <0,002, wrzesień <0,002, styczeń15r <0,002,wrzesień <0,002
koniec HT od marca 2015r,
grudzień 15r <0,002
marzec 16 r - 0,03
maj 16r trzecia tunelizacja
czerwiec 16r - 0,01
wrzesień 16r - 0,02
marzec 17r - 0,025
wrzesień 17r - 0,038
diego
 
Posty: 254
Rejestracja: 10 lut 2012, 22:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: U Diego powiększona prostata od 8 lat

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 21 wrz 2016, 08:55

Gratulacje, Diego :)
Oby tak dalej!

pzdr
zosia
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Administrator
 
Posty: 6763
Rejestracja: 13 cze 2009, 01:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: U Diego powiększona prostata od 8 lat

Nieprzeczytany postautor: diego » 23 wrz 2016, 14:35

Dziękuję Zosiu
diego
ur 1948 PSA 2004r -2,05,2006-2,5, 2007-2,28, 2012-3,57 USG przez lata OK przerost prostaty zwapnienia leczenie Doxar i obserwacja.
Rok 2012 PSA -3,57 i wątpliwości lekarza biopsja wynik Adenocarcinoma GI Gleason 3+3=6 w jednym płacie zajęte mniej niż 1o% w drugim 20%pobrane 10 punktatów o prawidłowj wielkości od 1,0 do 1,4 mm scany TK I MR czyste, leczenie Flutamid 14 dni 3x1 ,31 dni 2x1 ,Zoladex 10,8 -
4.07.12r TPSA 0,23 od 10.07 RT 76Gy/g 35 frakcji techniką IMRT z planowaniem w 3D kontrola
PSA
trzy tygodnie po RT 0,04 26.09.12 Eligard 45
13.11.12r-elektroresekcja TURP- tunelizacja monopolarna stercz
14 tygodni po RT PSA-0,011,15 tygodni po RT-0,01 CEA 3,38 maj13r PSA 0,008 sierpień
13r-001 druga tunelizacja,
styczeń 14r PSA <0,002 marzec <0,002, wrzesień <0,002, styczeń15r <0,002,wrzesień <0,002
koniec HT od marca 2015r,
grudzień 15r <0,002
marzec 16 r - 0,03
maj 16r trzecia tunelizacja
czerwiec 16r - 0,01
wrzesień 16r - 0,02
marzec 17r - 0,025
wrzesień 17r - 0,038
diego
 
Posty: 254
Rejestracja: 10 lut 2012, 22:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: U Diego powiększona prostata od 8 lat

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 23 wrz 2016, 14:52

diego pisze:Jeśli można to wrócę do sprawy tunelizacja a uretrtomia czy to to samo?
Otóż nie uretrotomia to rozcinanie zbliznowaciałej tkanki powikłanie po operacji natomiast tunelizacja jest to usuniecie specjalną pętlą nadmiaru tkanki takie jest wyjaśnienie urologa a więc jak widać nie jest to kopanie tuneli a nazwa jak najbardziej prawidłowa.
pozdrawiam diego



Hej Diego,

Tutaj mozes sobie obejrzec swoja tunelizacje czyli TURP (=TransUrethal Resection of the Prostate = przezcewkowa resekcja prostaty):




pzdr
zosia
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Administrator
 
Posty: 6763
Rejestracja: 13 cze 2009, 01:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: U Diego powiększona prostata od 8 lat

Nieprzeczytany postautor: diego » 23 wrz 2016, 15:20

Mało smaczny filmik ale ważny .
Masz rację tunelizacja to TURP i chyba zgodnie z tym co mówił urolog różni się trochę od urotretomi bo tutaj jest wycinanie a tam rozcinanie ale Zosiu jak zwał tak zwał oby był efekt
pozdrawiam diego
ur 1948 PSA 2004r -2,05,2006-2,5, 2007-2,28, 2012-3,57 USG przez lata OK przerost prostaty zwapnienia leczenie Doxar i obserwacja.
Rok 2012 PSA -3,57 i wątpliwości lekarza biopsja wynik Adenocarcinoma GI Gleason 3+3=6 w jednym płacie zajęte mniej niż 1o% w drugim 20%pobrane 10 punktatów o prawidłowj wielkości od 1,0 do 1,4 mm scany TK I MR czyste, leczenie Flutamid 14 dni 3x1 ,31 dni 2x1 ,Zoladex 10,8 -
4.07.12r TPSA 0,23 od 10.07 RT 76Gy/g 35 frakcji techniką IMRT z planowaniem w 3D kontrola
PSA
trzy tygodnie po RT 0,04 26.09.12 Eligard 45
13.11.12r-elektroresekcja TURP- tunelizacja monopolarna stercz
14 tygodni po RT PSA-0,011,15 tygodni po RT-0,01 CEA 3,38 maj13r PSA 0,008 sierpień
13r-001 druga tunelizacja,
styczeń 14r PSA <0,002 marzec <0,002, wrzesień <0,002, styczeń15r <0,002,wrzesień <0,002
koniec HT od marca 2015r,
grudzień 15r <0,002
marzec 16 r - 0,03
maj 16r trzecia tunelizacja
czerwiec 16r - 0,01
wrzesień 16r - 0,02
marzec 17r - 0,025
wrzesień 17r - 0,038
diego
 
Posty: 254
Rejestracja: 10 lut 2012, 22:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: U Diego powiększona prostata od 8 lat

Nieprzeczytany postautor: diego » 21 wrz 2017, 14:18

Witam
W tym miesiącu minęło 5 lat od zakończenia RT i 30 miesięcy od zakończenia HT dzisiejszy wynik PSA 0,038 jest nieco wyzszy od poprzedniego nie wiem czy taki stopniowy wzrost jest powodem do zmartwienia czy to normalne ?
pozdrawiam diego
ur 1948 PSA 2004r -2,05,2006-2,5, 2007-2,28, 2012-3,57 USG przez lata OK przerost prostaty zwapnienia leczenie Doxar i obserwacja.
Rok 2012 PSA -3,57 i wątpliwości lekarza biopsja wynik Adenocarcinoma GI Gleason 3+3=6 w jednym płacie zajęte mniej niż 1o% w drugim 20%pobrane 10 punktatów o prawidłowj wielkości od 1,0 do 1,4 mm scany TK I MR czyste, leczenie Flutamid 14 dni 3x1 ,31 dni 2x1 ,Zoladex 10,8 -
4.07.12r TPSA 0,23 od 10.07 RT 76Gy/g 35 frakcji techniką IMRT z planowaniem w 3D kontrola
PSA
trzy tygodnie po RT 0,04 26.09.12 Eligard 45
13.11.12r-elektroresekcja TURP- tunelizacja monopolarna stercz
14 tygodni po RT PSA-0,011,15 tygodni po RT-0,01 CEA 3,38 maj13r PSA 0,008 sierpień
13r-001 druga tunelizacja,
styczeń 14r PSA <0,002 marzec <0,002, wrzesień <0,002, styczeń15r <0,002,wrzesień <0,002
koniec HT od marca 2015r,
grudzień 15r <0,002
marzec 16 r - 0,03
maj 16r trzecia tunelizacja
czerwiec 16r - 0,01
wrzesień 16r - 0,02
marzec 17r - 0,025
wrzesień 17r - 0,038
diego
 
Posty: 254
Rejestracja: 10 lut 2012, 22:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: U Diego powiększona prostata od 8 lat

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 21 wrz 2017, 19:28

Jak dla osoby z prostatą po RT wynik PSA nie jest niepokojący. Odstawienie HT w 2015 powodowało regularny wzrost PSA, bo prostata zaczęła "odżywać" po HT. Taki powrót do równowagi hormonalnej może trwać nawet do dwóch lat.
Myślę, że trzeba obserwować PSA co pół roku.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie

Mój wątek z forum
kemoturf
Administrator
 
Posty: 1513
Rejestracja: 12 wrz 2014, 15:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: U Diego powiększona prostata od 8 lat

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 22 wrz 2017, 00:13

Nie masz może równoległych do badań PSA wyników testosteronu? Po długiej HT pomału wraca do normy. U mojego taty oba wyniki delikatnie, równomiernie rosną (jak w stopce), ale ustaliliśmy, że dopóki w wyniku PSA po przecinku jest zero, nie będziemy się przejmować.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 2094
Rejestracja: 20 sty 2015, 00:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: U Diego powiększona prostata od 8 lat

Nieprzeczytany postautor: diego » 22 wrz 2017, 12:08

Dziękuję za odpowiedzi kemoturf i bela 71.
Niestety nie mam wyniku testosteronu bo moja dr.onkolog stwierdziła że jest niekonieczny ale już od następnego PSA zrobię, mam jak widać podobny wzrost PSA do taty beli i oby zatrzymał się w tym miejscu po przecinku na zawsze.
diego
ur 1948 PSA 2004r -2,05,2006-2,5, 2007-2,28, 2012-3,57 USG przez lata OK przerost prostaty zwapnienia leczenie Doxar i obserwacja.
Rok 2012 PSA -3,57 i wątpliwości lekarza biopsja wynik Adenocarcinoma GI Gleason 3+3=6 w jednym płacie zajęte mniej niż 1o% w drugim 20%pobrane 10 punktatów o prawidłowj wielkości od 1,0 do 1,4 mm scany TK I MR czyste, leczenie Flutamid 14 dni 3x1 ,31 dni 2x1 ,Zoladex 10,8 -
4.07.12r TPSA 0,23 od 10.07 RT 76Gy/g 35 frakcji techniką IMRT z planowaniem w 3D kontrola
PSA
trzy tygodnie po RT 0,04 26.09.12 Eligard 45
13.11.12r-elektroresekcja TURP- tunelizacja monopolarna stercz
14 tygodni po RT PSA-0,011,15 tygodni po RT-0,01 CEA 3,38 maj13r PSA 0,008 sierpień
13r-001 druga tunelizacja,
styczeń 14r PSA <0,002 marzec <0,002, wrzesień <0,002, styczeń15r <0,002,wrzesień <0,002
koniec HT od marca 2015r,
grudzień 15r <0,002
marzec 16 r - 0,03
maj 16r trzecia tunelizacja
czerwiec 16r - 0,01
wrzesień 16r - 0,02
marzec 17r - 0,025
wrzesień 17r - 0,038
diego
 
Posty: 254
Rejestracja: 10 lut 2012, 22:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Poprzednia

Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], jurg, Misza, Wojtas i 27 gości