Tata wiek? PSA? BxGl.? mCP HT>DX

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tata wiek? PSA? BxGl.? mCP HT>DX

Nieprzeczytany postautor: Tesska » 28 wrz 2019, 19:23

Dobry Wieczór,
właściwie to chodzę obok tematu już jakiś czas, ale rodzice nie bardzo chcieli szukać wsparcia w internecie.
Sama przeszłam drogę przez mękę w chorobie nowotworowej córki (białaczka, wznowa białaczki), 5 letnia gehenna, która zaczęła się u 18 mc dziecka, no ale teraz to zdrowa 12 letnia pannica i dobrze wiem jak dużo wiedzy dali mi inni ludzie, jak dotarłam do zasobów literatury medycznej etc.
Nasze leczenie mimo stresu szło spokojnie, bo miałam pod ręką protokół leczenia i wiedziałam kiedy, ile, przy jakich parametrach krwi podany jest taki, albo inny cytostatyk.
Mój tata obrał inną drogę - będę robił co każą, nie będę szukał informacji.
To pewnie też jakiś sposób na zaprzeczenie temu co Go spotkało.

Ale do rzeczy.
Wyniki inicjalne choroby dostarczę innym razem, bo nie mam do nich dostępu, ale na ten moment potrzebuję informacji jak wygląda protokół bazowy przy leczeniu [Docetaxelem] raka prostaty z przerzutami do kości.
Do dyspozycji mam tylko wypis, który jakoś nie jest jednoznaczny z tym co lekarz mówił rodzicom, bo z jednej strony napisane jest w wypisie by:

Famogast brać 2x /dziennie
Atossa 2x1
oraz
Encorton 2x1

Z mojej historii z córką pamiętam, że prednizon był brany przez dłuższy okres czasu, a tata upiera się, że te leki ma brać tylko w dniu podania chemii czyli w cyklach co 3 tygodnie.
Wg mnie to codzienne zalecenia, ale... nie mam pewności, nie było mnie z nim. Nie wiem jak to zweryfikować dziś na tę chwilę, gdy usłyszałam, że leków tata nie bierze, bo ma brać w dniu podania chemii.
Czy ktoś mógłby mi to jakkolwiek zweryfikować?
Schematy leczenia są stałe, ewentualnie przy braku tolerancji dla danego leku, wprowadza się coś innego.
Będę bardzo wdzięczna za sugestię.
Oczywiście w poniedziałek Tata zadzwoni do CO, w którym się leczy, ale ja chciałabym wiedzieć już dziś.
Awatar użytkownika
Tesska
 
Posty: 2
Rejestracja: 28 wrz 2019, 19:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Rak prostaty. Rozsiew. Hormonoterapia. Docetaxel

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 28 wrz 2019, 20:00

Tessko, witaj na forum,

Protokoły bazowe są różne w zależności od fazy choroby, ale przy chemioterapii Docetakselem sterydy, zwykle prednizon (Encorton) albo deksametazon podaje się tylko w dniu wlewu, żeby wygłuszyć potencjalną odpowiedź alergiczną organizmu na cytostatyk. Tak samo Atossę, czyli lek przeciwwymiotny.

Famogast to lek przeciw nadkwasocie/antyrefluksowy, więc tu dawkowanie codzienne jest odpowiednie.

Gdyby tata był leczony abirateronem (Zytigą), brałby encorton codziennie, stąd może pewne zamieszanie.

Tata nie ma problemów z poziomem cukru? Sterydy mogą spowodować chwilowy wzrost.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88; XII 18 PSA 0,05, T 1,57; III 2019 PSA 0.07, T 1,75; V 19 PSA 0.08, T 1,66

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 3417
Rejestracja: 20 sty 2015, 00:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Rak prostaty. Rozsiew. Hormonoterapia. Docetaxel

Nieprzeczytany postautor: Tesska » 28 wrz 2019, 20:04

Dziękuję serdecznie za odpowiedź.

Właśnie doczytałam, że ten Famogast, to jak kiedyś Zofran, więc to mi dużo wyjaśniło.

Nie, z cukrem nie ma problemu. Także myślę, że idzie dobrze.
Schody się pewnie zaczną się później, ale może nie?
Tego życzę Tacie i wszystkim chorującym.
Awatar użytkownika
Tesska
 
Posty: 2
Rejestracja: 28 wrz 2019, 19:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Rak prostaty. Rozsiew. Hormonoterapia. Docetaxel

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 28 wrz 2019, 20:39

Generycznym odpowiednikiem Zofranu jest Atossa. Skladnikiem czynnym obu leków jest ondansetron, silny środek przeciwwymiotny.

Famogast to kuzyn Ranigastu. *)

3-4 dni po wlewie docetakselu mogą wystąpić objawy grypopodobne o różnym nasileniu - niektórzy pacjenci przechodzą to lekko, inni mają silne bóle mięśniowe. Dobrze, żeby tata był przygotowany i miał odpowiednie leki przeciwbólowe w zapasie - paracetamol czy ibuprom mogą nie wystarczyć, a bóle potrafią dopaść w nocy. Onkolog albo lekarz rodzinny może mu wypisać na wszelki wypadek receptę na ketoprofen czy paracetamol z tramadolem, jeśli tata dobrze toleruje te leki.
Może wystąpić gorączka, jeśli przekroczy 38 stopni, trzeba się skontaktować z lekarzem. Ponieważ może spaść poziom białych ciałek, trzeba unikać potencjalnych źródeł infekcji (sklepy, autobusy, szkoły/przedszkola, kościoły itd.)

Jeśli napiszesz coś więcej o historii choroby taty, będziemy mogli coś więcej podpowiedzieć. Przydatne są zdjęcia wyników badań, tylko pamiętaj o zasłonięciu lub zamazaniu danych osobowych taty.

Trzymamy kciuki za skuteczną i lekką chemioterapię.


___________________
*) Famotydyna działa ok. 7.5 raza mocniej niż ranitydyna.

Comparison of famotidine with cimetidine and ranitidine.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2896559
-zb
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88; XII 18 PSA 0,05, T 1,57; III 2019 PSA 0.07, T 1,75; V 19 PSA 0.08, T 1,66

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 3417
Rejestracja: 20 sty 2015, 00:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: hope77, jesien 2015 i 79 gości

logo zenbox