Kiedy należy wykonać badanie PSA po RP?

Gruczoł krokowy - znaczenie używanych określeń

Kiedy należy wykonać badanie PSA po RP?

Nieprzeczytany postautor: sekretniczka » 17 wrz 2015, 13:53

Witam,

mój ojciec, 69 lat,
z PSA przed operacją 33 ng/ml,
Gleason 4+4,


24 sierpnia przeszedł radykalną prostatektomię z usunięciem regionalnych węzłów chłonnych.
25 września rozpoczyna radioterapię - 40 naświetleń.


Chciałam zapytać, jak to jest z badaniem PSA po operacji?
Czy badanie zrobione w niecały miesiąc po operacji jest wiarygodne?
Onkolog zleciła zrobienie badania, które dało wynik PSA - 3 ng/ml.

Pytam, bo po pierwsze lekarz, który wykonywał operację mówił o badaniu PSA po 3 m-cach od operacji, no i dlatego, że to 3 wydaje się ciągle za wysokie.
Bardzo proszę o odpowiedź.
sekretniczka
 
Posty: 3
Rejestracja: 17 wrz 2015, 13:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Kiedy należy wykonać badanie PSA po RP?

Nieprzeczytany postautor: AParsley » 17 wrz 2015, 14:04

Witaj,

Badanie PSA po niecałym miesiącu od prostatektomii to trochę za wcześnie, z drugiej strony PSA = 3 wskazuje z dużym prawdopodobieństwem na niedoszczętność operacji. Przy PSA wyjściowym = 33, po 3 tygodniach PSA powinno już spaść poniżej 1.

Pozdrawiam AParsley
Rocznik 1961 Przed RP 2010: PSA 03'10: 9,08 ng/ml ( wolne 0,354 ); 04'10: 7 ng/ml ( wolne 0,259 ); 07'10: 6,9 ng/ml; 09'10 9,06 ng/ml ( wolne 0,321 ); Biopsja 10'10 (12 rdzeni): b/z; PSA - 12'10: 7,81 ng/ml (wolne 0,352 );
2012 PSA 02'12: 10,63 ng/ml ( wolne 0,51 ); 06'12 - 10,82 ng/ml (wolne 0,45; fPSA/PSA 4,2 ); Biopsja - 10.2012 ( 12 rdzeni ) : płat lewy -> PIN high grade (1/6), poza tym utkania raka nie stwierdzono;
2013 PSA - 03'13: 12,59 ng/ml (wolne 0,56; fPSA/PSA 4,5 );
2014 PSA 01'14: 11,51 ng/ml; 04'14: 12,33 ng/ml; 07'14 TRUS + biopsja (12 rdzeni) : płat prawy: BPH prostatae; płat lewy: Adenocarcinoma prostatae (1/5), Gleason 7 (3+4 ); PSA 09'14: 15,19 ng/ml; 11'14: 15,41 ng/ml;
19'11'2014 LRP ECZ Otwock - histo-pat Adenocarcinoma prostatae Gleason 8 (4+4); UICC(7ed ): pT3aF (pT2a) pN0 R0 V/L 0 EPE(+) SM(-) Rozrost nowotworowy zajmuje płat lewy poniżej 50% pola powierzchni jego przekroju. W materiale pooperacyjnym stwierdza się ogniska naciekania torebki gruchołu bez jej przekroczenia ( R0 ), nacieki wzdłuż pni nerwowych. Nowotwór nie nacieka pęcherzyków nasiennych. Apex - obustronnie wolny od nacieku raka. Lymphonodulitis reactiva regionalis (0/20)
Po LRP 2015 13'02'15: PSA: 0,492 ng/ml, T: 332 ng/dl; 23'02'15: PSA: 0,505 ng/ml ; 23'03'15: 0,482 ng/ml; 23'04'15: PSA: 0,598 ng/ml; wapń: 2,39 mmol/l; Vit D3: 41,5 ng/ml; 13'05'15: PSA: 0,731 ng/ml;
RT 11'05'15 - 10'06'15 - 15MeV tech IMRT w dawce 57,2Gy w 22 frakcjach [Po RT 2015] PSA: 30'06'15: 0,299 ng/ml; 04'08'15: 0,270 ng/ml; 25'08'15: 0,183 ng/ml; 27'10'15: PSA: 0,136 ng/ml T: 347 ng/ml; 02'12'15 PSA: 0,117 ng/ml, T: 372 ng/dl, Vit D3: 48,7 ng/ml; 22'12'15 PSA: 0,077 ng/ml;
2016 22'01'16 PSA: 0,069 ng/ml; T: 301 ng/dl; 25'02'16 PSA: 0,058 ng/ml; T: 387 ng/dl;24'03'2016 PSA: 0,047 ng/ml; 10'06'2016 PSA: 0,025 ng/ml;
2017 02'03'2017 PSA: 0,011 ng/ml, T: 292 ng/dl; 13'06'2017 PSA: 0,010 ng/ml, T: 304 ng/dl, D3: 58,4 ng/ml
AParsley
 
Posty: 593
Rejestracja: 02 wrz 2014, 20:41
Lokalizacja: Warszawa
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Kiedy należy wykonać badanie PSA po RP?

Nieprzeczytany postautor: sekretniczka » 17 wrz 2015, 14:11

Dziękuję za szybką odpowiedź :)
Tak mi się też wydawało. O wysokiej złośliwości wiemy od początku, ale mieliśmy nadzieję, że jeszcze radioterapia i będzie szansa na wyleczenie, a tu się zanosi na długi bój. Nie jestem w stanie z głowy podać tych wszystkich zawiłych wyników, pamiętam tylko jedno z oznaczeń pT3bN1M0, co wiem że nie wróży niczego dobrego. No i ta ilość naświetlań - 40. Strasznie dużo? Prawda?
sekretniczka
 
Posty: 3
Rejestracja: 17 wrz 2015, 13:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Kiedy należy wykonać badanie PSA po RP?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 17 wrz 2015, 14:14

Dobrze byloby gdybysmy mogli jednak miec wglad w:

a/ histopatologie materialu pobranego podczas biopsji
b/ histopatologie pooperacyjna.

pT3bN1M0
3b oznacza, ze komorki raka znaleziono w pecherzykach nasiennych,
N1, ze rak przrzucil sie juz do wezlow chlonnych

Gdzie i na podstawie jakich badan/wynikow wykonano operacje ? (otwarta? laparoskopowa?)
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 9338
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Kiedy należy wykonać badanie PSA po RP?

Nieprzeczytany postautor: sekretniczka » 17 wrz 2015, 14:17

Ok, przygotuję się lepiej :)
Na razie bardzo dziękuję za zainteresowanie.
Pozdrawiam
sekretniczka
 
Posty: 3
Rejestracja: 17 wrz 2015, 13:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Kiedy należy wykonać badanie PSA po RP?

Nieprzeczytany postautor: AParsley » 17 wrz 2015, 14:36

Witaj,

Co do radioterapii, w jakiej dawce będą naświetlenia ?
I dlaczego decyzja co do operacji, skoro było prawdopodne, że trzeba będzie również naświetlać ?

Pozdrawiam AParsley
Rocznik 1961 Przed RP 2010: PSA 03'10: 9,08 ng/ml ( wolne 0,354 ); 04'10: 7 ng/ml ( wolne 0,259 ); 07'10: 6,9 ng/ml; 09'10 9,06 ng/ml ( wolne 0,321 ); Biopsja 10'10 (12 rdzeni): b/z; PSA - 12'10: 7,81 ng/ml (wolne 0,352 );
2012 PSA 02'12: 10,63 ng/ml ( wolne 0,51 ); 06'12 - 10,82 ng/ml (wolne 0,45; fPSA/PSA 4,2 ); Biopsja - 10.2012 ( 12 rdzeni ) : płat lewy -> PIN high grade (1/6), poza tym utkania raka nie stwierdzono;
2013 PSA - 03'13: 12,59 ng/ml (wolne 0,56; fPSA/PSA 4,5 );
2014 PSA 01'14: 11,51 ng/ml; 04'14: 12,33 ng/ml; 07'14 TRUS + biopsja (12 rdzeni) : płat prawy: BPH prostatae; płat lewy: Adenocarcinoma prostatae (1/5), Gleason 7 (3+4 ); PSA 09'14: 15,19 ng/ml; 11'14: 15,41 ng/ml;
19'11'2014 LRP ECZ Otwock - histo-pat Adenocarcinoma prostatae Gleason 8 (4+4); UICC(7ed ): pT3aF (pT2a) pN0 R0 V/L 0 EPE(+) SM(-) Rozrost nowotworowy zajmuje płat lewy poniżej 50% pola powierzchni jego przekroju. W materiale pooperacyjnym stwierdza się ogniska naciekania torebki gruchołu bez jej przekroczenia ( R0 ), nacieki wzdłuż pni nerwowych. Nowotwór nie nacieka pęcherzyków nasiennych. Apex - obustronnie wolny od nacieku raka. Lymphonodulitis reactiva regionalis (0/20)
Po LRP 2015 13'02'15: PSA: 0,492 ng/ml, T: 332 ng/dl; 23'02'15: PSA: 0,505 ng/ml ; 23'03'15: 0,482 ng/ml; 23'04'15: PSA: 0,598 ng/ml; wapń: 2,39 mmol/l; Vit D3: 41,5 ng/ml; 13'05'15: PSA: 0,731 ng/ml;
RT 11'05'15 - 10'06'15 - 15MeV tech IMRT w dawce 57,2Gy w 22 frakcjach [Po RT 2015] PSA: 30'06'15: 0,299 ng/ml; 04'08'15: 0,270 ng/ml; 25'08'15: 0,183 ng/ml; 27'10'15: PSA: 0,136 ng/ml T: 347 ng/ml; 02'12'15 PSA: 0,117 ng/ml, T: 372 ng/dl, Vit D3: 48,7 ng/ml; 22'12'15 PSA: 0,077 ng/ml;
2016 22'01'16 PSA: 0,069 ng/ml; T: 301 ng/dl; 25'02'16 PSA: 0,058 ng/ml; T: 387 ng/dl;24'03'2016 PSA: 0,047 ng/ml; 10'06'2016 PSA: 0,025 ng/ml;
2017 02'03'2017 PSA: 0,011 ng/ml, T: 292 ng/dl; 13'06'2017 PSA: 0,010 ng/ml, T: 304 ng/dl, D3: 58,4 ng/ml
AParsley
 
Posty: 593
Rejestracja: 02 wrz 2014, 20:41
Lokalizacja: Warszawa
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Prostatepedia - encyklopedia prostaty

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości

logo zenbox