Dyskusja na temat błędów lekarskich

Dyskusja na temat błędów lekarskich

Nieprzeczytany postautor: kangur__2007 » 05 kwie 2019, 09:25

Ponizsza dyskusja o błędach lekarskich została przeniesiona z wątku Janka (Janek61KR).
-zb





Janek61KR pisze:Acha - dalej pracuje w zawodzie i chodzę na rozprawy.
Jeśli macie jakieś porady czy propozycje przyjme je z ochotą.

Możesz połączyć przyjemne z pożytecznym, systematycznie skarżąc lekarzy o odszkodowanie za błedy w sztuce popełnione w twoim przypadku. Same zalety - utrzymujesz się w ten sposób w dobrej formie zawodowej, stwarzasz przestrogę dla następnych partaczy, bo wiadomość się rozejdzie po mieście, koszty obsługi prawnej zero, bo sam się będziesz reprezentował, a odszkodowanie, albo suma wypłacona polubownie za odstąpienie od pozwu, zawsze się przyda. No i jeszcze odpędzasz nieprzyjemne myśli o chorobie, koncentrując się na pokazaniu paru osobom, że ty jesteś lepszym adwokatem niż oni lekarzami. Pozdrowienia.
KANGUR 2007 (Australia), ur.1954
zero objawów; VIII/2007 PSA 6,0; biopsja; diagnoza CaP cT2aNxMx, Gl.7 (3+4);
1/XI/2007 załonowa prostatektomia radykalna+PLND, wariant oszczędzający wiązki nerwowo-naczyniowe
Histopatologia pooperacyjna: pT2cN0Mx, Gl.7 (3+4);
PSA nieoznaczalne od 8 tyg. po operacji (wtedy – poniżej progu czułości analitycznej 0,04, teraz – poniżej progu czułości analitycznej 0,01)

20 XI 2019 - W PONAD DWANAŚCIE LAT PO PROSTATEKTOMII, PSA NADAL NIEOZNACZALNE
(tzn.poniżej progu czułości analitycznej 0,01 - moje laboratorium kupiło sobie jakieś siedem lat temu czulszy analizator niż mieli przedtem,kiedy 'nieoznaczalne' znaczyło <0,04)
Cała historia opisana współcześnie pod: http://forum.gazeta.pl/forum/w,37372,72041707,,Prostata_australijska.html?v=2
Awatar użytkownika
kangur__2007
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2309
Rejestracja: 27 wrz 2008, 15:39
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 61l.PSA14.4ng/mlBxGl.3+3cT2c>Gl.3+4RPGl.3+4pT3bN0MxR1EPE

Nieprzeczytany postautor: Janek61KR » 05 kwie 2019, 22:01

Witajcie

Dzięki Kangur - żebyś Ty wiedział ile razy myślałem, żeby zaskarżyć to towarzystwo - ale potem chwila refleksji - a kto mnie będzie leczył jak się rozejdzie hyr, że skarżę wszystkich do sądu.
Dzięki Leszku i Belu za słowa wsparcia a tobie Kemoturf za fajny patent na sikanie ( jak mnie przetrzymają za bardzo to wypróbuje )

Trzymajcie się cieplutko i do zobaczenia na zjeździe ( przynajmniej z niektórymi z was )

Janek61KR
Janek 62 l. 01.2016 r PSA 11.200 I biopsja, czysto, IX 2017 PSA 14.400 2017 II Biopsja ( 3+3 Gleson ) powtórna histopatologia
( Gleson 3+4), scyntygrafia czysto, MR pirads 4 i 5 npl 2 ogniskowy.Operacja PR przewidziana na 4.12.2017 Szpital Rydygiera,operator Dr Maciukiewicz, ordynator.X 2017 PSA 10,100 ( po 3 tygodniowej antybiotykoterapii - po ukąszeniu kleszcza )
Janek
Janek61KR
 
Posty: 109
Rejestracja: 09 lip 2016, 12:35
Lokalizacja: Kraków
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 61l.PSA14.4ng/mlBxGl.3+3cT2c>Gl.3+4RPGl.3+4pT3bN0MxR1EPE

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 06 kwie 2019, 13:18

Janek61KR pisze:żeby zaskarżyć to towarzystwo - ale potem chwila refleksji - a kto mnie będzie leczył jak się rozejdzie hyr, że skarżę wszystkich do sądu.

Myślę, że czas "nie lękać się". Pokłosiem takich obaw u wielu pacjentów jest obecne podejście lekarzy do pacjentów. Lekarz, który u mnie się przyczynił do długiego niediagnozowania raka, zmarł na udar.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029, I 2019 PSA 0,079, II 2019 PSA 0,092 - 11 mcy bez HT, II 2019 CT - brak podejrzanych ognisk, powiększona głowa trzustki 55x45, III 2019 PSA 0,186, V 2019 PSA 0,41, VI 2019 PSA 0,52, VI 2019 PET PSMA F18, wznowa 6 mm w loży po pęcherzyku nasiennym, SUV 2,2, IX 2019 PSA 0,88, Binabic, X 2019 PSA 0,26, SBRT na zmianę z PET - 33,75Gy w 5 frakcjach, Binabic - stop, XII 2019 PSA 0,83, I 2020 PSA 1.38, II 2020 PSA 1.39, PET PSMA bez ognisk i przyczyn wzrostu PSA, III 2020 PSA 1.88, MRI bez ognisk nowotworowych, 1 IV 2020 Dipheriline, VI 2020, PSA <0,002, Testosteron 0,11 ng/ml, IX 2020 PSA 0,003, XI 6 wlewów kwasu salinomycyny, I 2021 PSA 0,002
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 4861
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 61l.PSA14.4ng/mlBxGl.3+3cT2c>Gl.3+4RPGl.3+4pT3bN0MxR1EPE

Nieprzeczytany postautor: kangur__2007 » 07 kwie 2019, 08:01

Możesz skarżyć w Krakowie, a leczyć się gdzie indziej. Prędzej czy poźniej przyjdzie moment, kiedy opinia lekarzy o tobie będzie kwestią czternastego rzędu ważności w porównaniu z jakością leczenia. Grasz o swoje życie, a nie opinię człowieka z dobrymi manierami. Zresztą nie musi to być zaraz "Dzień dobry, panie doktorze. Zanim przejdziemy do rzeczy, chciałbym tylko powiedzieć, że pańskiemu poprzednikowi za popełnione w moim leczeniu błędy komornik właśnie zajął dom, konto i dwa samochody. Co zatem pan proponuje?"
KANGUR 2007 (Australia), ur.1954
zero objawów; VIII/2007 PSA 6,0; biopsja; diagnoza CaP cT2aNxMx, Gl.7 (3+4);
1/XI/2007 załonowa prostatektomia radykalna+PLND, wariant oszczędzający wiązki nerwowo-naczyniowe
Histopatologia pooperacyjna: pT2cN0Mx, Gl.7 (3+4);
PSA nieoznaczalne od 8 tyg. po operacji (wtedy – poniżej progu czułości analitycznej 0,04, teraz – poniżej progu czułości analitycznej 0,01)

20 XI 2019 - W PONAD DWANAŚCIE LAT PO PROSTATEKTOMII, PSA NADAL NIEOZNACZALNE
(tzn.poniżej progu czułości analitycznej 0,01 - moje laboratorium kupiło sobie jakieś siedem lat temu czulszy analizator niż mieli przedtem,kiedy 'nieoznaczalne' znaczyło <0,04)
Cała historia opisana współcześnie pod: http://forum.gazeta.pl/forum/w,37372,72041707,,Prostata_australijska.html?v=2
Awatar użytkownika
kangur__2007
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2309
Rejestracja: 27 wrz 2008, 15:39
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 61l.PSA14.4ng/mlBxGl.3+3cT2c>Gl.3+4RPGl.3+4pT3bN0MxR1EPE

Nieprzeczytany postautor: Janek61KR » 09 kwie 2019, 00:41

Kemoturf i Kangur - co do zasady macie rację ale :

1/ musiałbym skarżyć podwykonawcę szpitala Rydygiera - pracownię wykonującą biopsję, za niedostrzeżenie w pierwszej biopsji nieprawidłowych (ale jeszcze nierakowych komórek), które mogą ale nie muszą przerodzić się w raka lub sam Szpital a ten wybroniłby się zleceniem badań profesjonalnej jednostce wyspecjalizowanej - przekształcenie podmiotowe w procesie
2/ ordynatora urologii (u którego się leczę, i który wykonał kawał dobrej roboty - pooperacyjne PSA 0.008 ng/ml) za niewdrożenie innych metod badawczych (rezonans,PET) przy zerowym wyniku biopsji - zabrakło mu tzw.szóstego zmysłu i czujności rewolucyjnejm, ale czy to był poważny delikt medyczny? ( ocenne - a oceniać będą koledzy lekarze)
3/ dalej się leczę, nie mam na razie przerzutów a więc nie wystąpił jeszcze skutek w postaci skrócenia życia, wystąpiło co prawda zmniejszenie szans na wyleczenie, ale takowe w dalszym ciągu są.

Znając zaś tendencję opiniodawczą Instytutów Naukowych - tu musiałby być spoza Krakowa - i ich wysoce skomplikowane i nie do końca rzetelne opiniowanie w sprawach medycznych, swoje szanse oceniam gdzieś na 20%.

Jeśli pozew, to opłata 5% od wartości powiedzmy 200 000 tys. zł to 10 000 tys. zł oraz koszt opinii Zakładu Medycyny Sądowej (od 20 do 50 tysięcy - liczmy 30 tys.)

Przy przegranej:
Moje koszty, to 10 tys. oplata od pozwu, 30 tys. zwrot kosztów opinii, 5 400 zł, zwrot kosztów pełnomocnika (adwokata, radcy prawnego przeciwnika).
RAZEM - 54.000 tys.zł

A nadto konieczność zmiany lekarza urologa, który naprawdę się teraz bardzo stara i mi pomaga.

Od kosztów sądowych sąd mnie nie zwolni, bo jestem adwokatem czynnie wykonującym zawód i przez okres choroby mogłem poczynić oszczędności na proces (w sumie na L4 byłem 10 dni).

Tak zatem w mojej ocenie minusy zyskały pewną przewagę, a nawet gdybym wygrał, zarówno pracownia jak i szpital, jak również lekarze są ubezpieczeni od OC i nie oni ponieśliby konsekwencje wyroku ale ubezpieczalnia (PZU, Warta, itp.)

Nie dziwcie się zatem, że nie wytoczyłem pozwu, ale innym, tym którzy mają szanse na zwolnienie i w bardziej oczywistych przypadkach (mamy tu takich kilka) doradzam.

Pozdrawiam wszystkich

Janek61KR
Janek 62 l. 01.2016 r PSA 11.200 I biopsja, czysto, IX 2017 PSA 14.400 2017 II Biopsja ( 3+3 Gleson ) powtórna histopatologia
( Gleson 3+4), scyntygrafia czysto, MR pirads 4 i 5 npl 2 ogniskowy.Operacja PR przewidziana na 4.12.2017 Szpital Rydygiera,operator Dr Maciukiewicz, ordynator.X 2017 PSA 10,100 ( po 3 tygodniowej antybiotykoterapii - po ukąszeniu kleszcza )
Janek
Janek61KR
 
Posty: 109
Rejestracja: 09 lip 2016, 12:35
Lokalizacja: Kraków
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 61l.PSA14.4ng/mlBxGl.3+3cT2c>Gl.3+4RPGl.3+4pT3bN0MxR1EPE

Nieprzeczytany postautor: kinaszle » 10 kwie 2019, 22:12

Janek61KR pisze: Tak zatem w mojej ocenie minusy zyskały pewną przewagę, a nawet gdybym wygrał, zarówno pracownia jak i szpital, jak również lekarze są ubezpieczeni od OC i nie oni ponieśliby konsekwencje wyroku, ale ubezpieczalnia (PZU, Warta, itp.)

Chyba jest tak, że jeżeli ktoś popełni błąd w sztuce lekarskiej, to wtedy OC, nawet dobrowolne, go nie obejmuje i musi 'bulić" :p z własnej kasy.
Tylko, że to trudno rzeczywiście udowodnić, bo w medycynie nie daje się gwarancji. Lekarz ma wykazać sumienność i dokładność. Odmienna interpretcja nie przeświadcza winy, bo medycyna to "sztuka".
A umowy cywilne "o dzieło" podpisuje się chyba tylko z lekarzami chirurgii plastycznej.
ur.1961
PSA przed diagnozą CaP 04/2015 -5,4; 11/2015 - 6,6; 03/2016 - 5,0; 08/2016 - 3,4; 12/2016 - 6,5; 02/2018 -10,7 ng/ml
03/2018 TURP- Hist.pat. Gl. 5+4 Npl w 50% skrawków Pn1CT - N1?;SPECT bez ognisk; MRI - prostata niepow., zatarcie bud. stref., cz. przejściowa/obw. lewa - zmiany npl. Pęcherzyki nasienne bil. naciek. Pęcherz bzm. Węzły bzm. Testosteron 5,5ng/ml HT – Bicalutamid 50mg 04/2018 – biopsja węzła - przerzut CaP => T3bN1M0 Eligard 22,5mg 05/2018 PSA 1,13 ng/ml TES 0,25 ng/ml 06/2018 - 07/2018 RT - IMRT-IGRT 38 sesji = 78Gy/g Wit.C iv co 2-gi tydzień RT ; Eligard 22,5mg 08/2018 TEST 0,07 ng/ml PSA 0,101 ng/ml Metformina 2 x 500mg; 09/2018 – Eligard 22,5mg; PSA 0,06 ng/ml 08/2018 - 02/2019 8 x Docetaxel Wit.C 3x 50,0 iv 10/2018 Metformina 850mg 2x1 10/2018 Vit.C 50,0 iv 11/2018 PSA 0,105 ng/ml TES < 0.05 ng/ml Wit.C 50,0 iv 12/2018 TES < 0.05 ng/ml Eligard 22,5mg Wit.C 25,0 iv,03/2019 PSA 0,02 ng/ml TES < 0.05 ng/ml Eligard 22,5mg 21/03/19RM Regres węzłów chł. naczyń biodr. lewych., prostata bzm. Zmiany kostne weryf. scynty/PET(cholina). 13'/06/19 TES < 0.05 ng/ml PSA 0,014 ng/ml Eligard 22,5mg
09/19 PSA 0,006 ng/ml Bicalutamid STOP po 18 miesiącach stosowania
11/19 PSA 0,005 ng/ml 13/11/19 PET PSMA - bez cech wznowy miejscowej i meta 13/12/19 Eligard 22,5mg
03/20 PSA < 0,003 ng/ml TES < 0.05 ng/ml 03/20 Eligard 22,5mg
06/20 PSA < 0,003 ng/ml Eligard 22,5mg
10/20 PSA 0,007 ng/ml Eligard 22,5mg
01/21 PSA < 0,005 ng/ml TES < 0.05 ng/ml Eligard 22,5mg
04/21 PSA < 0,005 ng/ml - Stop HT !
Mój wątek
viewtopic.php?t=2933
kinaszle
Za aktywność
Za aktywność
 
Posty: 668
Rejestracja: 02 maja 2018, 10:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 61l.PSA14.4ng/mlBxGl.3+3cT2c>Gl.3+4RPGl.3+4pT3bN0MxR1EPE

Nieprzeczytany postautor: Molisana » 11 kwie 2019, 08:15

Czy dobrze zrozumiałam, że sam fakt zmniejszenia szans na wyleczenie w wyniku ewidentnego błędu nie daje możliwości uzyskania odszkodowania?

Przy okazji tej dyskusji przeczytałam poniższy artykuł. Jest nawet błąd lekarski "pozytywna diagnoza", od razu pomyślałam o jednym lekarzu z naszej przychodni - mówią na niego Doktor Antybiotyk. Ale przepisywanie antybiotyków na wszystko to tylko "błędzik" ;).
https://obowiazkowe.pl/lekarze/blad-medyczny/


kinaszle pisze:Tylko, że to trudno rzeczywiście udowodnić, bo w medycynie nie daje się gwarancji. Lekarz ma wykazać sumienność i dokładność. Odmienna interpretcja nie przeświadcza winy, bo medycyna to "sztuka".

Plus zasada "nie myli się ten, co nic nie robi". Jak sroga powinna być kara dobrego lekarza za pojedyncze przeoczenie?

A gdyby przyłożyć zawód lekarza do innych zawodów? Przypomniał mi się kawał: "Jak pomyślę jakim jestem inżynierem, to się boję iść do lekarza."
Ewa
Mąż, 1954r. PSA: 2013.VII - 3,43 ng/ml, 2015.IV - 4,09 ng/ml, 2016.I - 5,27 ng/ml, 2016.IV - 4,68 ng/ml, 2017.III - 7,86 ng/ml, 2017.XII - 7,96 ng/ml
2018: II. PSA ? biopsja Gl 4+5, scyntygrafia ok, TK - cT3b
III.27 PSA ? HT Entanone (=Eligard) 3,75 mg (1 miesięczny)
15.V. PSA ? RARP i LAD Gl 5+4, 8/30 węzłów zaraczonych
pT3bN1M1a
PSA 4/6/8 tyg. po operacji 0,039 T: 6,91 ng/ml / 0,037 / 0,049
25.VII start HT Eligard 3,75 mg + Binabic 50 mg
17.IX-9.XI TomRT na lożę 74 Gy i węzły chlonne
PSA 25.VIII 0,003 15.IX <0,005 22.X <0,005 07.I.2019 0,155 T: 0,32 ng/ml, 22.I. <0,002,T:0,26 V<0,002 T:0,29 VII <0,002 T:0,23, XI <0,003 VI.2020 <0,003 T:0,22
Molisana
Za aktywność
Za aktywność
 
Posty: 342
Rejestracja: 28 mar 2018, 13:10
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 61l.PSA14.4ng/mlBxGl.3+3cT2c>Gl.3+4RPGl.3+4pT3bN0MxR1EPE

Nieprzeczytany postautor: kinaszle » 11 kwie 2019, 10:19

Pytanie czy to zostałoby zakwalifikowane jako "ewidentny błąd" ? Niekoniecznie
ur.1961
PSA przed diagnozą CaP 04/2015 -5,4; 11/2015 - 6,6; 03/2016 - 5,0; 08/2016 - 3,4; 12/2016 - 6,5; 02/2018 -10,7 ng/ml
03/2018 TURP- Hist.pat. Gl. 5+4 Npl w 50% skrawków Pn1CT - N1?;SPECT bez ognisk; MRI - prostata niepow., zatarcie bud. stref., cz. przejściowa/obw. lewa - zmiany npl. Pęcherzyki nasienne bil. naciek. Pęcherz bzm. Węzły bzm. Testosteron 5,5ng/ml HT – Bicalutamid 50mg 04/2018 – biopsja węzła - przerzut CaP => T3bN1M0 Eligard 22,5mg 05/2018 PSA 1,13 ng/ml TES 0,25 ng/ml 06/2018 - 07/2018 RT - IMRT-IGRT 38 sesji = 78Gy/g Wit.C iv co 2-gi tydzień RT ; Eligard 22,5mg 08/2018 TEST 0,07 ng/ml PSA 0,101 ng/ml Metformina 2 x 500mg; 09/2018 – Eligard 22,5mg; PSA 0,06 ng/ml 08/2018 - 02/2019 8 x Docetaxel Wit.C 3x 50,0 iv 10/2018 Metformina 850mg 2x1 10/2018 Vit.C 50,0 iv 11/2018 PSA 0,105 ng/ml TES < 0.05 ng/ml Wit.C 50,0 iv 12/2018 TES < 0.05 ng/ml Eligard 22,5mg Wit.C 25,0 iv,03/2019 PSA 0,02 ng/ml TES < 0.05 ng/ml Eligard 22,5mg 21/03/19RM Regres węzłów chł. naczyń biodr. lewych., prostata bzm. Zmiany kostne weryf. scynty/PET(cholina). 13'/06/19 TES < 0.05 ng/ml PSA 0,014 ng/ml Eligard 22,5mg
09/19 PSA 0,006 ng/ml Bicalutamid STOP po 18 miesiącach stosowania
11/19 PSA 0,005 ng/ml 13/11/19 PET PSMA - bez cech wznowy miejscowej i meta 13/12/19 Eligard 22,5mg
03/20 PSA < 0,003 ng/ml TES < 0.05 ng/ml 03/20 Eligard 22,5mg
06/20 PSA < 0,003 ng/ml Eligard 22,5mg
10/20 PSA 0,007 ng/ml Eligard 22,5mg
01/21 PSA < 0,005 ng/ml TES < 0.05 ng/ml Eligard 22,5mg
04/21 PSA < 0,005 ng/ml - Stop HT !
Mój wątek
viewtopic.php?t=2933
kinaszle
Za aktywność
Za aktywność
 
Posty: 668
Rejestracja: 02 maja 2018, 10:04
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 61l.PSA14.4ng/mlBxGl.3+3cT2c>Gl.3+4RPGl.3+4pT3bN0MxR1EPE

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 11 kwie 2019, 10:41

Chyba jest tak, że jeżeli ktoś popełni błąd w sztuce lekarskiej, to wtedy OC, nawet dobrowolne, go nie obejmuje i musi 'bulić" :p z własnej kasy.

Kinaszle, przeciez lekarze ubezpieczają się wlasnie po to, zeby w razie czego nie placic odszkodowania z wlasnej kieszeni.
W przeciwnym wypadku jakiz bylby cel oplacania ubezpieczenia?
U nas, w przypadku lekarzy, nazywa się to Medical Professional Indemnity Insurance. I nie jest to banalny wydatek.
Czyzby w PL bylo inaczej?
https://www.google.com.au/search?ei=XPy ... hq7rFiR3mQ


Ta dyskusja zaczyna zamulac wątek Janka.
Za chwilę przeniosę ją do Pogaduch.
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 9635
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 61l.PSA14.4ng/mlBxGl.3+3cT2c>Gl.3+4RPGl.3+4pT3bN0MxR1EPE

Nieprzeczytany postautor: kinaszle » 13 kwie 2019, 14:53

zosia bluszcz pisze:U nas, w przypadku lekarzy, nazywa się to Medical Professional Indemnity Insurance. I nie jest to banalny wydatek.
Czyzby w PL bylo inaczej?

OC obowiązkowe i dodatkowe, dobrowolne, lekarza z wyjątkiem chirurgii plastycznej i chyba ginekologów-położników (tam najwięcej spraw o odszkodowanie) to kwota jednorazowa chyba ok. 1000 pln za rok! Więc ok. 83 pln/miesiąc - grosze!

W Ogólnych Warunkach Ubezpeczenia OC Lekarzy jest od groma wyłączeń i tylko jeden Pan Bóg, no i oczywiście prawnicy, wiedzą "czym to się je" i za co się odpowiada finansowo a za co nie.

Poniżej link do czołowej firmy ubezpieczeniowej na rynku.
https://lekarz.iexpert.pl/oc-obowiazkow ... xAQAvD_BwE
ur.1961
PSA przed diagnozą CaP 04/2015 -5,4; 11/2015 - 6,6; 03/2016 - 5,0; 08/2016 - 3,4; 12/2016 - 6,5; 02/2018 -10,7 ng/ml
03/2018 TURP- Hist.pat. Gl. 5+4 Npl w 50% skrawków Pn1CT - N1?;SPECT bez ognisk; MRI - prostata niepow., zatarcie bud. stref., cz. przejściowa/obw. lewa - zmiany npl. Pęcherzyki nasienne bil. naciek. Pęcherz bzm. Węzły bzm. Testosteron 5,5ng/ml HT – Bicalutamid 50mg 04/2018 – biopsja węzła - przerzut CaP => T3bN1M0 Eligard 22,5mg 05/2018 PSA 1,13 ng/ml TES 0,25 ng/ml 06/2018 - 07/2018 RT - IMRT-IGRT 38 sesji = 78Gy/g Wit.C iv co 2-gi tydzień RT ; Eligard 22,5mg 08/2018 TEST 0,07 ng/ml PSA 0,101 ng/ml Metformina 2 x 500mg; 09/2018 – Eligard 22,5mg; PSA 0,06 ng/ml 08/2018 - 02/2019 8 x Docetaxel Wit.C 3x 50,0 iv 10/2018 Metformina 850mg 2x1 10/2018 Vit.C 50,0 iv 11/2018 PSA 0,105 ng/ml TES < 0.05 ng/ml Wit.C 50,0 iv 12/2018 TES < 0.05 ng/ml Eligard 22,5mg Wit.C 25,0 iv,03/2019 PSA 0,02 ng/ml TES < 0.05 ng/ml Eligard 22,5mg 21/03/19RM Regres węzłów chł. naczyń biodr. lewych., prostata bzm. Zmiany kostne weryf. scynty/PET(cholina). 13'/06/19 TES < 0.05 ng/ml PSA 0,014 ng/ml Eligard 22,5mg
09/19 PSA 0,006 ng/ml Bicalutamid STOP po 18 miesiącach stosowania
11/19 PSA 0,005 ng/ml 13/11/19 PET PSMA - bez cech wznowy miejscowej i meta 13/12/19 Eligard 22,5mg
03/20 PSA < 0,003 ng/ml TES < 0.05 ng/ml 03/20 Eligard 22,5mg
06/20 PSA < 0,003 ng/ml Eligard 22,5mg
10/20 PSA 0,007 ng/ml Eligard 22,5mg
01/21 PSA < 0,005 ng/ml TES < 0.05 ng/ml Eligard 22,5mg
04/21 PSA < 0,005 ng/ml - Stop HT !
Mój wątek
viewtopic.php?t=2933
kinaszle
Za aktywność
Za aktywność
 
Posty: 668
Rejestracja: 02 maja 2018, 10:04
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Pogaduchy * Conversations

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 63 gości

logo zenbox
cron